Jemputan perkahwinan - Wedding invitation

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Campuran undangan perkahwinan gaya Cina dan barat

A jemputan perkahwinan adalah surat yang meminta penerima menghadiri a perkahwinan. Ia biasanya ditulis dalam bentuk formal, orang ketiga bahasa dan dihantar lima hingga lapan minggu sebelum tarikh perkahwinan.

Seperti undangan lain, itu adalah keistimewaan dan kewajiban tuan rumah — menurut sejarah, untuk pengantin muda di Budaya Barat, ibu pengantin perempuan, bagi pihak keluarga pengantin perempuan - untuk mengeluarkan jemputan, baik dengan mengirimkannya sendiri atau menyebabkan mereka dihantar, baik dengan meminta bantuan saudara-mara, rakan-rakan, atau sosialnya setiausaha untuk memilih senarai tetamu dan sampul alamat, atau dengan menyewa perkhidmatan. Dengan teknologi komputer, ada yang dapat mencetak terus pada sampul surat dari senarai tetamu menggunakan a gabungan surat dengan pemprosesan perkataan dan hamparan perisian.

Sejarah

Zaman Pertengahan dan sebelumnya

Sebelum penemuan jenis bergerak mesin cetak oleh Johannes Gutenberg pada tahun 1447, perkahwinan di England biasanya diumumkan dengan cara Pejuang bandar: seorang lelaki yang akan melalui jalan-jalan mengumumkan dengan suara lantang berita hari ini. Secara tradisinya, sesiapa sahaja yang berada dalam jarak dekat menjadi sebahagian daripada perayaan tersebut.

Pada Zaman Pertengahan, buta huruf tersebar luas di kalangan orang biasa, jadi amalan menghantar jemputan perkahwinan bertulis muncul di kalangan bangsawan. Keluarga cara akan menugaskan para bhikkhu, yang mahir dalam seni kaligrafi, untuk membuat notis mereka dengan betul.

Dokumen seperti itu sering membawa dokumen tersebut lambang senjata, atau puncak peribadi, individu dan dilekatkan dengan lilin.

Dari 1600 dan seterusnya

Walaupun munculnya mesin cetak, teknik percetakan biasa pada masa itu, di mana tinta hanya dicop ke kertas menggunakan jenis plumbum, menghasilkan hasil yang terlalu buruk untuk undangan yang bergaya. Namun, tradisi mengumumkan perkahwinan di surat khabar memang sudah mapan pada masa ini.

Pada tahun 1642, penemuan ukiran plat logam (atau Mezzotintoleh Ludwig von Siegen membawa jemputan perkahwinan berkualiti tinggi dalam jangkauan kelas menengah yang baru muncul.[1] Ukiran, seperti namanya, memerlukan seorang tukang untuk "menulis tangan" teks secara terbalik ke pelat logam menggunakan alat ukiran, dan piring itu kemudian digunakan untuk mencetak undangan. Jemputan terukir yang dihasilkan dilindungi dari noda oleh selembar kertas tisu yang diletakkan di atas, yang merupakan tradisi yang masih ada hingga hari ini.

Pada masa itu, kata-kata undangan perkahwinan lebih rumit daripada hari ini; biasanya, nama setiap tetamu dicetak secara individu pada jemputan.

Revolusi Perindustrian

Berikutan penemuan Litografi oleh Alois Senefelder pada tahun 1798, menjadi mustahil untuk menghasilkan dakwat yang sangat tajam dan khas tanpa memerlukan ukiran.[2] Ini membuka jalan untuk munculnya pasar massal yang sebenar dalam undangan perkahwinan.

Jemputan perkahwinan masih dihantar dengan tangan dan menunggang kuda, namun, kerana sistem pos baru yang tidak dapat dipercayai. 'Sampul surat berganda' digunakan untuk melindungi undangan dari kerosakan dalam perjalanan ke penerima. Tradisi ini kekal hingga kini, walaupun terdapat kemajuan dalam kebolehpercayaan pos.

Zaman moden

Asal-usul 'alat tulis perkahwinan yang indah' ​​yang dicetak secara komersial dapat ditelusuri pada periode segera setelah Perang Dunia II, di mana gabungan demokrasi dan pertumbuhan industri yang pesat memberi orang biasa kemampuan untuk meniru gaya hidup dan materialisme elit masyarakat. Pada masa ini, tokoh masyarakat terkemuka, seperti Amy Vanderbilt dan Emily Post, muncul untuk menasihati lelaki dan wanita biasa mengenai perkara yang sesuai etika.

Pertumbuhan penggunaan alat tulis perkahwinan juga disokong oleh pengembangan termografi. Walaupun tidak mempunyai kehalusan dan keunikan ukiran, termografi adalah kaedah yang lebih murah untuk mencapai jenis yang dinaikkan. Teknik ini sering disebut ukiran orang miskin, menghasilkan huruf yang berkilau dan tinggi tanpa mengesan permukaan kertas (dengan cara ukiran tradisional). Oleh itu, jemputan perkahwinan - sama ada bercetak atau terukir - akhirnya menjadi berpatutan untuk semua.

Baru-baru ini Percetakan surat telah membuat kebangkitan popular dalam jemputan perkahwinan. Ia mempunyai butik tertentu dan kraf menarik kerana kesan mendalam atau gigitan yang dapat dicapai. Bukan maksud asal surat kiriman untuk menggigit kertas dengan cara ini, melainkan menciumnya sehingga menghasilkan cetakan rata. Kesan menggigit atau mendalam adalah estetika baru-baru ini yang menambahkan pengalaman deria sentuhan pada undangan perkahwinan cetak surat. Banyak pencetak surat yang mengkhususkan diri dalam undangan perkahwinan adalah syarikat kecil atau pencetak seni, dan bukannya syarikat percetakan besar.

Ukiran laser juga telah berkembang di pasar undangan perkahwinan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Terutama digunakan untuk mengukir undangan venir kayu, ia juga digunakan untuk mengukir akrilik atau untuk menandakan jenis undangan logam tertentu.

Trend terkini dalam undangan perkahwinan adalah untuk memesannya secara dalam talian. Menggunakan internet telah menjadikan menonton, mengatur dan memesan undangan perkahwinan menjadi tugas yang mudah. Terdapat beratus laman web yang menawarkan jemputan perkahwinan dan alat tulis dan secara dalam talian membolehkan pelanggan membuat pesanan dari mana saja di dunia.

Teks

Etika mengenai teks undangan perkahwinan rasmi berbeza-beza mengikut negara, budaya dan bahasa. Di negara-negara Barat, undangan rasmi biasanya ditulis dalam bahasa formal, orang ketiga, mengatakan bahawa tuan rumah berharap agar penerima menghadiri majlis perkahwinan dan memberikan tarikh, masa, dan tempatnya. Bahkan di negara-negara seperti India, di mana konsep undangan perkahwinan diperoleh melalui Inggeris, bahasa itu terus mengikuti tradisi barat.[3]

Oleh kerana ibu bapa pengantin perempuan secara tradisional menjadi tuan rumah perkahwinan, teksnya biasanya bermula dengan nama ibu bapa pengantin perempuan kerana mereka menggunakannya dalam konteks sosial formal, misalnya, "Encik dan Puan John A Smith" atau "Dr. Mary Jones dan Encik John Smith ". Kata-kata yang tepat berbeza-beza, tetapi ungkapan khas berjalan seperti berikut:

Jemputan perkahwinan moden

Tuan dan Puan John A Smith
mohon penghormatan atas kehadiran anda
pada majlis perkahwinan anak perempuan mereka
Jessica Marie
ke
Encik Michael Francis Miller
pada 1 November
jam dua belas tengah hari
Dewan Christchurch
Richmond, Virginia

Perhatikan 'kehormatan' ejaan yang kelihatan seperti bahasa Inggeris; ini berasal dari keputusan yang ditetapkan oleh Emily Post pada tahun 1920-an.

Di Amerika Syarikat, baris "permintaan ... kehadiran" digunakan ketika upacara diadakan di rumah ibadah; "kesenangan syarikat anda" digunakan semasa ia diadakan di tempat lain.

Sekiranya ibu bapa pengantin lelaki juga menjadi tuan rumah majlis perkahwinan, maka nama mereka juga boleh ditambah. Sekiranya ibu bapa bukan tuan rumah perkahwinan, maka nama tuan rumah akan diganti pada baris pertama, atau, terutamanya jika pengantin perempuan adalah tuan rumah, itu mungkin ditulis dengan suara pasif: "Kehormatan kehadiran anda diminta pada majlis perkahwinan ... "

Pengumuman rasmi, dihantar selepas upacara perkahwinan, menghilangkan masa dan kadang-kadang tempat, tetapi biasanya mengekalkan bentuk umum yang sama.

Jemputan tidak rasmi, sesuai untuk perkahwinan yang kurang formal, dikeluarkan dari mulut ke mulut atau dengan surat tulisan tangan. Selagi mereka menyampaikan maklumat praktikal yang diperlukan mengenai masa dan tempat, tidak ada bentuk yang pasti untuk jemputan ini.

Percetakan dan reka bentuk

Jemputan perkahwinan komersial biasanya dicetak menggunakan salah satu kaedah berikut: ukiran, litografi, termografi, percetakan surat, kadang-kadang buta timbul, proses plat mampatan, atau percetakan mengimbangi. Baru-baru ini, banyak buat sendiri pengantin perempuan mencetak di komputer rumah mereka menggunakan mesin pencetak Laser atau pencetak inkjet. Bagi mereka yang cenderung seni, mereka boleh dibuat dengan tangan atau ditulis kaligrafi.

Dari segi sejarah, jemputan perkahwinan ditulis dengan tangan kecuali senarai panjang tetamu menjadikannya tidak praktikal.[4] Apabila pengeluaran besar-besaran diperlukan, ukiran lebih disukai daripada satu-satunya pilihan lain yang tersedia secara meluas, yang merupakan kualiti percetakan surat yang agak buruk. Jemputan tulisan tangan, dalam tulisan tangan tuan rumah, masih dianggap paling tepat apabila boleh dilaksanakan; jemputan ini mengikuti bentuk orang ketiga formal yang sama dengan yang dicetak untuk perkahwinan formal dan mengambil bentuk surat peribadi untuk perkahwinan yang kurang formal.[4]

Sampul jemputan perkahwinan

Tisu sering disediakan oleh pengeluar untuk meletakkan di atas teks yang dicetak. Pada asalnya, tujuan tisu adalah untuk mengurangkan noda atau noda, terutama pada jemputan yang kurang dicetak atau dikirim dengan tergesa-gesa sebelum tinta kering sepenuhnya, tetapi teknik percetakan yang lebih baik bermakna kini hanya hiasan.[5] Mereka yang mengetahui bahawa tujuan asalnya tidak relevan dengan peningkatan dramatik dalam teknologi percetakan biasanya membuangnya.[6]

Reka bentuk jemputan moden mengikuti trend fesyen. Jemputan biasanya dipilih untuk disesuaikan dengan pilihan peribadi pasangan, tahap formaliti acara, dan skema warna atau tema yang dirancang. Contohnya, perkahwinan pantai santai mungkin mempunyai warna terang, segar dan grafik yang berkaitan dengan pantai. Perkahwinan gereja yang formal mungkin mempunyai banyak skrip jenis huruf dan banyak hiasan yang sesuai dengan sifat rasmi acara. Reka bentuk jemputan menjadi kurang tradisional dan lebih mencerminkan keperibadian pasangan. Beberapa syarikat cetak berdasarkan permintaan berasaskan web kini membenarkan pasangan merancang atau menyesuaikan jemputan perkahwinan mereka sendiri.

Contoh jemputan perkahwinan moden

Baru-baru ini pada tahun 2019, jemputan kerajang dan jemputan kerajang telah kembali menjadi trend. Foil sleeking diterapkan dengan menerapkan lapisan toner tebal ke kertas menggunakan keempat-empat warna CMYK dan warna putih kelima, seterusnya kad dimasukkan melalui mesin pemindahan haba foil di mana foil menempel pada toner dan reka bentuk.[rujukan diperlukan]

Jemputan biasanya kad nota, dilipat dua, atau mungkin Perancis dilipat (dilipat dua kali, menjadi empat). Pilihan lain termasuk selembar kertas, a tiga kali ganda, atau reka bentuk poket lipat yang bergaya. Yang sesuai ketumpatan kertas bergantung pada reka bentuk tetapi biasanya berkisar dari kertas berat hingga stok kad yang sangat kaku. Terdapat juga jemputan akrilik.

Mel

Secara tradisinya, undangan perkahwinan dihantar dalam sampul surat berganda. Yang dalam sampul surat mungkin dilapisi, tidak dilekatkan, dan sesuai dengan sampul luar. Sampul luar dilekatkan untuk pengedap dan pengalamatan. Baru-baru ini, sampul dalam sering ditinggalkan demi menjimatkan wang, kertas, dan wang pos. Dalam beberapa kes, lipatan saku menggantikan sampul surat dalam.

Di negara yang mengeluarkannya, sampulnya mungkin berterus terang dengan setem cinta. The Perkhidmatan pos Amerika Syarikat mengeluarkan cap cinta setiap tahun yang dinyatakan khusus untuk menampung berat undangan dan balasan (kadarnya sedikit lebih rendah daripada kos dua setem biasa).

Tanggapan

Seperti mana-mana jemputan, satu-satunya kewajiban orang yang menerimanya adalah untuk menanggapi, secepat mungkin, untuk memberi tahu tuan rumah apakah dia akan dapat hadir atau tidak.[7] Menerima jemputan perkahwinan tidak mewajibkan si penerima menghadiri majlis perkahwinan atau menghantar hadiah.

Sambutan yang betul ditulis pada penerima yang normal alat tulis, mengikuti bentuk jemputan. Contohnya, jika jemputan menggunakan bahasa formal, orang ketiga, maka penerima akan menjawab dalam bahasa formal, orang ketiga, dengan mengatakan bahawa "Tuan Robert Jones menerima dengan senang hati jemputan yang baik untuk perkahwinan pada 1 November", atau "Cik Susan Brown kesal kerana dia tidak dapat menghadiri majlis perkahwinan pada 1 November."

Kad respons pra-cetak, pra-alamat, pra-cap sering dihantar dengan harapan dapat mendorong sebilangan besar orang yang dijemput untuk menjawab undangan tersebut. Beberapa pakar etika Amerika menganggap amalan itu tidak betul dan tidak berkesan untuk meningkatkan kadar tindak balas.[8]

Barang-barang lain

Sebagai tambahan kepada jemputan itu sendiri, penjual mempromosikan sejumlah besar bahan cetak pilihan. Kumpulan boleh merangkumi RSVP kad jawapan, jemputan yang terpisah untuk a Majlis perkahwinan, dan maklumat seperti peta, petunjuk arah, pilihan penjagaan anak, dan penginapan hotel.

Jemputan perkahwinan harus dihantar 6-8 minggu sebelum perkahwinan dengan sedikit masa diberikan untuk perkahwinan di luar bandar atau destinasi. Para tetamu diminta untuk memberikan jawapan mereka antara 3 dan 2 minggu sebelum tarikh perkahwinan. Walaupun banyak pasangan meminta RSVP dikembalikan sehingga sebulan sebelum hari perkahwinan.

Pencetak ini juga menjual kepingan yang sesuai untuk hari perkahwinan, seperti program, menu, kad meja, kad tempat dan juga nikmat perkahwinan dan pesta seperti serbet, coaster, pengadun koktail dan kotak korek api.

Jemputan perkahwinan moden.jpg

Dalam budaya pop

Dalam "Jemputan"episod dari Seinfeld, George CostanzaTunangan Susan terbunuh kerana menjilat undangan perkahwinan beracun yang dipilih George kerana harganya murah.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Griffiths, Antony (ed), Tanda tempat dalam Pengumpulan Cetakan - Penasihat dan Penderma di Muzium Britain sejak tahun 1753, hlm. 138, 1996, British Museum Press, ISBN 0714126098
  2. ^ Pennel ER, ed. (1915). Lithografi dan Lithografer. London: T. Fisher Unwin Penerbit.
  3. ^ "Pusat Siswazah Bard". www.bgc.bard.edu. Diperoleh 2015-10-16.
  4. ^ a b Martin, Judith (2005). Panduan Miss Manners untuk Melakukan Tingkah Laku yang Betul. New York: W.W. Norton & Co. hlm. 390–391. ISBN 0-393-05874-3.
  5. ^ Elizabeth Post, Emily Post pada Majlis Perkahwinan, halaman 65. 1987.
  6. ^ Martin, Judith. Panduan Miss Manners untuk Pergantian Alaf. Simon dan Schuster; 1990-11-15 [dipetik 17 September 2012]. ISBN 9780671722289. hlm. 662.
  7. ^ Martin, Judith (1990). Panduan Miss Manners untuk pergantian milenium. New York: Simon & Schuster. hlm.436. ISBN 0-671-72228-X.
  8. ^ Martin, Judith; Jacobina Martin (2010). Panduan Miss Manners untuk Perkahwinan yang Mengagumkan. New York: W. W. Norton & Syarikat. hlm.62, 80–81, 273–274. ISBN 0-393-06914-1.

Pin
Send
Share
Send