Trompe-lœil - Trompe-lœil - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Siling Bilik Harta Karun Muzium Arkeologi Ferrara (Ferrara, Itali), dicat pada tahun 1503-1506

Trompe-l'œil (/trɒmhlmˈlɔɪ/ ponteng SUKA, Bahasa Perancis:[tʁɔ̃p lœj]; Bahasa Perancis untuk '"menipu mata"') adalah teknik seni yang menggunakan citra realistik untuk membuat ilusi optikal bahawa objek yang digambarkan wujud dalam tiga dimensi. Perspektif paksa adalah ilusi yang serupa dalam seni bina.

Sejarah dalam lukisan

Masih hidup, Pompeii, c. 70 Masihi

Frasa, yang juga boleh dieja tanpa kata hubung dan huruf kembar dalam Bahasa Inggeris sebagai trompe l'oeil,[1] berasal dari artis Louis-Léopold Boilly, yang menggunakannya sebagai judul lukisan yang dipamerkannya di Salon Paris dari tahun 1800.[2] Walaupun istilah memperoleh mata wang hanya pada awal abad ke-19, teknik ilusiistik berkaitan dengan trompe-l'œil bertarikh lebih jauh lagi.[3] Dulu (dan) sering digunakan di mural. Contoh dari zaman Yunani dan Rom dikenali, misalnya di Pompeii. Yang khas trompe-l'œil mural mungkin menggambarkan tingkap, pintu, atau lorong, yang dimaksudkan untuk menunjukkan ruang lebih besar.

Versi yang sering diceritakan Yunani kuno kisah berkenaan pertandingan antara dua pelukis terkenal. Zeuxis (lahir sekitar tahun 464 SM) menghasilkan lukisan yang masih hidup sehingga meyakinkan bahawa burung terbang untuk mematuk anggur yang dicat. Saingan, Parrhasius, meminta Zeuxis untuk menilai salah satu lukisannya yang berada di belakang sepasang tirai berlubang dalam kajiannya. Parrhasius meminta Zeuxis menarik balik tirai, tetapi ketika Zeuxis mencuba, dia tidak dapat, kerana tirai itu termasuk dalam lukisan Parrhasius — menjadikan Parrhasius sebagai pemenang.

Trompe-l'œil melukis oleh Evert Collier

Perspektif

Suatu daya tarikan dengan lukisan perspektif timbul semasa Zaman Renaissance. Ramai pelukis Itali pada zaman akhir Quattrocento, seperti Andrea Mantegna (1431-1506) dan Melozzo da Forlì (1438–1494), mulai melukis lukisan siling ilusi, secara amnya di lukisan dinding, yang menggunakan perspektif dan teknik seperti meramalkan untuk mewujudkan kesan ruang yang lebih besar untuk penonton di bawah. Jenis trompe l'œil illusionism yang khusus digunakan untuk lukisan siling dikenali sebagai di sotto di sù, bermaksud "dari bawah, ke atas" dalam bahasa Itali. Unsur-unsur di atas penonton diberikan seolah-olah dilihat dari perspektif titik hilang benar. Contoh yang terkenal adalah Kamera degli Sposi dalam Mantua dan Antonio da Correggio(1489–1534) Andaian Perawan di dalam Katedral Parma.

Begitu juga, Vittorio Carpaccio (1460-1525) dan Jacopo de 'Barbari (c. 1440 - sebelum 1516) menambahkan ciri trompe l'œil kecil pada lukisan mereka, dengan senang hati meneroka batas antara gambar dan kenyataan. Contohnya, a terbang mungkin kelihatan sedang duduk di atas bingkai lukisan, atau tirai kelihatan menyembunyikan sebahagian lukisan itu, sehelai kertas mungkin terpasang pada papan, atau seseorang kelihatannya keluar dari lukisan itu sama sekali — semuanya merujuk kepada peraduan Zeuxis dan Parrhasius. Dalam seminar tahun 1964, ahli psikoanalisis dan ahli teori Jacques Lacan (1901–1981) mengamati bahawa mitos kedua pelukis itu mengungkapkan aspek kognisi manusia yang menarik. Walaupun haiwan tertarik pada penampilan dangkal, manusia tertarik dengan idea tentang perkara-perkara yang tersembunyi.

Quadratura

Melarikan Kritikan oleh Pere Borrell del Caso, 1874

Teori perspektif pada abad ke-17 memungkinkan pendekatan yang lebih bersepadu untuk ilusi seni bina, yang apabila digunakan oleh pelukis untuk "membuka" ruang dinding atau siling dikenal sebagai quadratura. Contohnya merangkumi Pietro da Cortonas Dugaan Ketentuan Ilahi di dalam Palazzo Barberini dan Andrea Pozzos Apotheosis St Ignatius di siling gereja Rom Sant'Ignazio.

The Mannerist dan Barok gaya dalaman Jesuit gereja-gereja pada abad ke-16 dan ke-17 sering merangkumi gereja-gereja tersebut trompe-l'œil lukisan siling, yang secara optik "membuka" siling atau kubah ke langit dengan gambaran Yesus, Mariaatau kenaikan atau anggapan orang suci. Contoh seni bina yang sempurna trompe-l'œil adalah kubah ilusi di gereja Jesuit, Vienna, oleh Andrea Pozzo, yang hanya sedikit melengkung, tetapi memberikan kesan seni bina yang sebenarnya.

Trompe-l'œil lukisan menjadi sangat popular di Flemish dan kemudian dalam lukisan Belanda pada abad ke-17 yang timbul dari perkembangan lukisan pegun. Pelukis Flemish Cornelis Norbertus Gysbrechts membuat lukisan chantourné yang menunjukkan sebuah easel memegang lukisan. Chantourné secara harfiah bermaksud 'potongan' dan merujuk kepada perwakilan trompe l'œil yang dirancang untuk menjauhkan diri dari dinding.[4] Pelukis Belanda Samuel Dirksz van Hoogstraten adalah tuan trompe-l'œil dan berteori mengenai peranan seni sebagai tiruan alam semula jadi sepanjang hidupnya dalam bukunya tahun 1678, the Pengenalan Akademi Lukisan, atau Dunia Yang Terlihat (Inleyding tot de hooge schoole der schilderkonst: anders de zichtbaere werelt, Rotterdam, 1678).[5][6]

Bentuk seni bina yang menarik trompe-l'œil, quodlibet, menampilkan lukisan yang dihasilkan secara realistik dari barang-barang seperti pisau kertas, kad permainan, pita, dan gunting, nampaknya tidak sengaja dibiarkan tergeletak.[7]

Trompe-l'œil juga boleh didapati dicat di atas meja dan barang-barang perabot lain, di mana, misalnya, sebatang kad permainan kelihatan sedang duduk di atas meja. Contoh yang sangat mengagumkan dapat dilihat di Rumah Chatsworth dalam Derbyshire, di mana salah satu pintu dalamannya mempunyai biola dan busur yang digantung darinya, di trompe l'œil yang dicat sekitar tahun 1723 oleh Jan van der Vaart.[8] Contoh lain boleh didapati di Dewan Dicat di Kolej Tentera Laut Diraja Lama, Greenwich, London. Ini Wren bangunan dicat oleh Sir James Thornhill, pelukis kelahiran Inggeris pertama yang mendapat ksatria dan merupakan contoh klasik gaya Baroque yang popular pada awal abad ke-18. Pelukis masih hidup abad ke-19 Amerika William Harnett khusus dalam trompe-l'œil. Pada abad ke-20, dari tahun 1960-an, orang Amerika Richard Haas dan banyak yang lain dilukis besar trompe-l'œil mural di sisi bangunan bandar, dan dari awal 1980-an ketika Artis Jerman Rainer Maria Latzke mula menggabungkan seni lukisan dinding klasik dengan kandungan kontemporari trompe-l'œil menjadi semakin popular untuk mural dalaman. Pelukis Sepanyol Salvador Dalí menggunakan teknik untuk sebilangan lukisannya.[9]

Dalam bentuk seni yang lain

Trompe-l'œil, dalam bentuk "perspektif paksa", telah lama digunakan di pentas-teater reka bentuk set, untuk mewujudkan ilusi ruang yang jauh lebih dalam daripada tahap yang ada. Contoh awal yang terkenal adalah Teatro Olimpico dalam Vicenza, dengan Vincenzo ScamozziTujuh "jalan" perspektif paksa (1585), yang tampak surut ke kejauhan.

Fresco dengan trompe l'œil kubah dicat pada peti besi rendah, Gereja Jesuit, Vienna, oleh Andrea Pozzo, 1703

Trompe-l'œil bekerja di Donald O'ConnorAdegan terkenal "Running up the wall" dalam filem ini Singin 'in the Rain (1954). Semasa penghujung nombor "Make 'em Laugh", dia mula-mula mengejar tembok nyata. Kemudian dia berlari menuju jalan yang kelihatan seperti lorong, tetapi ketika dia berlari ini juga kita menyedari bahawa itu besar trompe-l'œil mural. Baru-baru ini, Roy Andersson telah menggunakan teknik yang serupa dalam filem-filemnya.[10]

Lukisan matte adalah varian dari trompe-l'œil, dan digunakan dalam pembuatan film dengan elemen adegan dicat pada panel kaca yang dipasang di depan kamera.

Fiksyen trompe-l'œil muncul dalam banyak Looney Tunes, seperti Kartun Pelari Jalan, di mana, misalnya, Wile E. Coyote melukis terowong di dinding batu, dan Road Runner kemudian berlari melalui terowong palsu. Ini biasanya diikuti oleh coyote yang dengan bodohnya berusaha melintasi terowong setelah pelari jalan, hanya untuk menembusi wajah batu yang keras. Ini muntah penglihatan bekerja di Yang Membingkai Arnab Roger.

Dalam Chicagos Berhampiran Bahagian Utara, Richard Haas menggunakan sebuah hotel pangsapuri 16 tingkat 1929 yang ditukar menjadi bangunan pangsapuri tahun 1981 untuk trompe-l'œil mural sebagai penghormatan kepada Seni bina sekolah Chicago. Salah satu sisi bangunan mempunyai Bangunan Dewan Perdagangan Chicago, dimaksudkan sebagai pantulan bangunan yang terletak dua batu ke selatan.[11][12]

Beberapa seniman kontemporari menggunakan kapur di trotoar atau trotoar untuk membuat trompe-l'œil berfungsi, teknik yang disebut lukisan jalanan atau "seni turapan". Ciptaan ini hanya bertahan sehingga dihanyutkan, dan oleh itu mesti difoto untuk dipelihara. Pengamal borang ini termasuk Julian Beever, Edgar Mueller, Leon Keer, dan Kurt Wenner.

Salad Palazzo dari Tirano, Itali telah berabad-abad lamanya dan di seluruh istana menggunakan trompe l'œil sebagai ganti batu, pintu, tangga, balkoni, dan tirai yang lebih mahal untuk mencipta ilusi kemewahan dan kemewahan.[13]

Trompe-l'œil dalam bentuk seni bina ilusi dan Lüftlmalerei biasa di bahagian muka di wilayah Alpine.

Trompe l'œil, dalam bentuk "lukisan ilusi", juga digunakan dalam reka bentuk dalaman kontemporari, di mana lukisan dinding ilusi mengalami kebangkitan sejak sekitar tahun 1980. Seniman-seniman penting dalam bidang ini adalah muralis Jerman Rainer Maria Latzke, yang mencipta, pada tahun 1990-an, kaedah baru untuk menghasilkan lukisan ilusi, fresografi, dan artis Inggeris Graham Rust.

Baiklahvideo muzik untuk "Tulisan di Dinding"menggunakan sebilangan trompe-l'œil ilusi bersama dengan ilusi optik lain, yang ditangkap melalui pengambilan satu pukulan.[14] Trompe-l'œil ilusi telah digunakan sebagai mekanik permainan dalam permainan video seperti Saksi dan Superliminal.[15]

Artis

Trompe-l'œil Masih-Hidup oleh Samuel Dirksz van Hoogstraten (1627–1678); 1664
Laci Sarjana Muda oleh John Haberle (1890–1894)

Lukisan

Mural

Arca

Senibina

Gunakan dalam filem

Lihat juga

Catatan

 1. ^ Contohnya oleh Galeri Seni Nasional, Washington
 2. ^ Taws, Richard (9 Mei 2019). "Di Galeri Nasional". Kajian Buku London 40 (9): 26–27.
 3. ^ "Ilusiisme". Grove Art Dalam Talian. (2003).
 4. ^ 'Illusion, Delusion, Collusion, and Perceptual Paradox', dalam: Michael Kubovy dan Christopher Tyler, Psychology of Perspective and Renaissance Art
 5. ^ Susan Merriam, 'Lukisan Flemish Garland abad ketujuh belas: Kehidupan Masih, Penglihatan, dan Imej Devotional', Ashgate Publishing, Ltd., 2012
 6. ^ Thijs Weststeijn, 'Dunia Yang Terlihat: Teori Seni Samuel Van Hoogstraten dan Legitimasi Lukisan di Zaman Emas Belanda', Amsterdam University Press, 2008
 7. ^ Curl, James Stevens (2006). Kamus Senibina dan Senibina Landskap (Paperback) (Edisi kedua). Akhbar Universiti Oxford. hlm.880 halaman. ISBN 0-19-860678-8.
 8. ^ van der Vaardt, Jan. "Biola dan busur tergantung dari pintu" (Lukisan). Koleksi Devonshire. Chatsworth House UK: Perpustakaan Seni Bridgeman. Diperoleh 15 April 2012.
 9. ^ Dali dan Postmodernisme, hlm. PA74, di Buku Google
 10. ^ Bateman, Conor (11 Jun 2015). "Seekor Merpati di Cabang Merenung Kehadiran - Temu ramah dengan Ahli Sinematografer István Borbás". 4:3. Diperoleh 22 Julai 2015.
 11. ^ "Bandar sebagai Artifak". Persatuan Sejarah Chicago. Diperoleh 2007-08-05.
 12. ^ "Mural, Penghormatan ke Sekolah Chicago, oleh Richard Haas, 1980 ". Persatuan Sejarah Chicago. Diperoleh 2007-08-05.
 13. ^ Paull, J. (2015) Tirano's Palace of Trompe L'Oeil: Pameran Fotografi oleh John Paull Diarkibkan 2015-12-08 di Mesin Wayback Perkongsian Slaid.
 14. ^ Plait, Phil (2014-06-17). "Tulisan di Dinding". Batu tulis. Diperoleh 2014-06-18.
 15. ^ Shih, Albert (10 Disember 2019). "Persepsi adalah Realiti: Superliminal Akan Datang ke PS4". Blog PlayStation. Diperoleh 6 Januari, 2020.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send