Kapel perkahwinan - Wedding chapel - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Yang tradisional Bahasa Perancis kapel di Château de Hattonchâtel
Kapel Perayaan di bersejarah Putar balik daerah Kingston, New York dibuka pada hari bahawa Akta Kesamarataan Perkahwinan menjadi undang-undang di negeri New York

A kapel perkahwinan adalah bangunan atau bilik, selain dari yang sah mahkamah, di mana perkahwinan dilakukan secara berkala. Biasanya kapel perkahwinan adalah tempat mencari keuntungan untuk mengadakan majlis perkahwinan di kawasan peranginan untuk mendorong penginapan bilik hotel, katering dan perjudian oleh para tetamu. Bangunan-bangunan itu umumnya bertema agama dan meniru seni bina gereja. Dalam beberapa kes, institusi agama mempunyai kapel yang digunakan khusus untuk perkahwinan atau gereja tertutup diubah menjadi kapel perkahwinan.

las vegas

Las Vegas, Nevada, terutamanya, terkenal dengan sebilangan besar kapel perkahwinan kerana Nevada tidak mempunyai tempoh menunggu untuk diajukan lesen perkahwinan. Beberapa kapel perkahwinan di Las Vegas mempunyai sebuah Peniru Elvis.[1]

Pasangan yang mahukan Elvis Presley Majlis perkahwinan boleh memilih sama ada Kapel Perkahwinan Graceland atau Kapel Elvis.

Keperluan

Kapel perkahwinan di seluruh dunia mesti melakukan upacara mereka di bawah undang-undang tertentu, bergantung pada wilayah di mana mereka berada. Di dalam Amerika Syarikat, misalnya, kapel perkahwinan biasanya memerlukan: lesen perkahwinan dan dokumen pengenalan diri. Syarat untuk kanak-kanak di bawah umur berkahwin berbeza dari negeri ke negeri.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ J O'shea, Ronan (14 Februari 2018). "Lapangan terbang Las Vegas melancarkan perkhidmatan perkahwinan 'pop-up'". Yang Berdikari. Diperoleh 8 Julai, 2018.

Pin
Send
Share
Send