Menanggalkan kod - Undress code - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Seorang menanggalkan kod ialah kod pakaian atau norma sosial yang menetapkan had atas jumlah pakaian yang boleh atau harus dipakai.[rujukan diperlukan]

Penganjur industri hiburan, termasuk sukan, berusaha untuk "melakukan seks" hiburan dengan mengenakan pakaian para penghibur atau ahli sukan. Sebagai contoh, pada tahun 1999, bola tampar pantai badan pengawalseliaan menetapkan had jumlah pakaian yang dibenarkan untuk atlet memakai semasa pertandingan. Ini memerlukan pakaian renang sebagai pakaian seragam untuk wanita.[1] Ini telah menyebabkan beberapa kontroversi,[2] dan pada tahun 2012, pakaian yang lebih banyak disembunyikan dibenarkan.[3] Begitu juga dengan penganjur sebilangan pertandingan pakaian renang tetapkan ambang maksimum minimum untuk pakaian renang untuk peserta.

Norma sosial di beberapa negara adalah memakai pakaian yang jauh lebih sedikit atau lebih pendek daripada yang lain.[4] Fesyen sejak pertengahan abad ke-20 semakin singkat pas bentuk gaya, serta lebih nipis dan belaka bahan. Dalam beberapa budaya, termasuk beberapa di Afrika, Amerika Latin dan Asia Tenggara / Oceania, pakaian tradisional terdiri daripada pakaian yang lebih sedikit daripada pakaian Barat. Beberapa tradisi atau ritual keagamaan menghendaki para anggotanya bersikap telanjang, seperti halnya orang India kuno Ahli gimnosofis atau mazhab Kristian dari Orang Adam (adat masih diamalkan oleh pertapa yang pasti Agama-agama India, seperti dalam Jainisme). (lihat juga Naturisme Kristian).

Undang-undang di banyak negara mewajibkan seseorang untuk menanggalkan pakaian dalam beberapa keadaan ketika diminta oleh pabean atau polisi di carian jalur.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "Bikini blues - Bola tampar pantai menjadikan pakaian renang standard". CNN.com. Diarkibkan daripada asal pada 13 Ogos 2007.
  2. ^ "Pakaian bola tampar pantai menumpahkan kontroversi". 1999.
  3. ^ "Olimpik London 2012: pemain bola tampar pantai wanita dibenarkan memakai pakaian seragam yang kurang menarik". Telegraf. Diperoleh 2019-02-13.
  4. ^ Kod pakaian yang menjadi puncak fesyen remaja Dari The Times 26 Ogos 2006.

Bacaan lanjut

Pin
Send
Share
Send