Lilin perpaduan - Unity candle - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pasangan menyalakan lilin perpaduan

Lilin perpaduan adalah lilin yang digunakan dalam upacara perkahwinan untuk melambangkan dua orang yang bergabung dalam perkahwinan.

Sejarah

Pencahayaan "lilin perpaduan" adalah kebiasaan yang baru dalam upacara perkahwinan. Tidak ada catatan tentangnya dalam Alkitab atau yang lain Kerasulan tulisan. Kebiasaan pertama kali menjadi popular pada separuh kedua abad ke-20 dalam perkahwinan Kristian Amerika[1]. Asal-usulnya tidak jelas, namun penggunaan lilin perpaduan dalam episod 1981 Hospital awam mungkin telah membantu mempopularkan amalan ini[2].

Simbolisme

Penggunaan lilin perpaduan pada umumnya melambangkan penyatuan dua individu ke dalam ikatan perkahwinan, tetapi sindiran tambahan boleh digunakan. Api itu boleh dikatakan mewakili semangat dalam diri setiap individu untuk pasangan mereka. Bagi orang Kristian, ia mungkin dibandingkan dengan Roh Kudus dan Yesus, yang merupakan cahaya dunia, dalam jiwa mereka yang berada dibaptiskan.

Gunakan

Dua lilin tirus pada mulanya dinyalakan dan digunakan oleh setiap anggota pasangan yang berkahwin. Penoreh ini kemudian digunakan untuk menyalakan lilin tiang yang lebih besar di tengahnya. Variasi mungkin termasuk penoreh tambahan yang digunakan oleh ibu bapa untuk menyalakan penoreh yang mewakili individu yang sudah berkahwin.

Apabila latihan ini bertujuan untuk melambangkan penyatuan pasangan pengantin lelaki, penoreh mungkin diletupkan, untuk menunjukkan bahawa kedua-dua nyawa telah bergabung secara kekal, atau mereka mungkin tetap menyala di sebelah lilin tengah, yang melambangkan bahawa sekarang- pasangan yang sudah berkahwin tidak kehilangan keperibadian mereka.[3]

Kemasukan dalam Majlis Gereja

Walaupun penggunaan lilin perpaduan dalam upacara perkahwinan telah meluas, itu adalah penemuan baru-baru ini dan bukan secara eksplisit bahagian Gereja Tradisi Apostolik dan oleh itu dilarang di beberapa gereja. Sebaiknya pasangan dan mereka Perancang perkahwinan harus selalu berjumpa dengan pastor sebelum memasukkan upacara mengikut urutan perkhidmatan mereka.

Perkahwinan Gereja Anglikan

Upacara Lilin bukan sebahagian daripada Anglican upacara perkahwinan, walaupun ia dibenarkan mengikut budi bicara pastor.

Perkahwinan Gereja Katolik Rom

Upacara Lilin Perpaduan bukan sebahagian daripada Upacara Perkahwinan Katolik. Tradisi Katolik, sebaliknya, melihat penerimaan biasa dari Ekaristi Suci sebagai nadi Perpaduan Kristian. Yang baru dikemas kini Katolik Ritus Perkahwinan[4] tidak termasuk peruntukan untuk Majlis Lilin Perpaduan. Atas sebab ini, banyak paroki tidak membenarkan kemasukannya dalam upacara. Walaupun Persidangan Uskup Katolik AS tidak secara eksplisit melarang penggunaan lilin perpaduan dalam upacara perkahwinan, tidak juga mendorong praktik itu. Persidangan telah menyatakan bahawa dasar kebanyakan keuskupan tidak melarang kebiasaan ini tetapi banyak yang menyarankan agar ia dilakukan di majlis sambutan sejak Ritus Perkahwinan sudah mempunyai simbol perpaduan yang banyak. Analisis para Uskup mengenai lilin perpaduan diakhiri dengan menunjukkan bahawa jika lilin kesatuan itu dibenarkan, pasangan harus menyalakan lilin masing-masing dari lilin paschal, lilin individu tidak boleh dipadamkan dan lilin perpaduan tidak boleh diletakkan di atas mezbah.[5] Dengan mengikuti arah ini, lilin yang menyala kemudian dapat dilihat sebagai cara untuk menekankan penyatuan pasangan di sakramen dan vokasional sifat perkahwinan mereka.

Perkahwinan Campuran dan Kesatuan Pembaptisan

Di dalam Tradisi Suci dari Gereja Katolik, perkahwinan bersifat sakramen ketika pasangan itu kedua-duanya beragama Kristian. Fakta ini dapat membantu memberi tafsiran yang lebih Kristian mengenai Unity Candle, terutama dalam perkahwinan campur antara Katolik dan Kristian dari Tradisi lain. Adalah wajar di Majlis Perkahwinan Katolik untuk Perayaan Suci untuk diedarkan. Namun, memandangkan Perjamuan Kudus tidak digalakkan pada Pernikahan campuran, di mana salah satu pasangan bersama dengan sebahagian besar jemaah bukan Katolik, penggunaan Lilin Perpaduan dapat digunakan sebagai tanda perpaduan pembaptisan pasangan . Sejak upacara pembaptisan, dinyalakan Lilin Paschal dan lilin yang lebih kecil memainkan bahagian simbolik yang penting. Dalam upacara pembaptisan[6], Pascal Candle diletakkan berhampiran fon. Setelah orang itu telah dibaptiskan dengan air, satu lagi lilin yang lebih kecil dinyalakan oleh Ibu Bapa Allah dari nyalaan Lilin Paschal dan diberikan kepada yang baru dibaptis sebagai tanda bahawa mereka telah menerima "cahaya Kristus". Mereka diperintahkan untuk menjaga "nyala api" yang mereka terima untuk "terus menyala dengan terang" hingga kepulangan Tuhan (Parousia). Panggilan untuk waspada ini merujuk kepada sifat pemuridan orang Kristian yang dibaptis yang diminta menginjil melalui mereka vokasional memanggil. Fakta bahawa setiap pasangan mempunyai cahaya yang sama menandakan sifat unitive panggilan Kristian mereka. Paulus menyatakan sifat penginjilan dalam perkahwinan Kristian dalam suratnya kepada Efesus 5: 22-33. Dia berkata, "Isteri, tunduklah pada suamimu sendiri seperti yang kamu lakukan kepada Tuhan"[7] dan "Suami, cintailah isterimu, sama seperti Kristus mengasihi gereja dan menyerahkan dirinya untuknya"[8]

Satu set Lilin Perpaduan yang diperibadikan

Rujukan

  1. ^ https://www.sandiegoreader.com/news/2001/aug/30/what-historyorigin-dreaded-unity-candle/
  2. ^ http://catholicphilly.com/2012/09/catholic-spirituality/whats-with-the-unity-candle-in-a-catholic-wedding/
  3. ^ Nina Callaway. "Lilin Perpaduan dan Tradisi Perpaduan Lain". Mengenai.com. Diperoleh 2007-12-12.
  4. ^ http://www.usccb.org/issues-and-action/marriage-and-family/marriage/wedding-ceremony/index.cfm
  5. ^ http://www.usccb.org/issues-and-action/marriage-and-family/marriage/marriage-preparation/mpanalysis.cfm
  6. ^ http://www.usccb.org/prayer-and-worship/sacraments-and-sacramentals/baptism/index.cfm
  7. ^ Ef 5:22
  8. ^ Ef 5:25

Pin
Send
Share
Send