Sampah baju - Trash the dress

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Contoh dari tembakan "sampah pakaian" dengan letupan motosikal
Contoh dari pucuk "sampah pakaian" di hayloft di ladang
Contoh dari pemotretan "sampah pakaian" di pantai
Sesi Trash The Dress di Havana, Cuba

"Sampah baju", juga dikenali sebagai "pengantin tanpa rasa takut"atau"batu rok", adalah gaya fotografi perkahwinan yang membezakan pakaian wanita yang elegan dengan persekitaran di mana ia tidak sesuai dengan membuat esei foto kontras, kecantikan, dan transformasi dramatik. Ia secara amnya ditembak dengan gaya fesyen atau fotografi glamor. Fotografi semacam itu sering terjadi di pantai, tetapi lokasi lain sering merangkumi tasik dan sungai, jalan kota, bumbung, air terjun, ladang berlumpur, unit tab mandi, tempat pembuangan sampah, ladang, dan bangunan terbengkalai. Wanita itu sering memakai a gaun bola, pakaian prom atau pakaian pengantin, dan secara efektif dapat "membuang" pakaian dalam prosesnya dengan cara basah, kotor, atau, dalam keadaan yang melampau, merobek, memotong, atau memusnahkan pakaian, atau seluruh pakaian. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan sesi foto ini, gaun itu tidak hancur dan mudah dibersihkan.[1]

Motivasi untuk pengantin adalah simbolik yang mewakili akhir perkahwinan dan transformasinya sebagai pengantin menjadi isteri daripada menyimpannya selama-lamanya agar tidak dapat dilihat lagi. Lagipun, gaun pengantin tidak mempunyai kegunaan lain. Sesi ini boleh merangkumi suaminya, pesta pengantin atau gadis bunga dan boleh menjadi romantis, elegan, lucu, dan juga sensual.

Beberapa sumber mendakwa bahawa tren ini mula dimulakan pada tahun 2001 oleh las vegas jurugambar perkahwinan John Michael Cooper,[2] namun, idea menghancurkan gaun pengantin telah digunakan oleh pihak Industri filem Amerika secara simbolik sejak sekurang-kurangnya Oktober 1998 ketika Meg Cummings (dimainkan oleh Wad Susan) persembahan Pantai Sunset berlari ke laut dalam gaun pengantinnya setelah perkahwinannya tergendala.

Pada 26 Ogos 2012, semasa penggambaran gambar di Sungai Ouareau di Rawdon, Quebec, Kanada, Maria Pantazopoulos, pengantin Montreal yang berusia 30 tahun lemas[3] ketika gaun yang dipakainya menyeretnya ke hilir. Jurugambar, serta yang lain, cuba menolong tetapi tidak dapat menyelamatkannya. Mayatnya kemudian ditemui oleh penyelam skuba.[4]

Rujukan

  1. ^ "Apa Itu Pakaian Sampah?". Diperoleh 9 Januari 2017.
  2. ^ Krista Stryker (15 April 2008). "Buang baju". The Columbian. Diarkibkan daripada asal pada 26 Mei 2008. Diperoleh 14 Mei, 2008.
  3. ^ Magder, Jason. "Maria Pantazopoulos," seorang gadis yang sangat seronok, "lemas dalam gaun pengantinnya mengambil gambar di Rawdon" Warta Montreal (21 Disember 2012)
  4. ^ "Pengantin wanita Kanada meninggal dunia ketika 'memotret pakaian'. Berita BBC. 26 Ogos 2012. Diperoleh 26 Ogos, 2012.

Pin
Send
Share
Send