Walima - Walima

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

The Maharaja Mughal Shah Jahan menghadiri majlis perkahwinan anak sulungnya Dara Shikoh. Bunga api Mughal-Era digunakan untuk mencerahkan malam sepanjang majlis perkahwinan.

Walima (Bahasa Arab: وليمةwalīmah), atau perkahwinan jamuan, adalah yang kedua dari dua bahagian tradisional sebuah Islamik perkahwinan. The walima dilakukan selepas nikah (Bahasa Arab: نكاح) Atau upacara perkahwinan. Perkataan itu walima berasal dari awlama, bermaksud berkumpul atau berkumpul. Ia menandakan hari raya di Bahasa Arab. Walima digunakan sebagai simbol untuk menunjukkan kebahagiaan rumah tangga dalam rumah tangga selepas perkahwinan.[1] Walaupun walima sering digunakan untuk menggambarkan perayaan perkahwinan, ia juga diadakan untuk meraikan kelahiran bayi baru lahir dan pembelian rumah baru. Menurut syariat, Walima hanya berlaku di tempat pengantin lelaki dan perempuan.

Perbahasan: Masa Walima

Para sarjana mempunyai pandangan yang berbeza mengenai waktu yang tepat walima adalah. Masa berbeza mengikut budaya dan pendapat; contohnya ada yang percaya ia harus berlaku:

Kegunaan lain dari Walima

Walima dalam terjemahan harfiah bermaksud "untuk berkumpul" dan digunakan untuk menggambarkan perhimpunan atau pesta yang merayakan peristiwa kehidupan utama. Walima pada dasarnya boleh ditukar dengan istilah Amerika dan Inggeris seperti: majlis perkahwinan atau perayaan (apabila diadakan untuk meraikan perkahwinan), pesta ulang tahun (ketika diadakan untuk meraikan kelahiran bayi yang baru lahir), atau pesta pemanasan rumah (apabila diadakan untuk meraikan pembelian kediaman baru). Begitu juga, walima umumnya dapat ditukar dengan istilah bahasa / budaya lain yang pada dasarnya bermaksud berkumpul untuk tujuan meraikan perkahwinan, bayi baru lahir, atau rumah baru. Walaupun itu adalah istilah Arab, itu tidak semestinya istilah yang diperuntukkan bagi umat Islam sendiri, kerana kata itu hanya menggambarkan peristiwa yang akan dirayakan.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Akidah dunia, Ajar diri - Islam. Oleh Ruqaiyyah Maqsood. ISBN 0-340-60901-X. Halaman 179/180.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send