Tradisi perkahwinan Ukraine - Ukrainian wedding traditions

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perkahwinan Ukraine adalah tradisional perkahwinan majlis di Budaya Ukraine, kedua-duanya di Ukraine dan di Diaspora Ukraine. Perkahwinan tradisional Ukraine menampilkan pelbagai jenis muzik rakyat dan nyanyian, tarian, dan seni visual, dengan ritual yang wujud sejak zaman pra-Kristian. Lama kelamaan, kuno orang kafir tradisi dan simbol diintegrasikan ke dalam Kristian yang.

Upacara perkahwinan tradisional

Pertunangan

Hari Ivan Kupala - Pada malam perayaan Hari Ivan Kupala penduduk kampung akan berkeliaran di hutan untuk mencari paporot bunga, bunga yang sukar difahami dan ajaib yang membawa kekayaan yang besar. Wanita yang belum berkahwin, memakai a Karangan bunga Ukraine, akan menjadi yang pertama memasuki hutan. Mereka diikuti oleh lelaki muda. Sekiranya pasangan itu keluar dengan pemuda yang memakai karangan bunga gadis itu, mereka bertunang untuk berkahwin.

Membayar wang tebusan - Pengantin lelaki mesti pergi ke rumah ibu bapa pengantin perempuan dan menawarkan wang tebusan untuk mendapatkan pengantin perempuannya. Pengiring pengantin melindungi pengantin perempuan daripada "dicuri" tanpa wang tebusan. Pertama, pengantin lelaki menawarkan sesuatu yang berharga, biasanya wang atau perhiasan untuk pengantin perempuan. Ibu bapa pengantin perempuan membawa keluar wanita atau lelaki yang berpakaian seperti pengantin perempuan dan ditutup dengan a tudung, jadi pengantin lelaki tidak dapat melihat wajahnya. Ketika pengantin lelaki menyedari bahawa itu bukan pengantin perempuannya, dia meminta cinta sejatinya, dan keluarga menuntut tebusan yang lebih besar kerana dia berharga. Setelah tebusan dirundingkan, keluarga pengantin perempuan menawarkan pengantin lelaki kepada pengantin lelaki.

Sekiranya ibu bapa pengantin perempuan menemui pengantin lelaki di pintu dengan a labu, itu bermaksud bahawa tawaran perkahwinannya tidak diterima oleh pengantin perempuan atau keluarganya, dan labu adalah sesuatu yang harus dia bawa, sehingga dia tidak meninggalkan tangan kosong.

Blahoslovennia - Ini adalah berkat ritual pengantin lelaki dan ibu bapa oleh ibu bapa mereka. Ia biasanya berlaku sejurus sebelum majlis perkahwinan. Pengantin lelaki dan pengantin lelaki di rumah mereka sendiri bersama ibu bapa dan datuk nenek mereka melakukan ritual ini. Ketika pengantin lelaki tiba sebagai rumah pengantin perempuan, setelah dia membayar tebusan untuk pengantin perempuannya, pengantin perempuan dan pengantin lelaki melakukan ritual ini bersama-sama, di depan kedua ibu bapa mereka. Dalam upacara berkat gabungan, penatua (starosta) terlebih dahulu meminta ibu bapa pasangan itu duduk di bangku. Setelah duduk, kain bersulam panjang, rushnyk diletakkan di pangkuan mereka, dan setiap orang diberi sebuku roti perkahwinan. Starosta membacakan teks upacara seperti berikut: "Oleh kerana kedua anak ini berdiri di hadapan ibu mereka sendiri, di hadapan ayah mereka sendiri, di hadapan paman mereka, di hadapan ibu bapa baptis mereka; mungkin mereka tidak mendengarkan salah seorang daripada anda, saya meminta anda untuk memaafkan mereka dan memberkati mereka. " Dalam bahasa Ukraine, perkataan proschannia digunakan untuk menggambarkan memaafkan kesalahan seseorang dan juga mengucapkan selamat tinggal. Kemudian ahli keluarga mengulangi "Bih sviatyi" (Semoga Tuhan Suci mengampuni dan memberkati anda) tiga kali. Pasangan itu kemudian tunduk kepada ibu bapa mereka dan mencium wajah, tangan, dan kaki mereka. Berkat ini dilakukan tiga kali. Ritual ini melambangkan pengampunan atas segala dosa, dan berkat perkahwinan dari orang tua.

Majlis

Moden Gereja Ortodoks Timur perkahwinan, upacara mahkota.

Pasangan itu mengorak langkah dengan rushnyk sebelum mereka bersumpah. Secara tradisinya, orang yang menginjak tuala terlebih dahulu, akan mempunyai kata terakhir sepanjang perkahwinan mereka.

Semasa upacara mahkota dalam perkahwinan tradisional pengantin perempuan vinok digantikan dengan ochipok dan namitka yang menutupi rambutnya dan menandakan bahawa dia sekarang sudah berkahwin. Pengantin lelaki juga dimahkotai dengan topi, simbolik dia menerima tanggungjawab sebagai lelaki.

Vesellia

Perayaan perkahwinan boleh berlangsung beberapa hari dan kadang-kadang berminggu-minggu, dengan tarian, nyanyian, roti bakar panjang, dan pesta yang merangkumi seluruh masyarakat.

ciri-ciri

 • Rushnyk - adalah seorang Ukraine bersulam kain ritual panjang. Rushnyks adalah bahagian penting dalam upacara dan mempunyai makna simbolik. Mereka sering menjadi milik pengantin perempuan mas kahwin dan mempunyai sepasang burung yang disulam, mewakili pasangan pengantin.[1]
 • Svashky - adalah paduan suara wanita yang menyanyi semasa upacara perkahwinan
 • Korovai - adalah roti perkahwinan upacara dan simbolik. Secara tradisional ia adalah kepang bulat besar roti, dibakar dari gandum tepung dan dihiasi dengan bendera simbol dan patung-patung, seperti matahari, bulan, burung, haiwan, dan kerucut pain.[2] Itu diberikan kepada pengantin lelaki dan perempuan sebagai berkat.[3]
 • Myrtle atau periwinkle Mahkota
 • Roti dan Garam
 • Puasa Tangan
  Berpuasa Tangan dalam upacara awam

Lagu tradisional

Lokasi

Pengebumian

Wanita muda yang mati tanpa nikah dikebumikan dengan gaun pengantin di beberapa kawasan.[4] Agama yang paling banyak diikuti di Ukraine adalah Ortodoks Timur dan ketika berkaitan dengan pemakaman, ia mempunyai peraturan yang ketat. Masa berkabung sangat penting dan kerana dipercayai bahawa jiwa orang itu mengembara bumi selama 40 hari, ada upacara yang menghormati orang mati. Dipercayai bahawa pada hari ke-3 jiwa meninggalkan jasad, pada hari ke-9 roh meninggalkan tubuh dan pada hari ke-40 jasad juga mulai mati. Salah satu bahagian yang paling penting dan menarik dari pengebumian Ukraine adalah penyediaan jenazah yang merangkumi mencuci jenazah untuk menghilangkan dosa-dosa duniawi, tetapi ini kebanyakan dilakukan oleh keluarga dan rakan-rakan kerana dalam tradisi Ukraine keluarga harus menjaga orang yang dikasihi hingga akhir. Langkah seterusnya adalah mengenakan pakaian mati dengan pakaian putih yang bersih sebagai simbol kesucian. Kemudian jenazah diletakkan di dalam keranda di rumah keluarga dan dibiarkan berehat selama beberapa hari. Selanjutnya adalah bangun yang dilakukan pada malam sebelum pengebumian yang sebenarnya dan berlangsung sepanjang malam. Pada malam ini rakan dan keluarga berkumpul di rumah dan meratapi kematian.[5]

Perkahwinan dalam Sastera

Rujukan

 1. ^ Natalie Kononenko. Projek Perkampungan Ukraine Rushnyky - Kegunaan Ritual
 2. ^ Betsy Oppenneer. Roti Perayaan: Resipi, Kisah, dan Tradisi . Simon & Schuster, 2003. ISBN 0-7432-2483-3
 3. ^ Korovai dekat Ensiklopedia Ukraine
 4. ^ Mangsa rogol yang melakukan rasuah di Ukraine kehilangan perjuangannya seumur hidup, Bebas
 5. ^ "Adat Pemakaman Dunia: Eropah Timur". 2015-09-22. Diperoleh 2017-05-04.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send