Merah berbintik-bintik - Speckled Red

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Merah berbintik-bintik
Nama kelahiranRufus George Perryman
Dilahirkan(1892-10-23)23 Oktober 1892
Hampton, Georgia, Amerika Syarikat
Meninggal dunia2 Januari 1973(1973-01-02) (berumur 80 tahun)
Louis, Missouri, Amerika Syarikat
GenreBlues, boogie-woogie[1]
PekerjaanPemuzik, penulis lagu
InstrumenVokal, piano
tahun aktif1920-an-1960-an

Rufus George Perryman (23 Oktober 1892 - 2 Januari 1973),[2] dikenali sebagai Merah berbintik-bintik, adalah orang Amerika blues dan boogie-woogie pemain piano dan penyanyi[1] terkenal kerana rakamannya "The Puluhan Kotor", pertukaran penghinaan dan ucapan lucah yang telah lama menjadi sebahagian daripada Afrika-Amerika cerita rakyat.

Kehidupan dan kerjaya

Speckled Red dilahirkan di Hampton, Georgia. Dia adalah kakak kepada Piano Merah. Nama panggilan mereka berasal dari kedua-dua lelaki itu albinos.[3] Saudara-saudara itu dipisahkan oleh hampir satu generasi dan tidak pernah direkodkan bersama. Speckled Red dan Piano Red kedua-duanya bermain dengan gaya boogie-woogie barrelhouse yang baik, walaupun Speckled Red bermain blues perlahan lebih kerap. Kedua-duanya merakam versi "The Right String (But the Wrong Yo-Yo)", Speckled Red pada tahun 1930 dan Piano Red, yang mendapat hit dengan lagu itu 20 tahun kemudian.

Sebelum kelahirannya, keluarga telah berpindah untuk jangka waktu yang singkat ke Detroit, Michigan, dan kemudian Atlanta, Georgia, setelah ayahnya melanggar undang-undang Jim Crow, sebelum menetap di Hampton, Georgia. Keluarga itu, yang terdiri daripada Perryman dan tujuh saudara lelaki, mempunyai sedikit latar belakang muzik. Speckled Red adalah pemain piano yang diajar sendiri,[4] dipengaruhi terutamanya oleh idolanya Fishtail dan oleh Charlie Spand, James Hemingway dan William Ezell dan pada mulanya diilhamkan oleh Paul Seminole dalam sebuah pawagam. Dia juga belajar bermain organ di gerejanya.[5]

Pada usia pertengahan remaja dia bermain pesta rumah dan juke bersama. Dia kembali ke Detroit pada pertengahan 20-an untuk bermain di mana sahaja dia boleh, termasuk kelab malam dan rumah pelacuran, dan diperhatikan oleh pengakap bakat Brunswick Records sebelum dia berangkat ke Memphis, Tennessee, di mana dia berada oleh Jim Jackson.[6] Di sinilah dia mengadakan sesi rakaman pertamanya, menghasilkan dua klasik untuk Brunswick, "Wilkins Street Stomp" dan hit "The Dirty Dozens". Walaupun liriknya dinyanyikan daripada dituturkan, namun rumitnya permainan perkataan dan subjek yang bersahaja, "The Dirty Dozens" dianggap dalam beberapa aspek sebagai pendahulu muzik rap.

"Saya mahu semua wanita berturut-turut
"Dan goyangkan yo shimmy seperti aku shakin 'milikku
"Kamu goyang yo shimmy dan kamu goncang dengan pantas
"Jika kamu tidak dapat mengguncang kekacauan, goyangkan yo 'yas yas yas"

"Kamu penganiaya kotor, perompak dan penipu
"Tetaplah kamu berpuluh-puluh dan yo pappy adalah sepupu yo
"Dan yo mama buat lawdylawd"

Pada tahun berikutnya, 1930, dia mencatat lagi, kali ini di Chicago, Illinois, menghasilkan "The Dirty Dozens No. 2", yang hampir tidak berjaya dan pemain piano itu tanpa kontrak atau label dan sekali lagi bermain membuat pusingan di tempat Memphis dan di bar St. Louis. Sesi 1938 beliau bekerja di Aurora, Illinois, dengan gitar slaid pemain Robert Nighthawk dan juga mandolinis Willie Hatcher untuk Rekod Bluebird, stabil dan panjang tetapi juga tidak berjaya, dan kadang-kadang pada tahun 1940-an dia berpindah kembali ke St. Louis dan meneruskan kariernya bermain di kedai. Dia juga bekerja sebagai buruh di pasar hasil awam sehingga anggota tentera pulang ke rumah dengan pekerjaan mengangkat berat.

Kebangkitan dan kematian

Charlie O'Brien, seorang anggota polis St. Louis dan penggemar blues yang menggunakan banyak kaedah penyiasatan profesionalnya untuk mengesan orang-orang tua tua pada tahun 1950-an, "ditemui semula" Speckled Red pada 14 Disember 1954, yang kemudiannya ditandatangani Rekod Delmark sebagai artis blues pertama label. Dia mengalami kebangkitan semula minat kecil dalam muziknya pada akhir 1950-an dan 1960-an, kebolehannya masih besar, dan bekerja di sekitar adegan jazz kawasan St. Louis, secara berkala sebagai pemain piano untuk Dixie Stompers, mengadakan konsert dengan Dixie Mantinee dan St Louis Jazz Club, bermain Goldenrod Showboat, dan bermain Festival Rakyat Universiti Chicago pada tahun 1961, pergi ke Dayton, Ohio, dengan Gene MaylDixieland Rhythm Kings, dan menjelajah Eropah pada tahun 1959 dengan Chris Barber. Beberapa rakaman dibuat pada tahun 1956 dan 1957 untuk Tone, Delmark, Jalan Rakyat, dan label rakaman Storyville.

Umurnya, bagaimanapun, telah menjadi faktor, dan sisa tahun 1960-an menyaksikan persembahan yang tersebar. Dia meninggal kerana barah pada 2 Januari 1973, di St. Louis, pada usia 80 tahun.[7]

Diskografi

Rujukan

  1. ^ a b Du Noyer, Paul (2003). Ensiklopedia Muzik Ilustrasi. Fulham, London: Penerbitan Pokok Api. hlm. 181. ISBN 1-904041-96-5.
  2. ^ Helang, Bob; LeBlanc, Eric S. (2013). Blues: Pengalaman Serantau. Santa Barbara, California: Praeger. hlm. 269. ISBN 978-0313344237.
  3. ^ "- Merah berbintik". Ensiklopedia Muzik Popular MusicWeb. MusicWeb-International.com. 2005. Diarkibkan daripada asal pada 23 Oktober 2005. Diperoleh 2008-03-27.
  4. ^ "Piano Merah". Leanlink.emory.edu. Diarkibkan daripada asal pada 6 Julai 2007. Diperoleh 2008-03-27.
  5. ^ "Piano Merah". Artistdirect.com. Diperoleh 2008-03-27.
  6. ^ "Merah Berbintik - Puluhan Kotor". Delmar.com. Diperoleh 2008-03-27.
  7. ^ "Kelab Bintang Mati Batu: 1970-an". Thedeadrockstarsclub.com. Diperoleh 18 Januari 2015.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send