Tali perkahwinan - Wedding cord - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pasangan yang baru berkahwin membawa tali pengantin di tangan mereka

Yang tradisional tali perkahwinan, juga dikenali sebagai perkahwinan perkahwinan, adalah sekeping perkahwinan perkakas digunakan dalam sebilangan Kristian Perkahwinan Katolik upacara. Ini sebenarnya merupakan representasi dari gelung tasbih manik dibuat daripada warna putih satin atau sutera. Semasa majlis perkahwinan, ini secara tradisional dibentuk menjadi bentuk angka lapan, dan kemudian diletakkan di sekitar leher leher pengantin perempuan dan pengantin lelaki setelah mereka membuat ikrar perkahwinan, dan sudah berlutut bantal untuk lafaz doa perkahwinan. Tali ini melambangkan perpaduan seumur hidup atau kesatuan pengantin lelaki dan pengantin lelaki yang kekal ketika mereka secara rasmi menjadi suami isteri, serta simbol perlindungan perkahwinan; sementara gelung yang terbentuk menandakan cinta mereka satu sama lain. Selepas perkahwinan, selimut perkahwinan ini biasanya dipelihara oleh pengantin perempuan sebagai perkahwinan cenderahati. Penggunaan tali perkahwinan tradisional untuk majlis perkahwinan adalah perkara biasa Bahasa Sepanyol negara seperti Mexico, Filipina, dan Sepanyol.

Upacara tali perkahwinan

Majlis tali perkahwinan

Setelah menyelubungi pengantin lelaki dan perempuan tudung perkahwinan, sepasang peserta perkahwinan ditugaskan untuk meletakkan tali perkahwinan di sekitar pasangan, dengan pengantin lelaki menjadi yang pertama "dilengkung" atau "dilingkari" olehnya di kawasan bahu.[1] Kord dipegang di tempat dengan menggunakan pin. Dalam upacara perkahwinan lain, tali perkahwinan diikat di pergelangan tangan pasangan. Tali perkahwinan kekal di sekitar pasangan sehingga majlis perkahwinan atau upacara keagamaan selesai. Kemudian, ia dikeluarkan oleh pasangan peserta perkahwinan yang sama yang ditugaskan untuk meletakkan gelung di sekitar pasangan itu.[2] Kepentingan "lassoing" adalah melambangkan penyatuan pasangan dalam perkahwinan selama seumur hidup mereka.[3]

Sebaliknya, upacara mengikat tali tiga helai dilakukan oleh pengantin perempuan dan pengantin lelaki. Pengantin lelaki memegang hujung tali yang mempunyai cincin logam, sementara pengantin perempuan mengikat helai bersama. Jalinan dilakukan semasa penjelasan mengenai pentingnya upacara mengepang sedang dibaca, atau semasa muzik perkahwinan sedang dimainkan, atau ketika lagu pernikahan dinyanyikan. Yang dihasilkan jalinan disimpan di tempat sementara oleh gelang getah, dan kemudian secara kekal oleh benang emas. Gelung itu dapat menandakan penyatuan sakramen itu sendiri atau hanya "kuk perkahwinan."[4]

Tradisi Hispanik dalam bahasa Sepanyol telah disetujui oleh Persidangan Uskup Katolik A.S. pada tahun 2010. Pada bulan September 2016, versi bahasa Inggeris telah diluluskan dan dimasukkan ke dalam Perintah Inggeris Merayakan Perkahwinan bersama dengan arras.[5]

Rujukan

  1. ^ Daniels, Maggie; Loveless, Carrie (2007). Perancangan dan pengurusan perkahwinan: perundingan untuk pelbagai pelanggan (Edisi 2007). Butterworth-Heinemann. hlm.227. ISBN 978-0-7506-8233-6.
  2. ^ Candelaria, Cordelia; García, Peter J .; Aldama, Arturo J. (2004). Ensiklopedia budaya popular Latino (Edisi 2004). Kumpulan Penerbitan Greenwood. hlm. 879. ISBN 0-313-33211-8.
  3. ^ "Menggoda Pernikahan Anda - Sejarah Perkahwinan Lasso Rosary". Blog Kedai Iman Katolik. 2014-06-05. Diperoleh 11 Ogos 2015.
  4. ^ Empereur, James L .; Fernández, Eduardo (2006). La vida sacra: teologi sakramen Hispanik kontemporari (Edisi 2006). Rowman & Littlefield. hlm. 156. ISBN 0-7425-5157-1.
  5. ^ Sangha, Soni (22 September 2016). "Tradisi perkahwinan lama Latino secara formal diadopsi oleh Gereja Katolik dalam bahasa Inggeris". Fox News Latino. Rangkaian Berita FOX, LLC. Diperoleh 23 September, 2016.

Pin
Send
Share
Send