Jamuan negeri - State banquet

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Meja bulat diletakkan untuk makan malam negara di Ruang Makan Negeri dekat rumah Putih. Emas besar pengecas pinggan adalah dari Perkhidmatan china Eisenhower.

A jamuan negeri adalah pegawai jamuan dihoskan oleh Ketua negara dalam dirinya kediaman rasmi untuk ketua negara yang lain, atau kadang-kadang Ketua kerajaan, dan tetamu lain. Biasanya sebagai sebahagian daripada a lawatan negeri atau persidangan diplomatik, ia diadakan untuk meraikan hubungan diplomatik antara tuan rumah dan negara-negara tamu. Bergantung pada waktu hari, ia mungkin disebut sebagai makan malam negeri atau makan tengah hari negeri. Ukurannya berbeza-beza, tetapi jumlah pengunjung dapat mencapai ratusan.

Di dalam Dunia Barat, jamuan negara protokol menetapkan secara tradisional Pakaian rasmi tali leher putih atau pakaian pagi peristiwa yang terdiri daripada ketenteraan pengawal kehormat, hidangan empat atau lima hidangan, hiburan muzik, dan tarian bilik bola. Biasanya ada pendek ucapan dan roti bakar dibuat oleh tuan rumah dan tetamu utama.

Sejarah

Charles V dari Perancis tuan rumah Charles IV, Maharaja Rom Suci dan anaknya Wenceslaus IV dari Bohemia pada tahun 1378. Mereka menonton pertunjukan lantai yang mengulangi pengambilan Yerusalem.
Jamuan negeri di Milan untuk pertabalan Maharaja Ferdinand I sebagai Raja Lombardy-Venetia, 1838. Beberapa orang pengunjung yang duduk, para penonton hanya akan menonton makanan.

Beberapa abad yang lalu kesukaran perjalanan dan kebimbangan mengenai keselamatan membuat pertemuan antara raja yang memerintah, jenis ketua negara yang utama, lebih jarang, dan jika mereka berlaku di tempat dengan kemudahan yang mencukupi, mereka biasanya dirayakan dengan perayaan yang sangat mewah di gaya yang berlaku. The Jamuan Lima Raja di London pada tahun 1363, adalah acara yang luar biasa, menyatukan raja-raja Inggeris, Scotland, Perancis, Denmark dan Cyprus. Seperti makan malam yang lebih rendah di gelanggang, jumlah pengunjung sering kali besar, tetapi yang paling penting duduk di meja berasingan, dais sebagai meja tinggi, dan mungkin makan makanan yang berbeza.[1] Banyak perjamuan negara meraikan perkahwinan diraja, yang sering mempunyai puteri asing sebagai pengantin perempuan, dan merupakan acara diplomatik utama. Pesta pertabalan juga sangat mewah. Semasa Renaissance Itali cenderung mengatur gaya untuk seluruh Eropah,[2] tetapi ketika formatnya mulai menjadi standar di Eropah pada era Baroque, itu adalah mahkamah Perancis Louis XIV yang menetapkan standard dalam kebanyakan aspek.[3]

Ciri khas dari Rezim Ancien jamuan makan malam negara, seperti gaya makan kerajaan biasa yang paling formal, adalah bahawa jumlah pengunjung sebenarnya yang duduk untuk makan adalah sangat kecil, dan selalunya mereka semua diraja, tetapi mereka dikelilingi oleh sekumpulan besar istana yang hanya menonton, kadang-kadang disapa oleh seseorang di meja. Jika tidak, para pemerhati seharusnya diam, seperti di teater.[4] Selalunya para penonton di lantai bilik semuanya lelaki, dengan wanita-wanita di mahkamah memerhatikan dari galeri di atas. Satu meja digemari, sering berbentuk "U", dengan para pengunjung umumnya duduk di luar, menghadap ke "U", yang pusatnya digunakan oleh mereka yang menunggu di atas meja. Makanan yang sangat formal yang dimakan di khalayak ramai oleh raja dan keluarga mereka adalah ciri kebanyakan monarki, kadang-kadang hanya beberapa kali dalam setahun, tetapi di Perancis kebanyakannya lebih kerap.[5] Acara ini mempunyai aspek teater, dan berfungsi sebagai demonstrasi pangkat dan kekuatan. Gaya makan ini hilang di Perancis di revolusi Perancis, hanya untuk muncul kembali di bawah Napoleon, sekurang-kurangnya formal seperti sebelumnya.[6]

Jamuan makan ala gaya moden yang khas, dengan sebilangan besar tetamu, dan hanya staf yang menunggu, diperkenalkan oleh Raja yang akan datang Louis Philippe I dari Perancis. Apabila miliknya anak lelaki dan pewaris berkahwin pada Mei 1830, dia mengundang 500 orang ke jamuan makan di Chateau de Versailles, walaupun (atau kerana) krisis perlembagaan yang membuak yang menyebabkan Revolusi Julai beberapa minggu kemudian, yang menjadikannya raja. Para tetamu pada waktu makan mewakili beberapa jenis orang penting daripada hanya orang-orang istana, dan ini biasanya berlaku pada jamuan moden.[7] Biasanya, tetapi tidak lagi di Amerika Syarikat, ada satu meja yang sangat besar, sering berbentuk "U" atau "E", dengan tuan rumah dan tetamu yang paling penting bersama-sama, dan tetamu lain menjulurkan sudut tepat ke arah mereka.

Mengikut negara

India

Jamuan negara yang diadakan untuk menghormati Presiden A.S. George W. Bush di Taman Mughal di Rashtrapati Bhavan, 2006.

Dalam India, jamuan negara diadakan untuk ketua negara dan kerajaan asing di Rashtrapati Bhavan di New Delhi dan dihoskan oleh Presiden India. Lebih dari seratus tetamu biasanya menghadiri jamuan makan malam negara, termasuk anggota Kerajaan India seperti Naib Presiden India, Perdana Menteri India, dan ahli-ahli terkemuka parti pemerintah. Pemimpin perniagaan India dan asing juga hadir.

Pada awal perjamuan negara, seorang ketua negara asing disambut oleh presiden di Bilik Menggambar Utara. Khemah yang dibina di Taman Mughal dalam lingkungan istana presiden adalah tempat luar untuk jamuan makan malam negara. Pada waktu malam, kebun-kebun diterangi dengan tanah diyas, lampu tali, dan dihiasi dengan bunga dan rangoli yang menjadi tempat hiburan. Setelah persembahan oleh penyanyi Rajasthani, alat perkusi India seperti mridangam, tabla, ghatam dan khanjeera, serta tarian klasik India yang pelbagai di mana Bharatnatyam, Odissi dan Kathak dikoreografi dengan teliti, semuanya akan dipamerkan di hadapan para tetamu.

Di dalam khemah, ucapan yang menekankan hubungan diplomatik dua hala disampaikan oleh Presiden India dan ketua negara asing. Para tetamu kemudian ditawarkan makanan mewah India yang enak sementara Band Tentera Laut India membuat persembahan muzik.

Jamuan makan malam mengikuti upacara ketibaan rasmi yang diadakan di Rashtrapati Bhavan pada awal hari.

United Kingdom

Ratu Victoria dan Putera Albert pimpin para tetamu ke Waterloo Chamber of Istana Windsor, c. 1844

Di United Kingdom, jamuan makan malam diadakan oleh Berdaulat Inggeris dalam kapasiti mereka sebagai Ketua negara. Jamuan makan malam diadakan di Istana Buckingham di London, atau kadang-kadang di Istana Windsor di Berkshire, sekiranya pengunjung tinggal di sana bersama raja. Ruang tarian di Istana Buckingham dapat menampung sekitar 170 orang pengunjung, jumlahnya pada jamuan untuk Presiden Donald Trump pada tahun 2019. Tetamu biasanya merangkumi banyak Keluarga Diraja, sebuah pesta yang cukup besar yang dibawa oleh ketua negara yang berkunjung, ahli politik Britain dan tokoh terkemuka lainnya ladang, dan orang terkenal dari negara tamu yang tinggal di UK. Acara tersebut adalah tali leher putih, dan hiasan dipakai.

Satu meja digunakan, dan ruangan ini menampilkan paparan "bufet pinggan" yang sangat tradisional, dengan besar perak-emas pinggan mangkuk dan kapal yang tidak pernah digunakan, disusun secara bertingkat di "bufet" yang ditutup dengan kain atau bufet.

Organisasi makan malam negeri biasanya jatuh ke Tuan Rumah Tangga. Persiapan untuk jamuan makan negara bermula beberapa bulan sebelumnya dengan yang terakhir pelan tempat duduk disahkan oleh Ratu dan Pejabat Luar Negeri dan Komanwel. Jamuan makan malam biasanya diadakan untuk mengunjungi ketua-ketua negara dan sangat terperinci: makanannya terdiri daripada empat kursus. Ini adalah: ikan; hidangan utama, puding dan pencuci mulut (buah, kopi dan petit fours) dan Perkhidmatan Makan Besar George IV gilt berusia 4,000 yang berusia 200 tahun digunakan.[8] Setiap tempat mempunyai enam gelas (untuk air, anggur merah dan putih, anggur pencuci mulut, sampanye dan pelabuhan)[9] dan hingga berpuluh-puluh keping alat makan. Menu dipilih oleh Ratu dari empat pilihan yang disajikan oleh tukang masak kerajaan. Minuman beralkohol disediakan dari Bilik Wain Kerajaan, sementara makanan disediakan oleh koki dari Isi Rumah Diraja.

Persiapan di dapur kerajaan dimulakan selewat-lewatnya untuk memastikan makanan segar: setiap hidangan disediakan dengan tangan dari awal. Sebelum dimulainya makan malam, meja, pengaturan, muzik dan bunga semuanya diperiksa, diperiksa dan diberi persetujuan akhir oleh Ratu secara peribadi.

Protokol kerajaan pada amnya sangat ketat tetapi ini telah dimatikan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Semua ucapan yang dibaca biasanya diperiksa dan disahkan oleh Pejabat Luar Negeri, dan diubah jika perlu. Hadiah ditukar oleh kedua-dua belah pihak.

Amerika Syarikat

Pengenalan

Khemah yang terletak di Lawn Selatan adalah tempat untuk makan malam negara yang diadakan pada petang 24 November 2009. Presiden Barack Obama dan Wanita Pertama Michelle Obama makan dengan Perdana Menteri Manmohan Singh India dan isterinya, Gursharan Kaur.

Di Amerika Syarikat, makan malam negara adalah makan malam rasmi, lebih kerap tali leher hitam dalam beberapa tahun kebelakangan dan bukannya tali leher putih, yang diadakan untuk menghormati orang asing Ketua negara, seperti raja, ratu, presiden, atau yang lainnya Ketua kerajaan. Majlis makan malam negara dihoskan oleh Presiden Amerika Syarikat dan diadakan di Ruang Makan Negeri dekat rumah Putih di Washington D.C. Makan malam rasmi lain untuk orang-orang penting dari negara lain, seperti putera atau puteri, dipanggil makan malam rasmi, perbezaannya ialah kerajaan pusat tidak membayarnya.

Makan malam negara dan rasmi ditentukan oleh protokol yang ketat untuk memastikan bahawa tidak berlaku jurang diplomatik. The Ketua Protokol Amerika Syarikat, yang merupakan pegawai dalam Jabatan Negara Amerika Syarikat, Ketua Usher Rumah Putih, yang merupakan ketua kakitangan isi rumah di Rumah Putih, dan juga Setiausaha Sosial Rumah Putih semua mengawasi perancangan makan malam negeri dan rasmi dari awal hingga akhir. The Pejabat Grafik dan Kaligrafi terletak di Sayap Timur Rumah Putih juga memikul banyak tanggungjawab. The Ketua Kaligrafi Rumah Putih membuat kad tempat dengan nama-nama tetamu yang diberi tempat duduk di sekitar meja di State Dining Room. Chief Calligrapher juga merancang dan menulis jemputan rasmi yang dihantar ke alamat pos para tetamu. Makan malam negara memerlukan penyelarasan yang erat antara Chef Eksekutif Rumah Putih dan juga Chef Pastri Eksekutif Rumah Putih yang merancang dan menyediakan makanan empat atau lima hidangan, dan juga Ketua Pereka Bunga Putih Rumah Putih yang menyusun bunga dan hiasan di atas meja yang dinyalakan lilin.

Seperti kebiasaan untuk semua yang masuk lawatan negeri oleh ketua negara asing, makan malam negara mengikuti a Majlis Ketibaan Negeri yang berlaku pada Lawn Selatan awal hari. Di samping itu, makan malam negara yang diadakan dalam beberapa tahun kebelakangan ini juga diberi liputan media oleh saluran TV urusan awam, C-SPAN.

Sejarah

The Ruang Makan Negeri di Rumah Putih seperti yang digambarkan dalam pandangan stereoskopik tahun 1850-an. Meja perjamuan panjang digunakan untuk makan malam negara sebelum dibuang pada tahun 1960 oleh Ibu Negara Jacqueline Kennedy memihak kepada meja bulat.

Pada awal abad ke-19, makan malam menghormati presiden Kabinet, Kongres, atau orang kenamaan lain disebut 'makan malam negara' walaupun mereka tidak mempunyai perwakilan asing yang rasmi. Dalam keadaan seperti itu, jamuan dan makan malam yang besar adalah kejadian yang jarang berlaku kerana Washington, D.C., masyarakat adalah kumpulan kampung terpencil yang terpisah secara luas dan kadang-kadang hampir tidak dapat diakses. Masa berubah dan begitu juga modal negara sebagai rangkaian makan malam negara diadakan setiap musim sosial musim sejuk untuk menghormati Kongres Mahkamah Agung, dan anggota korps diplomatik.

Pada akhir abad ke-19, istilah makan malam negara menjadi sinonim dengan makan malam yang dihoskan oleh presiden untuk menghormati ketua negara asing. Ketua negara lawatan pertama yang menghadiri majlis makan malam negara di Rumah Putih adalah Raja Daud Kalakaua daripada Kerajaan Hawaii, yang berada di lawatan negara ke Amerika Syarikat, dianjurkan oleh Ulysses S. Grant pada 12 Disember 1874.[10]

Pemulihan Rumah Putih oleh firma seni bina McKim, Mead, dan Putih pada tahun 1902 membuat suasana yang lebih tepat untuk hiburan rasmi berlaku. Ketika pejabat presiden berpindah ke yang baru dibina Sayap Barat, Neoklasik pembentukan semula Kediaman Eksekutifbilik-bilik negeri memberi Theodore Roosevelt tempat yang sempurna yang menggambarkan kekuatan dan pengaruh Amerika Syarikat yang semakin meningkat di seluruh dunia. Walaupun Rumah Putih menjalani pembinaan semula dalaman yang lengkap dari tahun 1948 hingga 1952, Harry S. Truman dan Bess Truman tinggal di Rumah Blair dan makan malam negara diadakan di hotel tempatan di ibu negara. Meja perjamuan panjang selalu digunakan di Ruang Makan Negeri sebelum pentadbiran John F. Kennedy. Walau bagaimanapun, ini dibuang secara kekal oleh Jacqueline Kennedy dan diganti dengan meja bulat yang dapat menampung jumlah tamu yang jauh lebih besar, kira-kira 120 hingga 140, di tempat yang begitu ketat dan terkurung. Hingga hari ini, para presiden dan wanita pertama terus menambah sentuhan dan bakat peribadi mereka untuk menghiburkan tetamu negara asing di Gedung Putih, yang mempunyai akses penuh ke bihun koleksi disepuh lilin dan peralatan dapur, corak kristal Rumah Presiden, serta koleksi berharga dari Rumah Putih cina yang bermula dari James Monroe pentadbiran ke George W. Bush pentadbiran, untuk digunakan semasa makan malam negara.[10]

Urutan peristiwa

Menu kaligrafi diletakkan di atas Perkhidmatan Clinton china digunakan untuk makan malam negara.
Di bawah arahan Chef Eksekutif Rumah Putih Henry Haller, koki menyediakan makanan untuk makan malam negara yang menghormati Perdana Menteri Australia Malcolm Fraser pada tahun 1981.

Semasa makan malam negeri, pengawal kehormat dan pengawal warna sepenuhnya pakaian seragam dari semua cawangan Angkatan Bersenjata Amerika Syarikat dihantar untuk tugas istiadat di Rumah Putih. Di pintu masuk Portico Utara Rumah Putih, Presiden Amerika Syarikat dan Wanita Pertama Amerika Syarikat secara rasmi memberi salam kepada ketua negara yang berkunjung dan pasangannya, yang telah tiba di motosikal dari Rumah Blair, tempat tamu tradisional ketua negara asing dan orang kenamaan, atau dari kediaman duta besar asing di daerah Kedutaan Baris dalam Barat Laut, Washington, D.C. Peluang bergambar ringkas untuk media di bahagian atas tangga akan berlaku. Presiden dan wanita pertama kemudian mengiringi ketua negara yang berkunjung dan pasangannya ke Bilik Oval Kuning untuk majlis resepsi di tingkat kediaman tempat tetamu presiden dilayan hors d'œuvres, koktel, wain, atau sampanye. Presiden dan wanita pertama juga memperkenalkan tetamu mereka kepada pelbagai orang dari Amerika Syarikat seperti duta besar, diplomat, anggota Kongres, anggota presiden Kabinet, dan orang terkemuka lain seperti selebriti dan Hollywood Senarai bintang filem dijemput mengikut budi bicara presiden dan wanita pertama.

Setelah penerimaan tidak rasmi di Bilik Oval Kuning, presiden dan ketua negara asing, diikuti oleh wanita pertama dan pasangan ketua negara asing, turun Tangga Besar kepada Pintu masuk dewan di tingkat negeri di mana mereka ditemui oleh Band Laut Amerika Syarikat, "Presiden Yang Milik". Empat ruffles dan berkembang, segera diikuti oleh Salam kepada Ketua, berfungsi sebagai sambutan untuk ketibaan presiden. Selalunya, lagu kebangsaan ketua negara asing dan juga Banner Spangled Bintang dilakukan.

Setelah mendapat sambutan di mana presiden memperkenalkan ketua negara pelawat kepada semua tetamu undangan, presiden dan ketua negara pelawat, pasangannya, dan wanita pertama, berjalan Dewan Merentas dan terus ke Ruang Makan Negeri di mana makanan empat atau lima hidangan, biasanya terdiri daripada pembuka selera/sup, ikan, daging, salad dan pencuci mulut, disajikan untuk para tetamu. Menu dirancang terlebih dahulu untuk makan malam negara dan disiapkan oleh Chef Eksekutif Rumah Putih dan Chef Pastri Eksekutif Rumah Putih berpusat di sekitar masakan kebangsaan ketua negara asing yang berkunjung, menggunakan bahan-bahan, rasa, dan makanan etnik tempatan. Sebelum makan, presiden dan ketua negara asing yang berkunjung memberikan ucapan mengenai a kuliah, memberi penghormatan kepada hubungan diplomatik antara Amerika Syarikat dan ketua negara asing itu. Anggota "Strolling Strings," pemain biola dari Band Laut Amerika Syarikat "The President's Own," bersurai di seluruh Ruang Makan Negeri dan membuat persembahan untuk para tetamu yang duduk di sekitar meja yang diterangi lilin. Selepas makan, para tetamu duduk di Bilik Timur dan dihiburkan secara formal oleh kumpulan muzik seperti pemain piano, penyanyi, orkestra, atau kumpulan terkenal negara. Pada kesempatan yang lalu, menari juga menjadi komponen pada akhir makan malam negara.

Switzerland

Dalam Switzerland, ketua negara adalah Majlis Persekutuan Switzerland (bukan hanya itu presiden). Atas sebab ini, tujuh Ahli Majlis Persekutuan (dan pasangan mereka) dijemput ke majlis makan malam negeri yang dianjurkan di Bern semasa lawatan negeri.[11]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Kuat, 104–105
 2. ^ Kuat, 174–176
 3. ^ Kuat, 224, 229-230
 4. ^ Kuat, 256
 5. ^ Kuat, 250, 256
 6. ^ Kuat, 276–279
 7. ^ Kuat, 280
 8. ^ "Dalam Nombor: Jamuan negara untuk Donald Trump". Irvine Times. Diperoleh 5 Mac 2020.
 9. ^ Salter, Jessica (24 Julai 2015). "Makan malam yang sesuai untuk Ratu: Rahsia majlis Istana Istana Buckingham". Diperoleh 5 Mac 2020 - melalui www.telegraph.co.uk.
 10. ^ a b "Makan Malam Negeri Rumah Putih" (PDF). Persatuan Sejarah Rumah Putih. Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 27 Ogos 2012. Diperoleh 21 Julai 2009.
 11. ^ Le Temps, Sabtu 18 April 2015, halaman 10.

Pin
Send
Share
Send