Zeuxis - Zeuxis

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Zeuxis
Zeusi.jpg
Dilahirkanfl. Abad ke-5 SM
Sebab kematianKematian dari ketawa
PekerjaanPelukis

Zeuxis (/ˈzjksɪs/; Bahasa Yunani: Ζεῦξις)[1] (daripada Heraclea) adalah seorang pelukis yang berkembang pada abad ke-5 SM.

Kehidupan dan pekerjaan

Victor Mottez, Zeuxis memilih modelnya (1858)

Zeuxis adalah pelukis Yunani yang inovatif. Walaupun lukisannya tidak bertahan, catatan sejarah menyatakan bahawa mereka terkenal dengan realisme, skala kecil, isi pelajaran novel, dan formatnya yang bebas. Tekniknya mencipta ilusi volumetrik dengan memanipulasi cahaya dan bayangan, perubahan dari kaedah biasa mengisi bentuk dengan warna rata. Memilih panel skala kecil untuk mural, Zeuxis juga memperkenalkan subjek genre (seperti masih hidup) ke dalam lukisan. Dia menyumbang kepada kaedah komposisi komposisi, dan mungkin berasal dari pendekatan untuk, dan dengan demikian mempengaruhi konsep bentuk ideal bogel, seperti yang dijelaskan oleh sejarawan seni Kenneth Clark. Seiring berjalannya ceritanya, Zeuxis tidak dapat menemukan seorang wanita yang cukup cantik untuk digambarkan sebagai Helen, wanita paling cantik di dunia, jadi dia memilih ciri-ciri terbaik dari lima model yang berbeza untuk membuat gambar gabungan kecantikan yang ideal.[2]

Zeuxis Memilih Modelnya untuk Gambar Helen dari kalangan Girls of Croton, terperinci

Zeuxis dilahirkan di Heraclea pada tahun 464 SM, mungkin Heraclea Lucania, di wilayah masa kini di Basilicata di "but" tenggara Itali.[3] Dia mungkin pernah belajar dengan Demophilus of Himera (Sisilia), atau dengan Neseus of Thasos (sebuah pulau di Laut Aegea utara), dan / atau dengan pelukis Yunani, Appollodorus. Rekod memetik karya terkenalnya sebagai Helen, Zeus Enthroned dan Bayi Hercules mencekik Ular. Dia juga melukis kumpulan dewa, Eros dimahkotai dengan mawar, Alcmene, Menelaus, seorang atlet, Pan, Marsyas dirantai, dan seorang wanita tua. Archelaus I dari Macedon memperkerjakan Zeuxis untuk menghiasi istana ibukota barunya Pella dengan gambar Kuali.[4] Sebilangan besar karyanya pergi ke Rom dan kepada Byzantium, tetapi hilang pada masa Pausanias.

Zeuxis dikatakan telah mati ketawa dengan cara humor yang dia melukis dewi itu Aphrodite, setelah wanita tua yang menugaskannya bersikeras memodelkan potret tersebut.[5]

Pertandingan melukis

Mengikut Naturalis Historia daripada Pliny the Elder, Zeuxis dan sezamannya Parrhasius (daripada Ephesus dan kemudian Athens) mengadakan pertandingan untuk menentukan artis yang lebih hebat. Ketika Zeuxis melancarkan lukisan anggurnya, mereka kelihatan begitu nyata sehingga burung terbang untuk mematuk mereka. Tetapi ketika Parrhasius, yang lukisannya tersembunyi di balik tirai, meminta Zeuxis menarik tirai itu, tirai itu sendiri ternyata ilusi yang dilukis. Parrhasius menang, dan Zeuxis berkata, "Saya telah menipu burung, tetapi Parrhasius telah menipu Zeuxis." Kisah ini biasa disebut dalam teori seni abad ke-18 dan ke-19 untuk mempromosikan ilusi spasial dalam lukisan. Anekdot serupa mengatakan bahawa Zeuxis pernah menarik seorang budak lelaki yang memegang anggur, dan ketika burung, sekali lagi, berusaha mematuknya, dia sangat tidak senang, dengan menyatakan bahawa dia pasti telah melukis anak itu dengan kurang keterampilan, kerana burung itu takut untuk mendekat sebaliknya.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ William Smith (1880). Kamus Biografi dan Mitologi Yunani dan Rom: Oarses-Zygia. J. Murray. hlm. 1325.
  2. ^ Mansfield, Elizabeth (2007). Terlalu cantik untuk digambarkan: Zeuxis, mitos, dan mimesis. Akhbar University of Minnesota. ISBN 0-8166-4749-6. (lihat juga: mimesis)
  3. ^ Chilvers, Ian (2003). "Zeuxis". Kamus Seni dan Artis The Concise Oxford. Diperoleh 7 November 2010.
  4. ^ Dunia Yunani, 479-323 SM, Oleh Simon Hornblower, Halaman 95 ISBN 0-415-15344-1
  5. ^ Bark, Julianna (2007–2008). "Diri Spektakuler: Ketawa Potret Diri Jean-Etienne Liotard".

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send