Stag dan doe - Stag and doe

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A pesta rusa dan doe, pesta stag dan drag, pesta ayam jantan, pesta buck dan doe, a pesta jack and jill, atau a sosial perkahwinan ialah Orang Kanada pesta dan penggalangan dana untuk pasangan yang bertunang.

Kanada

Acara kebudayaan di Kanada, yang popular di Manitoba atau Ontario dengan pelbagai nama untuk mengumpulkan wang bagi pasangan untuk rancangan perkahwinan atau bulan madu mereka di masa depan. Dalam Ontario Selatan ia mungkin disebut rusa dan doe, atau buck dan doe, dan di Northwestern Ontario ia disebut shag. Di Manitoba, ini sering disebut sosial atau perkahwinan sosial dengan tekanan penggalangan dana yang lebih sedikit daripada yang dilihat di Ontario.[rujukan diperlukan]

Acara ini biasanya dianjurkan oleh pihak pengantin, tetapi dalam beberapa keadaan juga boleh diadakan oleh pihak pengantin pengantin perempuan dan pengantin lelaki sebelum mereka sudah berkahwin, serupa dengan Jack & Jill. Ia bertindak sebagai pengumpulan dana untuk perkahwinan. Tetamu membeli tiket masuk dan dihiburkan dengan undian, makanan dan minuman, muzik dan keseronokan dan permainan yang akan mereka bayar untuk turut serta. Ia bukan gabungan malam rusa /pesta bujang dan pesta bujang, atau Majlis pertunangan, sebagai fokus utama adalah mengumpulkan wang untuk pasangan yang bertunang, sehingga kehidupan baru mereka bersama tidak dimulakan hutang.[1]

Maksud pesta rusa dan doe adalah khusus untuk membuat untung.

Selalunya, orang yang mungkin tidak cukup dekat dengan pasangan yang bertunang untuk meminta jemputan ke perkahwinan atau majlis resepsi (terutama dalam kasus pernikahan kecil), akan "diketuk" untuk menghadiri rusa dan doe sehingga menjadi bagian dari penggalangan dana pernikahan secara keseluruhan. Mengadakan pesta keramaian dan pesta tidak menghalang pasangan daripada mengambil bahagian dalam majlis perkahwinan lain, seperti a mandi pengantin, pesta bujang, pesta bujang, dan sebagainya.

Tradisi rusa dan doe yang popular adalah melemparkan toonie, yang membuat tetamu melemparkan tooni (C $2 syiling) di sebotol minuman keras Texas mickey (3L). Lemparan berjalan beberapa lama sehingga Toonie yang paling dekat dengan botol tanpa membuat kontak memenangkan botol.[2]

Di Manitoba, selain membeli tiket masuk, para tamu menawar hadiah lelong senyap, mengambil bahagian dalam cabutan 50-50, dan membeli minuman keras.[3] Makanan biasa di sosial perkahwinan Manitoba termasuk roti KUB, luka sejuk, keju kiub, dan Kekemasan.[4][5] Selalunya mandi pengantin atau perkahwinan diadakan pada sebelah petang sebelum bersosial. Pada masa lain, ia digunakan sebagai penggalangan dana untuk perkahwinan itu sendiri dan akan diadakan beberapa minggu sebelum hari perkahwinan.

Negara-negara lain

Acara luar biasa yang dipinjam dari tradisi Kanada, dan hanya diadakan di poket kecil di Amerika Syarikat tertentu. [6] Tetamu biasanya perlu membeli tiket untuk menampung kos acara tersebut. [7] Para tetamu boleh ditawarkan memorabilia seperti cawan terukir dengan nama pasangan dan tarikh perkahwinan.

Rujukan

  1. ^ "Idea Pesta Stag". Diperoleh 21 April 2016.
  2. ^ "Permainan Stag dan Doe". Stag dan Doe. Diperoleh 25 Ogos 2020.
  3. ^ "Apa itu Sosial Manitoba?". Diperoleh 3 Ogos 2012.
  4. ^ Schwegel, Courtney (25 Mac 2009). "Tidak kemas, atau hanya kesenangan kuno?". The Uniter. Diperoleh 26 Oktober 2012.
  5. ^ Cherniack, Lawrie, dan Cy Fien. "Perkahwinan Common Law di Manitoba." Lelaki. LJ 6 (1974): 85.
  6. ^ DiDomizio, Nicolas (17 Jun 2015). "Acara Pra-Pernikahan yang Hebat untuk Mengganti Pancuran Pengantin Sekali-sekala". Mikrofon. Diperoleh 19 Ogos 2018.
  7. ^ "Etika pesta pengantin". GoErie.com. 27 Disember 2015.

Pin
Send
Share
Send