Perkahwinan tradisional Vietnam - Traditional Vietnamese wedding - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perkahwinan di Annam (Tengah Vietnam) pada tahun 1900-an. Keluarga pengantin lelaki akan pergi ke rumah pengantin perempuan untuk meminta ibu bapanya untuk membawanya pulang, proses tradisional orang Vietnam.
Perkahwinan guru besar Nguyễn Văn Huyên dan Cik Vi Kim Ngọc pada tahun 1936. Pengantin perempuan itu memakai no nhật bình, pengantin lelaki memakai lebih kurang dan mereka menggunakan khăn vấn di kepala mereka.

The perkahwinan tradisional Vietnam adalah salah satu upacara terpenting di Budaya Vietnam, yang dipengaruhi oleh Confucian dan Buddha ideologi.

Pakaian perkahwinan tradisional

Gaun pengantin khas untuk kedua mempelai. Pada masa kini, beberapa gaun menggunakan pengaruh Barat, seperti kereta panjang di belakang atau memakai warna selain palet biru dan merah khas.

Pakaian tradisional Vietnam selalu beragam bergantung pada daerah dan kesempatan, jadi pakaian pengantin bervariasi dalam gaya dan trend sepanjang sejarah. Ia hanya selepas 1744 dan selama Dinasti Nguyễn bahawa lelaki dan wanita mula memakai pakaian yang sangat rumit ấo tấc (formal kuno do dài dengan lengan panjang)[1][2] untuk majlis perkahwinan mereka. Pada masa kini, lelaki boleh mengikut versi Áo dài lelaki mereka sendiri, atau a tuksedo. Gaun tradisional dimodelkan selepas no nhật bình (dipakai oleh wanita dan wanita kerajaan) dari Dinasti Nguyễn anggota mahkamah. Trend fesyen dari Dinasti Nguyễn telah tetap popular dan masih digunakan hari ini oleh individu Vietnam di dalam dan di luar Vietnam, dengan beberapa pasangan mengubah reka bentuk sedikit untuk memodenkan atau sesuai dengan selera mereka; siluet gaun tradisional tetap sama. Pakaian perkahwinan berbanding dengan pakaian tradisional Vietnam yang lain lebih rumit dari reka bentuk dan hanya dipakai untuk hari perkahwinan.

Pakaian biasanya bersulam atau manik dengan lambang kekaisaran seperti a phoenix atau naga; citra alam juga dapat dilihat. Untuk pengantin perempuan, pakaian itu merangkumi jubah luar yang mewah (selalunya telus) dan penutup kepala yang disebut a khăn vấn; yang khăn vấn boleh berkisar dari sederhana hingga terperinci. Secara tradisinya, tidak ada barang kemas yang akan dipakai oleh pengantin wanita sehingga kemudian dalam upacara; jika dipakai, biasanya sederhana dan boleh dilepaskan dengan mudah. Pengantin lelaki juga boleh memakai khăn vấn dengan gaunnya, walaupun selalu lebih kecil dari gaun pengantin perempuan.

Menurut tradisi dari dinasti Nguyễn, gaun pengantin perempuan mempunyai banyak lapisan, termasuk warna merah jambu (hồng), biru atau hijau (xanh), dan lapisan paling luar berwarna hitam.[3] Huế pengantin perempuan memakai warna merah (điều - đỏlapisan dalam biru gelap (xanh chàm) lapisan nipis, 2 warna yang dicampur menjadi warna ungu.[4]

Pengantin perempuan dan pengantin lelaki juga boleh mempunyai pakaian tradisional yang sesuai dengan warna atau reka bentuk daripada berpegang pada standard warna tradisional. Gaun ini dibuat khas untuk pasangan atau disewa, seperti pakaian perkahwinan Barat. Seperti Áo dài, reka bentuk pakaian perkahwinan pengantin boleh terdiri dari panjang lengan (walaupun lengan biasanya disimpan panjang) hingga jenis kolar hingga jenis bahan yang digunakan untuk membuat gaun; secara tradisional, reka bentuknya berlengan panjang dan berkolar tinggi. Kerana gaun itu biasanya dibuat dari kain yang lebih ringan, pernikahan Vietnam yang terjadi di daerah yang lebih dingin di luar Vietnam akan dijadwalkan pada musim yang lebih panas atau akan merancang pakaian mereka agar sesuai dengan iklim yang lebih dingin.

Pengantin perempuan dan pengantin lelaki juga boleh memakai Do dài masing-masing. Pengiring pengantin secara tradisional akan mengenakan gaun merah jambu yang sepadan atau dengan warna yang berbeza dengan gaun pengantin perempuan, dan pengantin lelaki boleh memakai hitam atau biru. Pemakaian Áo dài oleh pengiring pengantin dan pengantin lelaki sama dengan pakaian pengiring pengantin Barat dan tuksedo pengantin lelaki. Bergantung pada pilihan pasangan, pengiring pengantin lelaki dan pengantin lelaki juga boleh memakai khăn đóng mereka sendiri, walaupun lebih mudah. Selebihnya para peserta perkahwinan akan memakai Áo dài masing-masing, atau mereka mungkin memakai pakaian Barat rasmi. Sebilangan hadirin mungkin memakai pakaian tradisional Vietnam untuk permulaan upacara perkahwinan yang sebenarnya dan bertukar menjadi pakaian Barat selepas itu untuk majlis resepsi atau lebih awal lagi untuk upacara Barat. Selalunya diharapkan untuk semua wanita di kedua-dua belah pihak, terutama pengantin perempuan, dalam upacara memakai Áo dài.

Sebelum Dinasti Nguyễn, kemungkinan wanita hanya memakai versi mewah dan rumit Jangan sampai.

Cadangan dan Penglibatan

Seluruh proses perkahwinan bermula dengan lễ dạm ngõ, atau cadangannya. Keluarga pengantin lelaki masa depan mengunjungi keluarga pengantin perempuan masa depan untuk meminta izin agar pengantin lelaki dan pengantin perempuan yang bakal dilahirkan akan ditubuhkan sebagai pasangan. Pada masa lalu, ketika perkahwinan biasanya diatur oleh ibu bapa atau keluarga besar, upacara ini digunakan untuk memulakan persiapan perkahwinan, dan bakal pengantin perempuan tidak hadir semasa acara berlangsung. Tujuan perkahwinan pada masa itu adalah terutama untuk mewujudkan persekutuan antara keluarga dalam komuniti, sehingga lễ dạm ngõ dimaksudkan untuk kedua keluarga untuk memulai persiapan untuk persekutuan yang akan terjadi. Tidak seperti banyak peristiwa yang akan berlaku semasa perkahwinan sebenarnya, cadangannya sangat tidak formal; hanya ahli keluarga terdekat (kebanyakan ibu bapa) yang terlibat dan urusan dibuat atas minuman dan makanan; keluarga pengantin lelaki secara tradisional akan memberikan anggur, gula-gula, daun sirih dan kacang pinang sebagai simbol perjanjian mereka. Keluarga akan menggunakan masa ini untuk membincangkan mas kahwin dan syarat-syarat lain yang perlu ditangani. Tarikh perkahwinan (dan mungkin pertunangan) akan dipilih semasa cadangan. Ini biasanya diputuskan oleh seorang sami Buddha, pemimpin Spiritual, atau penilik nasib kerana sifat kerohanian majlis itu, dan tarikhnya berdasarkan pada horoskop pasangan; kerana ini, cadangan itu mungkin berlangsung selama beberapa hari untuk menyelesaikan rancangan dan tarikh.

Upacara pertunangan, yang disebut Hmm, biasanya berlaku setengah tahun sebelum perkahwinan. Upacara pertunangan berfungsi sebagai pengumuman kepada seluruh masyarakat bahawa perkahwinan akan dilangsungkan tidak lama lagi dan menandakan hari bahawa bakal pengantin wanita kini menjadi tunangan bakal pengantin lelaki.

Hadiah ditukar dengan cara yang serupa untuk pertunangan dan majlis perkahwinan.
Hadiah perkahwinan tradisional Vietnam dari keluarga pengantin lelaki kepada keluarga pengantin perempuan: Betel & Areca catechu, kotak teh, Lebih kurang, Bánh phu thê

Upacara ini terutama digunakan untuk mengumumkan bahawa perjanjian itu disahkan dan perkahwinan akan berlaku; biasanya pengantin lelaki dan perempuan tidak akan mempunyai kata-kata akhir dalam masalah ini, tetapi ada yang dimaklumkan berdasarkan banyak faktor seperti minat dan horoskop. Adalah tidak biasa bagi bakal pengantin untuk pertama kalinya bertemu pada hari pertunangan mereka. Namun, dalam beberapa dekad terakhir, amalan perkahwinan yang diatur menjadi usang, dan upacara pertunangan hampir tidak dapat dilaksanakan. Mereka yang masih meraikan upacara biasanya melakukannya sebagai alat untuk hanya mengumumkan pertunangan; ini adalah pesta umum yang memulakan perkahwinan yang akan datang.

Đám Hỏi serupa dengan upacara perkahwinan yang sebenarnya, walaupun lebih sederhana dan dengan beberapa variasi. Keluarga dan rakan pengantin lelaki masa depan akan pergi ke rumah bakal pengantin perempuannya dengan persembahan; secara tradisional, hadiah ini adalah buah-buahan, daun sirih, daun isca, anggur, teh, buah-buahan, kek, tembakau, perhiasan dan babi panggang. Hadiah itu terdapat dalam jumlah kotak lakuer, yang dipanggil saya quả, yang ditutup dengan kertas atau kain merah dan dibawa oleh lelaki muda yang belum berkahwin dari keluarga pengantin lelaki masa depan; jumlah setiap hadiah adalah sama (kecuali babi panggang) sementara jumlah kotak adalah ganjil. (Dalam budaya Vietnam, angka ganjil dan merah melambangkan keberuntungan bagi pasangan muda). Pengantin lelaki masa depan dan rombongannya akan menunggu di pintu sehingga keluarga yang lain mengatakan bahawa pengantin perempuan sudah bersedia. Setelah rombongan diterima masuk ke rumah, hadiah akan diterima oleh sebilangan wanita yang belum berkahwin yang lebih muda dari pasangan pengantin masa depan. Minuman yang disediakan oleh pihak pengantin masa depan disediakan untuk dihidangkan kepada ahli keluarga yang lain. Seorang wakil dari setiap keluarga akan memperkenalkan ahli keluarga kedua-dua belah pihak masing-masing; perwakilan mengikut tradisi adalah penatua lelaki yang dihormati setiap keluarga, dan perkenalan bermula dengan pihak pengantin lelaki masa depan. Wakil pihak pertama akan menjelaskan tujuan mereka berada di sana dan permintaan mereka untuk perkahwinan pengantin masa depan. Setelah hadiah dibungkus dan disetujui oleh keluarga pengantin masa depan, pengantin masa depan sendiri kemudian dibawa keluar. Dia kemudian akan menuangkan teh atau air untuk mengundang keluarga pengantin lelaki masa depannya dan pengantin lelaki masa depan juga akan melakukan hal yang sama untuk keluarganya. Sebilangan hadiah yang dibawa akan diletakkan di mezbah leluhur. Pengantin perempuan dan bakal pengantin akan membakar dupa untuk memberitahu nenek moyang bakal pengantin mengenai pertunangan. Perhiasan, biasanya cincin pertunangan, sepasang anting-anting, dan sekurang-kurangnya satu kalung emas bulat yang disebut a kièng, kemudian akan diletakkan pada bakal pengantin perempuan. Majlis akan berakhir atau jamuan sederhana yang diadakan oleh pihak pengantin masa depan akan diadakan selepas itu. Semasa upacara, kedua-dua anggota yang hadir boleh memakai pakaian Áo dài atau pakaian rasmi Barat. Pengantin masa depan khususnya mungkin memakai Áo dài yang telah dihadiahkan kepadanya oleh keluarganya sendiri sebagai perayaan untuk pertunangannya yang akan datang.

Secara tradisinya, bakal pengantin akan menyulam sepasang kekasih, yang dikenali sebagai chim uyên ương, dan berikan kepada tunangan mereka semasa upacara. Hadiah itu setara dengan cincin pertunangan hari ini, dan burung melambangkan kesetiaan dan cinta.

Majlis Perkahwinan

Tokoh pada upacara perkahwinan Vietnam Tengah pada tahun 1894

Perkahwinan pada masa lalu juga dilihat sebagai perjumpaan keluarga; ahli keluarga dari pihak pengantin perempuan akan pergi ke rumah pengantin perempuan beberapa hari sebelum mengambil bahagian dalam perkahwinan. Anggota-anggota ini akan membantu persiapan perkahwinan dan menjadi saksi upacara.

Perkahwinan tradisional do dài dengan serban

Tradisi tidak rasmi antara pengantin perempuan dan ibu akan berlaku pada malam sebelum perkahwinan. Ibu pengantin akan menyisir rambut pengantin perempuan sebagai simbol detik terakhir mereka bersama sebagai ibu dan anak perempuan. Selama ini, ibu akan memberi petunjuk kepada pengantin wanita tentang bagaimana menjadi isteri, ibu, dan menantu yang baik untuk keluarga barunya. Acara ini sering ditandai dengan kesedihan, kerana perkahwinan untuk pengantin wanita secara tradisional mewakili hubungannya yang putus dengan keluarganya dan terutama ibunya sendiri, dan menjadi kebiasaan bagi ibu untuk menggayakan rambut anak perempuan mereka sehingga perkahwinan anak perempuannya. Tradisi itu sendiri tidak lagi banyak diamalkan pada masa kini, tetapi ia merupakan ikatan kuat antara ibu dan anak perempuan yang menonjol dalam budaya Vietnam.

Pernikahan itu sendiri terdiri dari serangkaian upacara yang luas: meminta izin untuk menerima pengantin perempuan, menerima pengantin perempuan di rumahnya, dan membawa pengantin perempuan ke rumah pengantin lelaki. Kedua-dua orang Vietnam dan luar negara-Vietnam yang ingin mengadakan perkahwinan tradisional Vietnam dan Barat gaya hibrid sering akan menggabungkan upacara perkahwinan gaya Barat. Pada akhir upacara, terdapat a Majlis perkahwinan untuk dua keluarga dan tetamu mereka.

Meminta Menerima Pengantin

Sebelum hari perkahwinan, keluarga pengantin lelaki akan melakukan perjalanan ke rumah pengantin perempuan dengan hadiah kacang sirih secara rasmi meminta kebenaran untuk menerima pengantin perempuan. Pada masa ini, keluarga pengantin perempuan akan mengesahkan perkahwinan itu dan proses selanjutnya akan dilakukan.

Upacara yang sekarang sudah usang ini digunakan pada masa lalu untuk mengesahkan — saat-saat terakhir — bahawa perkahwinan itu masih akan berlangsung; kerana sering dipaksa perkahwinan yang diaturkan, beberapa pengantin perempuan mungkin melarikan diri dari rumah ke negara ini sebagai protes terhadap pernikahan itu, jadi upacara ini lebih sering digunakan untuk mengesahkan bahawa pernikahan akan berjalan dan pengantin perempuan belum melarikan diri. Kebenaran mesti diminta oleh pengantin lelaki dan keluarganya atau perkahwinan tidak akan berlaku. Setelah ditanya dan diluluskan, pengantin lelaki akan disambut dan pengantin perempuan boleh diterima.

Menerima Pengantin di Rumahnya

Perkahwinan negara Vietnam

Pada hari perkahwinan, perarakan keluarga pengantin lelaki dipimpin mengikut urutan tertentu. Orang pertama akan menjadi wakil rumah pengantin lelaki diikuti oleh bapa pengantin lelaki, pengantin lelaki, kemudian keluarga dan rakan-rakannya yang lain. Bilangan orang yang menyertai perarakan pengantin lelaki berbeza-beza tetapi biasanya terhad kepada bilangan yang lebih kecil (20 atau lebih). Ini biasanya memudahkan keluarga pengantin perempuan, yang mesti menerima semua tetamu di rumah mereka. Sekiranya rombongan pengantin lelaki sangat kecil atau kecil jika dibandingkan dengan pengantin perempuan, beberapa anggota keluarga lelaki pengantin lelaki boleh bergabung di pihak lain untuk membantu.

Pada masa lalu, ibu pengantin lelaki mungkin tidak mengambil bahagian dalam perarakan sebagai tanda bahawa dia tidak akan menjadi ancaman kepada bakal pengantin perempuan; malah dia akan "bersembunyi" untuk waktu yang singkat setelah pengantin perempuan menyambutnya di rumah pengantin lelaki. Walau bagaimanapun, amalan ini telah lama ditinggalkan.

Dalam perarakan itu, pengantin lelaki, keluarga dan rakannya berhias dengan rapi saya quả, ditutup dengan kain merah. Di dalam kotak ini terdapat hadiah yang mewakili kekayaan yang akan dibawa keluarga pengantin lelaki kepada keluarga pengantin perempuan. Hadiah termasuk daun sirih, buah, kue, babi panggang, kain, dan banyak perhiasan untuk pengantin perempuan, dan biasanya dibawa oleh pengantin lelaki seperti upacara pertunangan. Biasanya, jumlah kotak hadiah adalah 5, 7, atau 9.

Setibanya di rumah pengantin perempuan, perarakan menyalakan bunga api untuk memberi tahu keluarga pengantin perempuan, yang kemudian menyalakan mercunnya sendiri untuk menyambut perarakan pengantin lelaki. Secara tradisinya, pengantin lelaki dan rombongannya tidak dibenarkan masuk sehingga keluarga pengantin perempuan percaya bahawa mereka sudah bersedia untuk melakukannya, dan nasib buruk mungkin menimpa pasangan muda sekiranya pengantin lelaki tidak menunggu sehingga mendapat persetujuan. Kotak lakuer diserahkan dari pengantin lelaki kepada pengiring pengantin yang kemudian meletakkannya di atas meja. Wakil kedua keluarga memperkenalkan setiap ahli keluarga dari sisi masing-masing, dan wakil pengantin lelaki meminta keluarga pengantin perempuan untuk izin untuk membawa pengantin perempuan pulang. Hadiah-hadiah itu dibungkus di hadapan keluarga pengantin perempuan, dengan beberapa hadiah yang ditawarkan ke mezbah leluhur, dan pengantin lelaki diberi izin untuk menyambut pengantin perempuan, yang akhirnya dibawa keluar (biasanya oleh wanita keluarganya yang belum berkahwin). Pengantin lelaki akan tunduk kepada ibu bapa pengantin perempuan dan kemudian memberikan sejambak bunga kepada pengantin perempuan.

Upacara kebenaran bermula di hadapan mezbah leluhur pengantin perempuan. Pengantin lelaki, dengan ibu bapa masing-masing, membakar kayu kemenyan, meminta izin dari nenek moyang untuk memberkati mereka. Pasangan berpaling dan tunduk kepada ibu bapa mereka, mengucapkan terima kasih kerana membesarkan dan melindungi mereka. Pengantin lelaki kemudian akan saling bersujud.

Majlis rasmi minum teh dan lilin bersama dengan ucapan. Semasa teh selalu menjadi bahagian penting dalam kehidupan orang Vietnam, Budaya teh Vietnam tidak terlalu kompleks atau kaku seperti rakan-rakannya China, Jepun atau Korea. Perkahwinan tradisional mungkin satu-satunya masa dalam kehidupan orang Vietnam yang formal upacara minum teh adalah mustahak. Bagi sesetengah keluarga, wain disajikan sebagai ganti teh.

Daun sirih dengan kacang pinang sebagai hadiah tradisional

Pengantin lelaki, di hadapan semua tetamunya, akan berpaling kepada ibu bapa mereka. Setiap ibu bapa kemudian akan memberi nasihat mengenai perkahwinan dan keluarga kepada pasangan. Majlis lilin akan menyusul, yang melambangkan penyertaan pengantin lelaki dan pengantin lelaki dan penyatuan kedua-dua keluarga. Keluarga pengantin wanita kemudian akan mengungkapkan hadiah mereka kepada pasangan baru, yang merangkumi tetapi tidak terhad kepada anting-anting pasangan dan sekurang-kurangnya satu kièng. Ibu pengantin lelaki kemudian akan meletakkan setiap kepingan pada pengantin perempuan untuk nasib baik. Cincin boleh ditukar antara pasangan. Separuh daripada hadiah yang diterima oleh keluarga pengantin perempuan akan dikembalikan kepada pihak pengantin lelaki.

Kerana pengaruh Barat dalam konsep cincin perkahwinan, perkahwinan moden masih merangkumi pemberian perhiasan kepada pengantin perempuan tetapi diikuti dengan pertukaran tali perkahwinan antara pengantin lelaki dan perempuan. Walau bagaimanapun, sebilangan keluarga Vietnam, terutamanya Katolik yang lain, akan membuat pertukaran pertunangan perkahwinan untuk upacara yang terpisah (gereja atau upacara perkahwinan Barat yang lain).

Membawa Pengantin Perempuan ke Rumah Pengantin lelaki

Perarakan perkahwinan di luar bandar

Pengantin lelaki sekarang akan membawa pengantin perempuan pulang ke rumahnya. Secara tradisinya, pengantin lelaki sekarang akan memimpin perarakan dengan kuda, dan sampah sarap yang mengandungi pengantin perempuan akan mengikutinya. Barang-barang pengantin perempuan dan seluruh rombongan akan mengikuti di belakang.

Ketika perarakan tiba di rumah pengantin lelaki, ahli keluarga pengantin lelaki yang tidak mengambil bahagian dalam perarakan tetapi tinggal di rumah akan menyalakan mercun sebagai perayaan. Pengantin baru akan dibawa ke mezbah leluhur pengantin lelaki, di mana upacara serupa diadakan dan pengantin perempuan diperkenalkan kepada saudara lelaki pengantin lelaki. Akhirnya, pengantin perempuan dibawa ke bilik pasangan dan menunjukkan tempat tidur perkahwinan mereka.

Pada zaman yang lebih moden, terutama jika pengantin lelaki bukan orang Vietnam, bahagian upacara ini dihilangkan dan diganti dengan upacara Barat atau terus ke majlis resepsi.

Penyambut Tetamu

Berikutan upacara di rumah pengantin lelaki, semua keluarga dan rakan pengantin lelaki dan pengantin lelaki dijemput ke majlis resepsi yang secara tradisinya berlangsung di rumah pengantin lelaki.

Namun, pada masa ini, majlis resepsi biasanya berlaku selepas upacara perarakan ke rumah pengantin perempuan, dan berlangsung di mana-mana lokasi yang dikehendaki --- seperti rumah pasangan, restoran, atau dewan perjamuan hotel. Tidak sampai selepas majlis resepsi, pengantin perempuan dibawa ke rumah pengantin lelaki, kediaman mereka sendiri, atau dalam perjalanan ke destinasi bulan madu mereka.

Majlis perkahwinan Vietnam yang diadakan di sebuah tempat.

Jumlah tetamu yang hadir di majlis sambutan moden ini sering kali besar, biasanya beratus-ratus; ahli keluarga dan rakan keluarga yang mungkin tidak pernah menghadiri acara sebelumnya biasanya dijemput. Hidangan rumit 7 hingga 10 hidangan disajikan, sering dimulakan dengan pinggan sejuk kemudian diikuti dengan hidangan panas seperti udang galah, periuk panas makanan laut, dan hidangan jamuan Vietnam dan Cina yang lain. Makanan akan berakhir dengan pencuci mulut seperti panas chè atau pinggan buah. Hiburan, sering dalam bentuk nyanyian, disajikan semasa makan, dan beberapa jamuan membolehkan para tetamu mempersembahkan lagu untuk pasangan. Tradisi Barat semasa acara, seperti memotong kue dan tarian pertama, juga mungkin berlaku semasa majlis resepsi. Pesta akan diakhiri dengan para tetamu menari bersama pengantin lelaki, dan kek perkahwinan disajikan. Sambutan itu tidak biasa dilakukan seawal subuh.

Hadiah Perkahwinan Tradisional Vietnam

Secara tradisional, pemberian hadiah dibuat dalam bentuk wang di dalam sampul surat atau kad merah. Ini dilihat sebagai simbol kemakmuran, kesihatan, dan kebahagiaan, dan pemberian sebenarnya tidak dianjurkan. Wang yang diberikan secara khusus pada majlis perkahwinan disebut sebagai "wang yang menangkis roh jahat" dan diyakini dapat melindungi orang muda dari penyakit dan kematian. Keluarga terdekat biasanya memberikan lebih banyak wang kepada pengantin perempuan dan banyak pasangan menggunakan wang tersebut untuk membayar keseluruhan perkahwinan. Semasa majlis resepsi, pengantin lelaki dan perempuan "chào bàn", yang merupakan proses kebiasaan pergi dari meja ke meja untuk mengucapkan terima kasih kepada tetamu atas permintaan baik mereka dan mengumpulkan kad dan hadiah. Biasanya, setiap meja memilih wakil untuk memberikan roti bakar ucapan selamat kepada pengantin lelaki dan perempuan.[5]

Di AS, beberapa pasangan memilih untuk meninggalkan kotak di meja log masuk untuk para tetamu menyerahkan hadiah mereka, tetapi ini disukai oleh orang-orang tradisional Vietnam yang lebih tua.

Perubahan Pakaian Pengantin

Dalam perkahwinan moden, pengantin biasanya berubah menjadi sekurang-kurangnya tiga gaun yang berbeza sepanjang keseluruhan perkahwinan atau bahkan semasa majlis resepsi itu sendiri. Gaunnya biasanya terdiri dari gaun pengantin putih Barat, gaun Barat kedua yang akan dipakai pada akhir malam untuk menari, dan pakaian ketiga Do dài untuk dipakai semasa lawatan meja tradisional.

Infusi moden dalam agama dan budaya

Pasangan Vietnam memakai gaun pengantin Barat dan tuksedo untuk perkahwinan mereka.

Walaupun kebanyakan orang Vietnam Penganut Buddha Mahayana, sebilangan besar beragama Kristian, dengan majoriti Katolik. Walau bagaimanapun, umat Katolik Vietnam masih akan menggabungkan semua bahagian dalam upacara dan majlis perkahwinan. Satu-satunya perbezaan mungkin terletak pada pemujaan nenek moyang di rumah setiap pengantin baru; Kerana agama Katolik tidak membenarkan pemujaan seperti ini, upacara ini sering dihilangkan atau diganti dengan pemujaan Tuhan Kristian atau menghormati Maria sebaliknya. Oleh kerana nilai budaya yang kuat, penggantian atau peninggalan ini tidak selalu dibuat. Upacara gereja selain upacara tradisional Vietnam diperlukan untuk menjadikan majlis perkahwinan itu rasmi, dan sering dilakukan sesudahnya.

Sebilangan besar perkahwinan Vietnam sekarang - di Vietnam dan di luar negara - menggabungkan tradisi Barat dan Vietnam. Salah satu infus adalah pengantin wanita yang mengenakan gaun pengantin Barat dan pakaian Do dài semasa perkahwinan dan majlis resepsi. Sekiranya perkahwinan itu bersifat antara kaum, pengantin perempuan atau pengantin lelaki Vietnam juga akan menggabungkan budaya pasangan mereka dengan memakai pakaian tradisional keluarga mereka sebagai tambahan atau bahkan menggabungkan beberapa tradisi dari budaya lain ke dalam upacara perkahwinan.

Mungkin penyerapan Barat dan Vietnam yang paling ketara adalah proses tiga upacara tradisional. Dengan menghilangkan upacara tradisional pertama ("meminta izin untuk menerima pengantin perempuan"), dua upacara tradisional terakhir ("menerima pengantin di rumahnya" dan "membawa pengantin perempuan ke rumah pengantin lelaki") cenderung tidak lagi berlangsung pada hari tersebut perkahwinan tetapi sebaliknya digunakan sebagai ganti upacara pertunangan Barat. Oleh itu, hari perkahwinan yang sebenarnya hanya boleh merangkumi upacara perkahwinan agama pada waktu pagi atau awal petang, dan majlis perkahwinan yang besar pada waktu malam.

Simbol

Kata-kata Vietnam tentang nasib baik dan perkahwinan yang bahagia untuk pasangan ini dilihat dalam banyak hiasan perkahwinan.

Simbol perkahwinan tradisional dan moden sering ditampilkan semasa upacara perkahwinan Vietnam sebagai hiasan di payung perkahwinan, kotak hadiah lakuer (atau kain merah yang menutupinya), atau bahkan hiasan di rumah pengantin lelaki dan perempuan. Simbol-simbol ini untuk mewakili keberuntungan, kesetiaan, dan kebahagiaan bagi pasangan muda, antara lain. Simbol dan pilihan warna ini serupa dengan budaya Asia.

Dekorasi dalam upacara, dari pakaian hingga hadiah yang diterima biasanya akan merangkumi tanglung, merpati, inisial pasangan, antara lain. Namun, satu simbol yang sangat diperlukan adalah kata-kata "lagu hỷ." Frasa ini juga muncul sebagai watak , yang mencerminkan pengaruh Watak Cina. Walaupun literasi dalam skrip ini pada zaman feudalistik kebanyakannya terbatas pada para sarjana, pegawai dan anggota elit yang lain, watak seperti ini selalu memainkan peranan estetik dalam majlis-majlis penting seperti majlis perkahwinan. Kata-kata yang tertulis di hiasan sering ditulis dalam bentuk kursif, dan lazimnya memaparkan nama pasangan di hadapan rumah pengantin perempuan untuk menunjukkan kepada masyarakat yang akan berkahwin.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Ellis, Claire (1996). "Ao Dai: Kostum Nasional". Perkara Asia. Diarkibkan daripada asal pada 5 Julai 2008. Diperoleh 2 Ogos, 2008.
  2. ^ Tran, My-Van (2005). Pengasingan Diraja Vietnam di Jepun: Putera Cuong De (1882-1951). Laluan Laluan. ISBN 978-0415297165.
  3. ^ Đoàn, Thị Tình. Trang phục Việt Nam.
  4. ^ Hoàng Phủ, Ngọc Tường (1986). Ai đã đặt tên cho dòng sông? (dalam bahasa Vietnam). mắt sắc áo cưới của Huế ngày xưa, rưt xưa: màu áo lục điều với loại vải vân thưa màu xanh chàm lồng lên một màu đỏ ở bên trong, tạạẩ th th th th cô dâu trẻ vẫn mặc sau tiết sương giáng.
  5. ^ http://www.weddingbee.com/2010/03/01/vietnamese-wedding-reception-traditions/#ixzz49m4ou7gr

Pin
Send
Share
Send