Pesta Tailgate - Tailgate party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pesta tailgate

A pesta tailgate ialah Majlis sosial diadakan di sekitar tempat terbuka pintu belakang daripada a kenderaan. Tailgating, yang terutama berlaku di Amerika Syarikat, sering melibatkan pengambilan alkohol minuman dan memanggang makanan. Pesta Tailgate berlaku di tempat letak kereta di stadium dan arena, sebelum dan sesekali selepas permainan dan konsert. Orang yang menghadiri pesta seperti itu dikatakan 'tailgating'. Ramai orang mengambil bahagian walaupun kenderaan mereka tidak mempunyai pintu belakang. Pesta Tailgate juga melibatkan orang yang membawa minuman beralkohol, barbeku, makanan dan lain-lain yang dijadikan sampel dan dikongsi di kalangan peminat yang hadir di pintu belakang. Tailgates dimaksudkan untuk menjadi acara bukan komersial, jadi menjual barang kepada peminat disukai. Tailgating sering dilihat sebagai bahagian kritikal dari pengalaman sukan di Amerika Syarikat. Kerana banyak tempat sukan Amerika dikelilingi oleh tempat letak kenderaan yang besar, tailgating sering berlaku tepat di luar pintu masuk stadium dan arena.

Pesta Tailgate telah tersebar ke perayaan pra-permainan di acara sukan selain Bola sepak Amerika, seperti bola keranjang, hoki, bola sepak persatuan, dan besbol, dan juga berlaku pada acara bukan sukan seperti majlis perkahwinan, barbeku, dan konsert.[1][2]

Makanan dan minuman

Tailgating biasanya melibatkan pengambilan minuman beralkohol atau minuman ringan dan memanggang pelbagai produk daging. Makanan pesta tailgate yang popular termasuk berkelah ruji seperti bratwurst, hamburger, sosej, kacang panggang, dan salad sejuk seperti coleslaw atau salad kentang. Sebilangan produk makanan dicipta kerana pesta tailgate. Jenama dari keju pimento, dipanggil Keju Palmetto, bermula pada Atlanta Braves pesta ekor belakang.[3]

Permainan

Permainan dari lubang jagung

Permainan rumput seperti KanJam, lubang jagung, golf tangga, Kuda kuda Poland, Louisville Chugger, Jarts, mesin basuh dan Serigala sangat popular semasa pesta tailgate dan tailgate. Permainan rumput dikaitkan dengan tailgating terutamanya kerana kesederhanaan dalam bahan permainan.[4] Permainan rumput membawa konotasi permainan minum kerana kehadirannya semasa pintu belakang.[5] Permainan lain yang sering dimainkan termasuk pong bir dan flipcup.[6] Adalah lazim bagi peminat untuk membawa bola sukan seperti bola sepak, bola sepak, dan sejenisnya untuk bermain dengan santai. Banyak tailgaters mempunyai stereo luaran atau menggunakan sistem suara kereta mereka untuk memainkan muzik, dan tidak biasa melihat beberapa pihak tailgate menyambungkan set televisyen dan antena / satelit ke penjana elektrik jadi pengunjung pesta boleh menonton acara sukan lain.

Acara tempatan

Bekas Steeler dan 2006 calon untuk Gabenor Pennsylvania Lynn Swann pengundi mahkamah mengundurkan diri sebelum perlawanan bola sepak antara Pengilang keluli dan juga Helang.[7]

Di sekolah dan komuniti di seluruh Amerika Syarikat, terdapat jabatan atletik, jurulatih dan ibu bapa atlet pelajar yang bergantung pada parti tailgating pasca permainan untuk membina komuniti dan sokongan untuk program dan pasukan mereka.[8][9] Program yang lebih kecil dan kekurangan dana dibantu oleh penyertaan ibu bapa dan rakan sukarela untuk memberi makan kepada pasukan dan staf pelatih selepas pertandingan, yang membentuk teras sokongan yang kuat dari tahun ke tahun.[rujukan diperlukan]

Pada tahun 2007, NFL membuat kemarahan banyak peminat bola sepak dengan melarang tailgating sebelum Super Bowl.[10] NFL menyebut risiko keselamatan, walaupun banyak yang mengesyaki ia mempunyai banyak kaitan dengan acara tajaan korporat daripada ancaman sebenar.[11] Pada tahun 2008, petisyen dalam talian[12] mula beredar untuk mendorong NFL untuk mencabut larangan tailgating pada kebijakan Super Bowl. Ahli media sukan[13] juga mempersoalkan kesahihan tuntutan NFL bahawa masalah keselamatan adalah sebab sebenar larangan tersebut.

Pada bulan April 2019, kakitangan Ontario, Kanada Perdana Doug Ford mengumumkan pengesahan penggunaan alkohol peribadi di luar tempat sukan di seluruh wilayah, yang sebenarnya mewujudkan kerangka untuk acara gaya tailgating. Walaupun begitu, banyak tempat sukan tidak mempunyai tempat letak kenderaan yang luas, jadi budaya tailgating gaya Amerika tidak mungkin berlaku. [14]

Dalam budaya popular

Di dalam Simpsons episod "Apa-apa Sundance yang Diberi", Homer membawa keluarganya ke pesta tailgate. Dia membuat mereka bangun lebih awal untuk berada di stadium beberapa jam sebelum perlawanan bola sepak, dan menyatakan bahawa" permainan itu tidak ada apa-apa ", pesta tailgate menjadi satu-satunya alasan untuk mereka berada di sana.

Musim 3 dari Saluran Perjalanan siri asal Manusia v. Makanan mempunyai tailgating khusus yang terdiri daripada pelbagai segmen dari episod sebelumnya yang memaparkan makanan yang akan membuat pesta tailgate terunggul.

Sejumlah iklan televisyen, terutama yang ditayangkan semasa permainan bola sepak, mempunyai budaya tailgating, termasuk iklan untuk Cahaya Bud bir dan telefon bimbit.

Tailing nomad

Tailgating nomad adalah varian pesta tailgate tradisional. Dengan tailgating nomad, orang membawa beg galas atau beg yang serupa, dipenuhi dengan makanan ringan dan minuman - biasanya minuman beralkohol, seperti bir - dan berkeliaran di pesta belakang yang diadakan sebelum acara sukan (biasanya, bola sepak). Tailater nomad tidak mempunyai kenderaan atau "pangkalan rumah" sendiri. Tailing nomadik berlaku di mana tailgater nomadic mempunyai terlalu banyak pihak tailgate untuk dihadiri (iaitu, mempunyai beberapa rakan yang mengadakan pesta tailgate pada satu hari) atau di mana tailgater nomad tidak mempunyai pihak tailgate untuk menghadiri.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Aly Semigran (6 Mei 2016). "The Do's & Don'ts of Tailgating di Pertunjukan Band Dave Matthews". Papan iklan.
 2. ^ "Pintu Tepi Opera Santa Fe: Tradisi Besar" Santa Fe.com (4 Ogos 2011)
 3. ^ Paul Grimshaw. "Keju Mongers". GrandStrandmag.com.
 4. ^ Nashville Lawngames. "Nashville Lawn Games - About Cornhole". NashvilleLawnGames.
 5. ^ Halaman Belakang Barkeep. "Backyard Barkeep Ditampilkan dalam Idea Tailgating". Halaman BelakangBarkeep.com. Diarkibkan daripada asal pada 2013-01-17.
 6. ^ Idea Tailgating. "Permainan Tailgating untuk Dimainkan". Tailgatingideas.com. Diarkibkan daripada asal pada 2007-11-10.
 7. ^ Ritter, Kara (Ogos 2006). "Ex-Steeler nampaknya menyokong sokongan peminat Eagles (abstrak)". Philadelphia Inquirer. Diperoleh 2015-09-02.
 8. ^ "Tailgating dan Pengumpulan Dana: Bersama Bersama". fundraisingforsports.com.
 9. ^ "Pengumpulan Dana Tailgate". elementaryfundraisingideas.com.
 10. ^ CBS 4 Miami. "Tailgating Dilarang Pada Super Bowl Sunday". cbs4.com. Diarkibkan daripada asal pada 2007-10-14.
 11. ^ Michael David Smith. "Tidak Ada Peminat Sebenar yang Diizinkan: Tailgating Dilarang di Super Bowl". Amerika Dalam Talian.
 12. ^ "Benarkan Tailgating di Petisi Super Bowl". Idea Tailgating.
 13. ^ Ben Smith. "Larangan panggangan NFL membakar tailgaters". Warta Jurnal Fort Wayne.
 14. ^ Smith, Ainsley (2019-04-08). "Kerajaan Ford akan melegalkan tailgating pada acara sukan di Ontario". Sarang Harian. Diperoleh 2019-04-08.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send