Pesta kereta bawah tanah - Subway party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pesta kereta bawah tanah yang berlangsung di Toronto

A pesta kereta bawah tanah ialah perayaan yang berlaku pada a Pengangkutan awam sistem. Pada amnya, orang ramai bertemu di stesen yang telah ditentukan dalam sistem transit massa bandar mereka, menunggu sehingga jumlah mereka tercapai jisim kritikal, dan menaiki kereta api. Dari sana, penonton mungkin terlibat dalam pelbagai aktiviti, dari bermain muzik dan menari untuk bertukar hadiah.

Terdapat beberapa jenis pesta kereta bawah tanah, dua yang paling berbeza adalah masa yang sibuk pesta kereta bawah tanah dan larut malam pesta kereta bawah tanah.

Pesta bawah tanah jam sibuk

Tujuan yang dinyatakan dari pesta bawah tanah jam sibuk adalah menyebarkan kegembiraan kepada penumpang, yang perjalanan hariannya ke pusat kota mereka boleh menjadi panjang, membosankan atau membuat tekanan. Beberapa kumpulan parti bawah tanah menaiki kereta bawah tanah yang berpakaian kulit kambing untuk memberi hadiah kepada penumpang, dan telah diketahui bermain parcheesi, memakai sayap dan menaburkan debu bulan pada mereka yang bersedia.

Pengkritik pihak bawah tanah seperti ini mengatakan bahawa, dengan menimbulkan kekacauan, kegiatan ini dapat menyebabkan penunggang kereta bawah tanah yang sudah sesak dalam bahaya atau menyebabkan kelewatan. Juga, sesetengah orang mungkin terganggu oleh mereka.

Pesta kereta bawah tanah lewat malam

Pesta kereta bawah tanah larut malam adalah untuk kesenangan para hadirin. Pengunjung parti tidak kostum, menghias kereta bawah tanah, membawa alat muzik dan kadang-kadang pihak mempunyai tema.

Dengan kedatangan e-mel dan telefon bimbit, jemputan ke pesta kereta bawah tanah kini dapat diedarkan secara elektronik. Pesta biasanya bermula pada satu kereta bawah tanah stesen dan memperoleh lebih ramai peserta semasa meneruskan sistem. Arahan itu sering meminta orang ramai berjumpa dengan kereta terakhir kereta api.

Pesta kereta bawah tanah yang lain

Pada malam yang sangat meriah seperti Tahun Baru atau Piala Dunia kemenangan, pesta kereta bawah tanah spontan mungkin berlaku. Orang mungkin sudah minum di atas tanah dan memutuskan untuk menaiki kereta bawah tanah. Apabila ini berlaku, perasaan suka bersuka ria terus berlanjutan.

Pada tahun 2005, Suruhanjaya Transit Toronto diisytiharkan Oktober sebagai "bulan budaya", mungkin diilhamkan oleh pesta kereta bawah tanah baru-baru ini di bandar.[rujukan diperlukan] Kempen ini merangkumi "mobil budaya", yang merupakan mobil yang dipilih secara rawak yang berisi nyanyian, tarian dan muzik spontan, profesional.

Sejarah pesta kereta bawah tanah

Pada tahun 1904, Kereta Api Bawah Tanah New York City sistem Barisan pertama dibuka. Gambar dari acara itu menunjukkan orang berpakaian tuksedo dan topi top dan minum sampanye untuk meraikannya.

Pada tahun 1980-an, Michael Alig dan juga Anak Kelab mengadakan pesta Bandar New York kereta api bawah tanah di mana mereka kononnya mengambil dadah kegembiraan. Acara dipromosikan melalui dari mulut ke mulut dan telefon. Pesta ini diperincikan dalam buku ini Tabung Darah Disco.

Hari ini, pesta kereta bawah tanah hanya berkaitan dengan flash mob fenomena. Perincian untuk pesta kereta bawah tanah diterbitkan di blog, laman web dan senarai surat. Orang berkumpul seolah-olah secara spontan di puluhan bandar-bandar serata dunia.

Lihat juga

Sumber

  • McGinn, Dave. "Jangan hentikan kereta pesta gerila". Majalah dos, 18 Ogos 2005.
  • Lazarovic, Sarah. "Revelers See Stars at Underground Celebration". The Globe and Mail, 16 Ogos 2005.
  • "Pesta kereta bawah tanah". PJKJam dengan George Stroumboulopoulos, 12 Dis 2005.
  • James St. James. "Disco Bloodbath: Kisah Pembunuhan yang Hebat Tetapi Benar di Clubland".

Pin
Send
Share
Send