Baiklah - Vőfély

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pakaian dalam pakaian tradisional, c. 1885

A dengan baik adalah Tuan Istiadat sebelum, semasa dan selepas tradisional perkahwinan dalam Hungary. Dia memakai topi bertali sehingga dia mudah dikenali.

Peranan

The dengan baik adalah seorang lelaki (atau kadang-kadang wanita hari ini) yang secara kasar mengambil peranan sebagai lelaki terbaik, tetapi mempunyai banyak tugas lagi. Dia adalah tuan rumah rasmi, penganjur, penyelaras, penghibur dan Tuan Istiadat semasa perkahwinan. A dengan baik boleh menjadi saudara mara tetapi lebih kerap dia adalah profesional berpengalaman yang diupah oleh keluarga.

The dengan baik melaksanakan banyak peranannya dengan membaca ayat komik yang berdasarkan bentuk tradisional yang terkenal tetapi disesuaikan dengan individu yang sudah berkahwin, dan keluarga mereka.

Sebelum perkahwinan

Secara tradisional sebelum perkahwinan dengan baik membantu mengatur perkahwinan, membincangkan butiran dengan keluarga dan mendapat persetujuan ibu bapa.

Pada hari perkahwinan itu dengan baik mengucapkan selamat tinggal kepada ibu bapa atas nama pengantin lelaki di rumah pengantin lelaki dan mengiringi pengantin lelaki dan keluarganya ke pengantin perempuanrumah. The dengan baik membacakan ayat komik dan memastikan tetamu mendapat maklumat dan menjaga mereka untuk memastikan mereka mendapat cukup minuman dan makanan. Di rumah pengantin perempuan dengan baik meminta pengantin perempuan (kadang-kadang ibu bapa berpura-pura bahawa mereka tidak akan menyerahkannya, dan dengan baik memainkan permainan mereka dengan meminta-minta atau bahkan mengancam mereka, lidah-di-pipi). Setelah ibu bapa "menyerah" dengan baik mengucapkan selamat tinggal atas nama pengantin perempuan.

Pada majlis perkahwinan

The dengan baik kemudian memimpin kedua keluarga bersatu ke gereja dan ke upacara sivil.[1] Perarakan perkahwinan sering disertai oleh kumpulan muzik live yang memainkan muzik tradisional. The dengan baik membimbing pasangan dan mengurus tetamu, misalnya dia mengumumkan kapan tiba masanya untuk mengucapkan tahniah kepada mereka.

Selepas majlis perkahwinan

Sebelum itu sarapan perkahwinan yang dengan baik membuat ucapan kemudian memperkenalkan makanan dengan menerangkannya dalam puisi komik.

Semasa majlis perkahwinan pihak dengan baik membantu mood dengan meminta para tetamu bermain permainan. Semasa para tetamu menari, the dengan baik menyelaraskan para pelayan, jurugambar, jurukamera dan kumpulan muzik di latar belakang untuk mempersiapkan semua orang untuk acara seterusnya.

Menyampaikan kek

The dengan baik membacakan sebahagian daripada puisi komik sebelum menyampaikan kek perkahwinan.

Memberi hadiah

Pada tengah malam, dengan baik mengatakan "pengantin perempuan dijual", yang bermaksud para tetamu dapat menari pendek dengan pengantin perempuan sebagai pertukaran hadiah perkahwinan atau sejumlah wang (biasanya dalam sampul surat). The dengan baik bertindak sebagai pelelong dan membantu "menjual" pengantin perempuan (dan kadang-kadang pengantin lelaki juga). Ini adalah "kekayaan kolektif" pertama yang mereka dapat sebagai pasangan suami isteri.

Para tetamu mungkin mula melemparkan duit syiling kepada mereka dan ketika "penyapu wang" bermula, ketika mereka mengambil duit syiling dari lantai, mereka menendang syiling itu sehingga menjadikannya lebih sukar untuk diambil, sehingga mewakili kerja rumah bersama dan mensimulasikan naik turunnya kehidupan . Di beberapa wilayah tradisi ini sangat popular sehingga sebilangan tetamu membawa sejumlah besar duit syiling. Tidak ada yang dibenarkan menghentikan penyusutan wang, melainkan dengan baik dapat membantu dengan meminta para tetamu setelah beberapa lama bahawa mereka dapat menolong pasangan dan bukannya memberi mereka masa yang sukar.

Pada tengah malam, pasangan ini meninggalkan tetamu selama beberapa minit, mengambil wang dan hadiah mereka. Mereka berubah dari pakaian perkahwinan rasmi mereka, dan kembali menari. Kadang-kadang majlis perkahwinan berlangsung sepanjang malam dan tetamu yang tinggal mengiringi pasangan pulang ke rumah pada waktu pagi.

Catatan

  1. ^ Di Hungary, seperti di banyak negara lain, upacara keagamaan tidak menjadikan pasangan ini menikah secara sah, yang dilakukan beberapa waktu sebelum atau sesudah upacara sipil. Dalam undang-undang Inggeris, perkhidmatan perkahwinan itu sendiri sudah cukup jika dilakukan di gereja yang ditubuhkan, atau di a rumah ibadat (tetapi tidak dalam a masjid atau untuk agama lain. Undang-undang Scots berbeza, dan dalam undang-undang AS berbeza dari negeri ke negeri.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send