Kerangka - Skeleton - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Kerangka
Kuda dan Manusia.jpg
A kuda dan rangka manusia diletakkan di paparan di Muzium Australia, Sydney.
Perincian
Pengenal
Bahasa Yunaniσκελετός
MeSHD012863
TA98A02.0.00.000
TA2352
FMA23881
Terminologi anatomi

The kerangka adalah bahagian badan yang memberikan sokongan, bentuk dan perlindungan kepada yang lembut tisu dan organ haiwan yang halus. Terdapat beberapa jenis rangka yang berbeza: exoskeleton, yang merupakan cangkang luar organisma yang stabil, endoskeleton, yang membentuk struktur sokongan di dalam badan, hidroskeleton, rangka yang fleksibel yang disokong oleh tekanan bendalir, dan sitoskeleton terdapat dalam sitoplasma semua sel, termasuk bakteria, dan archaea. Istilah ini berasal dari Bahasa Yunani σκελετός (kerangka) 'kering'.[1]

Jenis-jenis rangka

Terdapat dua jenis kerangka utama: pepejal dan cecair. Kerangka pepejal boleh berbentuk dalaman, disebut sebagai endoskeleton, atau luaran, dipanggil an exoskeleton, dan boleh dikelaskan lebih lanjut sebagai lentur (elastik / bergerak) atau tegar (keras / tidak bergerak).[2] Kerangka cecair sentiasa dalaman.

Exoskeleton

Exoskeleton daripada sebuah semut.

Exoskeleton bersifat luaran, dan terdapat di banyak haiwan invertebrata; mereka merangkumi dan melindungi tisu lembut dan organ badan. Beberapa jenis exoskeleton mengalami berkala mencungkil atau ekdisis kerana haiwan itu tumbuh, seperti yang berlaku di banyak arthropod termasuk serangga dan krustasea.

Exoskeleton serangga bukan hanya merupakan bentuk perlindungan, tetapi juga berfungsi sebagai permukaan untuk melekatkan otot, sebagai perlindungan kedap air terhadap pengeringan, dan sebagai organ akal untuk berinteraksi dengan alam sekitar. The tempurung moluska juga melakukan semua fungsi yang sama, kecuali bahawa dalam kebanyakan kes tidak mengandungi organ akal.

Kerangka luaran cukup berat sehubungan dengan jisim keseluruhan haiwan, jadi di darat, organisma yang mempunyai exoskeleton kebanyakannya agak kecil. Haiwan akuatik yang agak besar boleh menyokong eksoskeleton kerana berat badan kurang dipertimbangkan di bawah air. The kerang gergasi selatan, spesies kerang air masin yang sangat besar di Lautan Pasifik, mempunyai cangkang yang besar dari segi ukuran dan berat. Syrinx aruanus adalah spesies siput laut dengan cengkerang yang sangat besar.

Endoskeleton

Endoskeleton daripada a kelawar.

The endoskeleton adalah struktur sokongan dalaman haiwan, yang terdiri daripada tisu mineral dan khas untuk vertebrata. Endoskeleton bervariasi dalam kerumitan dari berfungsi semata-mata untuk mendapatkan sokongan (seperti dalam kasus span), berfungsi sebagai tempat penyambungan otot dan mekanisme untuk memancarkan daya otot. Endoskeleton sejati berasal dari mesodermal tisu. Kerangka seperti itu terdapat di echinoderma dan kordat.

Rangka kerangka

Kerangka pliant mampu bergerak; dengan demikian, apabila tekanan digunakan pada struktur rangka, ia berubah bentuk dan kemudian kembali ke bentuk asalnya. Struktur rangka ini digunakan di beberapa invertebrata, misalnya pada engsel kerang bivalve atau mesoglea daripada cnidarians seperti ubur-ubur. Kerangka pliant bermanfaat kerana hanya otot pengecutan diperlukan untuk membengkokkan kerangka; setelah kelonggaran otot, rangka akan kembali ke bentuk semula. Tulang rawan adalah salah satu bahan yang mungkin terdiri daripada kerangka lentur, tetapi kebanyakan kerangka lentur terbentuk dari campuran protein, polisakarida, dan air.[2] Untuk struktur atau perlindungan tambahan, kerangka lentur mungkin disokong oleh rangka yang kaku. Organisma yang mempunyai kerangka lentur biasanya hidup di dalam air, yang menyokong struktur badan sekiranya tidak ada kerangka yang kaku.[3]

Kerangka kaku

Kerangka kaku tidak dapat bergerak ketika tertekan, mewujudkan sistem sokongan yang kuat yang paling biasa haiwan darat. Jenis kerangka seperti yang digunakan oleh haiwan yang tinggal di air lebih banyak untuk perlindungan (seperti bangsal dan siput cengkerang) atau untuk haiwan yang bergerak pantas yang memerlukan sokongan otot tambahan yang diperlukan untuk berenang melalui air. Kerangka kaku terbentuk dari bahan termasuk kitin (dalam arthropoda), kalsium sebatian seperti kalsium karbonat (dalam batu karang berbatu dan moluska) dan silikat (untuk diatom dan radiolari).

Cytoskeleton

Sitoskeleton (gr. kytos = sel) digunakan untuk menstabilkan dan mengekalkan bentuk sel. Ini adalah struktur dinamik yang mengekalkan bentuk sel, melindungi sel, memungkinkan pergerakan sel (menggunakan struktur seperti flagella, silia dan lamellipodia, dan memainkan peranan penting dalam kedua-dua pengangkutan intraselular (pergerakan vesikel dan organel, sebagai contoh) dan pembahagian sel.

Kerangka bendalir

Kerangka hidrostatik (hidroskeleton)

Kerangka hidrostatik adalah struktur tisu lembut separa kaku yang dipenuhi dengan cecair di bawah tekanan, dikelilingi oleh otot. Otot membujur dan bulat di sekitar sektor badannya membenarkan pergerakan dengan pemanjangan dan pengecutan bergantian sepanjang panjangnya. Contoh biasa dari ini adalah cacing tanah.

Organisma dengan kerangka

Invertebrata

Endoskeleton echinoderma dan beberapa badan lembut lain haiwan invertebrata seperti ubur-ubur dan cacing tanah juga disebut hidrostatik; rongga badan yang coelom dipenuhi dengan cecair coelomik dan tekanan dari cecair ini bertindak bersama dengan otot-otot sekitarnya untuk mengubah bentuk organisma dan menghasilkan pergerakan.

Span

Kerangka dari span terdiri daripada mikroskopik berkapur atau senyap spikula. The demospong merangkumi 90% daripada semua spesies span. "Kerangka" mereka terbuat dari spikula terdiri daripada serat protein spongin, mineral silika, atau kedua-duanya. Di mana spikula silika hadir, bentuknya berbeza dengan yang serupa span kaca.[4]

Echinoderma

Kerangka dari echinoderma, yang merangkumi, antara lain, belimbing, ialah terdiri daripada kalsit dan sebilangan kecil magnesium oksida. Ia terletak di bawah epidermis di dalam mesoderm dan berada dalam kelompok sel sel pembentuk kerangka. Struktur ini terbentuk berpori dan oleh itu tegas dan pada masa yang sama ringan. Ia bergabung menjadi kecil berkapur ossikel (plat tulang), yang boleh tumbuh ke semua arah dan dengan itu dapat menggantikan kehilangan bahagian badan. Disambungkan oleh sendi, bahagian rangka individu dapat digerakkan oleh otot.

Vertebrata

Pithecometra: Dari Thomas Huxleytahun 1863 Bukti Tempat Manusia di Alam, rangka kera yang dibandingkan dengan manusia.

Di kebanyakan vertebrata, komponen rangka utama disebut sebagai tulang. Tulang-tulang ini membentuk sistem rangka yang unik untuk setiap jenis haiwan. Komponen penting lain adalah tulang rawan yang terdapat pada mamalia terutamanya di kawasan sendi. Pada haiwan lain, seperti ikan rawan, yang termasuk jerung, rangka terdiri sepenuhnya dari tulang rawan. The segmen corak kerangka terdapat di semua vertebrata (mamalia, burung, ikan, reptilia dan amfibia) dengan unit asas diulang. Corak segmental ini jelas kelihatan pada lajur vertebra dan tulang rusuk.

Tulang selain menyokong tubuh juga berfungsi, pada tahap sel, sebagai penyimpanan kalsium dan fosfat.

Ikan

Kerangka, yang membentuk struktur pendukung di dalam ikan terbuat dari tulang rawan seperti di (Chondrichthyes, atau tulang seperti di (Osteichthyes). Unsur rangka utama adalah lajur vertebra, terdiri daripada artikulasi vertebra yang ringan namun kuat. Tulang rusuk melekat pada tulang belakang dan tidak ada anggota badan atau tali pinggang anggota badan. Mereka hanya disokong oleh otot. Ciri luaran utama ikan, sirip, terdiri daripada tulang belakang atau tulang belakang lembut yang disebut sinar, yang kecuali sirip ekor (sirip ekor), tidak mempunyai hubungan langsung dengan tulang belakang. Mereka disokong oleh otot-otot yang membentuk bahagian utama batang.

Burung

Kerangka burung sangat disesuaikan untuk penerbangan. Ini sangat ringan, namun masih cukup kuat untuk menahannya tekanan lepas landas, terbang, dan mendarat. Salah satu penyesuaian utama adalah penyatuan tulang menjadi satu pengoksidaan, seperti pygostyle. Oleh kerana itu, burung biasanya mempunyai bilangan tulang yang lebih kecil daripada vertebrata daratan yang lain. Burung juga kekurangan gigi atau benar Rahang, sebaliknya telah berkembang a paruh, yang jauh lebih ringan. Paruh banyak burung bayi mempunyai unjuran yang disebut sebagai gigi telur, yang memudahkan mereka keluar dari telur ketuban.

Mamalia laut

Untuk memudahkan pergerakan mamalia laut di air, kaki belakang sama ada hilang sama sekali, seperti pada ikan paus dan manatees, atau bersatu dalam satu sirip ekor seperti di jepit (meterai). Di paus, vertebra serviks biasanya menyatu, fleksibiliti perdagangan penyesuaian untuk kestabilan semasa berenang.[5][6]

Manusia

Kajian Kerangka, c. 1510, oleh Leonardo da Vinci

Kerangka ini terdiri daripada tulang yang bersatu dan individu yang disokong dan ditambah oleh ligamen, tendon, otot dan tulang rawan. Ia berfungsi sebagai perancah yang menyokong organ, menahan otot, dan melindungi organ seperti otak, paru-paru, hati dan saraf tunjang. Walaupun gigi tidak terdiri daripada tisu yang biasanya terdapat pada tulang, gigi biasanya dianggap sebagai anggota sistem rangka.[7]Tulang terbesar dalam badan adalah femur di bahagian atas kaki, dan yang terkecil adalah stape tulang di telinga tengah. Pada orang dewasa, rangka merangkumi sekitar 14% dari jumlah berat badan,[8] dan separuh daripada berat ini adalah air.

Tulang bersatu termasuk tulang pelvis dan juga tengkorak. Tidak semua tulang saling berkaitan secara langsung: Terdapat tiga tulang masing-masing telinga tengah dipanggil osikel yang hanya bersuara antara satu sama lain. The tulang hyoid, yang terletak di leher dan berfungsi sebagai titik pelekat untuk lidah, tidak berartikulasi dengan tulang lain di dalam badan, disokong oleh otot dan ligamen.

Terdapat 206 tulang di kerangka manusia dewasa, walaupun jumlah ini bergantung pada sama ada tulang pelvis (yang tulang pinggul di setiap sisi) dikira sebagai satu atau tiga tulang di setiap sisi (ilium, ischium, dan pubis), sama ada tulang ekor atau tulang ekor dikira sebagai satu atau empat tulang yang terpisah, dan tidak mengira pemboleh ubah tulang wormian antara jahitan tengkorak. Begitu juga, sakrum biasanya dikira sebagai tulang tunggal, bukannya lima tulang belakang yang bersatu. Terdapat juga sebilangan besar tulang sesamoid kecil, yang biasanya terdapat pada tendon. Patella atau tempurung lutut di setiap sisi adalah contoh tulang sesamoid yang lebih besar. Patellae dikira secara total, kerana ia tetap. Bilangan tulang berbeza antara individu dan dengan usia - bayi yang baru lahir mempunyai lebih dari 270 tulang[9][10][11] sebahagiannya menyatu bersama. Tulang ini disusun menjadi paksi membujur, rangka paksi, yang mana rangka apendiks dilampirkan.[12]

Kerangka manusia memakan masa 20 tahun sebelum dikembangkan sepenuhnya, dan tulang mengandung sumsum, yang menghasilkan sel darah.

Terdapat beberapa perbezaan umum antara rangka lelaki dan wanita. Kerangka lelaki misalnya, umumnya lebih besar dan lebih berat daripada rangka wanita. Pada kerangka wanita, tulang tengkorak pada umumnya kurang bersudut. Kerangka wanita juga mempunyai tulang dada yang lebih lebar dan pendek dan pergelangan tangan lebih langsing. Terdapat perbezaan yang signifikan antara pelvis lelaki dan wanita yang berkaitan dengan kemampuan kehamilan dan kelahiran anak perempuan. Pelvis wanita lebih lebar dan dangkal daripada pelvis lelaki. Pelvis wanita juga mempunyai saluran keluar pelvis yang membesar dan saluran pelvis yang lebih luas dan lebih bulat. Sudut antara tulang kemaluan diketahui lebih tajam pada lelaki, yang menghasilkan pelvis yang lebih bulat, lebih sempit, dan dekat dengan jantung.[13][14]

Bahagian

Tulang

Tulang kaku organ yang merupakan sebahagian daripada endoskeleton daripada vertebrata. Mereka berfungsi untuk bergerak, menyokong, dan melindungi pelbagai organ tubuh, menghasilkan merah dan sel darah putih dan menyimpan mineral. Tisu tulang adalah sejenis padat tisu penghubung. Tulang mempunyai pelbagai bentuk dengan struktur dalaman dan luaran yang kompleks, mereka juga ringan, namun kuat dan keras. Salah satu jenis tisu yang membentuk tisu tulang adalah tisu mineral dan ini memberikan ketegaran dan a seperti sarang lebah struktur dalaman tiga dimensi. Jenis tisu lain yang terdapat pada tulang termasuk sumsum, endosteum dan periosteum, saraf, salur darah dan tulang rawan.

Tulang rawan

Semasa perkembangan embrio pendahulu perkembangan tulang adalah tulang rawan yang kebanyakannya digantikan oleh tulang, setelah daging seperti otot terbentuk di sekelilingnya. Tulang rawan adalah kaku dan tidak fleksibel tisu penghubung terdapat di banyak kawasan termasuk sendi antara tulang, yang tulang rusuk, telinga, hidung, siku, lutut, pergelangan kaki, tiub bronkial dan juga cakera intervertebral. Ia tidak sekuat dan kaku seperti tulang tetapi lebih kaku dan kurang fleksibel daripada otot.

Tulang rawan terdiri daripada sel khusus yang dipanggil chondrocytes yang menghasilkan sejumlah besar matriks ekstraselular terdiri daripada Jenis II kolagen (kecuali fibrocartilage yang juga mengandungi kolagen jenis I) serat, banyak bahan tanah kaya dengan proteoglikan, dan elastin gentian. Tulang rawan dikelaskan dalam tiga jenis, tulang rawan elastik, rawan hyaline dan fibrocartilage, yang berbeza dalam jumlah relatif ketiga komponen utama ini.

Tidak seperti tisu penghubung yang lain, tulang rawan tidak mengandungi saluran darah. Chondrocytes dibekalkan dengan penyebaran, dibantu oleh tindakan mengepam yang dihasilkan oleh pemampatan tulang rawan artikular atau lenturan tulang rawan elastik. Oleh itu, berbanding dengan tisu penghubung yang lain, tulang rawan tumbuh dan diperbaiki dengan lebih perlahan.

Ligamen

Ligamen adalah sekeping tisu getah yang menghubungkan tulang dengan tulang lain[15]. Ia biasanya dikelirukan dengan tendon, struktur serupa yang menghubungkan otot ke tulang.

Tendon

Tendon adalah tali getah seperti tisu yang menghubungkan otot ke tulang. Tidak boleh dikelirukan dengan ligamen, tisu serupa yang menghubungkan tulang ke tulang.

Budaya

Pertunjukan Fantasi Skeleton (骷髏 幻 戲 圖) oleh Lagu Li (1190-1264)

Dalam Budaya Barat, kerangka manusia seringkali dilihat sebagai orang yang takut simbol kematian dan juga paranormal. Ini adalah motif yang popular dalam percutian Halloween, begitu juga Hari Orang Mati.

Wayang

Kerangka juga boleh didapati dalam filem. Kerangka dalam filem sering digambarkan menjadi hidup, biasanya dalam filem seram. Tengkorak juga dapat digambarkan dalam filem yang memakai rantai surat, topi keledar, dan perisai. Biasanya memegang kapak atau pedang. Dalam jenis filem ini, mereka sering diserang, "dibunuh", atau bertengkar dengan watak. Kerangka juga boleh didapati dengan cara yang lebih "ramah" dan "mesra" dalam filem. Seperti, bermain sebagai hiasan, kostum Halloween / cat muka, dll. Cara lain kerangka yang dapat ditunjukkan dalam filem adalah perdebatan yang lebih biasa daripada penggambaran yang lain adalah tanda pembakaran yang teruk dari bahan seperti bahan kimia, api, dan asid. Ini juga boleh menjadi kes kemerosotan dari masa ke masa.[16]

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Kamus Bahasa Inggeris Oxford edisi ke-2 2005
 2. ^ a b Barnes, Edward E .; Fox, Richard S .; Barnes, Robert D. (2003). Zoologi invertebrata: pendekatan evolusi yang berfungsi (7. ed.). Belmont, Calif. [U.a.]: Thomson, Brooks / Cole. ISBN 0-03-025982-7.
 3. ^ Pechenik, Jan A. (2015). Biologi Invertebrata (Edisi Ketujuh.) New York: Pendidikan McGraw-Hill. ISBN 978-0-07-352418-4.
 4. ^ Barnes, Robert D. (1982). Zoologi Invertebrata. Philadelphia: Holt-Saunders International. hlm.105–106. ISBN 0-03-056747-5.
 5. ^ "Paus Beluga". Yellowmagpie.com. 27 Jun 2012. Diarkibkan dari yang asal pada 21 Mei 2013. Diperoleh 12 Ogos 2013.
 6. ^ "Tentang Paus". Whalesalive.org.au. 26 Jun 2009. Diarkibkan daripada asal pada 12 Ogos 2013. Diperoleh 12 Ogos 2013.
 7. ^ "Sistem Skeletal: Fakta, Fungsi & Penyakit". Sains Langsung. Diarkibkan dari yang asal pada 7 Mac 2017. Diperoleh 7 Mac 2017.
 8. ^ William W. Reynolds & William J. Karlotski (1977). "Hubungan Allometric Berat Skeleton dengan Berat Badan pada Ikan Teleost: Perbandingan Awal dengan Burung dan Mamalia". Copeia. 1977 (1): 160–163. doi:10.2307/1443520. JSTOR 1443520.
 9. ^ Miller, Larry (9 Disember 2007). "Kita Dilahirkan Dengan 270 Tulang. Sebagai Orang Dewasa Kita Mempunyai 206 Tulang". Laporan Tanah. Diarkibkan dari yang asal pada 14 Ogos 2016.
 10. ^ "Berapa banyak tulang yang dikandung oleh tubuh manusia?". Yahoo !. 8 Ogos 2001. Diarkibkan dari yang asal pada 11 Julai 2011. Diperoleh 4 Mac 2010.
 11. ^ http://education.sdsc.edu/download/enrich/exploring_human.pdf
 12. ^ Tözeren, Aydın (2000). Dinamika Tubuh Manusia: Mekanik Klasik dan Pergerakan Manusia. Pemecut. hlm.6–10. ISBN 0-387-98801-7.
 13. ^ Balaban, Naomi (2008). Buku Jawapan Anatomi Berguna. Ink Press yang kelihatan. hlm. 61. ISBN 978-1-57859-190-9.
 14. ^ Stein, Lisa (2007). Tubuh Manusia Lengkap: Bagaimana Ia Tumbuh, Bagaimana Ia Berfungsi, Dan Bagaimana Menjaga Kesihatan Dan Kuat. Persatuan Geografi Nasional. hlm.73. ISBN 978-1-4262-0128-8.
 15. ^ Vorvick, Linda "Tendon vs. Ligament", MediLinePlus.gov
 16. ^ https://www.britannica.com/science/skeleton

Pautan luaran

Media yang berkaitan dengan Kerangka di Wikimedia Commons

Pin
Send
Share
Send