Perancang perkahwinan - Wedding planner

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perancang majlis perkahwinan Chili

A Perancang perkahwinan adalah seorang profesional yang membantu dengan reka bentuk, perancangan dan pengurusan pelanggan perkahwinan. Perkahwinan adalah peristiwa penting dalam kehidupan orang-orang dan dengan demikian, pasangan sering rela menghabiskan sejumlah wang untuk memastikan perkahwinan mereka teratur. Perancang perkahwinan sering digunakan oleh pasangan yang bekerja berjam-jam dan mempunyai sedikit masa lapang untuk mendapatkan dan menguruskan tempat perkahwinan dan pembekal perkahwinan.

Perancang perkahwinan profesional berpusat di seluruh dunia tetapi industri ini adalah yang terbesar di Amerika Syarikat, India, Eropah barat dan China.[1][2] Pelbagai kursus perancangan perkahwinan disediakan untuk mereka yang ingin meneruskan kerjaya.[3] Perancang umumnya mengenakan sama ada peratusan dari jumlah kos perkahwinan, atau bayaran tetap.[4][5]

Perancang juga popular dengan pasangan yang merancang a perkahwinan tujuan, di mana dokumentasi dan kertas kerja boleh menjadi rumit. Mana-mana negara di mana perkahwinan diadakan memerlukan prosedur yang berbeza bergantung pada kewarganegaraan setiap pengantin perempuan dan pengantin lelaki. Sebagai contoh, warganegara AS yang berkahwin di Itali memerlukan Nulla Osta (afidavit bersumpah di depan konsulat AS di Itali), ditambah dengan Ke Notorio (bersumpah di hadapan konsulat Itali di AS atau di mahkamah di Itali), dan pengesahan perkara di atas. Sebilangan negara sebaliknya mempunyai perjanjian dan pasangan itu dapat memperolehnya Tiada Halangan borang dari pendaftar tempatan mereka dan menerjemahkannya oleh konsulat di negara perkahwinan. Perancang perkahwinan tempatan boleh menguruskan prosedur yang berbeza.

Perkhidmatan

Perkhidmatan perancang perkahwinan boleh merangkumi:

 • Temu ramah pasangan dan ibu bapa untuk mengenal pasti keperluan mereka.
 • Penyediaan belanjawan
 • Reka bentuk dan gaya acara
 • Lokasi pengakap
 • Pemotretan
 • Merancang senarai semak terperinci (kira-kira setahun lebih awal untuk beberapa hari selepas perkahwinan) [6]
 • Penyediaan senarai peserta
 • Pengenalpastian tempat untuk acara (hotel, rumah pesta, upacara, gereja, kuil dll)
 • Pengenalpastian dan kontrak profesional perkahwinan dan penyedia perkhidmatan (pembekal, jurugambar, videografer, juru kecantikan, kedai bunga, gula-gula, bufet, minuman, dll.) Dan penyediaan dan pelaksanaan kontrak.
 • Perolehan hiasan khas, seperti peta perjalanan
 • Penyelarasan penghantaran / perkhidmatan pada hari perkahwinan.
 • Mempunyai rancangan cadangan sekiranya berlaku bencana.
 • Mengendalikan pengaturcaraan, selalunya dengan perisian.
 • Bantu dan sediakan dokumentasi dan terjemahan undang-undang - terutamanya untuk majlis perkahwinan tujuan
 • Susun atur acara yang menunjukkan lokasi lantai tarian, tempat bufet, meja, kerusi, ruang rehat, dll.
 • Taklimat acara untuk semua pembekal (Hubungi penjual minggu perkahwinan untuk maklumat dan jadual)
 • Menyelaraskan susulan hari perkahwinan, persidangan dan pra-majlis

Dalam budaya popular

Komedi tahun 2001 Perancang Perkahwinan bersama Jennifer Lopez dan Matthew McConaughey adalah mengenai kesibukan seorang perancang perkahwinan yang jatuh cinta dengan salah seorang pelanggannya. Juga, banyak rancangan TV yang bercabang dari perancangan perkahwinan, seperti rancangan TLC Katakan Ya kepada Pakaian. Ini adalah rancangan realiti yang mengikuti pengantin ketika mereka berbelanja di Kleinfeld's yang berprestij untuk gaun pengantin mereka yang sempurna. Pertunjukan lain ialah 'My Fair Wedding' dengan perancang pesta selebriti David Tutera.

Baru-baru ini, filem Bollywood Band Baaja Baaraat adalah mengenai perancang perkahwinan yang jatuh cinta. Ranveer Singh membuat penampilan sulung dengan filem ini dan memenangi Debut Terbaik di beberapa anugerah. Filem ini berjaya ditayangkan di pawagam.

Drama televisyen Hong Kong 2011 Hanya kamu menceritakan kisah sebuah agensi perkhidmatan perkahwinan fiksyen dan pelanggan mereka.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Perry, Alex (2006-02-19). "Surat Dari New Delhi: Tanah Perancang Perkahwinan". MASA. Diperoleh 2013-09-10.
 2. ^ "Individualisme sangat menarik pada kek perkahwinan". Chinadaily.com.cn. 2008-11-19. Diperoleh 2013-09-10.
 3. ^ Tran, Charles (17 Disember 2012). "Berfikir Memulakan Perniagaan Perancangan Perkahwinan? 6 Perkara Yang Perlu Diingat". Huffington Post. Diperoleh 10 Januari 2013.
 4. ^ Mallozzi, Vincent M .; Gettleman, Jeffrey (2007-06-24). "Menjinakkan Perancang Perkahwinan Pelarian". The New York Times.
 5. ^ "Berapa Banyak Perancang Perkahwinan? Bolehkah Anda Menanggung Kos Perancang Perkahwinan?". Weddings.about.com. 2013-07-18. Diperoleh 2013-09-10.

Pin
Send
Share
Send