Perkahwinan senapang - Shotgun wedding

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A perkahwinan senapang patah ialah perkahwinan yang diatur untuk mengelakkan rasa malu kerana hubungan seks di luar nikah yang mungkin membawa kepada kehamilan yang tidak disengajakan.[1] Ungkapan itu adalah orang Amerika terutamanya kolokialisme, disebut sedemikian berdasarkan senario stereotaip di mana bapa pengantin perempuan yang hamil akan mengancam pengantin lelaki yang enggan dengan senapang patah untuk memastikan bahawa dia meneruskan perkahwinan.

Rasional

Salah satu tujuan perkahwinan seperti itu adalah untuk mendapatkan jalan keluar dari lelaki tersebut untuk tindakan impregnasi; sebab lain adalah untuk memastikan bahawa anak itu dibesarkan oleh kedua ibu bapa. Dalam beberapa kes, seperti di Amerika awal dan Timur Tengah, objektif utama adalah pemulihan sosial penghormatan kepada ibu. Amalannya adalah celah kaedah mencegah kelahiran secara sah anak haram, atau jika perkahwinan itu terjadi cukup awal, untuk menyembunyikan fakta bahawa konsepsi terjadi sebelum perkahwinan. Di sebilangan masyarakat stigma dilampirkan kepada kehamilan di luar nikah boleh menjadi cara yang sangat besar, dan paksaan (terlepas dari pembelaan undang-undang pengaruh tidak wajar) untuk mendapatkan jalan keluar sering dilihat sebagai calon "bapa" mertua, dan yang penting, walaupun tidak konvensional, semakin matang acara untuk bakal bapa muda.[rujukan diperlukan] Selalunya pasangan akan mengatur perkahwinan senapang tanpa dorongan luar yang jelas, dan beberapa ajaran agama menganggapnya sebagai keutamaan moral untuk berkahwin dalam keadaan itu.[2]

Dengan budaya

Asia

Asia Barat

Hubungan seksual pra-perkahwinan tetap tabu di semua lapisan sosial di Timur Tengah. Dalam banyak kes, percabulan adalah menyalahi undang-undang dan bahkan kesalahan jenayah. Walaupun tidak, tindak balas sosial boleh melampau, terutama terhadap wanita yang telah kehilangan keperawanan sebelum berkahwin.

Dalam lingkungan budaya ini, perkahwinan senapang berfungsi untuk mengaburkan fakta bahawa bayi dikandung sebelum berkahwin. Apabila itu terbukti mustahil, kedudukan sosial pasangan yang terlibat akan rosak. Walaupun begitu, perkahwinan dengan senapang berfungsi untuk mencegah individu yang terlibat, terutama wanita, dari menjadi pariah sosial.

Terlepas dari contoh bahasa gaul daerah, tidak ada istilah khusus untuk "perkahwinan senapang patah" dalam bahasa Arab. Ini kerana mereka tidak dikenali sebagai fenomena sosial biasa dan kerana perkahwinan senapang Timur Tengah yang berjaya tidak diketahui sebagai perkahwinan senapang oleh para tetamu.

Asia Timur

Perkahwinan didahului oleh kehamilan pada usia di Jepun (2010).
 • Di Jepun, istilah slanga Kekichon Dekichatta (出来 ち ゃ っ た 結婚), atau Dekikon (デ キ コ ン) pendeknya, muncul pada akhir 1990-an. Istilah ini secara harfiah dapat diterjemahkan sebagai "oops-we-do-it-wedding", yang menyiratkan sebuah kehamilan yang tidak disengajakan. Selebriti terkenal dengan perkahwinan ini termasuk Namie Amuro, Takako Uehara, Yōko Oginome, Hitomi Furuya, Ami Suzuki, Kaori Iida, Nozomi Tsuji, Anna Tsuchiya, Meisa Kuroki, Leah Dizon, Melodi Miyuki Ishikawa, Riisa Naka, Rie Miyazawa dan Emi Takei.[3][4] Seperempat dari semua pengantin wanita Jepun hamil pada masa perkahwinan mereka, menurut Kementerian Tenaga Kerja dan Kebajikan,[5] dan kehamilan adalah salah satu motivasi yang paling biasa untuk perkahwinan.[6] Kelaziman dan profil selebriti dekichatta-kon telah mengilhami industri perkahwinan Jepun untuk memperkenalkan frasa yang lebih jinak, sazukari-kon (授 か り 婚, perkahwinan yang diberkati).[7]
 • Di China, istilah 奉 子 成婚 (pinyin: Fèngzǐchénghūn; menyala. 'berkahwin dengan perintah anak') bermaksud bahawa pasangan itu berkahwin kerana konsepsi berlaku di luar perkahwinan. Ini adalah ayat pada frasa 奉旨 成婚, diucapkan Fengzhichenghun dan menyiratkan bahawa perkahwinan diluluskan oleh perintah pemerintah. Ia menjadi semakin biasa di kalangan generasi termuda China. Namun, dalam kumpulan usia yang sama, ada keberatan dan kritikan terhadap amalan tersebut.[8][9]
 • Di Korea, istilah slanga 속도 위반 (RR: Sokdowiban; secara harfiah: "mempercepat melebihi had") merujuk kepada keadaan di mana kehamilan mendahului perkahwinan.[rujukan diperlukan]
 • Dalam Vietnam, istilah "Bác sĩ bảo cưới" (secara harfiah bermaksud "kerana [doktor] mengatakan demikian") sering digunakan dengan niat lucu.[rujukan diperlukan]

Asia Tenggara

 • The Filipina juga mempunyai tradisi perkahwinan senapang di mana seorang lelaki akan dipaksa untuk menikahi wanita yang dia impikan. Bentuk lain dari tradisi ini termasuk ibu bapa seorang gadis yang memaksa lelaki itu untuk mengahwini anak perempuan mereka kerana status sosial atau kekayaan mereka (dan bukannya keinginannya untuk menikahi gadis itu) dan lain-lain. Senjata api mungkin atau tidak boleh digunakan semasa pemaksaan tetapi bentuk ancaman lain termasuk proses pengadilan (yang biasa berlaku dalam kes-kes penyusuan di mana keluarga gadis itu mengancam untuk mengemukakan tuntutan rogol terhadap lelaki itu).
 • Indonesia mempunyai keadaan yang serupa dengan Filipina; ini biasanya disebut "berkahwin secara tidak sengaja".

Eropah

Kerana revolusi seksual bermula pada tahun 1960-an, konsep cinta, seksualiti, prokreasi dan perkahwinan mula terpisah setelah terjalin dalam kesedaran sosial selama berabad-abad.[10] Namun, amalan seksual tidak selalu mengikuti konvensi sosial, yang mengakibatkan senapang patah atau Majlis perkahwinan.

 • Di dalam United Kingdom, satu sumber melaporkan bahawa hampir 40% dari semua pengantin mengandung pada tahun 1850.[11]
 • Dalam Denmark, kajian pada tahun 1963 mendapati bahawa 50% daripada semua pengantin perempuan mengandung.[10]
 • Di dalam Belanda dan Belgium, Belanda istilah moetje adalah eufemisme yang biasa digunakan untuk perkahwinan yang disebabkan oleh kehamilan yang tidak disengajakan. Kata nama terbentuk daripada kata kerja penting moeten ("mesti", "harus") dengan akhiran tambahan -je, menunjukkan a kecil. Oleh itu, ia mungkin diterjemahkan sebagai "must must" atau "sedikit yang anda miliki", iaitu seseorang terpaksa berkahwin untuk mengelakkan rasa malu melahirkan di luar nikah.
  Moetjes adalah kejadian biasa di Belgium dan Belanda hingga separuh pertama abad ke-20. Pada awal 1960-an, kira-kira seperempat dari semua perkahwinan di Belanda adalah perkahwinan senapang; namun, di beberapa kawasan, sehingga 90% pengantin perempuan mengandung.[10] Pada akhir tahun 2000-an, praktik ini menjadi sangat jarang sehingga istilah ini semakin usang.[12] Menurut 2013 oleh Centrum voor Leesonderzoek, kata itu moetje diiktiraf oleh 82.5% daripada Belanda dan 43.1% daripada Flemish.[13]

Amerika Utara

 • Di dalam Amerika Syarikat, penggunaan paksaan kekerasan atau kekerasan untuk berkahwin tidak lagi biasa, walaupun banyak cerita anekdot dan lagu rakyat merakam kejadian paksaan seperti itu di Amerika abad ke-18 dan ke-19. Fenomena ini menjadi kurang umum kerana stigma yang berkaitan dengan kelahiran luar nikah telah menurun dan jumlah kelahiran tersebut meningkat. Berkesan kawalan kelahiran dan disahkan pengguguran juga mengakibatkan lebih sedikit kehamilan yang tidak dirancang sehingga berakhir. Walaupun demikian, perkahwinan yang berlaku ketika pengantin perempuan hamil, walaupun tidak ada keluarga atau tekanan sosial yang terlibat, kadang-kadang disebut sebagai "perkahwinan senapang".

Dalam budaya popular

Kartun politik tahun 1897 ini menggambarkan A.S. pencapitan Hawaii sebagai "Pernikahan senapang lain, tanpa pihak yang bersedia".

Filem

Buku

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "definisi perkahwinan senapang". Kamus.com. Diperoleh 2016-12-11.
 2. ^ "Ulangan 22: 28-29". BibleGateway. Diperoleh 2019-01-10.
 3. ^ Haruna Kashiwase, "Shotgun Weddings a Sign of the Times in Japan," Penduduk Hari Ini, Julai 2002, prb.org Diarkibkan 2012-10-25 di Mesin Wayback
 4. ^ "Jepun mengadakan majlis perkahwinan dengan senapang". Telegraf. 22 Jun 2009. Diakses pada 25 Julai 2010.
 5. ^ Brasor, Philip (8 Januari 2012). "Alamak! Selebriti hamil menari di lorong". The Japan Times. Diperoleh 13 Januari 2016.
 6. ^ Penyelidikan Institut Penduduk dan Keselamatan Sosial Nasional, Kajian Kesuburan Nasional Jepun Keempat belas pada tahun 2010 (Oktober 2011). "Proses Perkahwinan dan Kesuburan Pasangan Berkahwin Jepun" (PDF). Diperoleh 13 Januari 2016.
 7. ^ Ryall, Julian (22 Jun 2009). "Jepun mengadakan majlis perkahwinan dengan senapang". Telegraf. Diperoleh 13 Januari 2016.
 8. ^ 奉 子 成婚 成 常 現象 "大肚 新娘" 挑戰 傳統 貞操[pautan mati kekal] Menikah dengan anak menjadi kebiasaan, "Pengantin hamil" mencabar kesucian tradisional.
 9. ^ “奉 子 成婚” 挑战 传统 道德 底线 Diarkibkan 2015-06-10 di Mesin Wayback "Menikah dengan Anak" mencabar had perkahwinan tradisional.
 10. ^ a b c d e f g Buelens, Geert (2018). De jaren zestig: Een cultuurgeschiedenis. Amsterdam: Ambo / Anthos. hlm. 115. ISBN 9789026329500. Diperoleh 20 Mei 2018.
 11. ^ Faramerz Dabhoiwala (2012). Asal-usul Seks: Sejarah Revolusi Seksual Pertama. Akhbar Universiti Oxford. ISBN 978-0199892419. Dipetik di [1]
 12. ^ Noordman, Joannes Maria Antonius; Rietveld-van Wingerden, Marjoke; Bakker, Petronella Catharina Maria (2008). Vijf eeuwen opvoeden di Nederland. Assen: Uitgeverij Van Gorcum. hlm. 286. ISBN 9789023246138. Diperoleh 20 Mei 2018.
 13. ^ Woordenkennis van Nederlanders en Vlamingen anno 2013, hlm. 679. Centrum voor Leesonderzoek.

Pin
Send
Share
Send