Steely Dan - Steely Dan

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Steely Dan
Steely Dan tampil pada tahun 2007. Walter Becker (l) bermain gitar elektrik, Donald Fagen (r) bermain melodica.
Steely Dan tampil pada tahun 2007. Walter Becker (l) bermain gitar elektrik, Donald Fagen (r) bermain melodica.
Maklumat latar belakang
AsalAnnandale-on-Hudson, New York, Amerika Syarikat
Genre
tahun aktif1971–1981, 1993 – sekarang
Label
Perbuatan yang berkaitan
Laman websteelydan.com
AhliDonald Fagen
Ahli yang lalu

Steely Dan adalah orang Amerika batu band yang ditubuhkan pada tahun 1972 oleh ahli teras Walter Becker (gitar, bass, vokal sokongan) dan Donald Fagen (papan kekunci, vokal utama). Menggabungkan unsur batu, jazz, muzik latin, R & B, blues[3] dan canggih pengeluaran studio dengan lirik yang samar dan ironis, band ini menikmati kejayaan kritikal dan komersial bermula dari awal tahun 1970-an hingga pecah pada tahun 1981.[3] Pada mulanya band ini mempunyai barisan inti, tetapi pada tahun 1974, Becker dan Fagen mengundurkan band dari persembahan langsung untuk menjadi kumpulan studio sahaja, memilih untuk merakam dengan pemeran berputar pemuzik sesi. Batu yang berguling telah memanggil mereka "muzikal yang sempurna antihira untuk tahun tujuh puluhan ".[4]

Setelah kumpulan itu dibubarkan pada tahun 1981, Becker dan Fagen kurang aktif sepanjang dekad berikutnya, walaupun kultus mengikuti[3] tetap setia kepada kumpulan tersebut. Sejak bersatu kembali pada tahun 1993, Steely Dan telah melakukan tur dengan mantap dan mengeluarkan dua album bahan baru, yang pertama, Dua Terhadap Alam, memperoleh a Anugerah Grammy untuk Album Terbaik Tahun Ini. Mereka telah menjual lebih dari 40 juta album di seluruh dunia dan dimasukkan ke dalam Dewan Kemasyhuran Rock and Roll pada bulan Mac 2001.[5][6][7][8] VH1 menduduki tempat Steely Dan di No. 82 dalam senarai 100 Artis Muzik Terhebat Sepanjang Masa.[9] Batu yang berguling menduduki tempat ke-15 dalam senarai 20 Duo Terhebat Sepanjang Masa.[10] Anggota pengasas Walter Becker meninggal dunia pada 3 September 2017, meninggalkan Fagen sebagai anggota rasmi tunggal.

Sejarah

Formatif dan tahun-tahun awal (1967-1972)

Becker dan Fagen bertemu pada tahun 1967 di Kolej Bard, dalam Annandale-on-Hudson, New York. Ketika Fagen melewati sebuah kafe, The Red Balloon, dia mendengar Becker berlatih gitar elektrik.[11] Dalam temu bual, Fagen menceritakan pengalamannya: "Saya mendengar lelaki ini berlatih, dan kedengarannya sangat profesional dan kontemporari. Kedengarannya, anda tahu, seperti orang kulit hitam."[11] Dia memperkenalkan dirinya kepada Becker dan bertanya, "Adakah anda ingin berada dalam kumpulan?"[11] Setelah mengetahui bahawa mereka menikmati muzik yang serupa, kedua-duanya mula menulis lagu bersama.

Becker dan Fagen mula bermain dalam kumpulan tempatan. Satu kumpulan seperti itu, yang dikenali sebagai Don Fagen Jazz Trio, Bad Rock Group dan kemudian Leather Canary, termasuk bintang komedi masa depan Chevy Chase pada gendang. Mereka memainkan lagu-lagu penutup oleh Batu Bergolek ("Dandelion"), Anggur Moby ("Hai Nenek"), dan Willie Dixon ("Sesudu penuh"), serta beberapa komposisi asli.[11] Terence Boylan, seorang pemuzik Bard yang lain, teringat bahawa Fagen mudah dibawa ke beatnik kehidupan semasa menghadiri kuliah: "Mereka tidak pernah keluar dari bilik mereka, mereka berjaga sepanjang malam. Mereka kelihatan seperti hantu - hitam turtlenecks dan kulitnya putih sehingga kelihatan seperti yogurt. Sama sekali tidak ada aktiviti, merokok rantai Teguran Bertuah dan dope."[11] Fagen sendiri kemudian akan mengingatnya sebagai "mungkin satu-satunya masa dalam hidup saya yang sebenarnya saya mempunyai kawan."[12]

Setelah Fagen lulus pada tahun 1969, keduanya berpindah ke Brooklyn dan cuba menggadaikan lagu mereka di Bangunan Brill dalam pusat bandar Manhattan. Kenny Vance (daripada Jay dan orang Amerika), yang memiliki pejabat produksi di gedung, tertarik dengan muzik mereka, yang menyebabkan mereka dapat bekerja pada soundtrack dengan anggaran rendah Richard Pryor filem Anda Perlu Berjalan Seperti Anda Bercakap atau Anda Akan Kalah. Becker kemudian berkata secara terang-terangan, "Kami melakukannya demi wang."[13] Satu siri demo dari tahun 1968 hingga 1971 boleh didapati dalam pelbagai siaran yang berbeza, tidak disahkan oleh Becker dan Fagen.[14] Koleksi ini mempunyai kira-kira 25 lagu dan terkenal dengan susunannya yang jarang (Fagen memainkan piano solo pada banyak lagu) dan lo-fi pengeluaran, berbeza dengan karya kemudian Steely Dan. Walaupun beberapa lagu ini ("Caves of Altamira", "Brooklyn", "Barrytown") direkodkan semula untuk album Steely Dan, kebanyakannya tidak pernah dirilis secara rasmi.

Becker dan Fagen bergabung dengan kumpulan tur Jay dan Amerika selama kira-kira satu setengah tahun.[15] Mula-mula mereka membayar $ 100 setiap pertunjukan, tetapi sebahagiannya menjalani tempoh band mereka pengurus pelancongan memotong gaji mereka menjadi separuh.[15] Penyanyi utama kumpulan itu, Jay Hitam, dijuluki Becker and Fagen "the Manson and Starkweather of rock 'n' roll", merujuk kepada pemimpin kultus Charles Manson dan pembunuh spree Charles Starkweather.[15]

Walaupun begitu, mereka sedikit berjaya setelah berpindah ke Brooklyn Barbra Streisand merakamkan lagu mereka "I Mean To Shine" pada tahun 1971nya Barbra Joan Streisand album. Nasib mereka berubah apabila salah seorang rakan Vance, Gary Katz, berpindah ke Los Angeles untuk menjadi pengeluar kakitangan untuk Rekod ABC. Dia mengupah Becker dan Fagen sebagai penulis lagu; mereka terbang ke California. Katz akan menghasilkan semua album 1970-an mereka dengan kerjasama jurutera Roger Nichols. Nichols akan memenangi enam Anugerah Grammy untuk kerjanya dengan kumpulan itu dari tahun 1970-an hingga 2001.[16]

Juga menyedari bahawa lagu-lagu mereka terlalu kompleks untuk artis ABC lain, atas cadangan Katz, Becker dan Fagen membentuk kumpulan mereka sendiri dengan pemain gitar Denny Dias dan Jeff "Skunk" Baxter, pemain dram Jim Hodder dan penyanyi David Palmer, dan Katz menandatangani mereka ke ABC sebagai artis rakaman. Peminat dari Pukul Generasi kesusasteraan, Fagen dan Becker menamakan kumpulan ini setelah "revolusioner" berkuasa wap dildo disebut dalam William S. Burroughs novel Makan Tengahari Telanjang.[17][18][19] Palmer bergabung sebagai vokalis utama kerana Fagen kadang-kadang ketakutan pentas, keengganannya untuk menyanyi di hadapan penonton, dan kerana label percaya bahawa suaranya tidak cukup "komersial".

Pada tahun 1972, ABC menerbitkan single pertama Steely Dan, "Dallas", yang disokong dengan "Sail the Waterway". Pengedaran salinan "stok" yang tersedia untuk orang awam nampaknya sangat terhad;[20] single terjual dengan sangat rendah sehingga salinan promosi lebih mudah didapati daripada salinan stok di pasaran pengumpul sekarang. Pada tahun 2015, "Dallas" dan "Sail the Waterway" adalah satu-satunya trek Steely Dan yang dilancarkan secara rasmi yang belum diterbitkan semula kaset atau cakera padat. Dalam temu bual (1995), Becker dan Fagen menyebut lagu-lagu itu "stinko."[21] "Dallas" kemudian diliputi oleh Poco pada mereka Tenggelam album.

Tidak Dapat Membeli Keseronokan dan Countdown ke Ekstasi (1972–1973)

Tidak Dapat Membeli Keseronokan, Album debut Steely Dan, dikeluarkan pada tahun 1972. Single hitnya "Buat sekali lagi"dan"Reelin 'Selama bertahun-tahun"masing-masing mencapai No. 6 dan No. 11 di carta perseorangan Billboard. Bersama dengan"Kerja kotor"(dinyanyikan oleh David Palmer, lagu-lagu itu menjadi ruji radio progresif.

Kerana keengganan Fagen untuk menyanyi secara langsung, Palmer menangani sebahagian besar tugas vokal di atas pentas. Namun, semasa lawatan pertama, Katz dan Becker memutuskan bahawa mereka lebih suka tafsiran Fagen mengenai lagu-lagu kumpulan itu, membujuknya untuk mengambil alih. Palmer secara senyap-senyap meninggalkan kumpulan itu semasa merakam album keduanya. Dia menulis hit No 2 "Jazzman"(1974) dengan Raja Carole.

Dikeluarkan pada tahun 1973, Countdown ke Ekstasi tidak berjaya secara komersial seperti album pertama Steely Dan. Becker dan Fagen tidak berpuas hati dengan sebilangan persembahan yang dirakam dan percaya bahawa penjualannya buruk kerana ia telah dirakam dengan tergesa-gesa semasa lawatan. Single album ini adalah "Tunjukkan Biz Kids"dan"Sekolah Lama Saya", kedua-duanya tinggal di bahagian bawah carta Papan Iklan (walaupun" Sekolah Tua Saya "dan - pada tahap yang lebih rendah -" Bodhisattva "menjadi pokok FM Rock pada waktunya).

Logik Pretzel dan Katy Berbohong (1974–1976)

Gitaris Jeff "Skunk" Baxter meninggalkan Steely Dan pada tahun 1974 ketika mereka berhenti tampil secara langsung dan mula bekerja di studio secara eksklusif.

Logik Pretzeldikeluarkan pada awal tahun 1974. Kumpulan yang beragam, termasuk single kumpulan yang paling berjaya, "Rikki Jangan Kehilangan Nombor Itu"(No. 4 di Papan Iklan Panas 100), dan sebutan nota untuk nota Duke Ellington dan James "Bubber" Miley"St. Louis Toodle-Oo Timur".

Semasa lawatan album sebelumnya, kumpulan ini telah menambahkan vokalis-perkusi Royce Jones, vokalis-papan kekunci Michael McDonald, dan pemain dram sesi Jeff Porcaro.[22] Porcaro memainkan lagu drum tunggal pada satu lagu, "Night By Night" Logik Pretzel (Jim Gordon memainkan gendang di semua trek yang tinggal, dan dia dan Porcaro sama-sama bermain di "Parker's Band"), mencerminkan semakin bergantung kepada Steely Dan pada pemuzik sesi (termasuk Taman Dekan dan Rick Derringer). Jeff Porcaro dan Katy Berbohong pemain piano David Paich akan terus membentuk Toto. Berusaha untuk kesempurnaan, Becker dan Fagen kadang-kadang meminta pemuzik untuk merakam sebanyak empat puluh setiap trek.[23]

Logik Pretzel adalah album Steely Dan pertama yang menampilkan Walter Becker pada gitar. "Sebaik sahaja saya bertemu [pemuzik sesi] Chuck Rainey", jelasnya," Saya rasa sebenarnya tidak perlu saya membawa gitar bass saya ke studio lagi ".[23]

Keretakan mula berkembang antara Becker-Fagen dan anggota Steely Dan yang lain (terutamanya Baxter dan Hodder), yang ingin melakukan lawatan. Becker dan Fagen tidak menyukai lawatan berterusan dan ingin menumpukan perhatian hanya pada penulisan dan rakaman. Ahli-ahli yang lain secara beransur-ansur meninggalkan kumpulan itu, kecewa dengan ini dan oleh peranan mereka yang semakin berkurangan di studio. Namun, Dias tetap bersama kumpulan tersebut hingga tahun 1980-an Gaucho dan Michael McDonald menyumbang vokal sehingga selang dua puluh tahun kumpulan selepas itu Gaucho. Baxter dan McDonald terus bergabung The Doobie Brothers. Persembahan lawatan terakhir Steely Dan adalah pada 5 Julai 1974, sebuah konsert di Auditorium Sivik Santa Monica di California.[24]

Becker dan Fagen merekrut pelbagai kumpulan pemain sesi untuk Katy Berbohong (1975), termasuk Porcaro, Paich, dan McDonald, juga gitaris Elliott Randall, saksofonis jazz Phil Woods, pemain gitar saksofonis / bass Wilton Felder, pemain perkusi / vibraphonist / keyboard Victor Feldman, keyboardist (dan pengeluar kemudian) Michael Omartian, dan pemain gitar Larry Carlton—Dias, Becker, dan Fagen menjadi satu-satunya ahli asal Steely Dan. Album ini menjadi emas dengan kekuatan "Black Friday" dan "Sneakers Buruk", tetapi Becker dan Fagen begitu tidak berpuas hati dengan suara album (dikompromikan oleh kesalahan DBX sistem pengurangan kebisingan) yang mereka minta maaf secara terbuka untuknya (di kulit belakang album) dan selama bertahun-tahun menolak untuk mendengarkannya dalam bentuk terakhir.[25] Katy Berbohong juga termasuk "Doctor Wu" dan "Chain Lightning".

Penipuan Diraja dan Aja (1976–1978)

Penipuan Diraja dikeluarkan pada bulan Mei 1976. Sebahagiannya kerana sumbangan Carlton yang terkenal, ia adalah album yang paling berorientasikan gitar kumpulan ini. Ia juga menampilkan persembahan oleh pemain dram sesi Bernard Purdie. Album ini dijual dengan baik di Amerika Syarikat, walaupun tanpa kekuatan single yang berjaya. Di UK single "Perceraian Haiti"(Top 20) mendorong penjualan album, menjadi hit pertama Steely Dan di sana.[26]Album keenam Steely Dan, yang dipengaruhi oleh jazz Aja, dibebaskan pada bulan September 1977. Aja mencapai Lima Besar dalam carta A.S. dalam masa tiga minggu, memenangi anugerah Grammy untuk "Jurutera - Rakaman Kejuruteraan Terbaik - Bukan Klasik." Ia juga merupakan salah satu LP Amerika pertama yang disahkan 'platinum' untuk penjualan lebih dari 1 juta album.[27][28]

Roger [Nichols] membuat rakaman itu terdengar seperti yang mereka lakukan. Dia luar biasa dalam kesediaan dan keinginannya untuk membuat rekod menjadi lebih baik.[29]Rekod yang kami buat tidak mungkin dapat dilakukan tanpa Roger. Dia hanya bersikap gila-gilaan untuk menjadikan suara rakaman menjadi yang kita sukai ... Dia selalu berfikir ada cara yang lebih baik untuk melakukannya, dan dia akan mencari jalan untuk melakukan apa yang kita perlukan dengan cara yang tidak dilakukan oleh orang lain selesai belum.[30]

~ Pengeluar Steely Dan Gary Katz mengenai Roger Nichols'peranan dalam legasi rakaman kumpulan ini.

Menampilkan vokal sokongan Michael McDonald, "Peg"(No. 11) adalah single pertama album, diikuti oleh" Josie "(No. 26) dan"Deacon Blues"(No. 19). Aja memantapkan reputasi Becker's dan Fagen sebagai penulis lagu dan penyempurnaan studio. Ia menampilkan pencahayaan jazz dan fusion seperti gitaris Larry Carlton dan Lee Ritenour; pemain bas Chuck Rainey; ahli saksofon Wayne Lebih pendek, Pete Christlieb, dan Tom Scott; pemain dram Steve Gadd, Rick Marotta dan Bernard Purdie; pemain piano Contoh Joe dan bekas-Miles Davis pemain piano / vibraphonist Victor Feldman dan pengeluar / arranger pemenang anugerah Grammy Michael Omartian (piano).

Merancang lawatan untuk menyokong Aja, Steely Dan mengumpulkan kumpulan live. Raptai berakhir dan lawatan dibatalkan ketika pemuzik sokongan mula membandingkan gaji.[31] Sejarah album ini didokumentasikan dalam episod siri TV dan DVD Album Klasik.

Selepas Aja ni berjaya, Becker dan Fagen diminta menulis tajuk lagu untuk filem itu FM. Filem ini adalah bencana box-office, tetapi filem itu lagu berjaya, memperoleh Steely Dan satu lagi penghargaan Grammy kejuruteraan. Ia adalah hit kecil di UK dan hampir tidak berjaya mengatasi 20 teratas di A.S.[26]

Gaucho dan perpecahan (1978–1981)

Becker dan Fagen mengambil cuti dari penulisan lagu untuk sebahagian besar tahun 1978 sebelum memulakan kerjanya Gaucho. Projek ini tidak akan berjalan dengan lancar: kemunduran teknikal, undang-undang, dan peribadi melambatkan pelepasan album dan seterusnya menyebabkan Becker dan Fagen menghentikan kerjasama mereka selama lebih dari satu dekad.[32]

Musibah melanda awal ketika seorang penolong jurutera secara tidak sengaja menghapus sebahagian besar "The Second Arrangement", lagu kegemaran Katz dan Nichols,[33] yang tidak pernah pulih. Lebih banyak masalah - kali ini sah - diikuti. Pada bulan Mac 1979, Rekod MCA membeli ABC, dan selama dua tahun berikutnya Steely Dan tidak dapat mengeluarkan album. Becker dan Fagen telah merancang untuk meninggalkan ABC untuk Rekod Warner Bros., tetapi MCA mendakwa pemilikan muzik mereka, menghalang mereka menukar label.

Kekacauan dalam kehidupan peribadi Becker juga mengganggu. Teman wanitanya meninggal kerana overdosis dadah di kalangan mereka Bahagian Barat Atas apartmen, dan dia disaman dengan harga $ 17 juta. Becker menetap di luar mahkamah, tetapi dia terkejut dengan tuduhan itu dan oleh akhbar tabloid liputan yang diikuti. Tidak lama kemudian, Becker dilanggar oleh teksi ketika melintasi jalan Manhattan, menghancurkan kaki kanannya di beberapa tempat dan memaksanya menggunakan tongkat.

Masih banyak masalah undang-undang yang akan datang. Komposer jazz Keith Jarrett saman Steely Dan kerana pelanggaran hak cipta, mendakwa bahawa mereka mempunyai asas GauchoJudul lagu pada salah satu komposisinya, "Long As You Know You Living Yours" (Fagen kemudian mengakui bahawa dia menyukai lagu itu dan bahawa ia telah menjadi pengaruh yang kuat).[34]

Gaucho akhirnya dibebaskan pada bulan November 1980. Walaupun sejarahnya terseksa, ini adalah kejayaan besar yang lain. Single pertama album, "Hey Sembilan belas", mencapai No. 10 di carta pop pada awal 1981, dan" Time Out of Mind "(menampilkan gitaris Mark Knopfler daripada Selat mengerikan) adalah hit sederhana pada musim bunga. "My Rival" ditampilkan dalam filem John Huston tahun 1980 Fobia. Roger Nichols memenangi anugerah Grammy kejuruteraan ketiga untuk karyanya di album.

Waktu cuti (1981-1993)

Steely Dan bubar pada bulan Jun 1981.[35] Becker dan keluarganya berpindah ke Maui, di mana dia menjadi "alpukat penjaja dan pengkritik gaya hidup kontemporari. "[36] Dia berhenti menggunakan ubat-ubatan, yang telah digunakannya sepanjang kariernya.[37][38][39] Sementara itu, Fagen mengeluarkan album solo, The Nightfly(1982), yang menjadi platinum di A.S. dan UK dan menghasilkan hit Top Twenty "I.G.Y. (Dunia yang Cantik)Pada tahun 1988 Fagen menulis skor Lampu Terang, Bandar Besar dan lagu untuk runut suaranya, tetapi dirakam sedikit. Dia kadang-kadang membuat karya produksi untuk artis lain, seperti juga Becker. Yang paling menonjol adalah dua album yang dihasilkan oleh Becker untuk Inggeris sophisti-pop kumpulan Krisis China, yang sangat dipengaruhi oleh Steely Dan.[40] Becker disenaraikan sebagai anggota rasmi China Crisis pada album pertama ini, tahun 1985 Memanjakan Ketidaksempurnaan, dan bermain papan kekunci pada hit 20 teratas UK kumpulan ini "Black Man RayUntuk kedua dari kedua album, tahun 1989 Diari Kuda Berongga, Becker hanya disenaraikan sebagai produser dan bukan sebagai ahli kumpulan.

Pada tahun 1986 Becker dan Fagen membuat persembahan Zazu, album oleh bekas model Rosie Vela dihasilkan oleh Gary Katz.[41] Keduanya menghidupkan kembali persahabatan mereka dan mengadakan sesi menulis lagu antara tahun 1986 dan 1987, sehingga hasilnya belum selesai.[42] Pada 23 Oktober 1991, Becker menghadiri konsert oleh New York Rock and Soul Revue, diasaskan bersama oleh Fagen dan penerbit / penyanyi Libby Titus (yang selama bertahun-tahun menjadi rakan kongsi Helm Levon daripada The Band dan kemudian menjadi isteri Fagen), dan secara spontan tampil bersama kumpulan itu.

Becker menghasilkan album solo kedua Fagen, Kamakiriad, pada tahun 1993. Fagen menganggap album itu sebagai sekuel The Nightfly.[rujukan diperlukan]

Pertemuan semula, Hidup di Amerika (1993–2000)

Steely Dan, yang ditunjukkan di sini pada tahun 2007, sering melakukan lawatan setelah melakukan reformasi pada tahun 1993.

Becker dan Fagen bersatu kembali untuk lawatan Amerika untuk menyokong Kamakiriad, yang dijual dengan buruk walaupun pencalonan Grammy untuk Album of the Year. Dengan Becker memainkan gitar utama dan irama, pasangan ini menyusun sebuah kumpulan yang merangkumi pemain papan kekunci kedua, gitaris utama kedua, pemain bass, pemain dram, vibraphonist, tiga penyanyi penyokong wanita, dan bahagian saksofon empat keping. Di antara pemuzik dari live band, beberapa akan terus bekerjasama dengan Steely Dan pada dekad berikutnya, termasuk pemain bass Tom Barney dan pemain saksofon Benjolan Cornelius dan Chris Potter. Semasa lawatan ini, Fagen memperkenalkan dirinya sebagai "Rick Strauss"dan Becker sebagai"Frank Poulenc".

Pada tahun berikutnya, MCA melepaskan Warganegara Steely Dan, satu set kotak yang menampilkan keseluruhan katalog mereka (kecuali single debut mereka "Dallas" / "Sail The Waterway") pada empat CD, ditambah empat lagu tambahan: "Di sini di Dunia Barat" (awalnya dikeluarkan pada tahun 1978 "Greatest Hits"), "FM" (single 1978), demo 1971 "Everyone's Gone to the Movies" dan "Bodhisattva (live)", yang terakhir dirakam pada kaset pada tahun 1974 dan dilancarkan sebagai sisi B pada tahun 1980. Pada tahun itu Becker mengeluarkan album solo sulung, 11 Jejak Pukulan, yang dihasilkan bersama oleh Fagen.

Steely Dan melakukan tur lagi untuk menyokong set kotak dan Lintasan. Pada tahun 1995 mereka mengeluarkan CD langsung, Hidup di Amerika, disusun dari rakaman beberapa konsert 1993 dan 1994. Jelajah Art Crimes diikuti, termasuk tarikh di Amerika Syarikat, Jepun, dan pertunjukan Eropah pertama mereka dalam 22 tahun. Selepas aktiviti ini, Becker dan Fagen kembali ke studio untuk memulakan kerja dengan album baru.

Dua Terhadap Alam dan Segala-galanya Harus Pergi (2000–2003)

Pada tahun 2000 Steely Dan mengeluarkan album studio pertama mereka dalam 20 tahun: Dua Terhadap Alam. Ia memenangi empat Anugerah Grammy: Album Rekayasa Terbaik - Bukan Klasik, Album Vokal Pop Terbaik, Persembahan Pop Terbaik oleh Duo atau Kumpulan dengan Vokal ("Sepupu Dupree"), dan Album Terbaik (walaupun terdapat persaingan dalam kategori ini dari Eminems The Marshall Mathers LP dan Radioheads Anak A). Pada musim panas tahun 2000, mereka memulakan lawatan Amerika yang lain, diikuti dengan lawatan antarabangsa pada akhir tahun itu. Lawatan ini menampilkan pemain gitar Jon Herington, yang akan terus bermain dengan kumpulan itu selama dua dekad akan datang. Kumpulan itu mengeluarkan Pesta Jazz-Rock TV mewah DVD, mendokumentasikan persembahan konsert live-in-the-studio lagu-lagu popular dari sepanjang karier Steely Dan. Pada bulan Mac 2001, Steely Dan dimasukkan ke dalam Dewan Kemasyhuran Rock and Roll.[5][6]

Pada tahun 2003 Steely Dan dilepaskan Segala-galanya Harus Pergi. Berbeza dengan karya mereka yang terdahulu, mereka telah berusaha menulis muzik yang merakam secara langsung. Becker menyanyikan vokal utama pada album studio Steely Dan untuk pertama kalinya ("Slang of Ages" - dia telah menyanyikan lagu utama "Book of Liars" sendiri di Hidup di Amerika). Lebih sedikit pemuzik sesi dimainkan Segala-galanya Harus Pergi daripada yang biasa pada album Steely Dan: Becker bermain bass di setiap trek dan gitar utama di lima trek; Fagen menambah piano, piano elektrik, organ, synthesizer, dan perkusi di atas vokalnya; pemain dram pelancongan Keith Carlock dimainkan di setiap trek.

Pemecatan Roger Nichols

Pada tahun 2002 semasa rakaman Segala-galanya Harus Pergi, Becker dan Fagen memecat jurutera mereka Roger Nichols, yang telah bekerja dengan mereka selama 30 tahun, tanpa penjelasan atau pemberitahuan, menurut revisi bukunya penulis biografi band Brian Sweet 2018 Reelin 'in the Years.[43]

Melancong, aktiviti solo (2003–2017)

Untuk menyelesaikannya Burung malam trilogi, Fagen dikeluarkan Morph the Cat pada tahun 2006. Steely Dan kembali ke lawatan tahunan pada tahun itu dengan Steelyard "Sugartooth" McDan dan The Fab-Originees.com Tour.[44] Walaupun terdapat banyak turun naik keahlian, live band menampilkan pemain utama Herrington, Carlock, bassist Freddie Washington, bahagian tanduk dari Michael Leonhart, Jim Pugh, Roger Rosenberg, dan Walt Weiskopf, dan penyokong vokalis Carolyn Leonhart dan Cindy Mizelle. Jelajah Heavy Rollers 2007 merangkumi tarikh di Amerika Utara, Eropah, Jepun, Australia, dan New Zealand, menjadikannya lawatan mereka yang paling luas.[45]

Think Fast Tour yang lebih kecil diikuti pada tahun 2008, dengan keyboardist Jim Janggut menyertai live band. Pada tahun itu Becker mengeluarkan album kedua, Wang Circus, dihasilkan oleh Larry Klein dan diilhamkan oleh Muzik Jamaica. Pada tahun 2009 Steely Dan mengadakan lawatan ke Eropah dan Amerika secara meluas dalam Left Bank Holiday and Rent Party Tour mereka, berselang-seli antara konsert satu tarikh standard di tempat-tempat besar dan pertunjukan teater berbilang malam yang memaparkan persembahan Penipuan Diraja, Aja, atau Gaucho secara keseluruhan pada malam-malam tertentu. Pada tahun berikutnya, Fagen mengadakan lawatan kumpulan besar Dukes of Rhythm Revue September dengan McDonald, Boz Scaggs, dan anggota live band Steely Dan, yang repertoarnya menyertakan lagu-lagu oleh ketiga-tiga penulis lagu. Jurutera studio lama Roger Nichols meninggal dunia barah pankreas pada 10 April 2011.[46] Steely Dan's Shuffle Diplomacy Tour tahun itu merangkumi senarai set dan tarikh yang diperluas di Australia dan New Zealand. Fagen mengeluarkan album keempatnya, Kondo Tenggelam, pada tahun 2012. Ini adalah rilis solo pertamanya yang tidak berkaitan dengan Burung malam trilogi.

The Mood Swings: 8 Miles to Pancake Day Tour bermula pada bulan Julai 2013 dan menampilkan larian lapan malam di Teater Beacon di New York City.[47] Jamalot Ever After, lawatan Amerika Syarikat 2014 mereka, bermula pada 2 Julai tahun lalu Portland, Oregon hingga 20 September di Pelabuhan Chester, New York.[48] Jelajah Malaikat Rockabye Gollie 2015 termasuk aksi pembukaan Elvis Costello dan Penyamar dan tarikh di Festival Muzik dan Kesenian Coachella Valley. Lawatan Dan Yang Tahu Banyak diikuti pada tahun 2016, dengan Steve Winwood pembukaan. Steely Dan juga membuat persembahan di Mangkuk Hollywood di Los Angeles dengan orkestra yang menyertainya.

Kumpulan ini memainkan pertunjukan terakhirnya dengan Becker pada tahun 2017. Pada bulan April, mereka bermain 12 tahun Reelin 'In the Chips tempat tinggal di las vegas dan California Selatan.[49] Persembahan akhir Becker datang pada 27 Mei di Greenwich Town Party di Greenwich, Connecticut.[50] Kerana sakit, Becker tidak bermain dalam konsert Steely Dan dua Klasik Timur dan Barat di Stadium Dodger dan Padang Citi dalam Julai.[51] Fagen memulakan lawatan pada musim panas itu dengan kumpulan sokongan baru, The Nightflyers.

Selepas kematian Becker (2017 – sekarang)

Becker meninggal dunia akibat komplikasi barah esofagus pada 3 September 2017.[52] Dalam catatan yang dikeluarkan kepada media, Fagen mengingati teman lama dan rakan sekumpulannya, dan berjanji untuk "menyimpan muzik yang kami hasilkan bersama-sama selama saya dapat dengan kumpulan Steely Dan."[53] Selepas kematian Becker, Steely Dan menghormati komitmen untuk melakukan lawatan singkat ke Amerika Utara pada bulan Oktober 2017 dan tiga tarikh konsert di United Kingdom dan Ireland untuk Bluesfest dengan dua kali ganda dengan Doobie Brothers.[54] Kumpulan ini memainkan konsert pertamanya selepas kematian Becker pada Thackerville, Oklahoma, pada 13 Oktober.[54] Sebagai penghormatan kepada Becker, mereka membawakan lagu solonya "Book of Liars", dengan Fagen menyanyikan vokal utama, di beberapa konsert dalam lawatan itu.[55]

Janda dan harta tanah Becker menuntut Fagen pada akhir tahun itu, dengan alasan bahawa harta tanah itu harus menguasai 50% saham kumpulan itu.[56] Fagen mengemukakan saman balas, dengan alasan bahawa kumpulan itu telah membuat rancangan pada tahun 1972 yang menyatakan bahawa ahli kumpulan meninggalkan band atau mati melepaskan bahagian output band kepada anggota yang masih hidup. Pada bulan Disember, Fagen mengatakan bahawa dia lebih suka mengundurkan nama Steely Dan setelah kematian Becker, dan sebaliknya akan melakukan tur dengan iterasi kumpulan ini dengan nama lain, tetapi dipujuk untuk tidak oleh penganjur untuk alasan komersial.[57]

Pada tahun 2018, Steely Dan melakukan lawatan musim panas ke Amerika Syarikat dengan The Doobie Brothers sebagai rakan utama.[58] Kumpulan ini juga memainkan tempat tinggal sembilan pertunjukan di Beacon Theatre di New York City pada Oktober itu.[59] Pada bulan Februari 2019, kumpulan ini memulakan lawatan ke Britain dengan Steve Winwood.[60] Gitaris Connor Kennedy dari The Nightflyers bergabung dengan live band, bermula dengan tempat tinggal sembilan malam di The Venetian Resort di Las Vegas pada April 2019.[61]

Pada 25 Jun 2019, Majalah New York Times menyenaraikan Steely Dan antara ratusan artis yang bahannya dilaporkan musnah di 2008 Kebakaran sejagat.[62]

Gaya muzik dan lirik

Muzik

Keseluruhan suara

Perhatian khusus diberikan kepada suara setiap instrumen. Rakaman dilakukan dengan penuh kesetiaan dan perhatian terhadap detail sonik, dan dicampurkan sehingga semua instrumen didengar dan tidak ada yang diberi keutamaan yang tidak semestinya. Album-album mereka juga terkenal dengan suara produksi yang 'hangat' dan 'kering', dan penggunaan yang lebih baik gema dan berkumandang.

Menyokong vokal

Becker dan Fagen menyukai gaya penyokong vokal yang dipengaruhi oleh jiwa, yang selepas beberapa album pertama hampir selalu dipersembahkan oleh paduan suara wanita (walaupun Michael McDonald tampil menonjol di beberapa trek, termasuk lagu 1975 "Black Friday" dan lagu 1977 "Peg"). Medan Venetta, Sherlie Matthews dan Raja Clydie adalah trio pilihan untuk menyokong vokal pada album akhir 1970-an kumpulan itu.[63] Vokalis sokongan lain termasuk Timothy B. Schmit, Tawatha Agee, Raja Putih Brenda, Carolyn Leonhart, Janice Pendarvis, Catherine Russell, Cynthia Calhoun, Victoria Cave, Cindy Mizelle, dan Jeff Young. Kumpulan ini juga menampilkan penyanyi seperti Patti Austin dan Valerie Simpson pada projek kemudian seperti Gaucho.

Tanduk

Susunan tanduk telah digunakan pada lagu dari semua album Steely Dan. Mereka biasanya mempunyai alat seperti sangkakala, trombon dan saksofon, walaupun mereka juga telah menggunakan instrumen lain seperti seruling dan klarinet. Bahagian tanduk kadang-kadang menyatukan garis sintetik sederhana untuk mengubah kualiti nada garis tanduk individu; misalnya dalam "Deacon Blues" ini dilakukan untuk "menebal" salah satu baris saksofon. Pada album mereka yang terdahulu, Steely Dan menampilkan penyusun tetamu dan pada album kemudiannya karya penyusunan dikreditkan kepada Fagen.

Komposisi dan penggunaan kord

Steely Dan terkenal dengan penggunaannya urutan kord dan harmoni yang meneroka kawasan ketegangan muzik antara bunyi pop tradisional dan jazz. Khususnya, mereka terkenal dengan penggunaan kord add 2, sejenis tambah kord nada, yang mereka julukan mu jurusan.[64][65][66] Kord biasa lain yang digunakan oleh Steely Dan termasuk kord slash contohnya Bb / C atau E7 / A. Notasi ini menunjukkan akord (ditunjukkan di sebelah kiri garis miring) dengan nota selain tonik (ditunjukkan di sebelah kanan garis miring) sebagai nada bernada paling rendah.[67]

Lirik

Subjek lirik Steely Dan adalah pelbagai, tetapi dalam pendekatan asas mereka sering membuat fiksyen personae yang mengambil bahagian dalam naratif atau situasi. Kedua-duanya mengatakan bahawa jika dilihat kembali, kebanyakan album mereka mempunyai "nuansa" dari Los Angeles atau New York City, dua bandar utama di mana Becker dan Fagen tinggal dan bekerja. Watak muncul dalam lagu-lagu mereka yang membangkitkan bandar-bandar ini. Lirik Steely Dan sering membingungkan pendengar,[68] dengan makna sebenar lagu "tidak dikodkan" melalui pendengaran berulang, dan pemahaman yang lebih kaya mengenai rujukan dalam lirik. Dalam lagu "Everyone's Gone to the Movies," baris "Saya tahu anda sudah biasa dengan 16 atau lebih, maaf kami hanya mempunyai lapan" merujuk kepada penghitungan beberapa artikel, tetapi Filem 8 mm, yang mempunyai kualiti lebih rendah daripada 16 mm atau format yang lebih besar dan sering digunakan untuk pornografi, menggarisbawahi kenyataan saksi filem Mr. LaPage.[69]

Secara tematik, Steely Dan menciptakan alam semesta yang dikendalikan oleh orang-orang yang kalah, merayap dan pemimpi yang gagal, sering menjadi mangsa obsesi dan khayalan mereka sendiri. Motif ini diperkenalkan dalam lagu hit pertama Dan, "Do It Again," yang berisi perihalan tentang koboi pembunuh yang mengalahkan tiang gantungan, seorang lelaki yang dimanfaatkan oleh teman wanita yang curang, dan seorang penjudi obsesif, yang semuanya tidak dapat untuk memerintahkan nasib mereka sendiri; tema serupa yang terperangkap dalam lingkaran kematian pembuatan sendiri muncul di seluruh katalog mereka. Tema lain yang mereka terokai termasuk prasangka, penuaan, kemiskinan, dan ennui kelas menengah.

Banyak yang berpendapat bahawa Steely Dan tidak pernah menulis lagu cinta yang tulen, sebaliknya berurusan dengan minat peribadi dalam bentuk obsesi yang merosakkan.[70] Banyak lagu mereka menyangkut cinta, tetapi tipikal lagu Steely Dan adalah kelainan yang ironis atau mengganggu dalam lirik yang mengungkapkan kenyataan yang lebih gelap. Sebagai contoh, "cinta" yang dinyatakan sebenarnya adalah mengenai pelacuran ("Pearl of the Quarter"), sumbang mahram ("Sepupu Dupree"), pornografi (" Semua Orang Menuju Filem "), atau beberapa perkara lain yang tidak dapat diterima secara sosial.[71] Namun, beberapa rakaman era demo mereka menunjukkan Fagen dan Becker menyatakan percintaan, termasuk "Tempat Duduk Ini Telah Diambil", "Oh, Wow, Ini Anda" dan "Come Back Baby".

Lirik Steely Dan mengandungi rujukan halus dan dikodkan, ungkapan slanga yang tidak biasa (dan kadang-kadang asli), pelbagai "permainan kata." Lirik yang tidak jelas dan kadang-kadang menggoda telah menimbulkan banyak usaha oleh peminat untuk menjelaskan "makna dalaman" lagu-lagu tertentu.[72][73] Jazz adalah tema berulang, dan terdapat banyak rujukan dan kiasan filem, televisyen dan sastera lain, seperti "Home at Last" (dari Aja), yang diilhamkan oleh Homers Odyssey.[74]

Beberapa lirik mereka terkenal kerana tidak biasa meter corak; contoh utama ini adalah hit 1972 mereka "Reelin 'Selama bertahun-tahun", yang memasukkan sebilangan besar kata ke dalam setiap baris, memberikannya kualiti yang sangat disinkronkan.

"Menjatuhkan nama"adalah alat lirik Steely Dan yang lain; rujukan ke tempat-tempat nyata dan orang banyak dalam lagu-lagu mereka. Lagu" My Old School "adalah contoh, merujuk kepada Annandale (Annandale-on-Hudson, New York, adalah rumah bagi Kolej Bard, yang kedua-duanya hadir dan di mana mereka bertemu), dan Dua Terhadap Alam album (2000) mengandungi banyak rujukan ke wilayah asal duo itu, kawasan metro New York, termasuk daerah Taman Gramercy, Kedai Buku Strand, dan kedai makanan kelas atas Dekan & DeLuca. Dalam lagu "Glamour Profession" kesimpulan kesepakatan dadah disambut dengan ladu di Mr. Chow, sebuah restoran Cina di Bukit Beverly. Malah kumpulan ini bekerja rujukan diri; dalam lagu "Show Biz Kids", subjek-subjeknya secara sardonis digambarkan memiliki "T-shirt Steely Dan."

Kumpulan ini juga sering memeriksa minuman, biasanya beralkohol, dalam lagu mereka: rum dan coke ("Daddy Jangan Tinggal di New York City Itu Tidak Lagi"), piña coladas ("Sneakers Buruk"), zombi ("Perceraian Haiti"), lembu hitam ("Lembu Hitam"), Wiski Scotch ("Deacon Blues"), retsina ("Rumah Akhirnya"), anggur limau gedang ("FM"), wain ceri ("Time Out of Mind"), Cuervo Gold ("Hey Sembilan belas"), kirschwasser ("Babylon Sisters"), Tanqueray ("Makan tengah hari dengan Gina"), Angin Kuba (Lagu solo Fagen "The Goodbye Look"), dan margarita ("Everything Must Go") semuanya disebut dalam lirik Steely Dan.[75]

Ahli

Ahli semasa

 • Donald Fagen - vokal utama, papan kekunci (1972–1981, 1993 – sekarang)

Bekas ahli

 • Walter Becker - gitar, bass, sandaran dan vokal utama (1972–1981, 1993–2017; kematiannya)
 • Jeff "Skunk" Baxter - gitar, vokal sokongan (1972–1974)
 • Denny Dias - gitar (1972–1974, sumbangan studio sehingga 1977)
 • Jim Hodder - gendang, sandaran dan vokal utama (1972–1974; meninggal 1990)
 • David Palmer - sokongan dan vokal utama (1972–1973)
 • Royce Jones - sokongan dan vokal utama, perkusi (1973–1974)
 • Michael McDonald - papan kekunci, vokal sokongan (1974, sumbangan studio hingga 1980)
 • Jeff Porcaro - gendang (1974, sumbangan studio hingga 1980; meninggal 1992)

Garis Masa

Diskografi

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Biografi STEELY DAN". Alkitab Batu Besar. Diarkibkan daripada asal pada 23 Oktober 2013. Diperoleh 3 Ogos, 2013.
 2. ^ Gimmers, Mof. "Walter Becker Steely Dan Teringat". The Quietus. Diperoleh 2 Disember, 2017.
 3. ^ a b c Semua Muzik Steely Dan: Biografi.
 4. ^ "Steely Dan". Dewan Kemasyhuran Rock & Roll. Diperoleh 18 Ogos, 2018.
 5. ^ a b "Pemain Hall of Fame Rock and Roll". Diarkibkan daripada asal pada 4 Disember 2006. Diperoleh 22 Disember, 2006.
 6. ^ a b "Countdown to Infamy". Diarkibkan daripada asal pada 21 September 2013. Diperoleh 22 Disember, 2006.
 7. ^ "The Modesto Bee: Reelin 'bertahun-tahun dengan Steely Dan's Walker Becker". Modbee.com. 1 Ogos 2008. Diarkibkan daripada asal pada 3 Julai 2009. Diperoleh 15 Oktober, 2011.
 8. ^ "Official Steely Dan | Tarikh Lawatan 2013 | MOOD SWINGS '13 | SUMBER". Steelydan.com. Diarkibkan daripada asal pada 9 Mac 2016. Diperoleh 3 Ogos, 2013.
 9. ^ "Ep. 215 - 100 Artis Terhebat Sepanjang Masa (Jam 2) - Terhebat - Ringkasan Episod, Sorotan, dan Rekap". VH1.com. Diperoleh 10 Mac, 2015.
 10. ^ "20 Duo Terhebat Sepanjang Masa". Batu yang berguling. 17 Disember 2015. Diperoleh 5 September, 2020.
 11. ^ a b c d e Brunner, Rob (17 Mac 2006). "Kembali ke Annadale: Asal-usul Steely Dan". EW.com. Diperoleh 22 Mac, 2012.
 12. ^ "Asal-usul Steely Dan". Hiburan Mingguan. Diperoleh 18 Ogos, 2018.
 13. ^ Kaki Logam Isu # 2.
 14. ^ Becker, Walter (19 Januari 2000). "Untuk perubahan". www.steelydan.com. Diarkibkan daripada asal pada 11 November 2006. Diperoleh 18 Ogos, 2018.
 15. ^ a b c Kaki Logam: Isu # 1 Diarkibkan 28 Ogos 2008, di Mesin Wayback.
 16. ^ "Roger Nichols". Diarkibkan daripada asal pada 30 November 2010. Diperoleh 3 September, 2010.
 17. ^ "Kembalinya Steely Dan". Majalah Mojo. Oktober 1995. Diperoleh 15 Disember, 2006.
 18. ^ "Soalan Lazim Steely Dan Rasmi". Diarkibkan daripada asal pada 27 Disember 2011. Diperoleh 18 Januari, 2007.
 19. ^ Burroughs, Williams S. (1962). Makan Tengahari Telanjang (Cetakan semula 1991 ed.). New York: Grove Press. hlm.77.
 20. ^ "45cat - Steely Dan - Dallas / Sail The Waterway - ABC - Amerika Syarikat - ABC-11323". Diperoleh 10 Mac, 2015.
 21. ^ "Temu ramah Steely Dan dengan ahli CompuServe". Granatino.com. 20 Oktober 1995. Diarkibkan daripada asal pada 27 September 2011. Diperoleh 15 Oktober, 2011.
 22. ^ "Timeline Bio | Official Steely Dan". Steelydan.com. 11 Oktober 2006. Diarkibkan daripada asal pada 16 Mac 2012. Diperoleh 15 Oktober, 2011.
 23. ^ a b Majalah Q, 103 April 1995. "Bukankah dia sudah dewasa", ditulis oleh Andy Gill, halaman 41–3 yang diterbitkan oleh Metro EMAP
 24. ^ "Soalan Lazim Steely Dan rasmi: The Steely Dan Years Kemudian". Diarkibkan daripada asal pada 27 Disember 2011. Diperoleh 22 Mac, 2012.
 25. ^ Dias, Denny. "Katy dan The Gremlin". www.steelydan.com. Diarkibkan daripada asal pada 30 November 2017. Diperoleh 18 Ogos, 2018.
 26. ^ a b "Syarikat Carta Rasmi UK". www.officialcharts.com. Diperoleh 18 Ogos, 2018.
 27. ^ "The Rolling Stone 500 Album Terhebat Sepanjang Masa". Batu yang berguling. Diperoleh 21 Disember, 2006. 145. Aja, Steely Dan
 28. ^ "Pemenang Anugerah Grammy". Diperoleh 21 Disember, 2006.
 29. ^ Sisario, Ben (17 April 2011). "Roger Nichols, 66, Artis Antara Jurutera Bunyi". New York Times. Diperoleh 18 April, 2011.
 30. ^ Cromelin, Richard (13 April 2011). "Roger Nichols meninggal pada usia 66 tahun; jurutera memberikan Steely Dan suara khasnya". Los Angeles Times. Diperoleh 18 April, 2011.
 31. ^ Steely Dan - Robert Klein Temubual 12/15/1980 - Bahagian 2 pada Youtube
 32. ^ James L. Kelley, "Steely Dan's Donald Fagen: Kes salah identiti diri, yang diperbetulkan oleh penyusunan semula diri." Dalam: E. Vanderheiden, & C.-H. Mayer (Eds.), Kesalahan, kesalahan dan kegagalan merentasi budaya: Menavigasi potensi (hlm. 91-107). Cham, Switzerland: Springer, 2019, h. 100.
 33. ^ Manis, Brian (2000). Steely Dan: Reelin 'in the Years. Omnibus Press. hlm. 137. ISBN 9780711982796.
 34. ^ Breskin, David (c. 1980). "Steely Dan (Temu ramah)". Majalah Pemuzik. Diarkibkan daripada asal pada 10 Mac 2007. Diperoleh 21 Disember, 2006.
 35. ^ Anderson, Stacey (21 Jun 2011). "Ketika Jimmy Page Debut dengan Yardbirds dan Steely Dan Broke Up". Batu yang berguling. Diperoleh 25 Oktober, 2011.
 36. ^ Fagen, Donald. "Timeline Bio | Official Steely Dan". www.steelydan.com. Diarkibkan daripada asal pada 16 Mac 2012. Diperoleh 18 Ogos, 2018.
 37. ^ "Salon.com: Skank canggih". Diarkibkan daripada asal pada 21 Mei 2008. Diperoleh 19 Jun, 2008.
 38. ^ "Wawancara LA Times dengan Steely Dan: Return of the Nightfly". Diarkibkan daripada asal pada 20 Mac 2008. Diperoleh 19 Jun, 2008.
 39. ^ "Ulasan Majalah Stylus: Steely Dan - Gaucho - Pada Pemikiran Kedua". Diperoleh 19 Jun, 2008.
 40. ^ Bush, John. "Krisis China | Biografi". Semua Muzik. Diperoleh 26 Januari, 2014.
 41. ^ "Rosie Vela: Menghadapi Muzik". Metal Leg - Majalah Steely Dan. Mei 1994. Diarkibkan daripada asal pada 17 Februari 2012. Diperoleh 22 Mac, 2012.
 42. ^ John Sakamoto (29 Februari 2000). "Soal Jawab Dan Steely Dan". Jam!. Diarkibkan daripada asal pada 12 Mei 2013. Diperoleh 27 Mei, 2012.
 43. ^ Sweet, Brian (16 Ogos 2018). "Steely Dan: Reelin 'in the Years". Omnibus Press - melalui Buku Google.
 44. ^ "Steely Dan Mengumumkan Jelajah Musim Panas A.S. dengan Michael McDonald". Diarkibkan daripada asal pada 5 Disember 2006. Diperoleh 22 Disember, 2006.
 45. ^ "Jelajah Steely Dan Rasmi Berat 2007". Steelydan.com. Diarkibkan daripada asal pada 11 Oktober 2011. Diperoleh 15 Oktober, 2011.
 46. ^ Morris, Christopher (10 April 2011). "Roger Nichols, jurutera muzik, mati". Kepelbagaian. Diperoleh 10 April, 2011.[pautan mati kekal]
 47. ^ "Official Steely Dan | Tarikh Lawatan 2013 | Mood Swings '13". Steelydan.com. 29 Julai 2013. Diarkibkan daripada asal pada 5 Ogos 2013. Diperoleh 3 Ogos, 2013.
 48. ^ "Steely Dan mengumumkan lawatan ke Amerika Utara". USA Hari Ini. 14 April 2014. Diperoleh 19 April, 2015.
 49. ^ "Steely Dan Tetap Konsisten, Kompleks, Keren di Residensi Las Vegas". Jurnal Kajian Las Vegas. 25 April 2017. Diperoleh 3 September, 2017.
 50. ^ "Saksikan Konsert Akhir Steely Dan Bersama Walter Becker". Batu yang berguling. 5 September 2017. Diperoleh 14 September, 2017.
 51. ^ "Steely Dan di Classic East - Minus Walter Becker". Kumpulan Klasik Terbaik. 30 Julai 2017. Diperoleh 3 September, 2017.
 52. ^ Kreps, Daniel (3 September 2017). "Walter Becker, Pengasas Bersama Steely Dan, Meninggal 67 tahun". Batu yang berguling. Diperoleh 3 September, 2017.
 53. ^ Saperstein, Pat (3 September 2017). "Steely Dan's Donald Fagen pada Walter Becker: 'Lucu Histeris, Penulis Lagu Hebat'". Kepelbagaian. Diperoleh 3 September, 2017.
 54. ^ a b Kreps, Daniel. "Steely Dan Mengumumkan Jelajah Mengikuti Kematian Walter Becker". Batu yang berguling. Diperoleh 12 September, 2017.
 55. ^ "Tonton Penghormatan Steely Dan Pay kepada Walter Becker Dengan Prestasi Jarang" Buku Pembohong"". Putar. 19 Oktober 2017. Diperoleh 19 Oktober, 2017.
 56. ^ Hughes, William (22 November 2017). "Steely Dan Now Reelin 'dalam Tuntutan Tuntutan". The A.V. Kelab.
 57. ^ "Donald Fagen Membincangkan Kehilangan Walter Becker dan Masa Depan Steely Dan". Batu yang berguling. Diperoleh 20 Disember, 2017.
 58. ^ "Steely Dan & The Doobie Brothers Mengumumkan Jelajah Musim Panas 2018". JamBase. 8 Januari 2018.
 59. ^ Giles, Jeff. "Steely Dan Mengumumkan Pertunjukan Bertema untuk 2018". Rock Klasik Ultimate. Diperoleh 31 Januari, 2019.
 60. ^ "Steely Dan mengumumkan lawatan UK 2019/Ireland bersama Steve Winwood". AXS. Diperoleh 31 Januari, 2019.
 61. ^ Barry, John W. (13 Februari 2019). "Steely Dan: Pemain gitar Woodstock Connor Kennedy menyertai kumpulan ikonik". Jurnal Poughkeepsie. Diperoleh 14 Februari, 2019.
 62. ^ Rosen, Jody (25 Jun 2019). "Inilah Beratus-ratus Lagi Artis yang Tapenya Hancur dalam Kebakaran UMG". The New York Times. Diperoleh 28 Jun, 2019.
 63. ^ Pemain Sesi Steely Dan Diarkibkan 16 Februari 2005, di Mesin Wayback, Di Bawah Pohon Banyan dengan Steely Dan (arkib). Diakses pada 18 Januari 2007
 64. ^ "Pengenalan Buku Lagu Steely Dan". Diarkibkan daripada asal pada 3 Januari 2010. Diperoleh 10 Februari, 2010.
 65. ^ "Penjelasan Kord Utama Mu Steely Dan Mu". Diperoleh 10 Februari, 2010.
 66. ^ "Steely Dan Chords". Diperoleh 20 Januari, 2010.
 67. ^ "Slash Chords - Teori Muzik - Gitar Pemula Pelajaran 8 - Teori Slash Chord". About.com Gitar. Diperoleh 8 April, 2016.
 68. ^ Reed, Bobby (8 Oktober 2003). "Steely Dan kembali pada tahun 1979". Chicago Sun-Times. Diperoleh 4 Ogos, 2016.
 69. ^ https://www.allmusic.com/song/everyones-gone-to-the-movies-mt0005016727
 70. ^ Rolls, Chris (2 Mac 2006). "Temu ramah dengan Donald Fagen". MP3.com. Diarkibkan daripada asal pada 10 Mac 2007. Diperoleh 21 Disember, 2006.
 71. ^ "Mengungkap misteri Steely Dan". Warta Pasca Pittsburgh. Diperoleh 5 November, 2017.
 72. ^ "Kamus Steely Dan". Diperoleh 21 Disember, 2006.
 73. ^ "Halaman selamat datang". Diperoleh 10 Mac, 2015.
 74. ^ Alan Lewens (Pengarah) (2000). Album Klasik: Steely Dan: Aja (episod televisyen).
 75. ^ Breithaupt, Don (17 Mei 2007). Aja Steely Dan. 33 1/3. 46 (Edisi pertama.) New York: Buku Continuum. hlm. 130pp. ISBN 978-0-8264-2783-0. Diperoleh 29 Oktober, 2011.

Pautan luaran

Steely Dan Madness: Walking the Tightrole di Star City (Temu ramah & profil 1974)

Pin
Send
Share
Send