Cuti musim Bunga - Spring break

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pelajar Amerika menikmati percutian musim bunga di pesta di Negril, Jamaica, 2009
Cancun adalah destinasi percutian musim bunga yang popular

Cuti musim Bunga adalah tempoh percutian pada awal musim bunga di universiti dan sekolah yang bermula pada tahun 1930-an di Amerika Syarikat dan kini diperhatikan di banyak negara lain juga.[1] Cuti musim bunga sering dikaitkan dengan perjumpaan yang luas dan pesta huru-hara di lokasi iklim yang hangat seperti Pantai Daytona, Florida dan Cancun, Mexico, hadir tanpa mengira kedudukan pendidikan peserta.

Sebagai percutian, ia dikenali sebagai Percutian Paskah, cuti Easter, Cuti April, percutian musim bunga, rehat jangka masa pertengahan, minggu belajar, minggu membaca, tempoh membaca, Minggu Paskah atau Cuti bulan Mac, bergantung pada konvensyen wilayah.

Sejarah

Cuti musim bunga adalah tradisi akademik di pelbagai negara barat yang dijadualkan untuk jangka masa yang berbeza bergantung pada keadaan dan kadang-kadang wilayah.

Asia

Jepun

Dalam Jepun, cuti musim bunga bermula dengan akhir tahun akademik pada bulan Mac dan berakhir pada 1 April dengan permulaan tahun akademik baru.

Hong Kong

Hong Kong mengikuti tradisi British pada cuti Paskah, biasanya sekitar satu setengah minggu.

Kuwait

Dalam Kuwait, cuti musim bunga adalah antara dua semester akademik atau sekolah, biasanya pada bulan Disember atau Januari, tetapi boleh berlangsung hingga awal Februari. Ia biasanya adalah rehat 2 atau 3 minggu, namun, tidak ada tarikh tetap untuk itu, kerana tarikhnya disesuaikan dengan Lunar atau Kalendar Hijriah, seperti halnya hampir semua negara Arab dan Muslim.

Makau

Makau mengikuti tradisi Portugis pada waktu rehat Paskah.

Korea Selatan

Dalam Korea Selatan, cuti musim bunga bermula pada pertengahan Februari (akhir tahun akademik) dan berakhir pada 1 Mac (cuti kebangsaan) dengan permulaan tahun akademik baru.[rujukan diperlukan]

Taiwan

Dalam Taiwan, cuti musim bunga biasanya merujuk pada hari cuti berturut-turut pada Hari Menyapu Makam dan Hari kanak-kanak.

Eropah

Republik Czech

Di dalam Republik Czech, hanya pelajar sekolah rendah dan menengah yang mempunyai cuti musim bunga. Waktu rehat adalah satu minggu dan tarikh rehat berbeza dari daerah ke daerah untuk mengelakkan sesaknya destinasi rehat di Republik Czech (orang Czech biasanya melakukan perjalanan ke gunung untuk bermain ski di sana). Daerah dibahagikan kepada enam kumpulan, setiap kumpulan mengandungi daerah yang diagihkan secara merata ke seluruh negara. Kumpulan pertama memulakan percutian pada hari Isnin pertama Februari, kumpulan terakhir memulakan percutian lima minggu kemudian (biasanya pada awal bulan Mac). Kumpulan daerah terakhir menjadi yang pertama yang mempunyai musim bunga tahun depan.

Georgia

Sebelum 2017, musim bunga masuk Georgia biasanya adalah cuti Paskah, yang berlangsung dari hari Khamis hingga Selasa dalam Minggu Suci. Pada tahun 2017, Menteri Pendidikan dan Sains Georgia yang baru Aleksandre Jejelava membuat pembaharuan baru dengan mana, pelajar prasekolah, sekolah rendah & sekolah menengah serta kolej dan universiti mendapat cuti enam hari pada bulan Mac, yang berlangsung dari 8 Mac hingga 15 Mac , untuk orang pergi bercuti musim sejuk atau melakukan aktiviti lain.

Jerman

Dalam Jerman, universiti biasanya menjadualkan cuti semester lima hingga lapan minggu sekitar bulan Mac. The Whitsun (Pentakosta) cuti sekitar akhir Mei atau awal Jun juga dianggap sebagai cuti musim bunga.[2]

Yunani

Dalam Yunani, cuti musim bunga berlaku semasa minggu Suci dan yang selepasnya.[rujukan diperlukan]

Lithuania

Dalam Lithuania, cuti musim bunga (disebut cuti Paskah atau cuti musim bunga) berlaku satu minggu sebelum Paskah dan satu hari selepasnya (kerana ia adalah hari kedua Paskah), semua pelajar sekolah mempunyai percutian ini. Pelajar sekolah rendah mempunyai cuti seminggu selepas Paskah.

Portugal

Dalam Portugal, cuti musim bunga kebanyakannya dikenali sebagai "Cuti Paskah" dan memberikan dua minggu kepada semua pelajar di seluruh negara.

Rusia

Sebelum tahun 1917 terdapat cuti Paskah di sekolah. Di dalam Kesatuan Soviet, cuti musim bunga selalu berlangsung dari 24 hingga 31 Mac. Sekarang, banyak sekolah di Rusia masih mempunyai cuti musim bunga, tetapi tarikh yang tepat ditentukan oleh sekolah itu sendiri. Dalam kebanyakan kes, ia ditetapkan pada pertengahan April. Juga, cuti umum pada bulan Mei, yang berkaitan dengan Hari Buruh dan hari Kemenangan, boleh sama dengan cuti musim bunga.

Slovakia

Slovakia memberikan rehat selama seminggu untuknya sekolah rendah dan sekolah Menengah pelajar pada bulan Februari dan Mac. Waktu rehat adalah satu minggu dan tarikh waktu rehat berbeza dari daerah ke daerah untuk mengelakkan kesesakan tempat rehat di Republik Slovak. Daerah dibahagikan kepada tiga kumpulan, kumpulan pertama memulakan percutian pada akhir Februari, kumpulan terakhir memulakan percutian dua minggu kemudian (pada awal Mac).

Terdapat juga cuti Paskah yang lebih pendek yang bermula pada hari Khamis Suci dan berakhir pada hari Selasa depan.

Sepanyol

Dalam Sepanyol, tidak ada cuti musim bunga. Sebaliknya, yang minggu Suci diraikan dan pelajar biasanya mempunyai cuti pada hari-hari ini.

United Kingdom

Cuti Paskah di United Kingdom adalah dari satu hingga dua setengah minggu (bergantung pada majlis tempatan dan dasar sekolah) untuk sekolah rendah dan sekolah menengah, dan selama dua hingga empat minggu untuk pelajar universiti, dan sesuai dengan Paskah.

Amerika Utara

Kanada

Wilayah-wilayah Kanada memberikan rehat selama satu atau dua minggu sekolah rendah dan sekolah Menengah pelajar pada bulan Mac, dengan waktu yang berbeza-beza dari wilayah ke wilayah; Brunswick baru dan Quebec, sebagai contoh, letakkan rehat bulan Mac mereka pada minggu pertama bulan Mac; Ontario, Nova Scotia, dan British Columbia jadualkan mereka pada minggu kedua atau ketiga; rehat di Alberta dan Manitoba biasanya berlaku pada minggu terakhir bulan Mac. Di Kanada, Cuti musim bunga untuk pelajar pasca menengah disebut 'minggu membaca' atau 'rehat membaca', bergantung pada jangka masa. Walau bagaimanapun, tajuk rasmi Break Mid-term telah menjadi istilah generik pilihan. Minggu Membaca di Kanada biasanya berlaku pada bulan Februari, biasanya bertepatan dengan Hari Keluarga.

Di sekolah rendah dan menengah, cuti ini dipanggil 'cuti rehat' dan di universiti / kolej biasanya 'minggu membaca.' Contohnya tidak berkaitan dengan budaya pesta cuti musim bunga Amerika, walaupun banyak pelajar Amerika mengunjungi Kanada semasa cuti musim bunga mereka, yang berlaku kemudian, untuk memanfaatkan undang-undang Kanada yang lebih longgar mengenai alkohol dan ganja.

Jamaica

Dalam Jamaica, cuti musim bunga bermula pada minggu pertama Good Friday. Waktu rehat mungkin antara satu minggu hingga dua minggu, selalunya dua. Rehat ini bermula bergantung pada bulan mana percutian Paskah bermula, Mac atau April.

Mexico

Dalam Mexico, cuti musim bunga berlaku semasa minggu Suci dan yang selepasnya.[rujukan diperlukan]

Amerika Syarikat

Di dalam Amerika Syarikat, cuti musim bunga di universiti, kolej, dan banyak sistem sekolah k-12 boleh berlaku dari bulan Mac hingga April, bergantung pada tarikh terma dan kapan cuti Easter jatuh. Biasanya, cuti musim bunga kira-kira satu minggu.

Guatemala, El Salvador dan Honduras

Dalam Guatemala dan Honduras, ia berlaku semasa Paskah; sekolah memberi pelajar masa seminggu untuk berehat sementara tenaga kerja kakitangan berehat kira-kira tiga hari.[rujukan diperlukan]

Amerika Selatan

Colombia

Dalam Colombia, cuti musim bunga berlaku pada minggu pertama bulan April, pada tahun minggu Suci sehingga minggu kedua.

Cili

Dalam Cili, banyak sekolah dan universiti mengambil cuti pada pertengahan September bertepatan dengan perayaan Fiestas Patrias (Perayaan negara itu). Terletak di Hemisfera Selatan, musim bunga bermula kira-kira pada akhir minggu percutian ini sehingga ia berlaku sama seperti musim bunga Amerika Syarikat.

Perayaan cuti musim bunga

Perayaan cuti musim bunga tahunan besar berlaku di pelbagai negara, selalunya dalam bentuk festival muzik dan disertai khas Kelab malam pihak, aktiviti pantai dan tawaran penginapan.

Pasifik

The Selatan Pasifik menikmati percutian musim bunga pada bulan November. Beberapa syarikat pelancongan kini menyewa seluruh pulau peranginan untuk perayaan tersebut.[3]

Fiji

Kepulauan Cook

Eropah

Destinasi pesta Eropah semakin popular untuk para tetamu cuti musim bunga antarabangsa.[6] Agensi pelancongan menyebutnya lebih rendah zaman minum di tempat-tempat ini dan walaupun begitu, mereka jarang ditegakkan. Beberapa syarikat pelancongan menggunakan penerbangan sewa khas untuk cuti musim bunga dengan harga potongan.

Croatia

Cuti musim bunga di Novalja (Pantai Zrće), Croatia

Jerman

Yunani

Hungary

Itali

Sepanyol

Amerika Utara

Caribbean

Mexico

Amerika Syarikat

Pantai Panama City, Florida

Bermula pada akhir 90-an, Pantai Panama City mula mengiklankan destinasi dengan harapan dapat menarik orang ramai yang sebelumnya pergi ke Benteng Lauderdale dan kemudian Pantai Daytona sebelum masyarakat tersebut membuat sekatan. Dari tahun 2010-2016 dianggarkan 300,000 pelajar pergi ke destinasi. Pertumbuhan media sosial dan pemasaran digital telah membantu meningkatkan bandar pantai menjadi tumpuan pelajar pada bulan Mac. Setelah penembakan yang diiklankan dengan baik dan pemerkosaan kumpulan pada tahun 2015, beberapa peraturan baru diberlakukan melarang minum di pantai dan menetapkan waktu penutupan bar pada pukul 2 pagi Waktu Tengah. Laporan menunjukkan penurunan jumlah percutian musim bunga Pantai Panama City pada bulan Mac 2016[23] diikuti dengan peningkatan pelancongan keluarga pada bulan April 2016. Kedua-duanya dikaitkan dengan peraturan baru oleh Bay County Perbadanan Pembangunan Komuniti (CDC).[24]

Benteng Lauderdale, Florida

Fort LauderdaleReputasi sebagai destinasi percutian musim bunga bagi pelajar kolej bermula ketika Universiti Colgate pasukan berenang lelaki tiba untuk berlatih di sana semasa cuti Krismas pada tahun 1934.[25] Menarik kira-kira 20,000 pelajar kolej pada tahun 1950-an, cuti musim bunga masih dikenali sebagai 'Percutian musim bunga' dan merupakan urusan penting yang agak rendah. Ini mula berubah apabila Glendon SwarthoutNovel, Mana Anak Lelaki diterbitkan pada tahun 1960, dengan berkesan membawa kepada percutian musim bunga moden.[26] Novel Swarthout tahun 1960 dengan cepat dijadikan filem dengan tajuk yang sama pada akhir tahun itu, Mana Anak Lelaki, di mana gadis-gadis kolej bertemu budak lelaki semasa cuti musim bunga di sana. Jumlah pelajar kolej yang berkunjung segera meningkat menjadi lebih 50,000.[27] Pada awal 1980-an, Ft. Lauderdale menarik antara 250,000-350,000 pelajar perguruan setiap tahun semasa cuti musim bunga. Penduduk di kawasan Benteng Lauderdale menjadi sangat kecewa dengan kerosakan yang dilakukan oleh pelajar kolej sehingga pemerintah tempatan meluluskan undang-undang yang melarang pihak pada tahun 1985. Pada masa yang sama, Akta Umur Minum Minimum Nasional diundangkan di Amerika Syarikat, yang mengharuskan Florida menaikkan usia minum minimum menjadi 21 dan memberi inspirasi kepada banyak pelancong kolej bawah umur untuk pergi ke lokasi lain di Amerika Syarikat untuk cuti musim bunga. Menjelang tahun 1989, jumlah pelajar kuliah yang pergi ke Benteng Lauderdale menurun kepada 20,000 orang, jauh dari 350,000 yang pergi empat tahun sebelumnya.[27][28]

Pulau Padre Selatan, Texas

Pada awal 1980-an, Pulau Padre Selatan menjadi lokasi pertama di luar Florida yang menarik sebilangan besar pelajar kolej untuk cuti musim bunga. Dengan hanya beberapa ribu penduduk, Pulau Padre Selatan secara konsisten menarik antara 80,000 hingga 120,000 pemutus musim bunga selama 30 tahun terakhir.[29]

Pemasaran korporat

Adalah biasa bagi jenama utama yang memenuhi pasaran belia (mis., Coca-Cola, Gillette, MTV, dan cawangan Angkatan Bersenjata Amerika Syarikat) untuk memasarkan di destinasi musim bunga.[penjelasan diperlukan]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Laurie, John (2008). Cuti musim bunga: Kesan Ekonomi, Sosio-Budaya dan Tadbir Urus Awam Pelajar Kolej terhadap Lokasi Hos musim cuti. ProQuest. hlm. 17. ISBN 9781109023091.
 2. ^ studenten-wg.de - Mengenai cuti semester di Jerman (Jerman)
 3. ^ Pesta Pulau Fiji
 4. ^ "Anak lelaki PM di kalangan pengunjung pesta Kiwi dipaksa keluar dari Beachcomber Island dengan api". nzherald.co.nz. 29 November 2015. Diperoleh 21 Mac 2020.
 5. ^ "Apa yang ada di Spring Break?". Barang. Diperoleh 15 Mac 2018.
 6. ^ Kressmann, Jeremy (10 Februari 2009). "Perjalanan Anggaran: Percutian Musim Bunga Eropah". Diperoleh 23 Jun 2014.
 7. ^ Cuti musim bunga Croatia
 8. ^ Pulau rehat musim bunga Croatia
 9. ^ mdr.de. "SPUTNIK SPRING BREAK - SPUTNIK SPRING BREAK 2018". MDR SPUTNIK. Diperoleh 15 Mac 2018.
 10. ^ Cuti Musim Bunga Baltik tahunan, Pulau Usedom, Jerman
 11. ^ Video pos pertama cuti rehat Spring Mykonos
 12. ^ Cuti musim bunga 2011. Balaton, video
 13. ^ Musim rehat musim bunga Rimini 2012, video
 14. ^ "Spring Break Ibiza 2018 - Pesta & Penginapan - Stoke Travel". stoketravel.com. Diperoleh 15 Mac 2018.
 15. ^ "Spring break 2018: springbreak européen en Espagne Voyage étudiant Lloret Salou Jeunes etudiants Open Bar Festival". www.springbreak-espagne.com. Diperoleh 15 Mac 2018.
 16. ^ "Cuti Musim Bunga Mallorca - SeeMallorca.com". LihatMallorca.com. Diperoleh 15 Mac 2018.
 17. ^ 2015 SpringBreak Salou oleh Funbreak, video
 18. ^ "Spring Break 2018 di Montego Bay". www.springbreak.com. Diperoleh 15 Mac 2018.
 19. ^ "Cuti Musim Bunga 2017 di Nassau". www.springbreak.com. Diperoleh 15 Mac 2018.
 20. ^ "Pakej Punta Cana Spring Break 2018 - STS Travel". STSTravel.com. Diperoleh 15 Mac 2018.
 21. ^ "Spring Break 2017 di Acapulco, Mexico". www.springbreak.com. Diperoleh 15 Mac 2018.
 22. ^ Percutian Musim Semi Epik di Cancun, Mexico, video
 23. ^ Baumgarten, Kelly. "Beberapa perniagaan melihat kesan ekonomi negatif pada musim bunga ini". Diperoleh 15 Mac 2018.
 24. ^ LANDECK, KATIE. "Panama City melaporkan mencatat nombor cukai tempat tidur pada bulan April". Diperoleh 15 Mac 2018.
 25. ^ Marsh, Bill (19 Mac 2006). "Kelahiran yang tidak bersalah dari musim bunga musim bunga". The New York Times.
 26. ^ Laurie, John (2008). Cuti Musim Bunga: Kesan Ekonomi, Sosio-Budaya dan Tadbir Urus Awam Pelajar Kolej terhadap Lokasi Hos musim cuti. ProQuest. hlm. 12. ISBN 9781109023091.
 27. ^ a b George, Paul S. (1991). "Di mana budak-budak itu berada" (PDF). Majalah Sejarah Florida Selatan (1). Persatuan Sejarah Florida Selatan. hlm.5–8. Diperoleh 16 November 2017 - melalui SejarahMiami.
 28. ^ Bohn, Lauren (30 Mac 2009). "Sejarah ringkas musim bunga". Masa. Diperoleh 3 Oktober 2012.
 29. ^ Laurie, John (2008). Cuti musim bunga: Kesan Ekonomi, Sosio-Budaya dan Tadbir Urus Awam Pelajar Kolej Cuti Musim Semi Lokasi Tuan Rumah. ProQuest. hlm. 66. ISBN 9781109023091.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send