Pakaian separa formal - Semi-formal wear

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Dalam pakaian Barat, separa formal adalah pengelompokan kod pakaian menunjukkan jenis pakaian yang dipakai untuk acara dengan tahap protokol antara tidak rasmi (mis., pakaian santai) dan rasmi. Pada zaman moden, tafsiran khas bagi lelaki adalah tali leher hitam untuk pakaian malam dan sut ruang rehat hitam untuk pemakaian seharian, sesuai dengan gaun malam atau pakaian koktel untuk para wanita.[1]

Sama ada seseorang akan memilih untuk memakai separa formal pagi atau petang secara tradisional telah ditentukan oleh apakah acara itu akan dimulakan sebelum atau selepas jam 6:00 petang.

Di samping itu, versi yang setara mungkin dibenarkan secara separa formal pakaian istiadat (termasuk pakaian mahkamah, pakaian seragam diplomatik dan pakaian akademik), pakaian seragam lengkap, pakaian agama, dan pakaian kebangsaan, dan tentera pakaian berantakan.

Pakaian malam: sut makan malam "tali leher hitam"

Untuk pakaian malam (selepas jam 6 petang), kodnya adalah tali leher hitam.[2] Dalam pakaian malam rasmi, atau tali leher putih berpakaian, amalan penggantian warna ini lebih jarang berlaku kerana fesyen lelaki cenderung mengikuti tradisi dengan lebih mendalam kerana ia menjadi lebih formal.

Asal-usul pakaian separa formal bermula pada abad ke-19 ketika Edward, Putera Wales (seterusnya Edward VII), mahukan pakaian makan malam yang lebih selesa daripada kot walet.[3]

Pada musim bunga 1886, Putera mengundang James Potter, seorang warga New York yang kaya, dan isterinya Cora ke Rumah Sandringham, harta pusaka Putera di Norfolk. Ketika Potter meminta kod pakaian makan malam Putera, Putera mengirimnya ke penjahitnya, Henry Poole & Co., di London, di mana dia diberi sut yang dibuat sesuai dengan spesifikasi Putera dengan jaket makan malam.[4]

Semasa kembali ke Taman Tuxedo, New York, pada tahun 1886, pakaian makan Potter terbukti popular di Kelab Taman Tuxedo. Tidak lama kemudian, ketika sekumpulan lelaki dari kelab memilih untuk memakai pakaian seperti itu untuk makan malam di Restoran Delmonico dalam Bandar New York, pengunjung lain terkejut. Mereka diberitahu bahawa pakaian seperti itu terkenal di Tuxedo Park, jadi pakaian tersebut kemudian dikenali sebagai "tuksedo".[4]

Dari penciptaannya hingga tahun 1920-an, ini jaket makan malam dianggap sebagai pakaian yang sesuai untuk makan di rumah atau kelab, sementara jas ekor tetap di tempat yang sesuai untuk penampilan umum.[3]

Pakar etika dan pakaian terus tidak mahu memakai tali leher hitam kerana terlalu formal majlis perkahwinan, atau memang ada acara sebelum jam 6 petang,[5] seperti oleh Emily Post (1872-1960) dan Amy Vanderbilt (1908-1974), yang terakhir berpendapat bahawa "tidak ada seorang pun yang harus ditangkap di gereja dengan tuksedo".

Alternatif tambahan

Pakaian kacau

Untuk makan rasmi, perkhidmatan beruniform pegawai dan pegawai yang tidak ditugaskan kerap memakai pakaian kacau setaraf dengan tali leher hitam dan pakaian malam orang awam. Pakaian seragam dapat berbeza-beza mengikut cabang pakaian, rejimen, atau korps masing-masing pemakai, tetapi biasanya merangkumi mantel gaya Eton pendek yang mencapai pinggang. Sebahagiannya merangkumi kemeja putih, tali leher hitam, dan sehelai sepinggang rendah, sementara yang lain mempunyai kolar tinggi yang mengikat di leher dan sehelai rompi tinggi. Perkhidmatan bersenjata sesetengah negara mempunyai varian tali leher hitam dan tali leher yang setara dengan pakaian kemas mereka.

Rig Laut Merah

Di kawasan tropika, terutamanya di komuniti diplomatik dan ekspatriat Barat, Pelantar Laut Merah kadang-kadang dipakai, di mana jaket dan jaket pinggang ditinggalkan dan berwarna merah cummerbund dan seluar dengan paip merah dipakai sebagai gantinya.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Boswell, Sandra (2007). Perkara Protokol. Akhbar Canon. hlm. 181. ISBN 9781591280255. Pakaian selepas lima adalah subkategori pakaian malam semiformal. Selalunya disebut "gaun koktel", pakaian jenis ini jika sering dibuat dari kain berkilat dan pendek, dari lebih pendek dari lutut hingga pertengahan betis, tetapi jarang sampai ke pergelangan kaki seperti pakaian malam semiformal yang lebih ketat.
    - "Panduan Pakaian: Kod Pakaian dari Casual to White Tie - The Emily Post Institute". Institut Pos Emily. 2016. Diperoleh 11 Oktober 2016.
  2. ^ Flusser, Alan (2002). Berpakaian Lelaki: Menguasai seni Fesyen Kekal. New York: HarperCollins Publishers, Inc. hlm. 299. ISBN 0-06-019144-9.
  3. ^ a b Flusser, Alan (2002). Berpakaian Lelaki: Menguasai seni Fesyen Kekal. New York: HarperCollins Publishers, Inc. hlm. 240. ISBN 0-06-019144-9.
  4. ^ a b Flusser, Alan (2002). Berpakaian Lelaki: Menguasai seni Fesyen Kekal. New York: HarperCollins Publishers, Inc. hlm.240, 241, 303. ISBN 0-06-019144-9.
  5. ^ Ford, Charlotte; DeMontravel, Jacqueline (2001). Etika abad ke-21: panduan untuk adab untuk zaman moden. Buku Barnes & Noble. hlm.210. ISBN 978-1-56731-629-2.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send