Majlis perkahwinan - Wedding reception

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Majlis perkahwinan pada abad ke-17 Rusia oleh Konstantin Makovsky
Perkahwinan Flemish, abad ke-17
Tarian perkahwinan pasangan suami isteri Azerbaijan

A Majlis perkahwinan ialah pesta biasanya diadakan setelah selesai a perkahwinan upacara sebagai keramahan bagi mereka yang telah menghadiri perkahwinan, oleh itu penerimaan nama: pasangan terima masyarakat, dalam bentuk keluarga dan rakan, buat pertama kalinya sebagai pasangan suami isteri. Tuan rumah menyediakan pilihan makanan dan minuman, walaupun kek perkahwinan memang popular.

Melayan tetamu selepas upacara perkahwinan adalah perkara biasa di kebanyakan masyarakat, dan boleh berlangsung dari setengah jam hingga berjam-jam atau bahkan berhari-hari. Sebilangan besar majlis perkahwinan dibuat pada waktu petang untuk makan malam, namun pasangan boleh memilih makan tengah hari, sarapan lewat pagi, atau minum petang.[1] Akhirnya pasangan yang berkahwin memilih perincian dan lokasi majlis resepsi.

Dalam beberapa budaya, perayaan perkahwinan yang terpisah diadakan untuk keluarga pengantin lelaki dan perempuan.

Sebelum majlis resepsi - acara sosial yang disusun di sekitar saluran penerima, dan biasanya diadakan pada waktu petang, dengan hanya minuman ringan - menjadi popular, perkahwinan lebih lazim dirayakan dengan perkahwinan sarapan pagi (bagi mereka yang tradisi keagamaannya mendorong perkahwinan pagi) dan perkahwinan bola (bagi mereka yang berkahwin pada waktu petang). Populariti jamuan, bukan sarapan, makan malam, dan bola, pada abad ke-20 membawa nama penerimaan tetamu diterapkan pada acara sosial apa pun selepas perkahwinan, sama ada makan siang, teh, makan malam, atau tarian.

Budaya Barat

Lokasi

Dewan perjamuan digunakan untuk majlis perkahwinan

Sehingga selepas Perang Dunia II, perayaan perkahwinan paling sering diadakan di rumah pengantin perempuan, dalam gaya hiburan apa pun yang ada dalam keluarga.[2] Ini mungkin besar bola untuk keluarga kaya, makan tengah hari untuk keluarga kelas menengah, atau minum petang, dengan kek dan limun, untuk keluarga kelas pekerja.

Pilihan bergantung terutamanya pada keadaan ekonomi keluarga, dan dalam beberapa kes, majlis perkahwinan beramai-ramai digemari sebagai kaedah untuk berkongsi kos. Pada awal abad ke-20, dewan tarian menjadi biasa, dan disewa oleh mereka yang merancang perayaan di luar apa yang boleh diadakan rumah mereka.[3]

Lokasi khas untuk perayaan perkahwinan kini merangkumi bilik tarian hotel, dewan jamuan, tempat perkahwinan, dewan komuniti, dewan sosial di gereja atau tempat suci lain di mana upacara perkahwinan berlangsung, dan, terutama untuk majlis perkahwinan, restoran dan pesta kebun di rumah. Terdapat juga banyak perniagaan kecil yang mengkhususkan diri dalam menyediakan tempat untuk upacara perkahwinan dan perayaan.

Talian penerimaan

Secara teknikal, untuk menjadi seorang penerimaan tetamu, dan bukannya bentuk hiburan lain, tetamu mesti disambut dengan barisan penerima. Dalam talian penerimaan, pasangan yang baru berkahwin, tuan rumah, dan selalunya ibu bapa mereka dan mana-mana pelayan kehormatan, berdiri urutan keutamaan dan menyambut setiap tetamu secara bergiliran.

Setiap tetamu menyambut orang pertama (yang paling rendah) di barisan dan, jika perlu, memperkenalkan dirinya. Orang pertama kemudian memperkenalkan tetamu kepada orang seterusnya dalam barisan, dan beralih kepada tetamu seterusnya. Oleh kerana setiap tetamu dengan betul bercakap lebih sedikit daripada namanya (jika perlu) dan ucapan atau ucapan selamat secara konvensional kepada setiap orang secara bergilir-gilir, barisan berjalan dengan stabil tanpa penangguhan yang tidak perlu.

Etika Barat memerlukan sekurang-kurangnya salah seorang tuan rumah dan pasangan yang baru berkahwin, sebagai tetamu kehormat, untuk menyambut dan memberi salam kepada para tetamu, tetapi ahli majlis perkahwinan yang lain, ibu bapa yang tidak mengadakan majlis, saudara kandung, dll., tidak dikehendaki berdiri di barisan penerima. Semakin biasa untuk hanya menampilkan pasangan, kerana lebih banyak pasangan moden menjadi tuan rumah dan membayar perkahwinan mereka sendiri daripada ibu bapa mereka.

Setelah secara rasmi menerima setiap tetamu dengan cara ini, garis penerimaan selesai dan orang-orang yang telah bertugas untuk berdiri di situ dapat bergaul dengan para tamu, makan, dan menikmati perbualan yang lebih panjang.

Jalan masuk besar

Pilihan lain, yang sangat popular di Pantai Timur dan Barat Amerika Syarikat, adalah mempunyai pintu masuk besar dan bukannya saluran penerimaan.[4] Pintu masuk utama mungkin melibatkan penyampaian beberapa atau semua pesta perkahwinan, orang tua, dan / atau pengantin lelaki.

Majlis perkahwinan biasanya diperkenalkan oleh a tuan upacara, guru roti bakar, joki cakera, atau ketua kumpulan. Ia boleh dilakukan dengan cara yang sama ketika mereka berjalan menyusuri lorong semasa upacara perkahwinan. Ini biasanya jauh lebih pantas daripada talian penerima dan tetamu boleh duduk sebelum ketibaan majlis perkahwinan. Di samping itu, ia dapat menjadi acara sendiri dan menghiburkan seperti yang diharapkan. Perkenalan mungkin disertakan dengan muzik dan maklumat mengenai setiap orang untuk memperkenalkannya kepada para tetamu. Namun, tidak seperti saluran penerimaan, ia tidak memberi peluang kepada para tamu untuk berbicara dengan mana-mana orang yang sedang dipersembahkan.

Makanan

Pengantin lelaki memotong kek perkahwinan di majlis perkahwinan perkahwinan Amerika pada tahun 1955.
Kek dan hiasan perkahwinan di majlis perkahwinan di Jepun.

Makanan yang disajikan di majlis perkahwinan ditentukan oleh waktu perkahwinan dan adat istiadat tempatan. Makanan boleh terdiri daripada minuman tanpa alkohol dengan kek perkahwinan untuk menjayakan makan malam pelbagai kursus. Jenis makanan dipilih sepenuhnya mengikut budi bicara dan anggaran tuan rumah kerana kos untuk katering perkahwinan meningkat.[5]

Beberapa majlis, terutamanya jika budaya pesta perkahwinan atau kepercayaan agama melarang alkohol atau menari, fokus pada pencuci mulut. Tuan rumah juga boleh memilih untuk menghormati adat istiadat daerah atau tempatan, seperti dengan menyajikan kek seperti budaya yang penting croquembouche di Perancis, atau menampilkan a meja kuki[6] seperti yang diraikan di Pittsburgh[7] dan beberapa kawasan sekitarnya.

Kek perkahwinan itu selalunya berlapis-lapis kek lapis yang dihiasi dengan elok dengan frosting putih. Beberapa pasangan mempunyai kek paparan yang lebih kecil, yang ditambah dengan kek kepingan.

The kek pengantin lelaki adalah tradisi yang diamati terutamanya di selatan Amerika Syarikat. Di era Kolonial dan Victoria, kek pengantin es putih dianggap "terlalu ringan" untuk selera lelaki, dan pilihan kek kedua - biasanya kek buah yang gelap dan basah-juga ditawarkan. Hari ini, coklat popular, walaupun kek pengantin lelaki mungkin mempunyai rasa apa pun dan biasanya dibentuk atau dihiasi sebagai sesuatu yang penting bagi pengantin lelaki, seperti hobi atau sukan kegemaran.

Sekiranya hidangan lengkap dihidangkan, kek perkahwinan biasanya disajikan selepas makan. Jika tidak, kek boleh dihidangkan sebaik sahaja keluarga menerima semua tetamu.

Lazimnya, pasangan itu memotong sepotong kek secara istiadat, dan mengangguk upacara perkahwinan Rom kuno, boleh memberi makan satu sama lain dan mungkin menghirup segelas wain atau minuman lain dengan tangan yang dipautkan. Kemudian kek dihidangkan kepada para tetamu. Seperti diminta untuk menuangkan teh di formal jamuan teh, diminta untuk menghidangkan kek pada umumnya dianggap sebagai penghormatan.[8]:428

Roti bakar

Dalam kebanyakan Barat negara, sama ada sebelum atau selepas makanan disajikan, roti bakar dibuat oleh ahli majlis perkahwinan, semoga pasangan itu sihat. Biasanya, roti bakar dicadangkan oleh pengantin perempuanbapa, yang pengantin lelaki, lelaki terbaik, dan / atau pembantu rumah, walaupun tidak ada senarai orang yang mesti membuat roti bakar, atau memang ada keperluan untuk menawarkan roti bakar sama sekali.[8]

Trend baru melibatkan penambahan tayangan slaid DVD atau montaj gambar video, memaparkan gambar pasangan baru yang sedang membesar dan bertemu. Ini dibuat menggunakan filem rumah dan gambar yang diambil sepanjang hidup pasangan, diedit dan disusun untuk muzik. Montaj ditunjukkan sama ada di TV besar atau monitor atau dengan Projektor LCD.[9]

Tarian

"A Gorals'Wedding' - tarian pengantin lelaki
Perkahwinan Armenia, Tarian Pengantin

Sekiranya ada tarian, pasangan yang baru berkahwin biasanya membuka tarian dengan mereka tarian pertama.[8] Bila meletup sangat popular, kadang-kadang disebut "pengantin waltz" untuk lagu cinta, walaupun gaya tarian lain lebih sering digunakan sekarang. Pengantin mungkin memutuskan untuk memilih rutin tarian koreografer atau tarian bentuk lain, seperti kelab, disko atau bahkan hip hop.

40 carta teratas menjadi pilihan yang semakin popular untuk tarian pertama - lagu tarian pertama yang paling popular di majlis perkahwinan UK pada tahun 2020 ialah Anda Fikir Saya, balada batu lembut oleh Joshua Radin.[10] Kini pasangan semakin kerap menempah DJ untuk majlis perkahwinan mereka.[11] Sebelum perkahwinan, pengantin baru memilih DJ dan bersetuju dengan senarai main dengan mereka.[12] Sebagai peraturan, persembahan DJ berlaku selepas bahagian tradisional rasmi.[13]

Secara tradisinya, tidak lama setelah tarian dimulakan, para tetamu akan segera menyertai tarian tersebut, di urutan keutamaan, sama seperti yang lain bola.[8] Sejak kebelakangan ini, beberapa keluarga telah memberitahu para tetamu untuk tidak mula menari sehinggalah menonton tarian "istimewa" yang kadang-kadang panjang.[8] Contohnya, selepas tarian pertama, pasangan yang baru berkahwin mungkin menari dengan ibu bapa dan / atau mertua mereka. Namun, tidak ada syarat bahawa orang tertentu menari sama sekali, apalagi dengan orang tertentu, dan tidak ada perintah yang benar-benar diperlukan untuk pasangan pengantin, keluarga mereka, atau pesta pengantin untuk mula menari.[14]

Hiburan

Hiburan di majlis perkahwinan Inggeris. Penganjur telah mengupah dua opera penyanyi untuk menyanyi arias semasa makan untuk hiburan para tetamu. Ibu kepada pengantin lelaki sedang berseri.

Jamuan perkahwinan selalunya merupakan masa ketika pasangan ingin memastikan keluarga dan tetamu mereka akan terhibur, dan pelbagai pilihan seperti joki cakera, live band, penari profesional seperti penari ballroom atau penari perut, ahli sihir, seniman api, pelawak dan penghibur yang lebih luar biasa dibawa untuk meningkatkan perayaan dan menjadikan perkahwinan itu menonjol.

Di Amerika dan di negara lain, termasuk hiburan mewah di majlis perkahwinan adalah kemewahan. Wedding DJ semakin popular dalam budaya moden seperti menyewa live band. Pada tahun 2020, hiburan perkahwinan sangat bervariasi [15], sering mewah dan mahal. Semua dari air pancut coklat, untuk melepaskan merpati kawin, ahli silap mata, pelayan nyanyian dan kasino yang menyeronokkan telah menjadi perkara biasa, malah diharapkan.

Berlepas

Upacara sering dibuat atas pemergian pengantin baru. Beras atau biji burung, yang menandakan kelimpahan, dapat dilemparkan pada pasangan yang berangkat, dengan biji burung lebih disukai oleh pengurus kemudahan, kerana memerlukan kerja pembersihan yang lebih sedikit daripada beras, dan pengganti baru, tanpa kekacauan, seperti meniup buih sabun atau membunyikan loceng kecil yang lebih disukai oleh kakitangan pembersihan.[8]

Oleh kerana pengantin baru adalah tetamu kehormat, tetamu lain diharapkan tetap berada di kaunter penerimaan tetamu sehingga mereka meninggalkan mereka, dan akibatnya, adalah pengenaan tetamu lain untuk pengantin baru untuk tinggal lama di pesta.[8] Kadang-kadang, pengantin baru akan membuat cuti rasmi, sehingga para tetamu merasa bebas untuk pergi, dan kemudian diam-diam kembali melalui pintu lain.

Perbelanjaan

Majlis resepsi perkahwinan tali leher hitam yang diadakan di Society Room di Hartford, Connecticut.
A tali leher hitam majlis perkahwinan diadakan di Bilik Masyarakat di Hartford, Connecticut.

The median kos perkahwinan, termasuk upacara dan majlis resepsi, di Amerika Syarikat, pada tahun 2016, harga rata-rata adalah $ 35,329, terus meningkat dari tahun ke tahun, seperti juga di UK di mana kos purata adalah £ 25,090,[16] naik kira-kira 7000 paun[16] dari dua tahun sebelumnya. Di Australia, harganya $ 36,200 (AUD). Kira-kira 50% daripada keseluruhan anggaran perkahwinan pasangan dibelanjakan untuk majlis resepsi sahaja. Ini terutamanya disebabkan oleh kos makanan dan alkohol.[17] Industri perkahwinan adalah industri besar yang menjana $ 161 bilion setiap tahun, menurut Rebecca Mead, pengarang Satu Hari yang Sempurna.[18]

Tradisi Barat yang lain dan seterusnya

Tradisi perkahwinan berbeza antara negara, dan antara wilayah di negara yang sama. Beberapa tradisi yang dikongsi termasuk:

Menari tetamu di majlis perkahwinan di Mauritania
Etnik Orang Hakka dalam majlis perkahwinan di Timor Timur, 2006.
 • The tarian wang, atau "tarian dolar". Tetamu membayar sejumlah wang untuk menari dengan pengantin lelaki atau perempuan. Dalam beberapa budaya, wang itu disematkan ke apron khas yang dipakai oleh pengantin perempuan. Pada yang lain, wang itu dikumpulkan oleh rakan. Ini berlaku di kalangan pasangan Poland dan Itali, walaupun banyak pengantin lain dan pengantin lelaki sering memasukkannya. Terdapat banyak perdebatan mengenai kesesuaian tarian wang di negara-negara berbahasa Inggeris, di mana amalan ini disukai kerana membuat tetamu membayar untuk menari atau bersosial dengan pasangan pengantin kelihatan tidak ramah, tamak, atau tidak menyenangkan.[19] Ia diterima apabila pasangan dan sebahagian besar tetamu mereka adalah salah satu budaya di mana ia tradisional.
 • Melemparkan pengantin perempuan sejambak dan garter.[8] Pengantin perempuan melemparkan sejambak bunga ke bahunya kepada sekumpulan semua wanita bujang yang hadir. Sesiapa yang menangkapnya ia sepatutnya menjadi yang seterusnya untuk berkahwin. Begitu juga, pengantin lelaki melemparkan pakaian pengantin perempuan kepada lelaki bujang setelah mengeluarkannya dari kakinya. Kadang-kadang, pengantin perempuan akan "melambaikan" karangan bunga dengan melemparkan buket itu kepada wanita yang bertunang. Pengantin lelaki kemudian mengatur agar tunangan pemenang karangan bunga menerima garter pengantin perempuan. Kadang kala, lelaki yang menangkap garter itu seharusnya meletakkannya di kaki wanita yang menangkap sejambak itu, atau garter itu dijual di undian bukannya dilemparkan. Walau bagaimanapun, tradisi ini baru-baru ini mulai tidak disukai oleh budaya Barat, terutama budaya UK dan Amerika Syarikat, di mana ia dilihat sebagai usang, seksis, dan memalukan bagi wanita lajang.[20]
 • Gelas berkelip. Para tetamu akan sering menutup gelas mereka semasa makan malam untuk meminta pengantin baru berdiri dan mencium. Beberapa pasangan pingsan nikmat perkahwinan loceng untuk tetamu berdering dan bukannya gelas berdentum.[8]
 • Nikmat. Tuan rumah mungkin memberikan hadiah kecil untuk setiap tetamu. Nikmat boleh merangkumi coklat, lilin, bingkai gambar, atau hadiah kecil lain. Nikmat seperti itu tidak diperlukan.[8]

Tradisi cina

Hadiah

Kecuali jika pasangan pengantin mempunyai pendaftaran perkahwinan, yang terbaik adalah tidak memberikan hadiah atau sijil hadiah. Untuk perkahwinan Cina, cek selalu menjadi hadiah terbaik. Tradisi ini sama dalam perkahwinan tradisional Itali. Sebagai tambahan kepada cek, dalam perkahwinan Cina, beberapa saudara yang lebih tua mungkin juga memberikan perhiasan emas. Cek itu hendaklah di sampul surat merah atau poket merah dengan nama pemberi di atasnya, dan selalu diberikan semasa log masuk di restoran. Dalam memilih jumlah wang yang akan diberikan, pemberi wang harus berhati-hati nombor yang tidak bernasib baik, seperti 4 dan pilih kombinasi nombor bertuah, seperti 8 dan 9. Juga, sampul surat putih tidak pernah digunakan untuk membungkus hadiah untuk majlis perkahwinan atau acara gembira lain, kerana warna putih dikaitkan dengan kematian.

Masa

Terdapat dua kali yang tertera pada jemputan: 恭候 (gōnghòu / salam) dan 入席 (rùxí / penerimaan). Biasanya, jaraknya sekurang-kurangnya dua jam (beberapa mungkin empat jam). Yang pertama adalah masa pengantin lelaki dan pengantin perempuan, bersama keluarga mereka, bersedia untuk menerima tetamu dan menyambut mereka; yang kedua adalah masa penerimaan / jamuan makan bermula. Jurang antara jam tersebut disebut sebagai waktu hiburan. Selalunya, restoran akan menyediakan poker dan mahjong (麻將) untuk perjudian; masa itu juga boleh digunakan untuk bersosial dengan tetamu lain dan mengambil gambar dengan pengantin lelaki dan keluarga mereka. Pada masa ini, untuk perkahwinan pasangan Cina di A.S., anda cenderung melihat mahjong dimainkan sebelum jamuan makan; ia sering diganti dengan pesta koktel.[rujukan diperlukan] Namun, jika majlis perkahwinan berlangsung di China selatan, Hong Kong, Macau, dan bahkan sebahagian Kanada (di mana terdapat banyak penduduk Kanton), mahjong mungkin masih dimainkan sebelum makan malam.

Melog masuk

Hadiah wang boleh diletakkan di dalam kotak khas di meja log masuk.

Dua orang akan berada di meja masuk (satu dari keluarga pengantin perempuan dan seorang dari pengantin lelaki) untuk mendaftarkan tetamu dan menerima hadiah / sampul surat merah. Selalunya, mereka akan mempunyai dua senarai tetamu yang berasingan, satu dari sebelah pengantin lelaki dan satu dari senarai pengantin lelaki. Maka lelaki terbaik dan pembantu kehormatan akan mengarahkan para pengantar untuk mengantar tetamu ke tempat duduk mereka.

Prosedur jamuan

Biasanya, jamuan itu akan merangkumi ucapan dari ibu bapa, lelaki terbaik, pembantu rumah, dan penceramah tetamu. Akan ada pemotongan kek, roti bakar, a upacara minum teh,[21] dan menari. Dua meja di tengah-tengah bilik adalah untuk keluarga pengantin lelaki dan pengantin perempuan.

Tradisi

Majlis perkahwinan Cina biasanya mempunyai sembilan atau sepuluh kursus. Hidangan mahal seperti sirip jerung, abalone, lobster, udang jumbo, squab, bass laut, atau gamat biasa di menu jamuan perkahwinan. Seluruh ikan, ayam, atau babi bermaksud keberuntungan dan kelengkapan dalam budaya perkahwinan Cina.

Secara tradisinya, setelah hidangan kelima makan malam, pengantin lelaki dan pengantin perempuan dan keluarga mereka akan mendekati setiap meja untuk menjamu para tetamu. Selalunya, pengantin perempuan akan bertukar menjadi gaun pengantin merah tradisional Cina (鳳 褂, atau qípáo) pada masa itu, jika dia pernah memakai gaya pakaian yang berbeza sebelumnya.

Tradisi Eropah Timur

Galeri

Hiasannya berbeza mengikut budaya dan anggaran.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Anna (5 Disember 2016). "Panduan Langkah-demi-Langkah: Cara Merancang Majlis Pernikahan". Modwedding.
 2. ^ McBee, Randy D. (2000). Hari-hari dewan tarian: keintiman dan riadah di kalangan pendatang kelas pekerja di Amerika Syarikat. New York: Akhbar Universiti New York. hlm 222–228. ISBN 0-8147-5620-4.
 3. ^ Brasseaux, Ryan A .; Marcelle, Bienvenu; Carl A., Brasseaux (2005). Kacau periuk: sejarah masakan Cajun. New York: Buku Hippocrene. hlm. 104. ISBN 0-7818-1120-1.
 4. ^ Kari Jodi. "Memilih Antara Laluan Masuk Besar dan Menerima Talian". Belvedere. Diperoleh 6 Julai 2015.
 5. ^ Thelma Louise (2020-06-11). "Kos perkahwinan semakin meningkat". Kawat Perkahwinan. Diperoleh 10 Jun 2020.
 6. ^ Pembuka Selera (2013-11-30). "Di Pittsburgh, meja kuki perkahwinan adalah tradisi tempatan yang pelik dan indah | National Post". Diperoleh 2020-01-18.
 7. ^ Lieber, Ron (15 Disember 2009). "Perkahwinan? Saya Sini untuk Cookies". The New York Times.
 8. ^ a b c d e f g h i j Martin, Judith (2005). Panduan Miss Manners untuk Melakukan Tingkah Laku yang Betul. New York: W.W. Norton & Co. ISBN 0-393-05874-3.
 9. ^ Stefania Sainato (2017-06-11). "Idea Projektor Perkahwinan yang Tidak Sama sekali Cheesy". Pengantin. Diperoleh 10 Jun 2017.
 10. ^ Paman Anda, Bobs (2020). "Lagu tarian perkahwinan pertama yang paling popular pada tahun 2020". HitchKnow.
 11. ^ "9 DJ dan Kumpulan Selebriti Digunakan untuk Perkahwinan mereka". Diperoleh 22 Julai, 2019.
 12. ^ "DJ Perkahwinan - Petua Memilih + DJ Teratas Pada 2019". Perkahwinan Maju. 25 November 2019. Diperoleh 7 Mei, 2019.
 13. ^ Sandy Malone (2013-02-08). "5 Petua Untuk Memaksimumkan DJ Perkahwinan Anda". HuffPost. Diperoleh 10 April, 2013.
 14. ^ ^ Martin, Judith (1995). Kehilangan Adab dalam Majlis Perkahwinan yang Menyakitkan New York: Penerbit Mahkota. hlm. 126. ISBN 978-0517701874.
 15. ^ PenghiburDunia. "Memesan Hiburan untuk Perkahwinan".
 16. ^ a b "Berapa Kos Perkahwinan? Rata-rata UK Terungkap". hitched.co.uk. Diperoleh 2020-01-18.
 17. ^ "Majlis Sambutan Perkahwinan". BrightWeddingIdeas.com. Diarkibkan daripada asal pada 2011-07-08.
 18. ^ "Kompleks industri perkahwinan". Monitor Sains Kristian. 8 Jun 2007. hlm. 8. Diperoleh 4 Jun 2016.
 19. ^ Martin, Judith; Jacobina Martin (2010). Panduan Miss Manners untuk Perkahwinan yang Mengagumkan. New York: W. W. Norton & Syarikat. hlm.273–274. ISBN 0-393-06914-1.
 20. ^ Maggie Seaver. "Mengapa Mungkin Ini Masa untuk Memperbaiki Bouquet dan Garter Toss". Simpulan.
 21. ^ Nathan, Sherman (14 Januari 2007). "גני אירועים בשרון". Odeon (dalam bahasa Ibrani). hlm. 9. Diperoleh 4 Jun 2016.

Pin
Send
Share
Send