Fotografi perkahwinan - Wedding photography

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Seorang lelaki dengan kemeja biru dan seluar gelap di tempat duduk kanan ketika dia mengambil gambar sekumpulan orang di sebelah kiri dengan pakaian rasmi, dengan seorang wanita dengan gaun pengantin putih di sebelah kanan. Di belakangnya terdapat pokok-pokok tinggi dan tasik besar
Seorang jurugambar perkahwinan mengambil gambar pengantin perempuan dan suaminya yang baru bersama keluarganya
Perkahwinan Diraja dengan potret rasmi

Fotografi perkahwinan adalah kepakaran dalam fotografi yang terutama tertumpu pada fotografi peristiwa dan aktiviti yang berkaitan dengan majlis perkahwinan. Ini mungkin termasuk jenis lain dari fotografi potret pasangan sebelum hari perkahwinan rasmi, seperti pra-perkahwinan pertunangan sesi (gambar kemudian digunakan untuk jemputan perkahwinan pasangan). Pada hari perkahwinan rasmi, juru gambar(s) akan berusaha memberikan fotografi potret, begitu juga fotografi dokumentari liputan untuk mendokumentasikan pelbagai peristiwa dan ritual sepanjang hari perkahwinan.

Seorang pengantin lelaki Bangladesh dalam Majlis Kunyit

Sejarah

Gambar rasmi pengantin perempuan pada tahun 1929

Seperti teknologi fotografi itu sendiri, amalan fotografi perkahwinan telah berkembang dan berkembang sejak penemuan bentuk seni fotografi pada tahun 1826 oleh Joseph Nicéphore Niépce.[1][kegagalan pengesahan] Sebenarnya, gambar awal, yang dirakam kira-kira 14 tahun setelah fakta, mungkin merupakan rekreasi untuk kamera perkahwinan Ratu Victoria tahun 1840 dengan Putera Albert. Namun, pada masa awal fotografi, kebanyakan pasangan yang lebih rendah hati tidak mengupah jurugambar untuk merakam perkahwinan itu sendiri. Sehingga separuh akhir abad ke-19, kebanyakan orang tidak berpose untuk gambar perkahwinan rasmi semasa perkahwinan. Sebaliknya, mereka mungkin berpose untuk foto formal dengan pakaian terbaik mereka sebelum atau sesudah perkahwinan. Pada akhir tahun 1860-an, lebih banyak pasangan mula berpakaian dengan pakaian perkahwinan mereka atau kadang-kadang mengupah jurugambar untuk datang ke tempat perkahwinan. (Lihat galeri di White pernikahan.)

Sepasang suami isteri mengambil gambar selepas upacara perkahwinan mereka memakai gaun pengantin di hadapan bangunan parlimen Bangladesh

Oleh kerana sifat peralatan dan masalah pencahayaan yang besar, fotografi perkahwinan sebahagian besarnya merupakan latihan studio untuk sebahagian besar akhir abad ke-19. Seiring berjalannya waktu, teknologi bertambah baik, tetapi banyak pasangan mungkin hanya berpose untuk potret perkahwinan tunggal. Album perkahwinan mula menjadi lebih biasa menjelang tahun 1880-an, dan jurugambar kadang-kadang memasukkan pesta perkahwinan dalam foto-foto. Selalunya hadiah perkahwinan akan disusun dan dicatat dalam foto juga.

Pasangan pengantin baru yang berdiri di hadapan gereja dan jurugambar perkahwinan mereka, Westmount, Montreal, 1945

Pada awal abad ke-20, fotografi warna telah tersedia, tetapi masih tidak boleh dipercayai dan mahal, jadi kebanyakan fotografi perkahwinan masih dipraktikkan dalam warna hitam dan putih. Konsep mengabadikan "acara" perkahwinan muncul setelah Perang Dunia Kedua. Menggunakan teknologi penggulungan filem dan teknik pencahayaan yang lebih baik tersedia dengan penemuan kompak mentol denyar, jurugambar sering muncul di majlis perkahwinan dan cuba menjual gambarnya kemudian. Walaupun gambar awal berkualiti rendah yang sering dihasilkan, persaingan memaksa jurugambar studio untuk mulai mengerjakan lokasi.

Seorang jurugambar perkahwinan moden yang sedang menembak di pantai

Pada mulanya, jurugambar studio profesional mungkin membawa banyak peralatan besar, sehingga membatasi kemampuan mereka untuk merakam keseluruhan acara. Malah gambar "jujur" lebih kerap dipentaskan selepas upacara itu. Pada tahun 1970-an, pendekatan yang lebih moden untuk merakam keseluruhan acara perkahwinan mula berkembang menjadi amalan seperti yang kita ketahui hari ini, termasuk yang lebih "Fotografi dokumentari"gaya fotografi.[rujukan diperlukan]

Teknologi

Semasa era filem, jurugambar menyukai filem negatif warna dan kamera format sederhana, terutama oleh Hasselblad. Hari ini, banyak lagi perkahwinan yang difoto bersama SLR digital kamera kerana kemudahan digital memberikan pengesanan kesalahan pencahayaan yang cepat dan membolehkan pendekatan kreatif dikaji dengan segera.

Terlepas dari kecenderungan ini, beberapa jurugambar terus mengambil gambar dengan filem kerana mereka lebih suka estetika filem, dan yang lain berpendapat bahawa filem negatif menangkap lebih banyak maklumat daripada teknologi digital, dan mempunyai margin yang lebih sedikit untuk kesalahan pendedahan. Tentunya benar dalam beberapa kes, latitud pendedahan wujud dalam kamera asli Format gambar mentah (yang memungkinkan lebih banyak pendedahan di bawah dan lebih daripada JPEG) berbeza dari pengeluar ke pengeluar. Semua bentuk RAW mempunyai tahap latitud pendedahan yang melebihi filem slaid - penangkapan digital yang biasa dibandingkan.

Pengenalan kamera tanpa cermin ILC (kamera lensa yang boleh ditukar ganti) seperti Fuji XT-2 dan siri Sony A7 pada 2015/2016 adalah penukar permainan untuk PJ jurugambar perkahwinan. Dengan pengenalan Nikon D5 kini dapat menangkap gambar dalam cahaya yang sangat rendah, tanpa menggunakan lampu kilat.

Teknologi telah berkembang dengan penggunaan pemicu jarak jauh dan penyegerakan denyar. Fotografer perkahwinan kini dapat melakukan perjalanan cahaya namun mempunyai kemampuan untuk menggunakan pencahayaan kreatif.

Pendekatan

Seorang pengiring pengantin dan pengiring pengantin junior pada majlis perkahwinan kontemporari
Potret pasangan pengantin sekitar tahun 1926. Pada awal fotografi perkahwinan, biasanya hanya beberapa potret pasangan yang difoto.

Dua pendekatan fotografi perkahwinan adalah tradisional dan fotojurnalistik. Banyak jurugambar perkahwinan akan jatuh di antara kedua-dua gambaran ini.

Fotografi perkahwinan tradisional memberikan gambar yang lebih klasik dan banyak kawalan jurugambar semasa upacara.

Gaya fotografi perkahwinan Photojournalist mengambil petunjuk dari gaya pelaporan editorial dan lebih fokus gambar terang dengan sedikit interaksi jurugambar; jurnalis foto perkahwinan biasanya merakam gambar dengan cepat menggunakan lampu kilat atau kamera yang tersedia daripada menggunakan teknik berpose tradisional dan lampu studio.

Gaya ketiga adalah pendekatan berasaskan fesyen. Dalam fotografi perkahwinan berasaskan fesyen / kontemporari, seorang jurugambar akan menggabungkan gambar-gambar terang dari peristiwa-peristiwa pada hari itu dengan gambar-gambar yang diilhamkan oleh editorial fotografi fesyen Gaya ini selalunya melibatkan pemprosesan gambar yang lebih inovatif dan dramatik.

Gaya keempat yang popular di negara-negara Asia, terutamanya di China, adalah fotografi studio perkahwinan (Bahasa Cina: 婚纱 摄影; pinyin: hūn shā shè yǐng). Biasanya, pasangan akan membuat janji temu dengan studio untuk di-studio atau lokasi, dengan sokongan daripada penata rambut dan artis solekan selain jurugambar dan pasangan. Pasangan ini akan melalui banyak perubahan pakaian dan latar belakang dengan cara yang serupa dengan pendekatan berasaskan fesyen.

Fotografi perkahwinan dengan pendekatan photojournalistic.

Istilah fotografi perkahwinan kontemporari digunakan untuk menggambarkan fotografi perkahwinan yang bukan tradisional alam semula jadi. Penekanan dalam fotografi kontemporari adalah untuk menangkap cerita dan suasana dari hari ke hari, sehingga penonton mempunyai penghargaan tentang bagaimana perkahwinan itu, dan bukannya serangkaian pose yang telah ditentukan.

Album, cetakan, produk lain, jenis foto

Seorang pengantin perempuan tiba di tempat itu, bersama ayahnya juga di dalam kereta. Tekstur hitam dan putih, bersama dengan ekspresinya, dan komposisi gambar buat gambar yang membangkitkan sedikit emosi dari hari ke hari.

Jurugambar perkahwinan kontemporari biasanya akan menyediakan beberapa atau semua perkara berikut:

Fotografi dalaman di gereja, kuil, atau tempat persendirian lain semasa upacara dan resepsi. Fotografi luar (selalunya di taman, pantai, atau lokasi yang indah pada hari perkahwinan dan / atau untuk gambar pertunangan). Kedua-duanya berpose dan jujur ​​( foto jurnalistik) gambar pasangan pengantin dan tetamu mereka di upacara keagamaan atau sivil, dan majlis resepsi yang berikut. Potret rasmi di studio (untuk gambar perkahwinan dan / atau pertunangan). Perkhidmatan digital, seperti cetakan digital, slaid pertunjukan dan galeri dalam talian. Album (baik album kusut tradisional atau yang lebih kontemporari pelekap jenis album).

Jangkauan pengiriman yang diberikan oleh jurugambar perkahwinan adalah beragam. Tidak ada standar mengenai apa yang termasuk dalam liputan atau paket pernikahan, jadi produk bervariasi mengikut wilayah dan dari seluruh fotografer, begitu juga dengan jumlah gambar yang disediakan.

Sebilangan besar jurugambar memberikan sekumpulan bukti (biasanya tidak bersuara, gambar yang diedit) untuk dilihat oleh pelanggan. Jurugambar boleh memberikan bukti salinan cetak dalam bentuk cetakan 4x5 atau 4x6, "majalah" gambar dengan gambar bersaiz lakaran kecil di beberapa halaman. Sebagai alternatif, mereka akan menyediakan galeri pemeriksaan dalam talian. Kadangkala gambar tersebut akan merangkumi tanda air digital / logo syarikat pada gambar. Beberapa jurugambar memberikan bukti-bukti ini untuk disimpan oleh pelanggan, dan beberapa jurugambar menghendaki klien membuat pilihan cetakan akhir dari bukti dan kemudian mengembalikannya atau membelinya dengan kos tambahan.

Gambar budak halaman. Foto cincin perkahwinan sangat penting untuk beberapa pemotretan. Di sini, kanak-kanak itu mengambil bahagian sebagai pembawa cincin; cincin perkahwinan duduk di atas kusyen.

Terdapat pelbagai jenis album dan pengeluar yang tersedia, dan jurugambar dapat menyediakan album kusut tradisional, album "meja kopi" yang dirancang secara digital, album flush mount kontemporari, buku-buku keras, album gaya buku skrap, atau kombinasi salah satu perkara di atas. Album boleh disertakan sebagai sebahagian daripada pakej yang telah dibeli sebelumnya, atau boleh ditambah sebagai pembelian selepas perkahwinan. Tidak semua jurugambar menyediakan album; ada yang lebih suka memberikan cetakan dan / atau fail dan membiarkan pelanggan membuat album mereka sendiri.

Sebilangan besar jurugambar membenarkan pelanggan membeli cetakan tambahan untuk diri mereka sendiri atau keluarga mereka. Kini banyak jurugambar memberikan penjualan dalam talian sama ada melalui galeri yang terdapat di laman web mereka sendiri atau melalui perkongsian dengan vendor lain. Penjual tersebut biasanya menghosting gambar dan menyediakan mekanisme penjualan bahagian belakang untuk jurugambar; jurugambar menetapkan harga sendiri dan penjual mengambil komisen atau mengenakan bayaran tetap.

Beberapa jurugambar juga memasukkan fail foto beresolusi tinggi dalam bungkusannya. Fotografer ini memberi hak terhad kepada pelanggan mereka untuk menghasilkan semula gambar untuk kegunaan peribadi mereka, sambil mengekalkan hak cipta. Tidak semua fotografer mengeluarkan fail dan mereka yang melakukannya kemungkinan besar akan mengenakan premium untuk mereka, kerana melepaskan fail kadang-kadang bererti menyerahkan apa-apa selepas cetakan perkahwinan atau penjualan album. Dalam kes di mana jurugambar melepaskan gambar beresolusi tinggi yang biasanya dibekalkan pada CD, DVD atau USB Stick, ini bergantung pada syarikat masing-masing dan disarankan pelanggan memeriksa apa yang disertakan dengan pakej fotografi perkahwinan jurugambar sebelum menandatangani sebarang kontrak.

Pemilik hak cipta gambar sering dinyatakan secara eksplisit dalam kontrak untuk perkhidmatan fotografi.[2] Tanpa pernyataan eksplisit tersebut, pemilik hak cipta gambar akan bergantung pada negara yang terlibat kerana undang-undang hak cipta berbeza dari satu negara ke negara lain. Jurugambar yang tidak menyimpan hak cipta gambar sering mengenakan bayaran lebih tinggi untuk perkhidmatan mereka. Dalam kes ini, jurugambar memberikan pelanggan gambar digital sebagai sebahagian daripada pakej perkahwinan. Pelanggan kemudian menggunakan gambar yang tidak terhad dan dapat mencetak apa sahaja yang mereka inginkan. Begitu juga, ada beberapa jurugambar yang menawarkan hak cipta bersama gambar digital sehingga mereka juga dapat menggunakan gambar yang tidak terhad untuk alasan seperti iklan.

Jenis foto yang diminta mungkin adalah "pandangan pertama" di mana pengantin lelaki dan perempuan mempelai satu sama lain sebelum upacara untuk gambar reaksi pertama dan bukannya melihat satu sama lain ketika pengantin berjalan menyusuri lorong. Jenis gambar "pandangan pertama" yang lain mungkin ialah gambar ibu bapa pengantin perempuan melihat pengantin perempuan untuk pertama kalinya ketika dia hendak berjalan menyusuri lorong dengannya.

Profesion

Seorang pengantin lelaki berpose untuk lokasi ini diambil menggunakan pencahayaan yang ada semasa detik sebelum senja hari kerana yang diinginkan pencahayaan lembut kesan.

Termasuk dalam kategori jurugambar yang lebih luas, jurugambar perkahwinan paling sering bekerja di lokasi mengambil gambar acara perkahwinan secara kontrak. Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja AS (BLS), 64% jurugambar bekerja sendiri pada tahun 2018. Jurugambar memperoleh gaji rata-rata $ 34,000 setiap tahun pada bulan Mei 2018. Jumlah jurugambar yang bekerja dijangka menurun 6% antara 2018 dan 2028.[3]

Pasangan yang berkahwin mengupah jurugambar perkahwinan untuk mengabadikan momen hari istimewa mereka dalam filem. Mereka bergantung kepada profesional ini untuk menepati masa, penuh perhatian, dan teliti - tidak ada peluang kedua! Walaupun perjumpaan pra-perkahwinan dan pekerjaan pasca-perkahwinan berlangsung di lingkungan kantor, acara-acara itu sendiri membawa para jurugambar ke tempat-tempat dalaman dan luaran seperti rumah, gereja, hotel, taman, dan tempat-tempat upacara dan resepsi yang lain. Begitu juga, waktu setiap perkahwinan menetapkan jadual kerja, dengan hujung minggu dan malam adalah perkara biasa. Jumlah perkahwinan yang berlaku pada bulan-bulan musim bunga dan musim panas menjadikan musim-musim tersebut sangat sibuk bagi jurugambar. Walaupun banyak syarikat fotografi ada yang menyediakan perkhidmatan, sebilangan besar jurugambar perkahwinan bekerja sendiri.[4]

Fotografi perkahwinan di Rumah Murray, Hong Kong

Organisasi profesional

Organisasi seperti Jurugambar Profesional Amerika (PPA), Persatuan Jurugambar Perkahwinan Profesional Antarabangsa (ISPWP), Jurugambar Profesional Kanada (PPOC), Institut Fotografi Profesional Australia (AIPP), Jurugambar Perkahwinan dan Potret Antarabangsa (WPPI) dan Persatuan Jurnalis Foto Perkahwinan (WPJA) menyokong seni dan perniagaan fotografi perkahwinan. WPJA menganugerahkan Anugerah Jurugambar Tahunan untuk mengiktiraf jurnalis foto perkahwinan yang terbaik.

Di UK terdapat banyak organisasi termasuk Master Photographers Association (MPA), Persatuan Jurugambar Perkahwinan dan Potret (SWPP), Institut Fotografi Profesional Britain (BIPP) dan Persatuan Fotografi Nasional (The NPS).

Piawaian dan keperluan untuk organisasi profesional berbeza-beza, tetapi keahlian sering menunjukkan seorang jurugambar diinsuranskan.[rujukan diperlukan] Organisasi profesional menawarkan latihan, persaingan profesional, dan sokongan kepada anggota, serta perkhidmatan direktori untuk membantu pemasaran dan mengatur konvensyen.[5][6]

Asia Selatan

Ketibaan pengantin lelaki, berpakaian seperti putera. Fotografi luaran luar waktu malam
Pengantin lelaki melakukan ibadah bersama. Fotografi kilat dalaman, dengan tumpuan pasangan

Fotografi perkahwinan Asia Selatan merujuk kepada fotografi perkahwinan aktiviti yang berkaitan dengan Orang India, Orang Pakistan[7] dan perkahwinan Asia Selatan yang lain.

Perkahwinan India adalah Rs. 800 bilion industri, yang dijangka berkembang sebanyak 25% setahun,[8] dengan bahagian penting yang dikhaskan untuk fotografi.

Perkahwinan India berbeza dengan perkahwinan barat. Walaupun ritual perkahwinan barat sudah biasa terjadi di banyak negara, namun ritual tersebut tidak biasa di India kecuali di antara negara-negara tersebut Penduduk Kristian. Perkahwinan India memperlihatkan warna-warna berani dan bukan warna putih. Muzik yang kuat dianggap sebagai kebiasaan semasa perkahwinan India. Upacara itu rumit dan boleh memakan masa yang lama walaupun padat. Terdapat pelbagai ritual seperti Tujuh Janji Perkahwinan India yang disebut sebagai 'Saat Pheras[9]'dan dilakukan pada hari perkahwinan. Perkahwinan India secara tradisional adalah urusan umum, dengan pengantin lelaki dibawa dalam perarakan melalui kota. Bahkan perkahwinan India yang sederhana boleh mempunyai beberapa ratus peserta, yang semuanya dianggap sebagai "saudara dan rakan keluarga dekat".[10] Dengan konvensyen, seorang jurugambar diminta untuk memasukkan setiap tetamu dalam sekurang-kurangnya satu gambar yang merangkumi pengantin lelaki dan perempuan. Faktor-faktor ini menjadikan pengambilan gambar perkahwinan India jauh berbeza dengan perkahwinan barat.

Pengantin lelaki dan pasangan sebagai pasangan diraja di bawah mandap, fotografi siang hari dengan pengisian kilat

Fotografi perkahwinan kini merupakan usaha komersial utama di India yang menyokong sebahagian besar usaha banyak jurugambar. Terdapat jurugambar di luar India yang pakar dalam perkahwinan India.

Warna terang seperti merah dan oren dianggap sesuai,[11] dan gambarnya sering menggunakan warna tepu.[12] Secara amnya, proses perkahwinan India tidak berhenti sejenak untuk mengambil gambar, yang memerlukan para jurugambar untuk menjangkakan acara seterusnya dan bersedia dengan sudut yang betul.

Gambar-gambar dari beberapa perkahwinan India yang terkenal telah banyak disiarkan di surat khabar:

Perkahwinan mewah sering digambarkan dalam filem Bollywood.

Momen yang difoto

Jawaharlal Nehru dan Kamala Nehru, a Pandit Kashmir pasangan, potret perkahwinan, 1916
Pengantin lelaki Bangladesh di Jamdani sari, seni tradisional menenun jamdani ditulis di UNESCO Warisan Budaya Tidak Berwujud dari Kemanusiaan

Momen-momen biasa yang dirakam dalam fotografi perkahwinan India termasuk:[14]

 • Mehendi (inai) di telapak tangan pengantin perempuan menunjukkan bahawa dia sedang bersiap
 • Pengantin dengan gaun pengantin dengan perhiasan perkahwinan yang berat.
 • Ketibaan pengantin lelaki dengan kuda dalam perarakan, dan disambut di pintu.
 • Kemasukan pengantin perempuan
 • The perkahwinan mandap
 • Pengantin lelaki dan perempuan duduk dan melakukan ibadah
 • Pengantin lelaki berjalan di sekitar api suci
 • Momen istimewa seperti
 • Potret pasangan sebagai pasangan diraja, dengan tetamu di sisi mereka sebagai restu orang kenamaan atau pembantu.
 • Bidaai, menangkap emosi pengantin perempuan ketika dia meninggalkannya baparumah
 • Potret perkahwinan: menunjukkan suami dan isteri yang baru berkahwin.

"Musim perkahwinan" India

Mehandi hiasan tapak tangan dan kaki pengantin perempuan

Di India, sejumlah perkahwinan berlangsung pada "musim perkahwinan". Contohnya, pada awal Oktober, bandar Delhi boleh mengadakan lebih kurang 15,000 perkahwinan setiap malam.[15] Itu sukar untuk mencari jurugambar perkahwinan bagi mereka yang belum cukup merancang lebih awal.[16] Perancangan perkahwinan di India kini menjadi pasaran $ 10 bilion.

Fotografi perkahwinan India di luar negara

Anak-anak India yang dibesarkan di luar negara juga berharap dapat berkahwin mengikut tradisi India.[17]

Kisah foto perkahwinan India kadang-kadang disiarkan di akhbar AS.[18]

Cabaran teknikal dan budaya

Jurugambar perkahwinan India perlu mengetahui aspek budaya fotografi perkahwinan India. Mereka perlu memahami simbolisme ritual keagamaan tertentu dan mungkin bertemu dengan mertua untuk bertanya apakah komposisi foto tradisional diinginkan.[19] Mereka juga perlu mempertimbangkan variasi warna kulit.

India mempunyai generasi baru jurugambar perkahwinan yang mengambil gambar perkahwinan jujur ​​dan jurnalistik. Orang-orang NRI (bukan penduduk India) yang datang ke India untuk berkahwin cenderung mencari jurugambar India di laman web.

Acara perkahwinan India sering berlaku beberapa hari, dan boleh berlangsung di beberapa lokasi. Mehendi/Sangeet sering boleh berlangsung di rumah pengantin perempuan, sedangkan majlis perkahwinan diadakan di hotel atau dewan majlis.

Fotografi perkahwinan tujuan

"Perkahwinan tujuan" ditentukan[mengikut siapa?] sebagai berkahwin 100 atau lebih batu dari tempat pasangan pengantin sekarang tinggal. Istilah ini juga boleh merujuk kepada sebarang perkahwinan di mana pasangan yang bertunang dan / atau sebahagian besar tetamu mereka pergi untuk menghadiri upacara perkahwinan.

Perkahwinan tujuan adalah sektor yang paling pesat berkembang dalam industri perkahwinan AS, yang kini mewakili lebih dari 25% pasaran. Kira-kira 350,000 perkahwinan tujuan diadakan setiap tahun dengan perbelanjaan $ 16 bilion.[20]

70% perkahwinan tujuan diadakan di benua Amerika Syarikat, yang paling popular di Florida, California, Nevada. Tiga destinasi teratas di luar benua Amerika Syarikat adalah Caribbean, Mexico dan Hawaii.[21]

Pengkhususan dan cabaran teknikal

Jurugambar perkahwinan tujuan mungkin menghadapi cabaran yang tidak biasanya berkaitan dengan perkahwinan biasa mereka, mulai dari keakraban lokasi hingga keakraban klien. Jurugambar mungkin biasa dengan tempat-tempat jika mereka mengambil gambar secara tempatan; tetapi jika mereka melakukan perjalanan, semuanya baru. Sebagai contoh; jurugambar perkahwinan Tampa digunakan untuk menembak perkahwinan pantai di mana matahari terbenam di lautan. Di Miami, matahari tidak lagi terbenam di lautan. Semasa merancang perkahwinan tempatan, seorang jurugambar mungkin sering bertemu pasangan itu sambil minum kopi atau makan malam, atau menjalani penggambaran pertunangan mereka. Lompatan ini memulakan proses mengenali anda dan mewujudkan keakraban pelanggan. Lazimnya, perkahwinan tujuan tidak memberikan kemudahan tersebut.

Lihat juga

Perkahwinan di Asia Selatan

Rujukan

 1. ^ Baatz, Willfried (1997). Fotografi: Gambaran Sejarah Bersejarah. New York: Barron. hlm.16. ISBN 0-7641-0243-5.
 2. ^ http://www.abc.net.au/catapult/askexpert/s1732417.htm
 3. ^ "Jurugambar Perkahwinan: Huraian Tugas, Tugas dan Keperluan". Kajian.com.
 4. ^ "Penerangan Pekerjaan Jurugambar Perkahwinan". JobHero.
 5. ^ Lewis, Charles. (1999). "Dunia Seni Fotografi Perkahwinan: Batas Profesional". Di Griffin, Robert; Gibbs, William; Wiegmann, Beth (ed) Literasi Visual pada Zaman Maklumat. Persatuan Literasi Visual Antarabangsa. ISBN 9780945829119. hlm.215–222.
 6. ^ Kim, Kenny. (2010). Perancang Jurugambar Perkahwinan, Wiley, Hoboken, NJ, Amerika Syarikat. ISBN 9780470872994. hlm249.
 7. ^ Ansari, Noman; Aamir, Sama (8 Disember 2013). "Fotografi perkahwinan: Dibingkai seumur hidup". The Express Tribune. Diperoleh 8 Disember 2013.
 8. ^ "Mengambil perkahwinan India secara global". Talian Perniagaan. Diperoleh 7 Jun 2015.
 9. ^ "Saat Pheras". Fotografi Perkahwinan India. 8 Oktober 2015. Diperoleh 8 Oktober, 2015.
 10. ^ Singh, Madhur (16 Ogos 2007). "Perkahwinan India Lemak Besar bertambah besar dan gemuk". Masa. Diperoleh 7 Jun 2015.
 11. ^ Mangan, John (23 Mac 2009). "Perkahwinan minggu ini - Melbourne". Umur. Diperoleh 7 Jun 2015.
 12. ^ Vivah - Reka Perkahwinan Hindu Sempurna oleh Meenal Atul Pandya
 13. ^ Roy, Amit (2 Jun 2004). "RUU perkahwinan 30 juta pound ketika Bollywood datang ke Perancis". London: Telegraf Harian. Diperoleh 7 Jun 2015.
 14. ^ Ritual & Adat Perkahwinan Hindu: Panduan Reka Bentuk & Perancangan oleh Kavita Kapoor
 15. ^ Perry, Alex (2006-02-19). "Surat Dari New Delhi: Tanah Perancang Perkahwinan". Masa.com. Diperoleh 2015-06-12.
 16. ^ "Pertandingan, penetasan dan pengiriman semuanya dibuat di surga untuk berjuta-juta orang India". Penjaga. Diperoleh 7 Jun 2015.
 17. ^ "Tradisi! | UTSanDiego.com". Signonsandiego.com. 2009-06-07. Diperoleh 2015-06-12.
 18. ^ "Galeri Foto | UTSanDiego.com". Albums.signonsandiego.com. 2015-06-08. Diperoleh 2015-06-12.
 19. ^ [1] Diarkibkan 18 Februari 2009, di Mesin Wayback
 20. ^ "Sejauh Mana Anda Tahu Fakta dan Angka Perkahwinan & Bulan Madu?". TripSavvy. Diperoleh 2018-10-25.
 21. ^ "Statistik Perkahwinan Destinasi Mengejutkan (Dan Bagaimana Mereka Mempengaruhi Anda) - GroupTravel.org". grouptravel.org. Diperoleh 2018-10-25.

Pin
Send
Share
Send