Simposium - Symposium

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Seorang wanita aulos-pemain melayan lelaki di simposium mengenai perkara ini Tokoh merah loteng krater loceng, c. 420 SM

Dalam Yunani purba, simposium (Bahasa Yunani: συμπόσιον simpati atau simposio, dari kejayaan simpinin, "untuk minum bersama") adalah bagian dari jamuan makan yang berlangsung setelah makan, ketika minum untuk kesenangan disertai dengan muzik, tarian, resital, atau percakapan.[1] Karya sastera yang menggambarkan atau berlangsung di simposium merangkumi dua Dialog sokratik, Platos Simposium dan Xenophons Simposium, serta sejumlah Puisi Yunani seperti elegan daripada Theognis Megara. Simposium digambarkan dalam Bahasa Yunani dan Seni Etruscan yang menunjukkan pemandangan yang serupa.[1]

Dalam penggunaan moden, ini berarti sebuah persidangan akademik atau perjumpaan seperti persidangan ilmiah. Setaraf dengan simposium Yunani di Masyarakat Rom adalah Bahasa Latin keyakinan.[1]

Pengaturan dan majlis sosial

Adegan jamuan dari Kuil Athena (Abad ke-6 SM kelegaan).

Simposium Yunani adalah institusi sosial Hellenic yang utama. Ini adalah forum bagi lelaki keluarga yang dihormati untuk berdebat, berkomplot, bermegah-megah, atau sekadar bersenang-senang dengan orang lain. Mereka sering diadakan untuk meraikan pengenalan pemuda ke dalam masyarakat bangsawan. Simposium juga diadakan oleh golongan bangsawan untuk meraikan majlis-majlis khas lain, seperti kemenangan dalam pertandingan atletik dan puitis. Mereka menjadi kebanggaan bagi mereka.

Simposium biasanya diadakan di andrōn (ἀνδρών), rumah tangga lelaki. Para peserta, atau "simposiat", akan berbaring di bantal sofa berhadapan dengan tiga dinding bilik yang jauh dari pintu. Kerana keterbatasan ruang, sofa akan berjumlah antara tujuh dan sembilan, sehingga membatasi jumlah peserta ke suatu tempat antara empat belas dan dua puluh tujuh[2] (Oswyn Murray memberikan angka antara tujuh hingga lima belas sofa dan menganggap empat belas hingga tiga puluh peserta "ukuran standard untuk kumpulan minum").[3] Sekiranya ada pemuda yang mengambil bahagian, mereka tidak akan berbaring tetapi duduk.[4] Namun, dalam simposium Macedonia, fokusnya tidak hanya pada minum tetapi memburu, dan para pemuda hanya dibenarkan berbaring setelah mereka membunuh babi hutan pertama mereka.

Pietro Testa (1611–1650): Orang Mabuk Alcibiades Mengganggu Simposium (1648).

Makanan dan wain dihidangkan. Hiburan disediakan, dan bergantung pada kesempatan itu termasuk permainan, lagu, gadis suling atau anak laki-laki, budak yang melakukan berbagai aksi, dan hiburan yang disewa.

Simposium sering diadakan untuk majlis-majlis tertentu. Simposium paling terkenal dari semua, dijelaskan dalam Dialog Plato nama itu (dan agak berbeza di Xenophon) dihoskan oleh penyair Agathon pada kesempatan kemenangan pertamanya di pertandingan teater tahun 416 SM Dionysia. Menurut catatan Plato, perayaan itu dilancarkan oleh pintu masuk roti bakar di bandar yang tidak dijangka, yang muda Alcibiades, jatuh mabuk dan hampir telanjang, setelah meninggalkan simposium yang lain.

Orang-orang di simposium itu akan membincangkan banyak topik - sering bersifat falsafah, seperti cinta dan perbezaan antara jantina.

Minum

Seorang budak menghadiri simposiat muntah.

Sebuah simposium akan diawasi oleh "simposiasi" yang akan menentukan seberapa kuat anggur untuk malam itu, bergantung pada apakah perbincangan serius atau pemanjangan sensual sedang berlangsung. Orang Yunani dan Rom biasanya menyajikan wain mereka yang dicampurkan dengan air, kerana minum wain murni dianggap sebagai kebiasaan masyarakat yang tidak beradab. Namun, terdapat perbezaan besar antara simposium Rom dan Yunani. Simposium Rom (keyakinan) menghidangkan wain sebelum, dengan dan selepas makanan, dan wanita dibenarkan untuk bergabung. Dalam simposium Yunani, anggur hanya diminum setelah makan malam, dan wanita tidak dibenarkan hadir.[5] Wain itu diambil dari a krater, balang besar yang dirancang untuk dibawa oleh dua lelaki, dan disajikan dari kendi (oenochoe). Ditentukan oleh Tuan Istiadat, anggur dicairkan dengan kekuatan tertentu dan kemudian dicampurkan. Budak lelaki akan menguruskan krater, dan pindahkan anggur ke dalam kendi. Mereka kemudian menghadiri setiap orang di simposium dengan kendi dan mengisi cawan mereka dengan anggur.[6] Beberapa formaliti diperhatikan, yang paling penting adalah perpustakaan, menuangkan sebilangan kecil anggur untuk menghormati pelbagai dewa atau orang yang berkabung dalam serpihan dari c. 375 SM bermain Semele atau Dionysus, Eubulus mempunyai dewa arak Dionysos memerihalkan minum yang betul dan tidak betul:

Untuk lelaki yang waras, saya menyediakan hanya tiga krater: satu untuk kesihatan (yang mereka minum terlebih dahulu), yang kedua untuk cinta dan kesenangan, dan yang ketiga untuk tidur. Setelah yang ketiga dikeringkan, orang bijak pulang ke rumah. Kawah keempat bukan milik saya lagi - ia tergolong dalam tingkah laku buruk; yang kelima adalah untuk menjerit; yang keenam adalah untuk kekasaran dan penghinaan; yang ketujuh adalah untuk pergaduhan; yang kelapan adalah untuk memecahkan perabot; yang kesembilan adalah untuk kemurungan; kesepuluh adalah untuk kegilaan dan ketidaksadaran.

Sesuai dengan kesederhanaan Yunani, simposiaris seharusnya mencegah perayaan tidak lepas, tetapi kesusasteraan dan seni Yunani sering menunjukkan bahawa batas krater ketiga tidak dipatuhi.[7]

Tembikar

Simposium sering dipaparkan di tembikar Attic dan Richard Neer telah berpendapat bahawa fungsi utama tembikar Attic adalah untuk digunakan dalam simposium.[8] Sebuah amphora digunakan sebagai kendi untuk menyimpan anggur dan biasanya satu cawan tunggal diserahkan di antara lelaki itu.[9] Cawan yang digunakan di simposium tidak begitu rumit seperti amphora. Tembikar yang digunakan di simposium sering menampilkan pemandangan dewa Dionysus, satyr, dan adegan mitos lain yang berkaitan dengan minuman dan perayaan.[10]

Hiburan

Kottabos pemain membuang anggur-ampas (tokoh merah Attic kylix, c. 510 SM).

Puisi dan muzik menjadi pusat kesenangan simposium. Walaupun wanita berstatus bebas tidak menghadiri simposium, pelacur wanita kelas tinggi (hetairai) dan penghibur diupah untuk membuat persembahan, bermusafir, dan berkomunikasi dengan para tetamu. Antara instrumen, wanita mungkin bermain adalah aulos, instrumen kayu angin Yunani kadang-kadang dibandingkan dengan oboe. Semasa instrumen rentetan dimainkan, barbiton adalah alat tradisional.[11] Budak dan budak lelaki juga menyediakan perkhidmatan dan hiburan.

Para tetamu juga mengambil bahagian secara aktif dalam hiburan yang kompetitif. Permainan yang kadang-kadang dimainkan di simposium adalah kottabos, di mana pemain memutar timbunan anggur mereka di kylix, sebuah kapal minum bertangkai seperti piring, dan melemparkannya ke sasaran. Satu lagi ciri simposium adalah skolia, meminum lagu-lagu yang bersifat patriotik atau sopan santun, dipersembahkan secara kompetitif dengan seorang simposiat membacakan bahagian pertama lagu dan yang lain diharapkan dapat memperbaiki akhir lagu tersebut. Simposiasi juga mungkin bersaing dalam pertandingan retorik, oleh sebab itu kata "simposium" telah merujuk dalam bahasa Inggeris untuk sebarang acara di mana banyak ucapan dibuat.

Pesta minum Etruscan dan Rom

Adegan jamuan dari Etruscan Makam Leopard.

Seni Etruscan menunjukkan adegan perjamuan yang mengingatkan aspek simposium Yunani; namun, satu perbezaan utama adalah bahawa wanita berstatus mengambil bahagian lebih lengkap dalam hal ini seperti di dunia lain Masyarakat Etruscan. Wanita dibenarkan minum arak dan bersantai dengan lelaki pada hari raya. Beberapa wanita Etruscan bahkan dianggap "peminum pakar".[12] Selain itu, wanita Etruscan sering dikebumikan dengan minum dan perlengkapan pesta, menunjukkan bahawa mereka mengambil bahagian dalam aktiviti ini.[13] Perbezaan yang paling jelas antara pesta minum Yunani dan Etruscan muncul dalam seni Etruscan. Lukisan Etruscan menunjukkan lelaki dan wanita minum wain bersama dan berbaring di atas bantal yang sama.[13] Sarkofagus Pasangan Berkahwin,[14] dijumpai di wilayah Etruscan pada tahun 520–530 SM, menggambarkan seorang lelaki dan wanita bersantai bersama-sama dalam konteks perjamuan,[15] yang sangat berbeza dengan pesta minum Yunani yang berlainan jantina.

Seperti kebiasaan Yunani yang lain, kerangka estetik simposium diadopsi oleh orang Rom dengan nama comissatio. Perayaan ini juga melibatkan minum arak dalam jumlah yang banyak, dan pengawasan seorang tuan dari upacara yang ditetapkan untuk majlis itu dari kalangan para tetamu. Simposium versi Rom yang lain adalah convivium. Peranan wanita juga berbeza dalam simposium Rom. Wanita Rom dilarang meminum arak secara sah sebagai masalah moral masyarakat.[13] Lelaki diharapkan dapat mengawal pengambilan anggur mereka sendiri, tetapi wanita tidak diberi wewenang ini. Wanita sepertinya memiliki kehadiran yang lebih besar di pesta minum pada tahun-tahun awal Kerajaan Rom, hingga mereka dilarang meminum arak selama Periode Republik.

Rujukan

 1. ^ a b c Peter Garnsey, Makanan dan Masyarakat pada Zaman Klasik (Cambridge University Press, 1999), hlm. 136 dalam talian; Sara Elise Phang, Perkhidmatan Ketenteraan Rom: Ideologi Disiplin di Republik Akhir dan Prinsipal Awal (Cambridge University Press, 2008), hlm. 263–264.
 2. ^ Sastera di Dunia Yunani Oleh Oliver Taplin; hlm 47
 3. ^ Sahabat Oxford untuk Tamadun Klasik (ed. Hornblower & Spawforth), hlm. 696–7
 4. ^ Xenophon, "Simposium" 1.8
 5. ^ Secara perlahan-lahan, Iain (2008). Minuman: Sejarah Budaya Alkohol. New York: Penguin Group. hlm. 32. ISBN 978-1-592-40464-3.
 6. ^ "Simposium di Yunani Kuno". New York: Muzium Seni Metropolitan. Jabatan Seni Yunani dan Rom. Diperoleh 28 September 2017.
 7. ^ "Hubungan Cinta 9,000 Tahun Kami Dengan Booze". 2017-01-17. Diperoleh 2017-07-14.
 8. ^ Neer, R.T. (2002) Gaya dan politik dalam lukisan pasu Athena: Kerajinan demokrasi, ca. 530–460 SM. Cambridge: Akhbar Universiti Cambridge, hlm. 9. ISBN 0521791111
 9. ^ Osborne. Gay Abandon. hlm.134–135.
 10. ^ Osborne, Robin (1998). Seni Yunani kuno dan klasik (Edisi pertama.) New York: Oxford University Press. hlm. 149. ISBN 9780192842022.
 11. ^ "Ulasan Klasik Bryn Mawr 2004.09.16 dari Alessandro Iannucci, La Parola e l'Azione: I Frammenti Simposiali di Crizia. Bologna: Edizioni Nautilus, 2002". Ccat.sas.upenn.edu. Diperoleh 2012-08-19.
 12. ^ Izzet, Vedia (2012). "Wanita Etruscan". Sahabat Wanita di Dunia Purba. ms 66-77. doi:10.1002 / 9781444355024.ch5. ISBN 978-1-4051-9284-2.
 13. ^ a b c Russell, Brigette Ford (April 2003). "Anggur, Wanita, dan Polis: Jantina dan Pembentukan Negara-Kota di Rom kuno". Yunani dan Rom. 50 (1): 77–84. doi:10.1093 / gr / 50.1.77. JSTOR 3567821. ProQuest 200023705.
 14. ^ Marie-Bénédicte, Astier. "Sarkofagus Pasangan". The muzium Louvre.
 15. ^ Salazar, Sara H (2006). Kehidupan Wanita Etruscan: Memikirkan semula Peranan Wanita dalam Mitos, Cermin, dan Artifak Penguburan Lain (Tesis). Institut Pengajian Integral California. ProQuest 304955236.

Bacaan lanjut

 • Burkert, Walter. 1991. Oriental Symposia: Kontras dan Paralel. Dalam Makan dalam Konteks Klasik. Disunting oleh William J. Slater, 7–24. Ann Arbor: Univ. dari Michigan Press.
 • Davidson, James N. 1997. Courtesans dan Fishcakes: Hasrat Memakai Athens Klasik. London: HarperCollins.
 • Hobden, Fiona. 2013. Simposi dalam Masyarakat dan Pemikiran Yunani Kuno. Cambridge, UK: Cambridge Univ. Tekan.
 • Lissarrague, François. 1990. Estetika Jamuan Yunani: Imej Wain dan Ritual. Princeton, NJ: Princeton Univ. Tekan.
 • Morgan, Janett. 2011. "Lelaki Mabuk dan Mitos Moden: Melihat semula Klasik andrôn." Dalam Sociable Man: Essays on Ancient Greek Social Behavior untuk menghormati Nick Fisher. Disunting oleh Stephen D. Lambert, 267–290. Swansea: Akhbar Klasik Wales.
 • Murray, Oswyn. 2009. "Budaya Symposion." Dalam Seorang Sahabat ke Yunani kuno. Disunting oleh Kurt A. Raaflaub dan Hans van Wees, 508–523. Chichester, UK, dan Malden, MA: Wiley-Blackwell.
 • Nielsen, Inge, dan Hanne Sigismund Nielsen, ed. 1998. Makanan dalam Konteks Sosial: Aspek Makanan Komunal di Dunia Hellenistik dan Rom. Aarhus, Denmark: Aarhus Univ. Tekan.
 • Osborne, R. (1 Januari 2014). "Intoksikasi dan Sosial: Simposium di Dunia Yunani Kuno". Masa Lalu & Sekarang. 222 (suppl 9): 34-60. doi:10.1093 / pastj / gtt028.
 • Rosen, Ralph M. (Disember 1989). "Ankylion Euboulos dan Permainan Kottabos". Suku Tahunan Klasik. 39 (2): 355–359. doi:10.1017 / S0009838800037423. JSTOR 639378.
 • Topper, Kathryn. 2012. Citra Simposium Athena. Cambridge, UK: Cambridge Univ. Tekan.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send