Villard de Honnecourt - Villard de Honnecourt

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Portofolio Villard de Honnecourt (kira-kira 1230)
Perpetuum Mobile dari Villard de Honnecourt (sekitar 1230)

Villard de Honnecourt (Wilars dehonecort, Vilars de Honecourt) adalah tukang batu abad ke-13 dari Picardy di utara Perancis. Dia terkenal dalam sejarah hanya melalui portfolio yang masih ada atau "buku sketsa" yang mengandungi kira-kira 250 lukisan dan reka bentuk pelbagai subjek.

Kehidupan

Tidak ada yang diketahui tentang Villard selain dari apa yang dapat diambil dari "buku sketsa" yang masih ada. Berdasarkan sebilangan besar reka bentuk seni bina dalam portfolio, secara tradisional dianggap bahawa Villard adalah seorang arkitek dan jurutera yang berjaya, profesional, berkelana.[1] Pandangan ini kadang-kadang dipertikaikan hari ini, kerana tidak ada bukti dia pernah bekerja sebagai arkitek dan gambar-gambar itu mengandungi beberapa ketidaktepatan. Walau bagaimanapun, Honnecourt menyusun manual yang memberikan arahan yang tepat untuk melaksanakan objek tertentu dengan gambar yang jelas. Dalam tulisannya, ia menggabungkan prinsip-prinsip yang diteruskan dari geometri kuno, teknik studio abad pertengahan, dan amalan kontemporari. Penulis merangkumi bahagian-bahagian mengenai prosedur teknikal, alat mekanikal, cadangan untuk membuat tokoh manusia dan haiwan, dan nota mengenai bangunan dan monumen yang pernah dilihatnya. Dan tulisannya memberikan gambaran mengenai pelbagai minat dan karya tukang batu abad ke-13 selain memberikan penjelasan mengenai penyebaran seni bina Gothic di Eropah. Dia mengembara ke beberapa lokasi bangunan gerejawi utama pada zamannya untuk merakam perincian bangunan-bangunan ini. Lukisannya dari salah satu menara fasad barat Katedral Laon dan kapel yang memancar dan teluk kapal utama, dalaman dan luaran, dari Katedral Rheims mempunyai kepentingan tertentu.

Villard memberitahu, dengan bangga, bahawa dia pernah berada di banyak negeri (Jai este en m [u] lt de tieres) dan bahawa dia melakukan perjalanan ke Hungary di mana dia tinggal beberapa hari (maint ior), tetapi dia tidak mengatakan mengapa dia pergi ke sana atau siapa yang menghantarnya. Baru-baru ini diusulkan bahawa dia mungkin menjadi ejen awam atau wakil bab katedral Katedral Cambrai untuk mendapatkan peninggalan dari St. Elizabeth dari Hungary yang telah membuat sumbangan untuk bab katedral dan kepada siapa bab itu mendedikasikan salah satu kapel yang memancar di barunya chevet.[2] Dia juga mengaku telah membuat banyak lukisannya "dari kehidupan" (al vif), aktiviti yang biasanya dikaitkan dengan seniman seniman Zaman Renaissance.

Buku lakaran

"Buku sketsa" atau "manual" Villard de Honnecourt (lebih tepat, album atau portfolio) bermula pada sekitar 12.12-1235. Ia ditemui pada pertengahan abad ke-19 dan sekarang ditempatkan di Bibliothèque nationale de France (BnF), Paris, di bawah tanda rak MS Fr 19093. Ia terdiri daripada 33 perkamen kepingan berukuran rata-rata 235x155 mm, atau 9.25 x 6.1 inci.[3] Manuskrip tidak lengkap dan tahap asalnya tidak dapat ditentukan. Oleh kerana gambar dan kapsyennya berorientasi ke arah yang berbeda, album nampaknya telah dipasang secara ad hoc, seolah-olah helaian individu pada asalnya tidak dimaksudkan untuk disatukan ke dalam bentuk buku. Tidak jelas sama ada Villard sendiri atau pihak kemudian yang mengumpulkan dan mengikat daun ke dalam sebuah buku.[4]

Album ini mengandungi kira-kira 250 lukisan. Ini termasuk reka bentuk seni bina (rancangan, ketinggian, dan perincian, selalunya bangunan yang dapat dikenal pasti), pelbagai subjek manusia dan haiwan, kumpulan tokoh agama dan sekular yang mungkin berasal atau dimaksudkan sebagai kumpulan patung, ecclesiastical objek, alat mekanikal (termasuk a mesin gerak kekal, pembinaan kejuruteraan seperti alat pengangkat dan gergaji yang didorong oleh air, sejumlah automata, reka bentuk untuk mesin perang seperti a trebuchet, dan banyak subjek lain. Banyak lukisan disertakan dengan anotasi dan label.

Tujuan asal album ini diperdebatkan. Pada asalnya ia dianggap sebagai sejenis manual latihan untuk mempraktikkan arkitek. Ini ditolak oleh beberapa penyelidik semasa yang berpendapat bahawa lukisan Villard nampaknya tidak sesuai untuk tujuan seperti itu, walaupun dapat juga dikatakan bahawa gambar sengaja disederhanakan dan disusun untuk dijadikan alat mnemonik berkod untuk arkitek yang dimulakan ke dalam tradisi lisan yang relevan .[5]

Faksimili

Beberapa faksimili bercetak album telah muncul.

 • (1859) Parker, J.H. dan J. Faksimili buku Sketsa Wilars de Honnecourt, seorang Arkitek Abad Ketiga Belas. London, 1859. - Lihat (Lassus, Quicherat & Willis 1859).
 • (1959) Bowie, Theodore. Buku Sketsa Villard de Honnecourt. Bloomington, IN: Indiana University Press, 1959.
 • (1972) Hahnloser, Hans R. Villard de Honnecourt. Kritische Gesamtausgabe des Bauhüttenbuches ms. fr. 19093 der Pariser Nationalbibliothek (edisi ke-2.) Graz, 1972.
 • (1986). Erlande-Brandenburg, Alain, et al. Carnet de Villard de Honnecourt. Paris, 1986.
 • (2006) Buku Sketsa Abad Pertengahan Villard de Honnecourt. Mineola, NY: Dover Publications, 2006. (Penerbitan ini mengandungi piring dari edisi Parker 1859 yang disertakan dengan pengenalan dan kapsyen dari edisi Bowie 1959.)
 • (2009) Barnes, Carl F., Jr. Portfolio Villard de Honnecourt (Paris, Bibliothèque nationale de France, MS Fr 19093): edisi kritikal baru dan faksimili warna. Farnham; Burlington: Ashgate, 2009.

Faksimili digital lengkap boleh didapati dalam talian melalui perpustakaan dalam talian BNF, Gallica:

Catatan

 1. ^ Gimpel, Jean (1976). Mesin Abad Pertengahan: Revolusi Perindustrian pada Zaman Pertengahan. NY: Holt, Rinehart dan Winston. hlm 114–146. ISBN 0030146364.
 2. ^ BARNES, CARL F. JR. "Esei mengenai Villard de Honnecourt, Katedral Cambrai, dan Saint Elizabeth dari Hungary," Pendekatan Baru untuk Senibina Abad Pertengahan, Farnham: Ashgate Publishing Limited, 2011, hlm. 77-91.
 3. ^ Bugslag, James (Okt – Des 2001). "contrefais al vif: alam semula jadi, idea dan gambar singa Villard de Honnecourt". Perkataan & Gambar. 17 (4).
 4. ^ Schlink, Wilhelm (1999). Joubert, Fabienne (ed.). "Analphabet Perang Villard de Honnecourt?". Pierre, Lumière, Couleur: études d'Histoire de l'Art du Moyen Zaman en l'Honneur d'Anne Prache. Paris: 213–222.
 5. ^ Beffeyte, Renaud. (2004). "Tradisi Lisan dan Villard de Honnecourt". Warisan Villard: Kajian dalam Teknologi Abad Pertengahan, Sains, dan Seni dalam Memori Jean Gimpel, Ed. Marie-Thérèse Zenner. Aldershot: Ashgate: 93–117.

Rujukan dan bacaan selanjutnya

 • Barnes, Carl F., Jr. Villard de Honnecourt - artis dan gambarnya: bibliografi kritikal. Boston, MA: G.K. Dewan, 1982.
 • Barnes, Carl F., Jr. "Le 'probleme' Villard de Honnecourt." Dalam Les batisseurs des cathedrales gothiques, ed. Roland Recht (Strasbourg, 1989), hlm. 209–223.
 • Barnes, Carl F. JRr "Esei mengenai Villard de Honnecourt, Katedral Cambrai, dan Saint Elizabeth dari Hungary," Pendekatan Baru untuk Senibina Abad Pertengahan, Farnham: Ashgate Publishing Limited, 2011, hlm. 77–91.
 • Bugslag, James. "contrefais al vif: alam semula jadi, idea dan gambar singa Villard de Honnecourt. " Perkataan & Gambar 17, tidak. 4 (2001): 360-378.
 • Gimpel, Jean. "Villard de Honnecourt: Arkitek dan Jurutera." Dalam Mesin Abad Pertengahan: Revolusi Perindustrian pada Zaman Pertengahan (NY: Holt, Rinehart dan Winston, 1976), hlm. 114–142.
 • Perkinson, Stephen. "Potret dan pemalsuan: Villard de Honnecourt dan teori perwakilan abad ketiga belas." Dalam Menggali Gambar Abad Pertengahan: Manuskrip, Artis, Penonton: Esei untuk Menghormati Sandra Hindman, ed. David S. Areford dan Nina A. Rowe, 13-35. Aldershot and Burlington, VA: Ashgate, 2004.
 • Pevsner, Nikolaus. "Villard de Honnecourt." Dalam Pevsner mengenai Seni dan Senibina, ed. Stephen Games (London: Methuen, 2002/2003), hlm. 61–69.
 • Rose, Leslie. "Arkitek Abad Pertengahan?: Villard de Honnecourt." Di Leslie Rose, Artis Zaman Pertengahan(Westport, CT: Greenwood Press, 2003), 61-80.
 • Schlink, Wilhelm. "Huruf Perang Villard de Honnecourt?" Dalam Pierre, lumière, couleur: études d'histoire de l'art du Moyen Zaman en l'honneur d'Anne Prache, ed. Fabienne Joubert dan Dany Sandron, 213-222. Paris: Presses de l'Université de Paris-Sorbonne, 1999.
 • Tokoh Utama di Eropah Abad Pertengahan: Ensiklopedia (Encyclopedias Routledge Zaman Pertengahan, Buku 12), h. 651, ed. Richard K. Emmerson (London: Routledge, 2005).
 • Wirth, Jean, Villard de Honnecourt. Architecte du XIIIe siècle, Genève, Droz, 2015.
 • Zenner, Marie-Thérèse, ed. Warisan Villard: Kajian dalam Teknologi, Sains, dan Seni Abad Pertengahan dalam Memori Jean Gimpel. Aldershot, Hants., Dan Burlington, Vt: Ashgate, 2004.
 • Lassus, Jean Baptiste Antoine; Quicherat, Jules Etienne Joseph; Willis, Robert (1859), Faksimili buku sketsa Wilars de Honecort, seorang arkitek abad ketiga belas, London: John Henry dan James Parker

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send