Pakaian pengantin - Wedding dress

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pakaian perkahwinan puteri.

A pakaian pengantin atau gaun pengantin adalah pakaian dipakai oleh pengantin perempuan semasa a perkahwinan majlis. Warna, gaya dan kepentingan upacara boleh bergantung pada agama dan budaya peserta perkahwinan. Dalam budaya Barat, pakaian pengantin biasanya berwarna putih, yang mana fesyennya digemari ramai Ratu Victoria ketika dia berkahwin pada tahun 1840. Dalam budaya timur, pengantin perempuan sering memilih warna merah untuk melambangkan keberuntungan.

Budaya Barat

Pakaian perkahwinan dari tahun 1891
Wanita di paling kanan itu mengenakan gaun pengantin khas dari tahun 1929. Sehingga akhir tahun 1960-an, gaun pengantin mencerminkan gaya zaman itu. Sejak itu dan seterusnya, gaun pengantin sering didasarkan pada gaya Victoria.

Perkahwinan dilakukan semasa dan sejurus selepas Pertengahan umur sering kali lebih daripada sekadar penyatuan antara dua orang. Mereka boleh menjadi penyatuan antara dua keluarga, dua perniagaan atau bahkan dua negara. Banyak perkahwinan lebih banyak masalah politik daripada cinta, terutamanya di kalangan golongan bangsawan dan kelas sosial yang lebih tinggi. Oleh itu, pengantin perempuan diharapkan untuk berpakaian dengan cara yang menjadikan keluarga mereka dalam keadaan yang paling baik dan sesuai dengan status sosial mereka, kerana mereka tidak mewakili diri mereka sendiri semasa upacara. Pengantin dari keluarga kaya sering memakai warna yang mewah dan kain eksklusif. Sudah biasa melihat mereka mengenakan warna dan bulu yang tebal, baldu dan sutera. Pengantin berpakaian dengan fesyen terkini, dengan bahan terkaya yang dapat dibeli oleh wang keluarga mereka. Pengantin paling miskin mengenakan pakaian gereja terbaik mereka pada hari perkahwinan mereka. Jumlah dan harga bahan yang terdapat dalam gaun pengantin adalah cerminan dari kedudukan sosial pengantin perempuan dan menunjukkan sejauh mana kekayaan keluarga kepada tetamu perkahwinan.

Warna pakaian perkahwinan

Contoh pertama dari seorang puteri yang mengenakan gaun pengantin putih untuk upacara perkahwinan diraja adalah Philippa dari England, yang memakai a jubah dengan jubah berwarna putih sutera bersempadan dengan tupai dan ermin pada tahun 1406, ketika dia berkahwin Eric dari Pomerania.[1][2] Mary, Ratu Scots, memakai gaun pengantin putih pada tahun 1559 ketika menikah dengan suami pertamanya, Francis, Dauphin dari Perancis, kerana itu adalah warna kegemarannya, walaupun warna putih itulah warna berkabung bagi French Queens.[3][4]

Namun, ini bukanlah trend yang meluas: sebelum Zaman Victoria, seorang pengantin perempuan berkahwin dalam pelbagai warna, warna hitam sangat popular di Scandinavia.[5]

Putih menjadi pilihan yang popular pada tahun 1840, setelah berkahwin dengan Ratu Victoria ke Albert dari Saxe-Coburg, ketika Victoria memakai gaun putih dipangkas dengan Renda Honiton. Ilustrasi perkahwinan diterbitkan secara meluas, dan banyak pengantin memilih warna putih sesuai dengan pilihan Ratu.[6]

Walaupun selepas itu, untuk beberapa waktu, gaun pengantin disesuaikan dengan gaya hari itu. Pada awal tahun 1900-an, pakaian merangkumi banyak hiasan, seperti renda atau hiasan. Ini juga digunakan dalam gaun pengantin, di mana hiasan dan renda hiasan biasa. Sebagai contoh, pada tahun 1920-an, mereka biasanya pendek di depan dengan lebih panjang kereta api di bahagian belakang dan dipakai dengan cloche-gaya tudung perkahwinan. Kecenderungan untuk mengikuti fesyen semasa berlanjutan hingga akhir 1960-an, ketika menjadi popular untuk kembali ke reka bentuk panjang dan penuh skirt yang mengingatkan pada era Victoria.

Hari ini, pakaian perkahwinan Barat biasanya putih,[7] walaupun "white wedding" merangkumi warna seperti kulit telur, ecru dan gading.

Kemudian, banyak orang menganggap bahawa warna putih dimaksudkan untuk melambangkan anak dara, walaupun ini bukan niat asalnya: itu adalah warnanya biru yang dihubungkan dengan kesucian, ketakwaan, kesetiaan, dan Perawan Maria.[8]

Putih bukan warna universal gaun pengantin. Di Mexico, misalnya, warna merah adalah warna yang popular[rujukan diperlukan].

Fesyen semasa

Pengantin perempuan dalam versi kontemporari gaun pengantin putih tradisional dengan kereta api, tiara dan tudung putih.

Hari ini, sekitar 75% gaun pengantin di pasaran adalah tanpa lengan dan tanpa tali, walaupun beberapa pengantin mungkin lebih suka gaya yang lebih sederhana dengan lengan baju, garis leher yang lebih tinggi, dan punggung yang bertutup. Sebilangan besar gaun pengantin hari ini mempunyai punggung renda atau punggung ritsleting. Gaun pengantin juga boleh panjang atau pendek, bergantung pada jenis perkahwinan.

Siluet

Beberapa siluet kontemporari yang paling popular termasuk: A-line, ballgown, empire, duyung, panjang teh, dan trompet.

Garisan A
Pakaian perkahwinan A-line
Siluet gaun atau rok yang lebih sempit di bahagian atas, menyala dengan lembut ke bawah sehingga menyerupai huruf A. Berfungsi dengan baik pada kebanyakan jenis gambar; bagus untuk menyamar angka bawah berat.
Ballgown
Dicirikan oleh skirt yang sangat lengkap yang bermula di pinggang dan terus ke panjang lantai. Memiliki korset penuh dan pinggang berpadu yang jatuh ke rok penuh.
Empayar
Jenis pakaian atau bahagian atas di mana garis pinggang dinaikkan di atas garis pinggang semula jadi, kadang-kadang setinggi di bawah dada.
Duyung
Gaun putri duyung hampir pas di korset, menuruni pinggul dan ke bawah lutut di mana roknya menyala.
Mini
Gaun dengan garis tengah yang menyentuh bahagian tengah paha.
Sepanjang teh
Boleh menyerupai gaun ala koktel yang memamerkan kaki bawah dan kasut pengantin.
Sangkakala
Rok lurus dengan flem hem yang melayang jauh dari badan di hem.

Garisan leher

Jenis garis leher kontemporari yang popular termasuk: asimetrik, bateau, halter, permata, di luar bahu, potret, sendok, tipis, persegi, tanpa tali, kekasih, dan leher-leher. Garis leher merujuk kepada bentuk bahan di bahagian atas gaun kerana jatuh di leher dan bahu.

Asimetrik
Asimetris dengan definisi yang sangat bererti tidak ada simetri atau tidak ada keseimbangan. Jadi garis leher ini kelihatan berbeza di kedua-dua bahagian depan tengah.
Bateau
Juga dikenali sebagai "Boatneck". Ini adalah garis leher lebar dan tinggi yang mengikuti lekukan tulang selangka dan berakhir pada titik pada jahitan bahu.[9]
Halter
Garis leher mempunyai panel tinggi di bahagian depan, yang kemudian diikat di leher untuk sokongan dan, secara opsional, boleh diikat di belakang leher atau termasuk gesper, yang memperlihatkan punggung dan bahu.[10]
Permata
Garis leher polos, sedikit bulat tanpa kerah.[11] Juga dikenali sebagai garis leher kemeja-T, garis leher permata itu bulat dan terletak di pangkal kerongkong.
Di luar bahu
Garis leher ini terletak di bawah bahu, dengan tali seperti lengan yang menutup bahagian lengan atas. Menunjukkan tulang selangka dan bahu anda.
Potret
Dicirikan oleh sudu lembut dan lebar dari bahu ke bahu.
Scoop
Juga dikenali sebagai "garis leher ballerina", gaya berbentuk U ini sering dipotong rendah, dan kadang-kadang sudu akan terus di bahagian belakang gaun.
Semata-mata
Garis leher yang diciptakan oleh kain "tipis" atau lut sinar, seperti renda atau jaring, daripada bahan atau tali yang legap.
Tali spageti
Garis leher ini hampir tanpa tali, kecuali kehadiran tali nipis dan halus; sedikit seperti tali spageti.
Petak
Garis leher dipotong lurus di bahagian atas di antara tali, mewujudkan bentuk seperti "persegi" ke bahagian atas gaun.
Tanpa tali
Garis leher yang dapat berbentuk apa pun, tetapi dapat dilihat oleh kekurangan tali (tidak di bahu, atau di leher).
Sayang
Garis leher dengan terjun di depan dalam bentuk bahagian atas hati.
Leher-V
Garis leher yang ditandai dengan terjun di depan yang berbentuk seperti huruf "V".

Panjang gaun

Buku lali
Dicirikan oleh hemline yang memukul pergelangan kaki.
Lantai
Dicirikan oleh garis tengah yang menyentuh lantai.
Mini
Dicirikan oleh garis tengah yang menyentuh bahagian tengah paha.
Teh
Dicirikan oleh panjang skirt yang jatuh di antara lutut dan pergelangan kaki.
Kereta
Dicirikan oleh panjang skirt atau kereta api yang terpasang dan / atau boleh dilepas yang panjangnya beberapa kaki.

Budaya timur

Banyak gaun pengantin di China, India (sari perkahwinan), Pakistan (bersulam berat shalwar qameez atau lehngasberwarna merah; warna tradisional yang mewakili keberuntungan dan keberuntungan. Vietnam pakaian pengantin (dalam bentuk tradisional áo tấc kuno Ao dai) berwarna biru, biru tua.

Pada masa kini, banyak wanita memilih warna lain selain merah. Dalam perkahwinan Cina daratan moden, pengantin wanita boleh memilih gaun Barat dengan warna apa pun, dan mengenakan kostum tradisional untuk perkahwinan upacara minum teh.

Dinasti Qing menggayakan gaun pengantin tradisional Cina dengan mahkota phoenix (鳳冠) penutup kepala masih digunakan dalam moden Orang Taiwan majlis perkahwinan.

Dalam moden Orang Taiwan pada majlis perkahwinan, pengantin perempuan biasanya memilih sutera merah (mengikut tradisi Cina) atau sutera putih (lebih Barat) untuk gaun pengantin, tetapi kebanyakan akan memakai pakaian tradisional merah untuk jamuan perkahwinan rasmi mereka. Secara tradisinya, bapa pengantin perempuan bertanggungjawab untuk jamuan perkahwinan dihoskan di pihak pengantin perempuan dan alkohol (khusus disebut "xi-jiu," membingungkan sama dengan apa yang disebut jamuan perkahwinan itu sendiri) yang dimakan semasa kedua-dua jamuan. Walaupun perkahwinan itu sendiri selalu berdasarkan pilihan pasangan, jamuan perkahwinan adalah simbolik "terima kasih" dan penghargaan, kepada mereka yang telah membesarkan pasangan pengantin lelaki (seperti datuk dan nenek) dan mereka yang akan terus berada di sana untuk menolong pengantin lelaki dan perempuan pada masa akan datang. Oleh kerana menghormati orang tua, jamuan perkahwinan biasanya dilakukan secara formal dan tradisional.

Merah sarung perkahwinan adalah pilihan pakaian tradisional untuk pengantin perempuan di Orang India budaya. Kain sari juga tradisional dari sutera. Lama kelamaan, pilihan warna dan pilihan kain untuk pengantin India semakin berkembang. Hari ini kain seperti krep, Georgette, charmeuse, dan satin digunakan, dan warna telah diperluas untuk merangkumi emas, merah jambu, oren, marun, coklat, dan kuning juga. Pengantin India di negara-negara Barat sering memakai pakaian sari pada majlis perkahwinan dan bertukar menjadi pakaian tradisional India selepas itu (lehnga, choli, dan lain-lain.).

Pakaian perkahwinan rasmi Jepun masih dipakai hingga kini.

A Perkahwinan Jepun biasanya melibatkan kimono putih murni tradisional untuk upacara rasmi, yang melambangkan kesucian dan perkahwinan. Pengantin perempuan boleh berubah menjadi kimono merah untuk acara selepas upacara untuk semoga berjaya.

The Orang Jawa daripada Indonesia memakai kebaya, sejenis blaus tradisional, bersama dengan batik.

Di dalam Filipina, variasi dari Jangan saya disesuaikan dengan tradisi perkahwinan putih dianggap sebagai pakaian perkahwinan untuk wanita, bersama dengan Tagalog Barong untuk lelaki. Pelbagai suku dan Orang Filipina beragama Islam mengenakan pakaian tradisional lain dalam upacara masing-masing.

Budaya Amerika Asli

Apache pengantin perempuan

The masyarakat peribumi Amerika mempunyai pelbagai tradisi yang berkaitan dengan perkahwinan dan dengan itu pakaian pengantin. A Hopi pengantin perempuan secara tradisional mempunyai pakaiannya yang ditenun oleh pengantin lelaki dan mana-mana lelaki di kampung yang ingin turut serta. Pakaian itu terdiri daripada tali pinggang besar, dua jubah perkahwinan serba putih, jubah perkahwinan putih dengan jalur merah di bahagian atas dan bawah, legging kulit putih dan moccasins, tali untuk mengikat rambut, dan tikar buluh untuk membungkus pakaian . Pakaian ini juga berfungsi sebagai kafan, kerana pakaian ini diperlukan untuk perjalanan melalui dunia bawah.

A Pueblo pengantin perempuan memakai pakaian kapas yang diikat di atas bahu kanan, diikat dengan tali pinggang di pinggang.

Dalam tradisi Delaware, seorang pengantin perempuan memakai skirt kulit rusa sepanjang lutut dan sehelai manik wampum di dahinya. Kecuali manik-manik halus atau kalung cengkerang, tubuh telanjang dari pinggang ke atas. Sekiranya ia adalah perkahwinan musim sejuk, dia mengenakan legging kulit rusa dan moccasins dan jubah bulu kalkun. Wajahnya dicat dengan tanah liat putih, merah dan kuning.

Suku-suku di Utara California (yang merangkumi Klamath, Modoc dan juga Yurok) mempunyai gaun pengantin tradisional yang dianyam dengan warna simbolik: putih di sebelah timur, biru di selatan, kuning (oren) di sebelah barat; dan hitam untuk utara. Perhiasan berwarna pirus dan perak dikenakan oleh pengantin perempuan dan pengantin lelaki selain tali pinggang keledar perak. Perhiasan dianggap sebagai perisai terhadap kejahatan termasuk kelaparan, kemiskinan dan nasib buruk.

Galeri

Pakaian perkahwinan Eropah yang bersejarah

Pakaian perkahwinan dari pelbagai kawasan di dunia

Pakaian Asia Barat / Afrika Utara

Pakaian Asia Timur

Pakaian Asia Selatan

Pakaian Asia Tenggara

Gaun ala Barat moden

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Putih perkahwinan tidak bermaksud apa yang anda fikirkan". Studio Pengantin Ivy. 3 Mac 2014. Diarkibkan daripada asal pada 11 Mei 2016. Diperoleh 21 November 2014. Puteri Philippa dari England adalah puteri pertama yang dirakam memakai putih semasa perkahwinannya pada tahun 1406, dengan pakaiannya terdiri dari jubah dan jubah dari sutera putih, tetapi tidak sampai Ratu Mary gaun putih itu akan meletup populariti
 2. ^ "Sejarah Perkahwinan". Perancang Perkahwinan Amalfi. Diarkibkan daripada asal pada 6 Mei 2006.
 3. ^ "Mary, hari perkahwinan pertama Queen of Scots". Puan Guillotine. 24 April 2011. Diarkibkan daripada asal pada 23 Jun 2015. Diperoleh 21 November 2014. Pemilihan Mary untuk gaun pengantin putih adalah pakaian yang tidak biasa, terutamanya kerana pakaian putih lebih tradisional dipakai oleh wanita diraja ketika mereka sedang berkabung tetapi dalam hal-hal lain seperti kehendak yang kuat Mary mungkin merupakan seorang inovator, tidak ingin hanya mengagumkan seleranya sendiri pada hari perkahwinannya (bagaimanapun, dia tidak diizinkan untuk memilih pengantin lelaki) tetapi juga menekankan keperawanannya dan memamerkan kecantikannya yang berwarna merah pucat, yang pastinya ditonjolkan oleh gaun putih murni .
 4. ^ "Fakta Elizabeth I". The Elizabeth Files. Diarkibkan daripada asal pada 24 Julai 2018. Diperoleh 21 November 2014. Warna pakaian kegemarannya adalah putih dan hitam yang melambangkan kesucian.
 5. ^ Pelo, Jun. "Adat Perkahwinan Lama di Finland". Sydaby.eget.net. Diperoleh 19 Januari 2019.
 6. ^ "Perkahwinan Diraja 1840-1947". Amanah Koleksi Diraja. Diperoleh 19 Januari 2019.
 7. ^ Stewart, Jude (14 Februari 2011). "The Bride Wore Chartreuse: Mengapa (Kebanyakan) Pakaian Pengantin berwarna Putih". Cetak. Diperoleh 19 Januari 2019.
 8. ^ Ashliman, DL (2004). Cerita Rakyat dan Dongeng: Buku Panduan – Buku Panduan Cerita Rakyat Greenwood. ABC-CLIO. hlm. 9. ISBN 9780313058592.
 9. ^ "Garis leher Bateau | Tentukan garis leher Bateau di Dictionary.com". Kamus.referens.com. Diperoleh 2010-09-08.
 10. ^ "Catwalking / glosari". Catwalking.com. Diarkibkan daripada asal pada 2011-11-07. Diperoleh 2010-09-08.
 11. ^ "leher permata - Definisi leher permata di". Yourdictionary.com. 2010-08-10. Diperoleh 2010-09-08.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send