Tradisi perkahwinan Rusia - Russian wedding traditions

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Majlis perkahwinan di Hotel Praga, Moscow, 1990
Majlis Perayaan Boyar oleh Konstantin Makovsky, 1883
Perkahwinan Petani di Tambov guberniya, 1880

Yang tradisional Orang Rusia perkahwinan boleh bertahan antara dua hari hingga satu minggu. Perayaan itu melibatkan tarian, nyanyian, pembakar roti, dan jamuan makan. Lelaki dan pembantu terhormat dipanggil Saksi atau Свидетели (svideteli) dalam bahasa Rusia.[1] Majlis dan pertukaran cincin berlangsung pada hari pertama perkahwinan. Walaupun majlis perkahwinan mereka kelihatan unik, perkahwinan Rusia telah menerapkan beberapa tradisi barat, termasuk memasukkan pengiring pengantin ke dalam majlis perkahwinan.

Upacara perkahwinan tradisional

Seorang rakan pengantin perempuan, yang sudah berkahwin, meletakkan anting-anting pertama pada bakal pengantin perempuan. yang kedua mesti diletakkan di sana oleh suami rakan tersebut.

Kedua-dua cincin emas itu adalah simbol perkahwinan. Adalah biasa untuk melihat gambar ini pada undangan perkahwinan.

Membayar wang tebusan

Setelah pengantin lelaki tiba di rumah pengantin perempuan, dia mesti membayar wang tebusan untuk pengantin perempuan, istilah yang dikenali dalam bahasa Rusia sebagai "vykup nevesty. "Acara ini dimaksudkan untuk menjadi lucu dan menghiburkan. Pertama, pengantin lelaki membawa persembahan (selalunya wang atau perhiasan) untuk pengantin perempuan. Pada ketika ini, ibu bapa pengantin perempuan membawa keluar seorang wanita atau lelaki (yang terakhir untuk hiburan) yang bukan pengantin sebenarnya tetapi berpakaian seperti yang ditutupi tudung, jadi pengantin lelaki tidak dapat melihat wajahnya. Apabila pengantin lelaki menyedari bahawa itu bukan pengantinnya, dia meminta cintanya, tetapi keluarga pengantin perempuan akan menuntut lebih banyak wang tebusan yang perlu dibayar. Setelah berpuas hati dengan tebusan yang diberikan, keluarga pengantin perempuan menyerahkan pengantin kepada pengantin lelaki.

Upacara tradisional

Perkahwinan Kristian di Rusia

Pengantin lelaki mempunyai pilihan untuk mengadakan upacara tradisional di gereja. Dalam bahasa Rusia, ia dipanggil venchanie. Upacara perkahwinan berlangsung di sebuah gereja dan terbahagi kepada dua bahagian: Pertunangan dan juga Mahkota. Perkhidmatan ini dilakukan secara tradisional pada waktu pagi selepas perayaan Liturgi Ilahi, di mana cincin perkahwinan adalah diberkati dengan diletakkan di Jadual Suci (mezbah).

Pertunangan

Walaupun pertunangan dulunya diberkati pada awal pertunangan, ia sekarang biasa dilakukan pada upacara yang sama dengan perkahwinan itu sendiri.

Pengantin perempuan berdiri di pintu masuk gereja dan gereja paderi memberkati mereka dan memberi mereka lilin dinyalakan yang akan mereka pegang sepanjang upacara. The diakon mengarah sebuah ektenia (litany) dengan petisyen khas untuk pasangan itu. Imam kemudian mengucapkan dua doa ringkas untuk pasangan itu dan cincin tersebut diberkati dan diletakkan di tangan kanan pasangan itu.

Paderi kemudian mengucapkan doa yang memberkati pertunangan pasangan itu yang menyebutkan kejadian di dalam Alkitab di mana cincin digunakan dan menghubungkan kejadian itu dengan pertunangan.

Mahkota

Di dalam Gereja Ortodoks Timur, Perkahwinan Suci dianggap sebagai Misteri Suci dan tanda perkahwinan itu bukan pertukaran cincin (yang berlaku di pertunangan) melainkan meletakkan mahkota di kepala pengantin perempuan. Atas sebab ini, upacara perkahwinan disebut sebagai Mahkota.

Paderi membawa pasangan itu ke tengah gereja di mana mereka berdiri di atas sehelai kain baru berwarna mawar, yang melambangkan kemasukan mereka ke kehidupan baru. Pasangan pengantin masing-masing mengaku secara terbuka bahawa mereka berkahwin dengan kehendak bebas mereka sendiri dan bahawa mereka belum menjanjikan diri kepada yang lain.

Selepas ektenia dan beberapa doa yang lebih lama, imam meletakkan mahkota di kepala pengantin perempuan dan pengantin lelaki. Ini biasanya dipegang oleh anggota majlis perkahwinan. Berikut ini adalah bacaan dari Surat dan Injil, ektenias, doa ringkas dan perkongsian "cawan biasa" oleh pengantin lelaki dan perempuan.

Perarakan kemudian berlangsung di mana paderi membalutnya keperitan (mencuri) di sekitar tangan pengantin lelaki dan pengantin yang bersatu dan memimpin mereka (diikuti oleh pembantu mereka yang memegang mahkota) tiga kali di sekitar analogi di mana Buku Injil telah diletakkan. Perarakan ini melambangkan menunaikan haji kehidupan perkahwinan mereka bersama.

Dulu adalah kebiasaan bahawa pengantin perempuan akan memakai mahkota perkahwinan mereka selama lapan hari, tetapi sekarang pembuangan mahkota itu biasanya dilakukan pada akhir layanan. Paderi mengatakan berkat bagi pengantin lelaki dan perempuan dan kemudian pemecatan mengambil tempat.

Upacara awam

Mengikuti upacara tradisional, pasangan mesti mengadakan upacara sivil rospis v zagse. Upacara ini berlangsung di jabatan perkhidmatan awam, yang secara rasmi dikenali sebagai ZAG. Di ZAGS pasangan itu disambut oleh ahli keluarga dengan roti dan garam. Upacara berlangsung antara 15 hingga 30 minit dan selama ini cincin ditukar dan pasangan tersebut diucapkan sebagai suami isteri.

Semasa upacara sivil, ibu bapa memberikan dua gelas kristal kepada pasangan yang sudah berkahwin, yang diminta untuk dipecahkan. Semakin banyak kepingan atau pecahan kaca yang mereka hasilkan, semakin banyak jumlah kebahagiaan yang akan mereka habiskan selama bertahun-tahun.

Sudah menjadi kebiasaan bagi pasangan yang sudah berkahwin untuk melepaskan belon atau, lebih disukai, dua burung merpati putih untuk melambangkan cinta dan perkongsian mereka yang tertulis di langit untuk dilihat oleh semua. Pengantin perempuan juga melepaskan belon lain dengan nama gadisnya tertulis di atasnya.

Lawatan ke bandar

Pasangan perkahwinan di peringatan perang

Selepas upacara sivil, pengantin baru dan saksi mereka berkeliling bandar dengan limusin dan melawat banyak tempat bersejarah. Ada kalanya rakan karib turut serta dengan mereka. Ini memberikan peluang utama bagi sebahagian besar gambar perkahwinan yang diambil di berbagai tempat bersejarah di sekitar bandar atau bandar.

Penyambut Tetamu

Setelah menjelajah kota selama beberapa jam, pasangan ini menemui para tetamu untuk majlis resepsi. Di Rusia, ia merangkumi banyak tradisi. Roti bakar pertama dibuat untuk pengantin baru, dan setelah tembakan pertama para tetamu mula berteriak Gorko (bermaksud 'pahit'). Pada ketika ini, pasangan mesti mencium untuk waktu yang lama untuk mengatasi rasa pahit sampanye (atau vodka). Roti bakar kedua dibuat untuk ibu bapa. Selepas itu, pasangan baru melangkah ke lantai untuk tarian pertama malam itu. Para tetamu menari, menyanyi, bermain permainan dan membuat roti bakar pada waktu malam berjalan. Untuk beberapa hari berikutnya keluarga itu terus makan, minum, dan meraikannya. Adalah tradisional untuk mempunyai penghibur, dalam bahasa Rusia tamada, yang mengatur permainan, menari, dan memastikan para tetamu saling mengenali dan dijaga.

Rujukan

  1. ^ "U vojny ne ženskoe lico". www.finna.fi (dalam Bahasa Finland). Diperoleh 2018-08-31.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send