Perkahwinan zoroaster - Zoroastrian wedding

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perkahwinan Parsi (pertukaran cincin)

Perkahwinan Zoroaster, serupa dengan perkahwinan Parsi, adalah upacara keagamaan di Zoroastrianisme di mana dua individu, a lelaki dan a wanita bersatu. Dalam Zoroastrianisme, perkahwinan dalam masyarakat digalakkan, dan sangat disukai teks agama. Maklumat berikut akan memperincikan prosedur upacara dan proses tradisional untuk perkahwinan Zoroaster.

Sebelum upacara

Umur

Di dalam Avesta, kelelakian dan kewanitaan diperoleh pada usia 15 tahun, ketika mereka akan bersedia untuk berkahwin. Namun, di India, ambang perkahwinan ditetapkan oleh Akta Perkahwinan dan Perceraian Parsi, 1936 yang menyatakan ambang pada 21 untuk lelaki dan 18 untuk wanita. Sekiranya salah satu daripada pihak yang berkahwin di bawah umur yang dinyatakan dalam akta tersebut, ibu bapa pihak yang berkahwin di bawah umur mesti menandatangani surat nikah untuk menandakan persetujuan mereka.[1]

Perkahwinan yang diaturkan

Secara tradisinya perkahwinan adalah tersusun oleh ibu bapa dengan persetujuan anak-anak. Namun, belakangan ini, tidak jarang sistem ini dibalikkan, dengan ibu bapa berunding mengenai keputusan yang dibuat oleh pihak yang berkahwin.

Majlis

Upacara ada yang diperhatikan sebelum perkahwinan. Kemungkinan besar ia akan tersebar dalam beberapa hari. Upacara berbeza-beza, dan tidak semua upacara yang dijelaskan di bawah dapat diperhatikan dalam satu perkahwinan. Adat istiadat lain juga boleh dimasukkan.

Sebelum perkahwinan

Adrâvvûn

juga dikenali dengan nama Nâm pâdvûn yang lebih tua

Hadiah duit syiling perak disediakan oleh wanita kedua keluarga pengantin perempuan dan pengantin lelaki di rumah-rumah majlis perkahwinan, masing-masing kumpulan pergi ke rumah yang lain. Ini adalah atas perkara ini pertunangan bahawa pengantin perempuan mengambil nama suaminya, walaupun perkahwinan itu tidak berlaku kemudian. Pertunangan ini sering dilakukan dengan cepat setelah perkahwinan diatur.

Madasoro

Divô

Dua lampu dinyalakan, satu di setiap rumah majlis perkahwinan. Sekali lagi para wanita pergi ke rumah pihak lain dan meletakkan syiling perak di atas lampu. Pada kesempatan inilah hadiah rasmi ditukar. Ini termasuk pertukaran cincin perkahwinan.

Âdarni

Hari ketiga sebelum perkahwinan, dianggap sebagai hari pertukaran hadiah. Pada hari ini, keluarga pengantin lelaki mengunjungi rumah pengantin perempuan untuk menghadiahkannya semua hadiah seperti pakaian dan perhiasan. Ritual itu dikenali sebagai Adarni. Pengantin perempuan sendiri juga boleh pergi ke rumah pengantin lelaki untuk tradisi ini tetapi pengantin lelaki tidak dapat melakukan perkara yang sama. Saudara-mara, jiran dan rakan-rakan dijamu dengan makanan tradisional sev dan dahi, telur rebus dan pisang.

Perkahwinan itu

Pengantin lelaki parsi

Hari-hari yang menggembirakan, seperti hari bulan baru atau Hormazd, hari pertama bulan Parsee, umumnya disukai untuk upacara perkahwinan, yang akan datang pada hari keempat perayaan. Hari pertama ini dikenali sebagai mândav-saro, ketika ranting pohon, umumnya pohon mangga, ditanam di dekat pintu, simbolik keinginan untuk kesuburan. Ini diikuti oleh dua Varadh-patra hari-hari ketika upacara keagamaan untuk menghormati orang mati dilakukan.

Dengan upacara perkahwinan berlaku pada malam hari keempat pengantin perempuan dan pengantin lelaki akan terlebih dahulu mandi, yang dikenali sebagai tidak. Perkahwinan itu mesti dilakukan di hadapan kumpulan saksi, Akta Perkahwinan dan Perceraian Parsi memerlukan sekurang-kurangnya dua saksi dan juga imam.[2]

Pakaian istiadat Parsees adalah Jâmâ-pichhoir yang mana pengantin perempuan memakai pelbagai warna putih, dengan pengantin lelaki memakai tanda a Kunkun di dahinya.

Beberapa jam sebelum upacara berlangsung, prosesi membentuk membawa hadiah ke rumah pengantin lelaki, biasanya disertai dengan muzik. Ia kemudian beralih ke rumah pengantin perempuan di mana, biasanya, perkahwinan berlaku. Perhimpunan, setelah duduk, menanti kedatangan pengantin lelaki yang disambut di pintu oleh ibu pengantin perempuan. Di sini tanda Kunkun segar diletakkan di kepalanya.

Semasa upacara nasi sering dijadikan sebagai Semoga berjaya simbol, dengan pengantin lelaki menaburkan satu sama lain dengan secawan beras. Untuk menghilangkan segala kejahatan yang ditakdirkan untuk pengantin lelaki, sebiji telur disebarkan ke kepalanya tiga kali kemudian dilemparkan ke tanah dan dipecahkan, menghancurkan kejahatan dengannya. Ritual serupa kemudian dilakukan dengan a kelapa, dan kemudian dengan baki kecil air yang dilemparkan ke tanah.

Pada suatu waktu pada waktu petang pengantin lelaki akan mencelupkan tangannya ke dalam periuk air (var-behendoo) yang merupakan sebahagian dari mas kahwin. Di dalam periuk ini dia menjatuhkan syiling perak, sebagai tanda penghargaan atas pemberian itu.

Semasa pengantin lelaki dan perempuan mempelai duduk, pengantin lelaki duduk di sebelah kanan pengantin perempuan dan mereka berdua menghadap ke timur. Nasi diletakkan di atas dulang di kedua-dua belah pasangan untuk dilemparkan semasa mereka mengucap restu. Lilin, api yang menjadi simbol penting dalam kepercayaan Zoroaster, diletakkan di kedua sisi juga. Pasangan ini diapit oleh sepasang saksi, biasanya hubungan perkahwinan. Tirai kain memisahkan pasangan.

Dua imam merasmikan. Pasangan ini ditanya oleh para imam sama ada mereka mengizinkan perkahwinan itu. Dia kemudian bergabung dengan tangan mereka, adat yang dikenali sebagai Hâthevârô, "pengancing tangan". Imam kanan meletakkan tangan kanan pasangan satu sama lain. Kemudian sehelai kain dililit mengelilingi kerusi kedua-duanya dan diikat bersama-sama yang menyelimutkannya dalam bulatan. Imam itu kemudian mengikat, tujuh kali, dengan tangan kasar yang dipusingkan satu sama lain. Doa dari Yatha Ahu Vairyo dibacakan sepanjang.

Tirai kemudian dijatuhkan dan pasangan itu melemparkan beras antara satu sama lain, yang pertama melakukannya dikatakan "menang".

Imam kanan kemudian memberkati pasangan itu dengan mengatakan:

Semoga Pencipta, Tuhan yang maha mengetahui, memberi anda keturunan anak lelaki dan cucu, banyak cara untuk menyediakan diri anda, persahabatan yang memikat hati, kekuatan jasmani, umur panjang dan keberadaan 150 tahun!

Pelbagai soalan kemudian diajukan kepada pengantin lelaki, pengantin lelaki dan saksi. Setelah mereka menjawab, menegaskan bahawa mereka telah masuk ke dalam hal ini dengan pikiran lurus maka imam akan mengucapkan nasihat dan amal. Kemudian pasangan itu secara simbolik makan dari hidangan yang sama, upacara yang dikenali sebagai Dahi-Koomro. Pada penutupan upacara, dan juga pada beberapa saat sebelumnya, lagu-lagu perkahwinan mungkin dinyanyikan.

Perayaan perkahwinan kemudiannya diadakan di mana roti bakar dibuat untuk Tuhan, pasangan, kuil api suci, tetamu dan tuan rumah. Ikan, simbol keberuntungan, disajikan.

Rujukan

Petikan

Buku

  • Hastings, James (2003), John A. Selbie (ed.), Ensiklopedia Agama dan Etika, Bahagian 16, Penerbitan Kessinger, ISBN 978-0-7661-3693-9
  • J. J. Modi, Upacara Keagamaan dan Adat Orang Parsi, Bombay, 1922

Pin
Send
Share
Send