Kod pakaian barat - Western dress codes

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Kod pakaian barat adalah kod pakaian dalam Budaya Barat tentang apa pakaian dipakai untuk majlis apa. Pengelasan secara tradisional dibahagikan kepada Pakaian rasmi (berpakaian lengkap), pakaian separa formal (pakaian separuh), dan pakaian tidak rasmi (menanggalkan pakaian). Dua yang pertama kadang-kadang dibahagikan kepada pakaian siang dan malam. Apa-apa di bawah tahap ini disebut sebagai pakaian kasual, walaupun kadang-kadang dalam kombinasi seperti "kasual pintar"atau"perniagaan santai"untuk menunjukkan harapan yang lebih tinggi daripada tidak sama sekali.

Formal i.e. tali leher putih, separa formal i.e. tali leher hitam, dan tidak rasmi iaitu sesuai, semua mempunyai akar dalam adat abad ke-19 setelah penggantian generik abad ke-18 justaucorps, dan tetap pada dasarnya tetap ditentukan sejak abad ke-20, walaupun mengalami penurunan setelah budaya kontra tahun 1960-an. Abad ke-19 kot frock jarang berlaku kecuali sebagai alternatif formal. Bagi wanita, tafsiran berubah-ubah secara dinamik mengikut fesyen. Untuk lelaki dan wanita, topi sesuai dengan pelbagai tahap formaliti menurun berikutan budaya kontra pada tahun 1960-an.

Kod pakaian biasanya diperintahkan secara eksplisit, tetapi mungkin juga diharapkan oleh tekanan rakan sebaya kepekaan.

Pakaian istiadat, pakaian seragam tentera, pakaian agama, pakaian akademik, dan pakaian rakyat sesuai dengan tahap formaliti umumnya dibenarkan di samping kod pakaian masing-masing dan boleh dibenarkan sebagai pengecualian alternatif tambahan untuk keseragaman, selalunya dalam bentuk penutup kepala (lihat biretta, kippah dan lain-lain.). Sebaliknya, kerana kebanyakan budaya setidaknya menerapkan tingkat intuitif setara dengan yang lebih formal dalam tradisi kod berpakaian Barat, kerangka serbaguna yang terakhir terbuka untuk penggabungan adat istiadat internasional dan lokal, telah mempengaruhi daya saingnya sebagai skala formalitas standard internasional.

Sejarah

Carta bersejarah kod pakaian dari Fesyen, 1902
Koleksi Kuhn (1910).

Latar belakang kod pakaian Barat kontemporari tradisional seperti yang ditetapkan pada abad ke-20 bergantung pada beberapa langkah penggantian pakaian formal yang sudah ada sebelumnya, dan pada gilirannya meningkatkan tahap formaliti alternatif yang sebelumnya kurang formal. Demikian juga halnya dengan penghentian justacorps, dipakai secara meluas dari tahun 1660-an hingga 1790-an, diikuti dengan nasib yang sama pada abad ke-18 baju kurung (tidak boleh dikelirukan dengan rok kot), seterusnya diikuti oleh kot frock.

Pakaian lengkap, pakaian separuh, dan pakaian dalam

Sebelum sistem moden rasmi, separa formal, dan tidak rasmi digabungkan pada abad ke-20, istilahnya lebih longgar. Pada abad ke-19, semasa Victoria dan Zaman Edward, klasifikasi utama pakaian adalah berpakaian lengkap dan menanggalkan pakaian, dan, lebih jarang menengah pakaian separuh. Berpakaian lengkap merangkumi pilihan paling formal: kot frock untuk pakai hari, dan kot baju (tali leher putihuntuk pakaian malam (kadang-kadang dengan alternatif tambahan menjadi pakaian seragam lengkap bebas dari pukul berapa hari). Seperti, berpakaian lengkap mungkin masih kelihatan dalam penggunaan yang ditentukan Pakaian rasmi.

Bila pakaian pagi menjadi biasa (dalam pengertian moden, menggunakan jas ekor pagi daripada mantel rok), ia dianggap kurang formal daripada mantel rok, dan bahkan ketika mantel rok semakin dihapus, pakaian pagi tidak pernah mencapai status berpakaian lengkap.[who?] Oleh itu, pada abad ke-21, berpakaian lengkap sering merujuk pada tali leher putih sahaja.[who?]

Ikatan hitam separuh formal hari ini (asalnya pakaian makan malampada mulanya digambarkan sebagai pakaian tidak rasmi, sementara "pakaian santai," kini pakaian perniagaan biasa, pada asalnya dipertimbangkan (seperti namanya) pakaian kasual. Separuh pakaian, ketika digunakan, digunakan secara berlainan pada waktu yang berlainan, tetapi digunakan untuk menutupi moden pakaian pagi (perhatikan bahawa istilah pakaian pagi agak tidak jelas dan tidak selalu bermaksud pakaian pagi moden). Menanggalkan pakaian (tidak boleh dikelirukan dengan telanjang) pada gilirannya sama longgar makna, sesuai dengan apa pun dari a gaun berpakaian ke a pakaian santai atau pakaian malam yang setaraf dengannya (sekarang ini adalah salah satu kod pakaian yang lebih formal yang dilihat di banyak wilayah Barat).[1]

Etika

Presiden Ronald Reagan pada petang rasmi kot baju ("tali leher putih"), dan saudara Neil Reagan dalam pakaian makan iaitu tuksedo ("tali leher hitam") (1981).

Jadual di bawah merangkumi kod pakaian tradisional Barat:

FormalitiHariPetangKetenteraanTuan-tuanTambahan
Pakaian rasmi i.e. "Pakaian lengkap"Pakaian pagiTali leher putihPakaian seragam lengkapGaun bolaPakaian istiadat,
pakaian agama,
pakaian rakyat,
pesanan dan pingat, dan lain-lain.
Pakaian separa formal i.e. "Pakaian separuh"Sut ruang tamu hitamTali leher hitamBerpakaian seragamGaun petang
Pakaian tidak rasmi i.e. "Menanggalkan pakaian"SesuaiPakaian seragam servisPakaian koktel
Pakaian kasualApa sahaja yang dianggap tidak sesuai untuk majlis yang lebih formal

Harap maklum bahawa definisi yang dinyatakan di atas adalah definisi tradisional yang ketat[1], yang mungkin tidak diikuti dalam penggunaan umum. Sebagai contoh, rasmi sering digunakan untuk bermaksud salah satu daripada tiga yang pertama, dan tidak rasmi untuk menunjukkan apa yang dikelaskan di sini sebagai santai.

Pakaian rasmi

Acara khas: Majlis perkahwinan, makan malam dan urusan negeri, bola rasmi, acara diraja, dll.

Perhatikan bahawa penggunaan tali leher putih dan pakaian pagi jarang berlaku di beberapa negara (seperti Amerika Syarikat dan Australia), di mana tali leher hitam atau a pakaian santai (sesuai) sering dipakai untuk peristiwa di atas.

Pakaian separa formal

Acara khas: Malam pembukaan teater, bola amal, dll.

Terdapat beberapa variasi gaya bergantung pada musim panas atau musim sejuk. Lihat tali leher hitam dan kereta sorong untuk keterangan lebih lanjut.

Dalam beberapa dekad terakhir, sebagai ganti tradisional tali leher putih atau pakaian pagi, tali leher hitam semakin kerap dilihat di Amerika Syarikat pada hari rasmi perkahwinan. Namun, ahli etika dan pakaian terus tidak menggalakkan atau mengutuk pemakaian tali leher hitam sebagai terlalu tidak rasmi untuk majlis perkahwinan, atau acara apa pun sebelum jam 6 petang,[2] seperti oleh Emily Post (1872-1960) dan Amy Vanderbilt (1908-1974), yang terakhir berpendapat bahawa "tidak ada seorang pun yang harus ditangkap di gereja dengan tuksedo."

Pakaian tidak rasmi

Duta Besar A.S. ke PBB Kuasa Samantha dan Presiden Israel Reuven Rivlin memakai barat pakaian perniagaan mengikut jantina mereka, Februari 2016

Acara biasa: Mesyuarat diplomatik dan perniagaan, banyak acara sosial, pakaian sehari-hari

Pakaian perniagaan termasuk dalam kategori tidak rasmi, umumnya terdiri dari a saman perniagaan dan ikat. Kod pakaian tidak rasmi merangkumi semua pakaian, tetapi tidak semua pakaian dianggap perniagaan yang sesuai dengan kain, potongan, atau warna.

Pakaian kasual

Pakaian kasual, walaupun secara tradisinya bukan sebahagian daripada kod pakaian Barat, kadang-kadang dipakai secara biasa. Berkaitan dengan kategori ini adalah perniagaan santai, kasual pintar, dan lain-lain.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Muzium Universiti Negeri Kent (2002). "Lelaki & Keanggunan Mereka". Diarkibkan dari yang asal pada 2008-10-17. Diperoleh 2008-11-02.
  2. ^ Ford, Charlotte; DeMontravel, Jacqueline (2001). Etika abad ke-21: panduan untuk adab untuk zaman moden. Buku Barnes & Noble. hlm.210. ISBN 978-1-56731-629-2.

Bacaan lanjut

Pin
Send
Share
Send