Sesuai - Suit - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan dan Presiden A.S. Barack Obama memakai pakaian perniagaan gaya Barat.
Narendra Modi, Perdana Menteri India, dan Vladimir Putin, Presiden Rusia, dalam pakaian perniagaan. Perhatikan bahawa Modi memakai Jaket Nehru dengan Kolar Mandarin, biasa di India, sementara jaket Putin menampilkan kerah takik, lebih biasa di Dunia Barat.

A sesuai adalah satu set pakaian lelaki atau wanita yang terdiri daripada jaket sut, atau kot, dan Seluar panjang. Bila serupa tekstil, dan dipakai dengan berkolar baju berpakaian, tali leher, dan kasut pakaian, ia dianggap tradisional pakaian tidak rasmi dalam Kod pakaian barat. The pakaian santai berasal pada abad ke-19 Britain kerana lebih banyak pakaian kasual alternatif untuk pakaian sukan dan Pakaian negara Britain. Selepas menggantikan warna hitam kot frock pada awal abad ke-20 sebagai pakaian tidur biasa, sut satu warna yang lembut dikenali sebagai pakaian santai. Pakaian santai yang lebih gelap dan bersahaja untuk majlis profesional dikenali sebagai saman perniagaan.[1]

Sut ditawarkan dalam pelbagai reka bentuk dan pembinaan. Potong, dan kain, sama ada dua atau tiga keping, satu atau dua payudara, berbeza-beza, selain pelbagai aksesori. Sut dua keping mempunyai jaket dan seluar, sut tiga helai menambah sehelai sepinggang (dikenali sebagai rompi di Amerika Utara).[2] Topi hampir selalu dipakai di luar rumah (dan kadang-kadang di dalam rumah) dengan semua pakaian lelaki sehingga budaya kontra tahun 1960-an dalam Budaya Barat. Pakaian tidak rasmi telah dipakai secara tradisional dengan fedora, a trilby, atau a topi rata. Aksesori lain termasuk sapu tangan, penggantung atau tali pinggang, menonton, dan barang kemas.

Jenis pakaian lain yang terkenal adalah separa formal majlis-majlis pakaian makan (tali leher hitam) dan sut ruang rehat hitam (kereta sorong), keduanya muncul sebagai alternatif yang kurang formal untuk Pakaian rasmi daripada kot baju untuk tali leher putih, dan juga kot pagi dengan seluar formal untuk pakaian pagi, masing-masing.

Pada asalnya, pakaian selalu tukang jahit-diperbuat dari kain pilihan pelanggan. Ini kini dikenali sebagai dipesan lebih awal pakaian, disesuaikan dengan ukuran, rasa, dan pilihan gaya. Sejak tahun 1960-an, kebanyakan pakaian dihasilkan secara besar-besaran sedia untuk dipakai pakaian. Pada masa ini, pakaian ditawarkan dengan kira-kira empat cara:

Terminologi

Perkataan itu sesuai berasal dari Bahasa Perancis suite,[4] bermaksud "mengikuti", dari beberapa Bahasa Latin lewat bentuk terbitan kata kerja Latin penjujukan = "Saya ikuti", kerana pakaian komponen (jaket dan seluar dan sehelai sepinggang) ikuti satu sama lain dan mempunyai kain dan warna yang sama dan dipakai bersama.

Sebagai sut (dalam pengertian ini) merangkumi seluruh atau sebahagian besar badan pemakai, istilah "sut" dilanjutkan ke satu pakaian yang merangkumi seluruh atau sebahagian besar badan, seperti pakaian dandang, pakaian selam, dan ruang angkasa (lihat Saman (disambiguasi)).

Sejarah

Gaya semasa, yang didirikan dalam revolusi perindustrian pada akhir abad ke-18, mengubah pakaian formal yang disulam dengan kemas dan kemas menjadi pakaian yang lebih sederhana dari Kabupaten Britain tempoh, yang secara beransur-ansur berkembang menjadi formaliti yang jelas Zaman Victoria. Pada akhir abad ke-19, untuk mencari lebih banyak keselesaan, pelonggaran peraturan menimbulkan pakaian santai moden.

Saudara Brooks secara amnya dikreditkan dengan pertama kali menawarkan sut "siap pakai",[rujukan diperlukan] sut yang dijual sudah dibuat dan bersaiz, siap disesuaikan. Ia adalah Pakaian Haggar yang pertama kali memperkenalkan konsep pakaian berasingan di AS, konsep jaket dan seluar yang dijual secara berasingan, yang banyak terdapat di pasaran sekarang.

Komposisi

Terdapat banyak kemungkinan variasi dalam pilihan gaya, pakaian, dan perincian pakaian.

Potong

Seorang lelaki berpakaian sut tiga helai dan topi bowler.

Siluet sut adalah garis besarnya. Keseimbangan yang disesuaikan yang dibuat dari pemasangan kanvas membolehkan siluet seimbang sehingga jaket tidak perlu dikancing dan pakaian tidak terlalu ketat atau terlalu longgar. Pakaian yang sesuai dibentuk dari leher ke dada dan bahu untuk menutup tanpa kerutan akibat ketegangan. Bentuk adalah bahagian penting dalam menjahit yang sering memerlukan pekerjaan dari awal. Dua pemotongan utama adalah berganda sut, reka bentuk konservatif dengan dua lajur butang, dibentangkan oleh pertindihan besar dari sisi kiri dan kanan; dan berdada tunggal pakaian, di mana sisi bertindih sedikit, dengan satu lajur butang.

Jahitan yang baik di mana sahaja di dunia dicirikan oleh sisi yang meruncing dengan kuat dan bahu yang minimum, sedangkan pakaian rak sering dilapisi untuk mengurangkan tenaga kerja. Lebih banyak pakaian kasual dicirikan oleh pembinaan dan jahitan yang kurang, seperti beg pakaian, gaya Amerika yang longgar.[5]

Terdapat tiga cara untuk membuat pakaian:

 1. "Ukuran" siap dan diubah bentuk atau bentuk precut; kemudahan yang sering dinyatakan dari masa ke masa dengan kerutan dari pembentukan yang buruk, yang menyebabkan penyelewengan;
 2. Sut dibuat untuk mengukur yang menggunakan ukuran, bukan membentuk, untuk mencapai perkara seperti gaya, panjang dan ukuran mendatar;
 3. Sut yang direka khas, dipesan khas atau disesuaikan dengan kelengkapan separuh buatan sementara dan dipotong dari corak peribadi yang sebenarnya.

Ujian asid dari standard jahitan yang sahih adalah kerutan yang berasal dari jahitan yang buruk. Rumles boleh ditekan keluar. Untuk pemasangan sementara, "Rock Of Eye" (yang bermaksud dilatih secara bebas berdasarkan mata artistik yang berpengalaman untuk memadankan item dengan pemakainya, mempercayai pendekatan skrip yang tidak kuat), ketidaktepatan gambar dan pemotongan diatasi oleh pemasangan.[6]

Fabrik

Suit dibuat dalam pelbagai jenis kain, tetapi biasanya dari bulu. Dua benang utama menghasilkan paling teruk (di mana seratnya disisir sebelum ini berpusing untuk menghasilkan kain yang licin dan tahan lasak) dan woollens (di mana ia tidak disisir, sehingga teksturnya tetap lembut). Ini boleh ditenun dengan beberapa cara menghasilkan flanel, tweed, gabardin, dan lukisan dinding antara lain. Semua kain ini mempunyai berat dan rasa yang berbeza, dan beberapa kain mempunyai Nombor S (atau Super S) menerangkan kehalusan gentian yang diukur dengan diameter serat purata, mis., Super 120; namun, kainnya yang lebih halus, lebih halus dan kurang cenderung untuk dipakai lama. Walaupun bulu secara tradisional dikaitkan dengan pakaian hangat dan besar yang dimaksudkan untuk menangkal cuaca dingin, kemajuan membuat serat yang lebih halus dan halus menjadikan pakaian wol dapat diterima untuk cuaca yang lebih panas, karena kain menjadi lebih ringan dan lebih lentur. Kain bulu dilambangkan dengan berat sekeping halaman satu persegi; oleh itu, bulu yang lebih berat, sesuai untuk musim sejuk sahaja, adalah 12-14 oz .; medium, "tiga musim" (iaitu, tidak termasuk musim panas) ialah 10-11 oz .; dan bulu musim panas adalah 7-8 oz. (Pada hari-hari sebelum pemanasan pusat, bulu yang lebih berat seperti 16 oz digunakan dalam pakaian; kini ia digunakan terutamanya dalam mantel dan jaket.) Bahan-bahan lain kadang-kadang digunakan, bersendirian atau dicampur dengan bulu, seperti kasmir.[7] Sutera bersendirian atau diadun dengan bulu kadangkala digunakan. Bahan sintetik, walaupun lebih murah, mis. poliester, sangat jarang disyorkan oleh pakar. Paling banyak, campuran bulu terutamanya boleh diterima untuk mendapatkan faedah utama sintetik, iaitu ketahanan terhadap kedutan, terutama pada pakaian yang digunakan untuk perjalanan; walaubagaimanapun, sintetik, campuran atau sebaliknya, akan sentiasa lebih panas dan berkeringat berbanding bulu sahaja.[rujukan diperlukan] Untuk cuaca panas, linen juga digunakan, dan di AS Selatan, kapas pelacur dipakai.

Empat warna utama untuk pakaian yang dipakai dalam perniagaan adalah hitam, kelabu muda, kelabu gelap, dan laut, sama ada dengan atau tanpa corak. Khususnya, pakaian flanel kelabu telah dipakai secara meluas sejak tahun 1930-an. Dalam tetapan bukan perniagaan atau konteks perniagaan yang kurang formal, coklat adalah warna penting lain; zaitun juga berlaku. Pada musim panas, warna yang lebih terang seperti tan atau krim sangat popular.[8][9]

Saman pinstripe

Untuk kegunaan bukan perniagaan tweed telah popular sejak zaman Victoria, dan masih biasa dipakai. Berbagai warna tersedia, termasuk warna hijau, coklat, merah, dan abu-abu.[10] Tweed biasanya diperiksa, atau biasa dengan a menenun tulang herring, dan paling banyak dikaitkan dengan negara ini. Walaupun sut tweed penuh tidak dipakai oleh banyak orang sekarang, jaket sering dipakai sebagai jaket sukan dengan seluar ganjil (seluar dari kain yang berbeza).

Sut yang paling konvensional adalah butang dua atau tiga dan sama ada kelabu gelap hingga biru tua atau tentera laut. Warna konservatif lain adalah kelabu, hitam, dan zaitun. Biru putih dan cahaya boleh diterima di beberapa acara, terutamanya pada musim panas. Merah dan hijau yang lebih cerah biasanya dianggap "tidak konvensional" dan "garish". Tradisi menuntut agar pakaian lelaki itu berwarna polos, dengan percikan warna terang yang diperuntukkan untuk kemeja, tali leher atau saputangan.

Di Amerika Syarikat dan United Kingdom, sekitar awal abad ke-20, pakaian santai tidak pernah dipakai secara tradisional dengan warna hitam biasa, warna ini malah dipakai untuk pakaian formal[11] (termasuk jaket makan malam atau kereta sorong), dan untuk pengusaha. Namun, penurunan pakaian formal sejak tahun 1950-an dan kenaikan pakaian kasual pada tahun 1960-an memungkinkan pakaian hitam itu kembali ke fesyen, kerana banyak pereka mula ingin beralih dari pakaian perniagaan ke lebih banyak pakaian fesyen.

Pakaian perniagaan tradisional biasanya berwarna pekat atau dengan jalur pin;[12] pemeriksaan tingkap juga boleh diterima. Di luar perniagaan, rangkaian corak yang boleh diterima semakin luas, dengan kotak seperti tradisional kotak-kotak glen dan tulang herring, walaupun selain dari beberapa persekitaran yang sangat tradisional seperti perbankan London, ini juga dipakai untuk perniagaan. Warna elemen berpola (jalur, kotak-kotak, dan cek) berbeza mengikut jantina dan lokasi. Sebagai contoh, pemeriksaan berani, terutama dengan wabak, tidak lagi digunakan di AS, sementara ia terus dipakai sebagai tradisional di Britain. Beberapa corak lama yang tidak biasa seperti berlian kini jarang terdapat di mana-mana.

Di dalam jaket sut, antara kain luar dan bahagian dalam lapisan, ada lapisan yang kukuh antara muka kain untuk mengelakkan bulu tidak meregang; lapisan kain ini disebut kanvas selepas kain dari mana ia dibuat secara tradisional. Jaket mahal mempunyai kanvas terapung, sementara model yang dihasilkan dengan harga murah mempunyai menyatu kanvas (terpaku).[13] Kanvas bersatu kurang lembut dan, jika dilakukan dengan buruk, merosakkan kelenturan dan ketahanan jaket,[14] begitu banyak tukang jahit yang mudah mencemooh kanvas yang bersatu kerana tidak tahan lama, terutamanya kerana mereka cenderung terus berkerut di sepanjang tepi jaket setelah beberapa penggunaan atau beberapa cucian kering.[15] Namun, ada yang menjual jaket jenis ini mendakwa bahawa perbezaan kualiti sangat kecil.[16] Beberapa penjahit London menyatakan bahawa semuanya dipesan lebih awal pakaian harus menggunakan kanvas terapung.[17]

Jaket

Butang depan

Jaket single-vs-breasted

Paling berdada tunggal sut mempunyai dua atau tiga butang, dan empat atau lebih butang tidak biasa. Jaket makan malam ("tali leher hitam") biasanya hanya mempunyai satu butang. Sangat jarang untuk mencari baju dengan lebih dari empat butang, walaupun pakaian zoot boleh mempunyai sebanyak enam atau lebih kerana panjangnya lebih panjang. Terdapat juga variasi dalam penempatan dan gaya tombol,[18] kerana penempatan butang sangat penting untuk keseluruhan kesan ketinggian yang disampaikan oleh jaket. Butang tengah atau atas biasanya sejajar dengan garis pinggang semula jadi.[19] Nampaknya tidak ada peraturan yang jelas mengenai sisi mana pertindihan itu harus dibohongi. Biasanya melintasi secara semula jadi dengan sebelah kiri ke depan tetapi tidak selalu. Secara amnya, butang yang tersembunyi menahan pelindung di tempatnya.

Jaket berlengan dua hanya mempunyai separuh butang luarnya yang berfungsi, kerana baris kedua hanya untuk paparan, memaksa mereka datang berpasangan. Beberapa jaket langka dapat memiliki hanya dua butang, dan dalam pelbagai tempoh, misalnya tahun 1960-an dan 70-an, sebanyak lapan dilihat. Enam butang khas, dengan dua hingga butang; pasangan terakhir terapung di atas pertindihan. Tiga butang di bawah setiap sisi mungkin dalam hal ini berada dalam garis lurus (susun atur 'keystone') atau lebih umum, pasangan atas setengah terpisah lagi seperti setiap pasangan di petak bawah. Jaket berkembar empat butang biasanya butang bersegi.[20] Susun atur kancing dan bentuk kerah dikoordinasikan untuk mengarahkan mata pemerhati. Contohnya, jika butang terlalu rendah, atau gulungan kerah terlalu jelas, mata ditarik ke bawah dari muka, dan pinggang kelihatan lebih besar.[21]

Kerah

Kerah bertali leher
Lapel puncak
Labuh selendang
Perbandingan dua keratan kerah bertali: Bahasa Inggeris (kiri) dan Sepanyol (betul). Yang pertama adalah kerah yang paling biasa dilihat[22]

Kerah jaket boleh berlekuk (juga disebut "melangkah"), memuncak ("runcing"), selendang, atau "muslihat" (Mandarin dan gaya lain yang tidak konvensional). Setiap gaya kerah membawa konotasi yang berbeza, dan dipakai dengan potongan pakaian yang berbeza. Kerah bertudung, yang paling umum dari ketiga-tiganya, biasanya hanya terdapat pada jaket dengan dada tunggal dan gaya yang paling tidak rasmi. Mereka dibezakan dengan 'takik' 75 hingga 90 darjah pada titik di mana kerah memenuhi kerah.[23] Lapel puncak mempunyai tepi tajam yang menunjuk ke atas bahu. Jaket bermata dua biasanya mempunyai kerah puncak, walaupun kerah berpuncak sering dijumpai pada jaket payudara tunggal. Selendang selendang adalah gaya yang berasal dari pakaian malam tidak rasmi Victoria, dan dengan itu biasanya tidak terlihat pada jaket sut kecuali untuk tuksedo atau pakaian makan malam.[24] Untuk acara tali leher hitam, hanya jaket dengan kerah runcing dan selendang yang harus dipakai.[25]

Pada tahun 1980-an, sut berkembar dengan kerah bertopeng digemari dengan sut baju dan baju Gelombang Baru gaya.[rujukan diperlukan]

Pada akhir tahun 1920-an dan 1930-an, reka bentuk yang dianggap sangat bergaya adalah jaket kerah puncak tunggal. Ini masuk dan keluar dari mode secara berkala, menjadi popular sekali lagi pada tahun 1970-an,[rujukan diperlukan] dan masih merupakan alternatif yang diiktiraf. Keupayaan untuk memotong kerah puncak dengan betul dengan sut satu payudara adalah salah satu tugas menjahit yang paling mencabar, bahkan untuk penjahit yang sangat berpengalaman.[26]

Lebar kerah adalah aspek pakaian yang berbeza-beza, dan telah berubah selama bertahun-tahun. Tahun 1930-an dan 1970-an menampilkan kerah yang sangat lebar, sedangkan pada akhir tahun 1950-an dan kebanyakan tahun 1960-an sesuai dengan kerah yang sangat sempit-selalunya hanya selebar satu inci-dalam fesyen. Tahun 1980-an menyaksikan kerah ukuran pertengahan dengan jurang rendah (titik pada jaket yang membentuk "takik" atau "puncak" antara kerah dan kerah depan). Trend semasa (pertengahan 2000-an) menuju kerah yang lebih sempit dan jurang yang lebih tinggi.[rujukan diperlukan] Lebar tali leher biasanya mengikut lebar kerah jaket.

Lapel juga mempunyai lubang butang, bertujuan untuk mengadakan a boutonnière, bunga hiasan. Ini sekarang hanya dapat dilihat pada acara yang lebih formal. Biasanya pakaian dengan payudara dua mempunyai satu lubang di setiap kerah (dengan bunga di sebelah kiri), sementara pakaian dengan payudara tunggal hanya ada satu di sebelah kiri.[27]

Poket

Sebilangan besar jaket mempunyai pelbagai poket dalam, dan dua poket luar utama, yang biasanya berupa poket tampalan, poket flap, atau poket jet ("besom").[28]Poket tampalannya, dengan sehelai kain tambahannya dijahit terus ke bahagian depan jaket, pilihan sukan, kadang-kadang dilihat pada pakaian linen musim panas, atau gaya tidak rasmi yang lain. Poket flap adalah standard untuk poket sisi, dan mempunyai kepingan kain padanan tambahan berjajar yang menutupi bahagian atas poket. Poket beroda paling formal, dengan sehelai kain kecil yang menempel di bahagian atas dan bawah celah untuk poket. Gaya ini paling kerap dilihat Pakaian rasmi, seperti a jaket makan malam.

Poket payudara biasanya terdapat di sebelah kiri, di mana a petak poket atau sapu tangan boleh dipamerkan.

Sebagai tambahan kepada dua poket luar dan poket payudara standard, beberapa sut mempunyai poket keempat, poket tiket, biasanya terletak tepat di atas poket kanan dan selebar kira-kira separuh. Walaupun ini pada awalnya merupakan ciri khas pakaian negara, digunakan untuk menyimpan tiket kereta api dengan mudah, ia kini dapat dilihat pada beberapa pakaian bandar. Ciri negara lain yang kadang-kadang dipakai di bandar adalah sepasang poket penggodam, yang serupa dengan yang biasa, tetapi condong; ini pada asalnya dirancang untuk menjadikan poket lebih mudah dibuka semasa menunggang kuda penggodaman.[5]

Lengan

Jaket pakaian dalam semua gaya biasanya mempunyai tiga atau empat butang pada setiap cuff, yang sering hiasan semata-mata (selongsong biasanya dijahit tertutup dan tidak boleh dibuka untuk membuka). Lima butang tidak biasa dan merupakan inovasi fesyen moden. Bilangan butang terutamanya merupakan fungsi formaliti pakaian; musim panas yang sangat santai jaket sukan mungkin secara tradisional (1930-an) hanya memiliki satu butang, sementara pakaian tweed biasanya memiliki tiga dan pakaian kota empat. Pada tahun 1970-an, dua butang dilihat pada beberapa pakaian bandar.[rujukan diperlukan] Hari ini, empat butang biasa digunakan pada kebanyakan pakaian perniagaan dan juga pakaian kasual.

Walaupun butang lengan biasanya tidak dapat dilepaskan, jahitannya kelihatan seperti yang mereka dapat. Butang manset yang berfungsi boleh didapati pada pakaian mewah atau yang dipesan khas; ciri ini dipanggil a cuff pakar bedah dan "lubang butang berfungsi" (A.S.).[29] Sebilangan pemakai membiarkan butang ini dibatalkan untuk menyatakan bahawa mereka mampu membeli baju yang dipesan lebih awal, walaupun wajar untuk membiarkan butang ini habis.[30] Gaya dipesan khas moden dan pakaian luar kelas atas yang dilengkapi dengan manset pakar bedah mempunyai dua butang terakhir yang dijahit di luar pusat, sehingga lengan tergantung lebih bersih sekiranya butang dilepaskan. Kepastian panjang lengan pas mesti dicapai, kerana apabila lubang butang kerja dipotong, panjang lengan pada dasarnya tidak dapat diubah lebih jauh.

Lengan berlengan mempunyai panjang kain yang dilipat di atas lengan, atau hanya beberapa pipa atau jahitan di atas butang untuk menyinggung tepi manset. Ini terkenal di zaman Edward, sebagai ciri pakaian formal seperti kot frock dibawa ke pakaian tidak rasmi, tetapi kini jarang berlaku.

Pengudaraan

A bolong adalah celah di bahagian belakang bawah ("ekor") jaket. Pada asalnya, ventilasi adalah pilihan sukan, yang dirancang untuk mempermudah berkuda, begitu juga dengan jaket penggodam, mantel formal seperti kot pagi, dan, untuk kepraktisan, mantel. Hari ini terdapat tiga gaya ventilasi: gaya ventilasi tunggal (dengan satu lubang di bahagian tengah); gaya tanpa daya; dan gaya berlapis dua (satu lubang di setiap sisi). Ventilasi lebih selesa, terutamanya ketika menggunakan poket atau duduk, untuk memperbaiki tali jaket,[31] jadi sekarang digunakan pada kebanyakan jaket. Jaket tanpa ventilasi dikaitkan dengan jahitan Itali, sementara gaya berlapis dua biasanya berbaju Inggeris.[5] Jaket makan malam secara tradisinya tidak mempunyai lubang udara.

Pinggang

Rompi pinggang tradisional, untuk dipakai dengan sut dua helai atau jaket dan seluar yang terpisah.

Baju pinggang (dipanggil rompi dalam bahasa Inggeris Amerika) hampir selalu dipakai dengan sut sebelum tahun 1940-an. Kerana catuan selama Perang Dunia II, kelaziman mereka merosot, tetapi populariti mereka telah keluar dari fesyen dari tahun 1970-an dan seterusnya. A jam poket pada rantai, salah satu hujungnya dimasukkan melalui lubang butang tengah, sering dipakai dengan sehelai sepinggang; jika tidak, sejak Perang Dunia I ketika mereka terkenal dengan keperluan ketenteraan, lelaki memakai jam tangan, yang boleh dipakai dengan pakaian apa pun kecuali pakaian malam penuh (tali leher putih). Walaupun banyak contoh jaket pinggang yang dipakai dengan jaket payudara dua dapat dijumpai dari tahun 1920-an hingga 1940-an, itu tidak biasa hari ini (satu titik jaket bermata dua, mungkin, untuk menghilangkan rompi). Secara tradisinya, butang bawah sehelai sepinggang dibiarkan dilepaskan; seperti lubang di bahagian belakang jaket, ini membantu badan membongkok ketika duduk. Sebilangan jaket pinggang boleh mempunyai kerah, yang lain tidak.

Seluar panjang

Seluar sut selalu dibuat dari bahan yang sama dengan jaket. Bahkan dari tahun 1910-an hingga 1920-an, sebelum penemuan jaket sukan yang khusus dipakai dengan seluar ganjil, mengenakan jaket sut dengan seluar ganjil dilihat sebagai alternatif untuk sut lengkap.[32] Namun, dengan adanya jaket sukan moden, jaket sut selalu dipakai dengan seluar yang sepadan, dan seluar itu selalu dipakai dengan jaket yang sesuai.[rujukan diperlukan]

Lebar seluar sangat berbeza sepanjang beberapa dekad. Pada tahun 1920-an, celana panjang berkaki lurus dan berkaki lebar, dengan lebar standard pada manset 23 inci. Selepas tahun 1935, seluar mula meruncing di bahagian bawah kaki. Seluar tetap lebar di bahagian atas kaki sepanjang tahun 1940-an. Menjelang tahun 1950-an dan 1960-an, penampilan yang lebih langsing telah menjadi popular. Pada tahun 1970-an, pembuat sut menawarkan pelbagai jenis seluar, termasuk seluar berkobar, berbunyi loceng, berkaki lebar, dan lebih tradisional. Pada tahun 1980-an gaya ini hilang untuk seluar berkaki tipis dan langsing.

Salah satu variasi reka bentuk seluar adalah penggunaan atau tidak lipit. Gaya seluar yang paling klasik ialah mempunyai dua lipit, biasanya ke depan, kerana ini memberikan lebih banyak keselesaan ketika duduk dan gantung yang lebih baik.[33] Ini masih merupakan gaya yang biasa, dan kerana alasan penggunaan ini telah dipakai sepanjang abad ke-20. Gaya asalnya berasal dari pelebaran yang dilebih-lebihkan Beg Oxford dipakai pada tahun 1930-an di Oxford, yang, walaupun mereka berumur pendek, memulakan trend untuk front yang lebih lengkap.[34] Gayanya masih dilihat sebagai yang paling pintar, dengan memakai seluar berpakaian dengan tali leher hitam dan putih. Walau bagaimanapun, pada pelbagai tempoh sepanjang abad yang lalu, celana depan rata tanpa lipit telah dipakai, dan ayunan fesyen telah cukup ditandai sehingga jenama siap pakai yang lebih berorientasikan fesyen tidak menghasilkan kedua-dua jenis secara berterusan.

Giliran di bahagian bawah seluar, atau manset, pada mulanya dipopularkan pada tahun 1890-an menjelang Edward VII,[35] dan popular dengan pakaian sepanjang 1920-an dan 1930-an. Mereka selalu menjadi pilihan tidak formal, tidak sesuai dengan semua pakaian formal.

Variasi lain dalam gaya seluar termasuk kenaikan seluar. Ini sangat tinggi pada awal abad ke-20, terutama dengan pakaian formal, dengan kenaikan di atas pinggang semula jadi,[36] untuk membenarkan jaket yang menutupi bahagian pinggang turun tepat di bawah titik sempit dada. Walaupun melayani kurang tujuan, ketinggian tinggi ini digandakan dalam pakaian siang hari tersebut. Sejak itu, fesyen telah berubah, dan jarang menjadi tinggi lagi dengan gaya kembali ke seluar bertingkat rendah, bahkan turun untuk mendapatkan pinggang yang terletak di pinggul. Aspek pemotongan lain yang berubah-ubah termasuk panjang, yang menentukan pemecahan, penyambungan kain tepat di atas kasut ketika jahitan depan sedikit lebih panjang daripada ketinggian ke bahagian atas kasut. Beberapa bahagian dunia, seperti Eropah, secara tradisional memilih seluar pendek dengan rehat sedikit atau tidak, sementara orang Amerika sering memilih untuk memakai sedikit rehat.[37]

Perbezaan utama terakhir dibuat sama ada seluar itu mengambil tali pinggang atau pendakap gigi (suspenders). Walaupun tali pinggang pada awalnya tidak pernah dipakai dengan jas, pemakaian tali pinggang secara paksa selama tahun perang (disebabkan oleh sekatan penggunaan elastik yang disebabkan oleh kekurangan masa perang) menyumbang kepada peningkatan popularitinya, dengan tali pinggang sekarang jauh lebih popular daripada tali pinggang. Ketika pendakap biasa, butang untuk memasangkannya diletakkan di bahagian luar tali pinggang, kerana ia akan ditutup dengan sehelai sepinggang atau kardigan, tetapi sekarang lebih kerap menekan butang di bahagian dalam seluar. Seluar yang memakai baju kurung agak berbeza di bahagian pinggang, menggunakan inci lilitan tambahan dan juga ketinggian di bahagian belakang. Pecahan di pinggang pinggang di bahagian belakang adalah di ekor ikan bentuk. Mereka yang lebih suka pendakap menegaskan bahawa, kerana mereka tergantung dari bahu, mereka selalu membuat seluar sesuai dan digantung seperti yang sepatutnya, sementara tali pinggang boleh membiarkan pinggang seluar tergelincir di pinggul atau di bawah bahagian tengah yang menonjol, dan memerlukan pemalar meletakkan semula; juga, mereka membenarkan, memang berfungsi dengan baik, pinggang yang sedikit lebih longgar yang memberi ruang untuk pengembangan semula jadi ketika duduk.

Seluar sut, juga dikenali sebagai seluar pakaian di AS, adalah gaya Seluar panjang dimaksudkan sebagai rasmi atau separa formal memakai. Mereka sering dibuat dari kedua-duanya bulu atau poliester[38] (walaupun banyak yang lain sintetik dan tekstil semula jadi digunakan) dan mungkin dirancang untuk dipakai dengan jaket baju yang sepadan. Seluar sut sering kali mempunyai lipatan di bahagian depan setiap kaki seluar, dan mungkin mempunyai satu atau lebih lipit. Seluar jas boleh dipakai pada banyak acara formal dan semi formal yang digabungkan dengan kemeja yang tidak mempunyai tali leher dan fesyen yang lebih santai, yang dapat dipertimbangkan kasual pintar pakaian.

Tandan

Sebagai alternatif untuk seluar, tiang (atau selipar dalam variasi bahasa Inggeris di mana ini tidak merujuk kepada seluar dalam) boleh dipakai dengan pakaian tidak formal, seperti tweed. Ini lebih pendek, turun tepat di bawah lutut, diikat rapat di bahagian atas betis dengan tab atau manset butang. Walaupun biasa, mereka sekarang hanya boleh dipakai ketika terlibat dalam sukan luar tradisional, seperti menembak atau golf. Panjang dan reka bentuknya berkait rapat dengan tambah-empat (dan plus-enam dll) dipakai untuk sukan, tetapi berbeza kerana tidak memiliki barang kemas. Mereka biasanya dirancang untuk dipakai dengan kaus kaki panjang yang terletak tepat di bawah lutut, tetapi menunggang sikat, dipakai dengan kasut panjang seperti but atas, cukup lama untuk memenuhi but dan tidak mempunyai stoking.[39]

Aksesori

Aksesori untuk pakaian termasuk tali leher, kasut, jam tangan dan jam poket, kotak poket, manset, klip tali leher, tali leher, tali leher, ikatan tunduk, pin kerah, dan topi.

Etika

Memakaikan jaket baju

Putera George, Duke of Kent pada awal tahun 1930-an mengenakan sut berkaki dua dengan gaya butang rendah
Butang bawah mantel sut satu payudara dibiarkan tidak dibuka.

Butang jaket terutamanya ditentukan oleh pendirian butang, ukuran seberapa tinggi butang berkaitan dengan pinggang semula jadi. Dalam beberapa gaya (sekarang tidak biasa) di mana butang diletakkan tinggi, penjahit akan menginginkan jas itu dikancing dengan cara yang berbeza dari sikap bawah yang lebih biasa. Walaupun begitu, beberapa garis panduan umum diberikan di sini.

Berkembar dua baju sut hampir selalu dikunci. Apabila terdapat lebih dari satu lubang butang berfungsi (seperti dalam susunan enam-dua-tradisional), hanya satu butang yang perlu diikat; pemakai boleh memilih untuk mengikat hanya butang bawah, untuk menghadirkan garis yang lebih panjang (gaya yang dipopularkan oleh Putera George, Duke of Kent).

Berambut bujang jaket sut boleh diikat atau tidak dilekatkan. Dalam saman dua butang, butang bawah secara tradisional dibiarkan tidak dibuka kecuali dengan potongan jaket yang tidak biasa, mis. paddock. Legenda memilikinya Raja Edward VII memulakan trend meninggalkan butang bawah sut serta sehelai sepinggang.[40]

Semasa mengikat baju tiga butang, butang tengah diikat, dan bahagian atasnya kadang-kadang, tetapi bahagian bawahnya secara tradisional tidak dirancang. Walaupun pada masa lalu beberapa jaket tiga butang dipotong sehingga ketiga-tiganya dapat diikat tanpa memutar-mutar tirai, ini tidak terjadi. Saman empat butang tidak tradisional dan tidak biasa. Suit satu butang telah mendapat kembali populariti (ia juga merupakan salah satu gaya klasik Jahitan Savile Row). Dengan sut tunggal, butang biasanya tidak dilekatkan ketika duduk untuk mengelakkan tirai yang jelek. Suatu baju berlapis ganda sering kali dibiarkan berlubang, untuk mengelakkan kesukaran untuk selalu mengulang butang dalam ("butang sauh") ketika berdiri.

Baju dengan sut

Stoking dengan sut

Di Amerika Syarikat adalah perkara biasa stoking untuk memadankan kasut (terutamanya stoking hitam dengan kasut hitam) atau kaki seluar.[41] Yang terakhir ini lebih disukai kerana menjadikan kaki kelihatan lebih panjang, memberikan peralihan visual yang lebih halus antara kaki seluar dan kasut, dan meminimumkan perhatian yang menarik oleh kaki seluar yang disesuaikan terlalu pendek. Peraturan yang lebih umum adalah untuk kaus kaki lebih gelap daripada warna seluar, tetapi berpotensi berbeza, malah sesuai dengan bahagian pakaian lain seperti kemeja atau tali leher. Dengan stoking berpola, idealnya warna latar kaus kaki harus sesuai dengan warna utama pakaian dan warna yang lain harus berkoordinasi dengan bahagian pakaian yang lain.

Stoking lebih disukai[rujukan diperlukan] sekurang-kurangnya tinggi betis pertengahan, jika tidak setinggi lutut (anak lembu yang berlebihan), dan biasanya dibuat terutama dari kapas atau bulu, walaupun kaus kaki mewah atau pakaian mungkin menggunakan campuran yang lebih eksotik seperti sutera dan kasmir. Sebelum Perang Dunia II, stoking berpola biasa, dan pelbagai reka bentuk seperti Argyle atau stoking yang berbeza biasanya dilihat. Selepas Perang Dunia II, stoking menjadi lebih lembut. Sebagai ganti panjang betis (yang akan bertahan dengan sendirinya), beberapa lelaki masih menggunakan garter untuk mengangkat kaus kaki mereka, tetapi ini tidak biasa.

Wanita

Angélica Rivera memakai baju skirt moden

Etika pemakaian sut untuk wanita umumnya mengikuti garis panduan yang sama yang digunakan oleh lelaki, dengan sedikit perbezaan dan lebih banyak kelenturan.

Bagi wanita, yang sut skirt atau pakaian saman boleh diterima; a blaus, yang boleh berwarna putih atau berwarna, biasanya menggantikan baju. Pakaian wanita juga boleh dipakai dengan atasan berwarna atau kemeja-T. Juga, wanita biasanya memakai pakaian dalam keadaan profesional, dan bukan pakaian formal yang biasa, seperti lelaki.

Pakaian wanita terdapat dalam pelbagai warna seperti gelap, pastel, dan warna permata.

Wanita pada amnya tidak selalu memakai tali leher dengan pakaian mereka tetapi ada yang mengenakannya. Sutera mewah skaf yang menyerupai disket tali leher ascot menjadi popular di Amerika Utara pada tahun 1970-an. Menjelang tahun 1980-an, wanita memasuki kolar putih tenaga kerja dalam jumlah yang semakin meningkat dan fesyen pakaian mereka yang diterima pakai tidak berbeza dengan pakaian perniagaan lelaki. Pada awal hingga pertengahan 1980-an, pakaian rok yang disesuaikan secara konservatif adalah norma, dengan warna dan kain yang sama dianggap biasa dalam pakaian lelaki. Ini biasanya dipakai dengan blaus berkolar kancing, biasanya berwarna putih atau beberapa warna pastel. Ini sering diakses dengan versi tali leher, biasanya kain, warna, dan corak yang sama dengan tali leher dan tali leher lelaki, tetapi diikat dengan busur yang lebih lengkap di kolar. Seluar dalam dipakai dengan pakaian skirt berwarna Hitam, Nude atau Putih.

Fesyen

Dunia Barat

Sepanjang abad ke-20 dan ke-21, penjahit dari England, Itali, Sepanyol, dan Perancis telah menjadi pemimpin dalam reka bentuk pakaian lelaki.[42] Pemasangan langsing mohair dan kulit jerung pakaian yang dikembangkan di London dan Milan pada tahun 1960-an banyak ditiru oleh subkultur mod, dan mengalami kebangkitan semula secara besar-besaran pada akhir tahun 2000 hingga pertengahan tahun 2010 kerana hubungan mereka dengan James Bond dan Don Draper dari Lelaki Gila.[43]

Kerana iklim lembap, pakaian Itali sering dibuat dalam warna abu-abu muda, pasir atau batu untuk memantulkan cahaya matahari. Kain khas termasuk flanel ringan, bulu dan mohair adunan, dan linen atau kain chino untuk cuaca panas.[44]

Di tempat lain di Mediterranean, pakaian dianggap tidak praktikal tanpa pemalar penghawa dingin. Akibatnya, kebanyakan perniagaan bukan konservatif, tanpa mengira saiz atau kekayaan, cenderung menggunakan pakaian kasual walaupun dalam perjumpaan rasmi.[45] Beberapa profesi, seperti perbankan, undang-undang, dan pegawai kerajaan tertentu yang berurusan secara langsung dengan orang awam mempunyai kod pakaian yang lebih formal.

Sebilangan cawangan firma Amerika Israel cenderung meniru gaya rakan mereka dari Amerika perniagaan santai, kasual pintar dan pakaian tidak rasmi. Walau bagaimanapun, banyak profesional Israel yang konservatif, terutamanya Yahudi Hasid, terus memakai baju tradisional hitam, biru tua atau biru tua rekel.

Amerika Syarikat

PM Jepun Shinzō Abe bersama anak perempuan Presiden dan ahli perniagaan A.S. Ivanka Trump memakai pakaian perniagaan gaya Barat
Pemuzik rock Gua Nick memakai saman pinstripe semasa membuat persembahan di atas pentas.

Kerana memakai jas menunjukkan imej yang terhormat, banyak orang memakai sut selama temuduga kerja proses.[46] Saman wawancara biasanya gaya konservatif, dan sering dibuat dari kain biru atau kelabu. Pakaian temu duga sering terdiri daripada kain campuran bulu atau bulu, dengan corak jalur padat atau pin.[47] Gaya pakaian wawancara, bagaimanapun, akan bergantung pada budaya organisasi industri di mana seseorang mencari pekerjaan.

Di dalam AS Barat Daya, pakaian lelaki sering menampilkan perincian yang diilhamkan oleh tradisional Pakaian barat seperti poket kuk dan panah.[48] Mantel pakaian serupa dengan penampilan Jaket Ike juga meluas, dan adalah kebiasaan untuk dipakai kasut koboi bukannya konvensional kasut pakaian. Muzik negara penyanyi dan bintang pop moden suka Post Malone[49] atau Bunga Brandon daripada Pembunuh kadang-kadang pakai mencolok Nudie sesuai dengan rhinestones dan sulaman yang rumit.[50]

Dalam masyarakat moden, pakaian lelaki menjadi kurang biasa sebagai pakaian harian. Selama tahun 1990-an, sebahagiannya didorong oleh kenaikan meteorik yang baru berjaya teknologi syarikat dengan sikap budaya yang berbeza, falsafah pengurusan yang berlaku pada masa itu berpihak kepada pakaian yang lebih kasual untuk pekerja; tujuannya adalah untuk mendorong rasa terbuka dan egaliterisme. Pakaian "perniagaan kasual" masih cenderung menjadi kebiasaan bagi kebanyakan pekerja hingga dan kadang-kadang termasuk pengurusan peringkat pertengahan. Pakaian perniagaan tradisional sebagai gaya sehari-hari telah lazim dalam pengurusan korporat peringkat menengah dan atas (sekarang kadang-kadang secara kolektif disebut sebagai "pakaian"),[51] dan profesion (terutamanya undang-undang). Seiring berjalannya waktu, pakaian menjadi tidak biasa di peringkat eksekutif selain untuk calon pekerjaan dan acara formal, tetap digunakan secara meluas di kehidupan lain seperti di kalangan kerani hotel dan jurujual kelas menengah.[52] Casual dress has also become common in Western academic institutions, with traditional business attire falling in popularity.

For many men who do not wear suits for work, particularly in Western society, wearing a suit is reserved for special occasions, such as weddings, funerals, court appearances, and other more formal social events. Hence, because they are not a daily outfit for most men, they are often viewed as being "stuffy" and uncomfortable. The combination of a tie, belt and vest can be tight and restrictive compared to contemporary casual wear, especially when these are purchased at minimal cost and quality for rare occasions, rather than being made to be worn comfortably. This tendency became prevalent enough that the Monitor Sains Kristian reported that a suit combined with a necktie and slacks was "a design that guarantees that its wearer will be uncomfortable."[53] During the late 1960s and early 1970s, men's suits became less commonly worn, in much the same way that skirt dan pakaian were dropped by many women in favour of trousers. This was seen as a liberation from the conformity of earlier periods and occurred concurrently with the gerakan pembebasan wanita.

Also remarkable is that the suit now frequently appears in Rock, Heavy Metal and Gothic happenings, even though such groups were once known for a rather rebellious tradition of clothing. Artis dan kumpulan seperti Gua Nick, Marilyn Manson, Blutengel dan Akercocke are known for the use of formal clothing in music videos and stage performances. The suit also appears when fans dress for styles such as Lolita, Victorian and Corporate Gothic.

Asia Timur dan Selatan

An Indian man wearing a Nehru suit

In 20th-century China, the Komunis regime encouraged citizens to wear the Saman Mao due to its egalitarian and utilitarian design. Although less common now than it once was, the Mao suit is still in widespread use in rural areas.[54]

Selepas kemerdekaan India, ada backlash against Western fashions due to their association with the previous colonialist regime. Instead, professional Indian men began wearing the five button Nehru suit, dibuat daripada khadi to support the local textile industry.[55] Semasa 1960-an, these suits became fashionable among the British subkultur mod due to their use by The Beatles.[56] These made a brief comeback during the pertengahan tahun 2000an, but since 2010 they have been out of fashion in the West.[57]

In the tropical Philippines, a former colony of the United States of America, a suit is called terno and jacket that comes with it, is called amerikana. Because of the hot tropical climate, this formal wear is worn only when necessary, including formal, social or business events. Filipinos rarely wear a suit, and the youth would probably wear one only to a high school or college prom, in which case it might be rented. At any occasion where a suit is worn, it would also be acceptable to wear a long-sleeved or a short-sleeved tagalog barong, the national dress of the Philippines.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Antongiavanni (2006). hlm. 74
 2. ^ Flusser (2002). hlm. 146
 3. ^ Antongiavanni (2006). hlm. 35
 4. ^ Kamus Inggeris Oxford Online (2008). sesuai, n. 19b.
 5. ^ a b c Flusser (1985). ch. 2
 6. ^ Mahon, Thomas (2005-09-23). "How to draft a pattern". English Cut. Diarkibkan daripada asal pada 2008-07-25. Diperoleh 2008-09-20.
 7. ^ Antongiavanni (2006). hlm. 76
 8. ^ Flusser (2002). pp. 93–99
 9. ^ Antongiavanni (2006). pp. 80–86
 10. ^ Flusser (2002). hlm. 95
 11. ^ Antongiavanni (2006). hlm. 81
 12. ^ Flusser (2002). hlm. 94
 13. ^ Flusser (2002). hlm. 288
 14. ^ Antongiavanni (2006). hlm. 66
 15. ^ Mahon, Thomas (2005-02-08). "Fused vs. floating". English Cut. Diarkibkan daripada asal pada 2008-10-16. Diperoleh 2008-09-20.
 16. ^ Merrion, Desmond (2008-11-08). "Recent made to measure tailoring". Diarkibkan daripada asal pada 2009-02-03. Diperoleh 2008-11-19.
 17. ^ Mahon, Thomas (2005-01-06). "How to pick a "bespoke" tailor". English Cut. Diarkibkan daripada asal pada 2008-10-29. Diperoleh 2008-09-20.
 18. ^ Druesdow (1990). hlm. vi. "...for often the difference in style from season to season was in the distance between buttons..."
 19. ^ Flusser (2002). hlm. 83
 20. ^ Antongiavanni (2006). hlm. 14
 21. ^ Antongiavanni (2006). hlm. 16
 22. ^ García-Bragado, David (17 March 2014). Vestirse Por Los Pies: Los Secretos de Estilo del Auténtico Caballero. Hércules Edición. hlm. 181. ISBN 978-8-4927-1579-4.
 23. ^ "What's the Difference Between a Notch Lapel, Peak Lapel, and Shawl Lapel on a Suit". sharpsense.ca. Diarkibkan daripada asal pada 2017-09-26. Diperoleh 2017-09-26.
 24. ^ Flusser (2002). hlm 82–85
 25. ^ "etiquette – SIMON PAUL". wordsbysimonpaul.wordpress.com.
 26. ^ Mahon, Thomas (2005-03-29). "Single-breasted, peaked lapel". English Cut. Diarkibkan daripada asal pada 2009-01-04. Diperoleh 2008-09-20.
 27. ^ Boehlke, Will (2007-01-07). "What's in your lapel?". A Suitable Wardrobe. Diarkibkan daripada asal pada 2008-10-14. Diperoleh 2008-09-24.
 28. ^ The Nu-Way Course in Fashionable Clothes Making (1926). Lesson 33
 29. ^ Mahon, Thomas (2007-01-18). "Real cuff holes..." English Cut. Diarkibkan daripada asal pada 2008-12-03. Diperoleh 2008-10-26.
 30. ^ Rosenbloom, Stephanie (February 13, 2009). "For Fine Recession Wear, $7,000 Suits From Saks (Off the Rack)". New York Times. Diperoleh 2009-02-14.
 31. ^ Antongiavanni (2006). hlm. 172
 32. ^ Flusser (2002). hlm. 100
 33. ^ Flusser (2002). hlm. 92
 34. ^ Flusser (2002). hlm. 112
 35. ^ Flusser (2002). hlm. 284
 36. ^ Croonborg (1907). hlm. 100 lists tables of trousers heights
 37. ^ Flusser (2002). hlm. 61
 38. ^ "Dress pants fabric information". Overstock.com. Diperoleh 2010-03-12.
 39. ^ Croonborg (1907). hlm. 118
 40. ^ Matthew, H. C. G. (September 2004; edisi dalam talian Mei 2006) "Edward VII (1841-1910)", Kamus Biografi Nasional Oxford, Akhbar Universiti Oxford, doi:10.1093 / ref: odnb / 32975, retrieved 24 June 2009 (Subscription required)
 41. ^ Flusser (2002). hlm. 173
 42. ^ "Difference Between British, Italian & American Suits – Different Suit Styles & Cuts For Men". 2 Jun 2016.
 43. ^ Cochrane, Lauren (15 April 2014). "How Mad Men changed the way men dress". Penjaga. London.
 44. ^ Mr. Mansel Fletcher (17 June 2015). "How to Dress Like an Italian". Mr. Porter: A Gentleman's Guide. Jurnal.
 45. ^ Elan, Priya (8 October 2016). "Italian brand that dressed 007 is latest victim of shift to casual office wear". Penjaga. London.
 46. ^ Wilson, Eric (2008-11-13). "The Return of the Interview Suit". The New York Times. hlm E1, E10. Diperoleh 2008-11-22.
 47. ^ Kolej Canisius MBA Program (2008-04-24). "Confused about Buying an Interview Suit...This is all you will ever need to know!". Diarkibkan daripada asal pada 2008-12-23. Diperoleh 2008-11-22.
 48. ^ Stavropoulos, Laura (2019-05-12). "Nudie Cohn, Tailor And Legend Behind The Nudie Suit, Remembered By His Granddaughter Jamie". uDiscoverMusic. Diperoleh 2019-06-08.
 49. ^ Peacock, Tim (2019-01-17). "Post Malone, Kacey Musgraves Among The Stars Performing At The Grammy Awards". uDiscoverMusic. Diperoleh 2019-06-08.
 50. ^ "Rhinestone Cowboys: The Embroidered Suits Once Rocked By Johnny Cash and Gram Parsons Are Making a High-Fashion Comeback". Papan iklan. Diperoleh 2019-06-08.
 51. ^ Concise Oxford English Dictionary 10th ed. Akhbar Universiti Oxford. 2002. hlm. 1433 "tidak rasmi a high–ranking business executive".
 52. ^ Mark Dent (2019-09-30). "How the power suit lost its power". www.vox.com. Diperoleh 2019-10-03.
 53. ^ To save power, Bangladesh bans suits and ties, Christian Science Monitor, September 5, 2009
 54. ^ Montefiore, Clarissa Sebag. "From Red Guards to Bond villains: Why the Mao suit endures".
 55. ^ "The Nehru Jacket Guide — Gentleman's Gazette". www.gentlemansgazette.com.
 56. ^ "John Lennon's iconic suit goes on auction after being lost for 40 years". 29 Oktober 2015.
 57. ^ "Cultural Imperialist – Neh-ruing the Day: No to Nehru". Cultural Imperialist.

Sumber

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send