Bola Opera Vienna - Vienna Opera Ball

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Rumah Opera Vienna
penyanyi opera Margarita Gritskova menyanyikan lagu aria semasa majlis perasmian (2014)
Kemasukan debut semasa pembukaan bola (2014)
Pelakon itu Mira Sorvino di bola opera (2013)

The Bola Opera Vienna (Bahasa Jerman: Bola Operasi Wiener) adalah tahunan Orang Austria masyarakat acara yang berlangsung di bangunan Opera Negeri Vienna di Vienna, Austria pada hari Khamis sebelumnya Rabu Abu (percutian keagamaan). Bersama dengan Konsert Tahun Baru, bola adalah salah satu sorotan orang Vienna musim karnival.

Sejarah

Tradisi bola bermula pada tahun 1814 pada masa ketika ketua-ketua mahkota Eropah dan bangsawan mencari hiburan setelah Perang Napoleon. Bola pertama di rumah opera berlaku pada tahun 1877 sebagai soirée. Bola berikut adalah buat semula, istilah Perancis untuk bola penyamaran atau pesta kostum, di mana para wanita memakai topeng mereka sehingga tengah malam. Dari 1878 hingga 1899, seperti itu buat semula bola berlaku sekitar dua hingga tiga kali setahun.

Yang pertama buat semula selepas Perang Dunia I berlangsung pada tahun 1921, dengan hasil masuk ke dana pencen dua teater negeri. Acara-acara ini dipanggil juga dipanggil Opernredoute.

Bola pertama yang diberi nama "Opera Ball" diadakan pada tahun 1935 di bawah naungan kehormatan dari Canselor Persekutuan, tetapi ditangguhkan selama Perang Dunia II. Ia dihidupkan semula selepas perang; ia telah diadakan setiap tahun sejak, kecuali tahun 1991, ketika ia dibatalkan kerana Perang Teluk Parsi. Sejak tahun 2008, Desirée Treichl-Stürgkh telah menjadi ketua (penyelia penyelia) Bola Opera Vienna. Ini adalah kemuncak musim ini, dengan ketua-ketua negara dan pemerintah, elit politik dan perindustrian, anggota masyarakat tinggi, dan para tamu mereka hadir. Harga untuk tiket masuk adalah yang tertinggi dari semua bola Vienna.

Mulai tahun 1987, Opernballdemo, a sayap kiri demonstrasi sepanjang Ringstraße terhadap jenis kapitalisme yang diwakili oleh, seperti yang dilihat oleh para penunjuk perasaan, banyak elit yang menghadiri bola, kerap berlaku pada malam yang sama. Terdapat kekerasan yang kerap berlaku. Ini hampir hilang sejak 2011, dengan tunjuk perasaan memusatkan perhatian kepada nasionalis Akademikerball sebaliknya.

Pertubuhan

Setiap tahun, hampir semalam, auditorium Opera Negeri Vienna berubah menjadi besar bilik tarian. Pada malam acara, barisan tempat duduk dikeluarkan dari gerai, dan lantai baru, setingkat dengan pentas, dibina.

Kod pakaian adalah gaun malam: tali leher dan ekor putih untuk lelaki; panjang lantai gaun untuk wanita.kulit putih sarung tangan opera masih wajib bagi wanita debutantes di Vienna Opera Ball.[1]

Bola tidak bermula sehingga sekitar jam 10 malam ketika Presiden Austria dan tetamunya memasuki balkoni kekaisaran. Kedatangan mereka diberitahu oleh sangkakala. The Lagu kebangsaan Austria dimainkan diikuti oleh Lagu Eropah. Terdapat persembahan syarikat balet opera negeri dan arias klasik yang dinyanyikan oleh bintang-bintang opera. Ini biasanya merupakan pilihan kecil opera Itali dan karya Austria yang terkenal. Kemuncak upacara pembukaan adalah pengenalan 180 debutante pasangan. Ini adalah wanita dan lelaki muda yang dipilih dengan teliti yang telah berjaya menyelesaikan program permohonan dan koreografi tarian klasik yang ketat yang dianjurkan oleh Sekolah tarian Elmayer. Para debutant dibawa ke rumah opera dengan suara Carl Michael Ziehrers Fächerpolonaise. Tarian adalah, sebagai contoh, Polonaise dalam A-Dur, Op. 40 oleh Frédéric Chopin dan Johann Strauss ' Warschauer-Polka. Tarian terakhir debut adalah yang terakhir Blue Danube Waltz Wina oleh Johann Strauss II, selepas itu lantai dibuka untuk semua tetamu.

Bola berjalan sehingga jam 6 pagi. Gedung opera menawarkan semua akses kepada para tetamu, dengan pelbagai bilik dan ruang istirahat yang lain dengan pelbagai jenis muzik dan tarian. Terdapat katering di semua tingkat yang ditawarkan oleh Kafe Gerstner, serta a pendandan rambut, di dalam rumah tukang jahit, dan pasukan perubatan dalam keadaan bersedia. Kasino Austria adalah salah satu penaja dan tawaran rolet.

Pelbagai tarian yang dimoderasi oleh tuan upacara diadakan setiap dua jam, seperti yang popular cotillion. Walaupun tidak diizinkan secara resmi, tradisi adalah untuk para tamu untuk memisahkan hiasan bunga di balkoni dan mandi penari yang tersisa dengannya di lantai utama, atau membawanya pulang.

Dalam usaha sama, ORF dan BR disiarkan secara langsung dari bola selama beberapa jam setiap tahun.

Di media

Dalam 1995 Penulis Austria Josef Haslinger diterbitkan a novel berhak Bola Operan di mana beribu-ribu orang terbunuh dalam Neo-Nazi serangan pengganas berlaku semasa acara masyarakat itu. Novel itu menjadi asas sebuah 1998 filem buatan TV oleh Urs Egger dengan tajuk yang sama.

Bola itu terdapat dalam kad pos untuk San Marino di Peraduan Lagu Eurovision 2015. Di dalamnya, peserta San Marinese Michele Perniola dan Anita Simoncini menghadiri petang di bola.

Di luar Austria

"Bola Vienna" di luar Austria diadakan di Paris, New York, Moscow, Stockholm, Dubai, dan lain-lain.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "Buat Debut Anda di Vienna-Opera Ball-Dresscode". hulu.wiener-staatsoper.at. Diperoleh 9 November 2019.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send