Perkahwinan putih - White wedding

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A perkahwinan putih adalah tradisional rasmi atau separa formal perkahwinan berasal dari Great Britain.

Istilah ini berasal dari warna putih pakaian pengantin, yang mula-mula menjadi popular dengan Zaman Victoria golongan elit selepas Ratu Victoria memakai gaun renda putih di majlis perkahwinannya. Istilah sekarang juga merangkumi keseluruhan rutin perkahwinan Barat, terutama di Kristian tradisi keagamaan, yang umumnya merangkumi upacara di mana perkahwinan bermula, diikuti oleh a penerimaan tetamu.

Sejarah pakaian putih

A pengantin perempuan dari akhir abad ke-19 memakai gaun pengantin berwarna hitam atau gelap

Walaupun Mary, Ratu Scots, mengenakan gaun pengantin putih pada tahun 1559 ketika menikah dengan suami pertamanya, Francis Dauphin dari Perancis, tradisi gaun pengantin putih biasanya dikreditkan kepada Permaisuri Victoria pilihan untuk memakai a gaun pengadilan putih di majlis perkahwinannya ke Putera Albert pada tahun 1840. [1][2] Debutant telah lama diminta untuk memakai warna putih pakaian mahkamah untuk persembahan pertama mereka di mahkamah, di "Drawing Room" di mana mereka diperkenalkan kepada ratu untuk pertama kalinya.[1]

Ratu Victoria dan Putera Albert sekembalinya dari perkhidmatan perkahwinan di St James's Palace, London, 10 Februari 1840.

Pengantin diraja sebelum Victoria biasanya tidak memakai warna putih, sebaliknya memilih "gaun brokat berat bersulam benang putih dan perak," dengan warna merah menjadi warna yang sangat popular di Eropah Barat secara umum.[1] Selama ini, pengantin Eropah dan Amerika mengenakan banyak warna, termasuk warna biru, kuning, dan praktikal seperti hitam, coklat, atau kelabu. Ketika kisah perkahwinan Victoria tersebar di Atlantik dan ke seluruh Eropah, elit mengikutinya.

Kerana keterbatasan teknik pencucian sebelum akhir abad ke-20, gaun putih memberi peluang untuk penggunaan yang ketara. Mereka digemari terutama sebagai cara untuk menunjukkan kepada dunia bahawa keluarga pengantin perempuan begitu kaya dan sangat tegas menjadi sebahagian daripada kelas riadah sehingga pengantin perempuan akan memilih pakaian yang rumit yang dapat dirusak oleh segala jenis pekerjaan atau tumpahan.[3][4]

Walaupun wanita diharuskan memakai tudung di banyak gereja sekurang-kurangnya pada abad ke-19, kebangkitan kembali tabir perkahwinan sebagai simbol pengantin perempuan, dan penggunaannya walaupun tidak diwajibkan oleh agama pengantin perempuan, bertepatan dengan penekanan masyarakat terhadap wanita menjadi sederhana dan berkelakuan baik.[3]

Buku etika kemudian mula menjadikan amalan itu menjadi tradisi dan gaun putih segera menjadi simbol status yang terkenal yang juga membawa "konotasi tidak bersalah dan kesucian dara."[2] Kisah yang dikeluarkan mengenai tudung perkahwinan adalah bahawa pengantin perempuan yang cantik secara semula jadi terlalu malu untuk menunjukkan wajah mereka di depan umum sehingga mereka berkahwin.

Menjelang akhir abad ke-19 gaun putih menjadi pakaian pilihan bagi pengantin elit di kedua-dua belah Atlantik. Walau bagaimanapun, pengantin kelas menengah dari Britain dan Amerika tidak menggunakan trend ini sepenuhnya selepas itu Perang Dunia II.[5] Dengan peningkatan kemakmuran pada abad ke-20, tradisi ini juga berkembang termasuk amalan memakai pakaian itu hanya sekali. Seperti yang ditulis oleh sejarawan Vicky Howard, "[i] jika pengantin perempuan mengenakan pakaian putih pada abad kesembilan belas, itu dapat diterima dan kemungkinan dia mengenakan gaunnya lagi".[2] Malah Ratu Victoria telah menggayakan gaun pengantin renda yang terkenal untuk digunakan kemudian.[3]

Gambaran perkahwinan di Hollywood filem, terutamanya sejurus selepas Perang Dunia II, membantu mengkristal dan menghomogenkan perkahwinan putih menjadi bentuk normatif.[6]

Gaya perkahwinan putih diberi dorongan lain yang ketara pada tahun 1981, ketika tiga perempat bilion orang - satu daripada enam orang di seluruh dunia - menyaksikan Charles, Putera Wales kahwin Diana Spencer dalam gaun taffeta putihnya yang rumit dengan kereta api sepanjang 25 kaki.[3] Perkahwinan ini secara amnya dianggap sebagai perkahwinan putih paling berpengaruh pada abad ke-20.[3]

Perangkap lain

Pengantin perempuan dengan gaun pengantin putih kontemporari dengan kereta api, tiara dan putih tudung, diambil pada tahun 2003.

Pernikahan putih tradisional tidak semestinya ditentukan oleh warna pakaian sahaja. Majlis perkahwinan anak perempuan Ratu Victoria Victoria, ke Putera Fredrick William dari Prusia pada tahun 1858 juga memperkenalkan musik paduan suara untuk prosesi ketika praktik biasa adalah untuk memiliki muzik dalam bentuk apa pun hanya semasa pesta setelah upacara pernikahan.[7]

Selepas Perang Dunia I, sebagai majlis perkahwinan rasmi skala penuh mulai diinginkan oleh ibu-ibu pengantin perempuan yang tidak mempunyai setiausaha sosial tetap, kedudukan Perancang perkahwinan, yang dapat mengkoordinasikan pencetak, penjual bunga, katering, dan jahitan, mulai menganggap penting. Edisi pertama Majalah Pengantin diterbitkan pada tahun 1934 sebagai sisipan iklan surat khabar yang disebut "Jadi Anda Akan Menikah!" dalam lajur bertajuk "To the Bride", dan pesaingnya Pengantin Moden mula diterbitkan pada tahun 1949. Hari ini seluruh industri merangkumi penyediaan perkahwinan seperti itu.

Pengalaman perkahwinan penuh putih hari ini biasanya memerlukan keluarga untuk mengatur atau membeli cetakan atau ukiran jemputan perkahwinan, pemuzik, hiasan seperti bunga atau lilin, pakaian dan bunga untuk pengantin perempuan, pengantin lelaki, a gadis bunga, dan a pembawa cincin. Mereka juga boleh menambahkan ciri pilihan, seperti buku tamu atau risalah perkahwinan peringatan. Adalah biasa untuk mengadakan perayaan selepas upacara perkahwinan, biasanya menampilkan warna putih besar kek perkahwinan.

Pergeseran halus dalam syarat perkahwinan dapat dikesan dalam keadaan moden untuk Emily PostPerkahwinan "mencipta pengalaman perkahwinan yang menunjukkan komitmen pengantin perempuan dan pengantin lelaki keunikan"" Keunikan "adalah tambahan moden untuk keperluan perkahwinan.

Peserta

Perkahwinan tradisional memerlukan, sebagai tambahan kepada pengantin perempuan dan pengantin lelaki, a pegawai perkahwinan, yang merupakan menteri, imam, rabbi, imam, atau pegawai sipil yang diberi kuasa untuk melakukan perkahwinan.

Pernikahan putih khas juga merangkumi majlis perkahwinan, yang terdiri daripada beberapa atau semua perkara berikut:

 • Pengiring lelaki atau pengantar: Satu atau lebih rakan atau ahli keluarga yang membantu pengantin lelaki, biasanya lelaki. Ketua pengantin lelaki dipanggil lelaki terbaik, dan diberi a tempat penghormatan. Seorang wanita (seperti kakak pengantin lelaki) dipanggil penghormat.
 • Pengantin perempuan: Seorang atau lebih rakan atau ahli keluarga yang menyokong pengantin perempuan. Ketua pengiring pengantin boleh dipanggil a pembantu rumah atau ketua kehormat. Seorang gadis yang terlalu muda untuk dikahwini, tetapi terlalu tua untuk menjadi gadis bunga, disebut sebagai pengiring pengantin junior.
 • Gadis bunga: Seorang gadis muda yang menghamburkan bunga di depan pesta pengantin.
 • Pembawa cincin: Seorang petugas, selalunya anak lelaki, yang membawa cincin perkahwinan.

Lazimnya, jawatan ini diisi oleh rakan karib pengantin perempuan; diminta untuk berkhidmat dalam kapasiti ini dipandang sebagai suatu penghormatan, dan biasanya memerlukan beberapa perbelanjaan.

Majlis

The pengantin perempuan dan pengantin lelaki berdiri di mezbah semasa upacara perkahwinan, dikelilingi oleh pengantin perempuan dan pengantin lelaki.

Semasa para tetamu tiba untuk perkahwinan, para pengedar, jika ada, membantu para tetamu mengambil tempat mereka. Dalam upacara perkahwinan putih biasa, yang terutama berasal dari tradisi Anglikan, pengantin lelaki dan perempuan akan berdiri berdampingan di hadapan gereja atau tempat lain sepanjang hampir atau semua upacara. Oleh itu, sebilangan tetamu lebih suka duduk di sebelah lebih dekat dengan orang yang mereka kenal. Biasanya, ini bermakna keluarga pengantin perempuan duduk di rumah kiri dan keluarga pengantin lelaki di rumah betul. Baris depan biasanya disediakan untuk ahli keluarga atau rakan terdekat.

Beberapa pasangan membuat upacara agar datuk dan nenek mereka, ibu bapa tiri, dan ibu bapa mengiring ke tempat duduk mereka sejurus sebelum perarakan perkahwinan dimulakan. Dalam kes lain, saudara-mara ini menjadi sebahagian dari perarakan perkahwinan.

Bergantung pada negara, usia dan situasinya, dan pilihan peribadinya, pengantin perempuan boleh berjalan sendiri atau diiringi oleh bapanya, kedua ibu bapanya, satu atau lebih saudara yang ingin dihormatinya, atau pengantin lelaki. Dalam perkahwinan putih Sweden, pengantin lelaki dan lelaki biasanya turun ke lorong bersama.[8] Begitu juga, beberapa pasangan memilih agar pengantin lelaki diiringi ke altar oleh keluarganya.

Sama ada pengantin perempuan adalah yang pertama atau yang terakhir Majlis perkahwinan untuk memasuki gereja berbeza mengikut negara. Di AS, pengantin biasanya terakhir, didahului oleh majlis perkahwinan yang lain. Di UK, dia memimpin prosesi, diikuti oleh mana-mana pengantin perempuan, gadis bunga dan budak halaman. Kadang-kadang pengantin lelaki sudah ada di gereja; masa lain, dia dan apa-apa pengantin lelaki menjadi sebahagian daripada perarakan. Muzik yang dimainkan semasa prosesi ini biasanya disebut a perarakan perkahwinan, tidak kira lagu apa yang dimainkan.

Sekiranya perkahwinan itu adalah sebahagian dari upacara keagamaan, maka secara teknis layanan ini dimulai setelah kedatangan para peserta, biasanya dengan doa, restu, atau ucapan ritual. Semasa upacara, setiap pasangan pasangan membuat ikrar perkahwinan kepada yang lain di hadapan pegawai perkahwinan. Upacara itu mungkin termasuk nyanyian lagu pujian atau persembahan yang popular lagu, a Bible membaca, atau a puisi.

Setelah upacara perkahwinan itu sendiri berakhir, pengantin lelaki, pengantin lelaki, pejabat, dan dua saksi umumnya pergi ke bilik sebelah untuk menandatangani daftar perkahwinan di United Kingdom atau yang dikeluarkan oleh kerajaan lesen perkahwinan di dalam Amerika Syarikat. Tanpa menandatangani daftar atau lesen perkahwinan, perkahwinan itu tidak diakui secara sah.

Selepas itu, para tetamu boleh menggembirakan pemergian pasangan itu dari gereja dengan melemparkan bunga kelopak, confetti, biji burung, atau nasi mengatasi mereka. Bekas buih miniatur sering diberikan kepada tetamu untuk meniup pasangan dan bukannya membuang barang-barang yang disebutkan sebelumnya.

Majlis resepsi

Pasangan memotong a kek perkahwinan

Selepas ini, perayaan beralih ke majlis resepsi di mana pasangan yang baru menikah, sebagai tetamu kehormat, dan tuan rumah dan mungkin ahli majlis perkahwinan menyambut para tetamu dalam talian penerimaan. Walaupun sekarang biasa disebut sebagai resepsi tidak kira gaya pesta, perayaan perkahwinan bermula dari jamuan sederhana hingga pesta makan malam hingga pesta besar bola perkahwinan.

Makanan disajikan, terutamanya termasuk a kek perkahwinan. Kek perkahwinan sering kali berlapis-lapis kek lapis yang dihiasi dengan indah dengan aising putih. Memotong kek perkahwinan sering diubah menjadi ritual, lengkap dengan berkongsi gigitan kek simbolik dalam upacara yang kembali ke kafir confarreatio perkahwinan di Rom kuno.[9]

Semasa majlis resepsi, sejumlah ucapan pendek dan / atau roti bakar boleh diberikan untuk menghormati pasangan.

Sekiranya ada tarian, pengantin perempuan, sebagai tetamu kehormat, diharapkan menjadi orang pertama yang mula menari. Ini biasanya disebut sebagai waltz pengantin, walaupun pasangan itu telah mengatur gaya muzik yang berbeza. Dalam Denmark, masih normal untuk menari tarian pertama sebagai pasangan waltz. Beberapa keluarga kemudian mengadakan siri tarian yang diatur antara pengantin baru dan ibu bapa mereka, atau anggota majlis perkahwinan yang lain, dengan para tetamu diharapkan dapat menyaksikan persembahan.

Pada satu ketika, pasangan yang sudah berkahwin mungkin menjadi objek a charivari, kekaburan yang baik dari pasangan yang baru berkahwin. Sifat bergantung kepada keadaan. Dalam India dan budaya Asia Selatan yang lain, para tetamu boleh mencuri kasut pengantin lelaki ketika dia mengeluarkannya untuk upacara keagamaan dan kemudian menjualnya kembali kepadanya. Permainan ini kadang-kadang dipanggil joota chupai. Dalam budaya Barat, para tetamu mungkin mengikat tin atau tanda yang bertuliskan "Just Married" ke bumper kereta pasangan itu, jika mereka bertolak dengan kereta mereka sendiri dan bukannya yang disewa.

Sebagai tetamu kehormat, pasangan yang baru berkahwin adalah yang pertama meninggalkan pesta. Dari Rom kuno hingga Zaman Pertengahan di Eropah, gandum kernel dilemparkan ke arah pengantin wanita dengan harapan untuk mendapatkan kemakmuran; sekarang adalah biasa untuk membuang nasi, sebagai simbol kesuburan, pada pasangan ketika mereka pergi.[9]

Galeri

Gambar dari akhir abad ke-19, awal abad ke-20, dan perkahwinan awal abad ke-21. Dua gambar pertama menunjukkan pengantin perempuan berpakaian hitam atau gelap. Gaya fotografi menangkap perkahwinan terus berkembang dari ekspresi muram yang ditimbulkan hingga momen terang yang menunjukkan emosi dan kegembiraan.

Rujukan

 1. ^ a b c Otnes, Cele & Pleck, Elizabeth (2003). Cinderella Dreams: Daya tarikan perkahwinan yang mewah. Berkeley: University of California Press. hlm.31.
 2. ^ a b c Howard, Vicky (2006). Brides Inc .: Perkahwinan Amerika dan Perniagaan Tradisi. Philadelphia: University of Pennsylvania Press. ms 157–159.
 3. ^ a b c d e Ingrassia, Catherine (2007). "Diana, Martha dan Saya". Di Curran, Colleen (ed.). Altared: Bridezillas, Bewilderment, Big Love, Breakups, dan Apa yang Wanita Fikirkan Tentang Perkahwinan Kontemporari. New York: Buku Vintage. hlm.24–30. ISBN 0-307-27763-1.
 4. ^ Ramshaw, Gail (2004-09-06). Perkataan di sekitar Fon. Penerbit Wipf dan Stok. hlm. 111. ISBN 9781592449255.[1]
 5. ^ Jellison, Katherine (2008). Ini Hari Kita: Hubungan Cinta Amerika dengan Pernikahan Putih, 1945–2005. Lawrence: University Press of Kansas. hlm.65–67.
 6. ^ Martin, Judith (2005). Panduan Miss Manners untuk Melakukan Tingkah Laku yang Betul. New York: Norton. ISBN 0-393-05874-3.[halaman diperlukan]
 7. ^ Pleck, Elisabeth (2000). Meraikan Keluarga: Etnik, Budaya Pengguna dan Ritual Keluarga. Cambridge, MA: Harvard University Press. hlm.212.
 8. ^ "Vigselakten" [Majlis Perkahwinan]. brollopstorget.se. Diperoleh 22 Mac, 2010. Det vanligaste nuförtiden i Sverige är att brud och brudgum går di kyrkan tillsammans.
 9. ^ a b  Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Pengantin". Encyclopædia Britannica. 4 (Edisi ke-11.) Akhbar Universiti Cambridge. hlm. 528.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send