Ritus petikan - Rite of passage

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Sebahagian daripada siri pada
Antropologi agama
Ritual permulaan kanak-kanak lelaki di Malawi.jpg
Ritual permulaan kanak-kanak lelaki di Malawi. Ritual ini menandakan perjalanan dari anak ke lelaki dewasa, setiap subkumpulan mempunyai adat dan harapannya.
Sosial dan antropologi budaya

A ritus petikan ialah majlis atau ritual petikan yang berlaku apabila seseorang individu meninggalkan satu kumpulan untuk memasuki kumpulan yang lain. Ia melibatkan perubahan ketara status dalam masyarakat. Dalam antropologi budaya istilahnya adalah Anglicisation of ritus de petikan, istilah Perancis yang diinovasikan oleh ahli etnografi Arnold van Gennep dalam karyanya Les rites de laluan, "The Rites of Passage".[1] Istilah ini kini diadopsi sepenuhnya ke dalam antropologi dan juga sastera dan budaya popular dari banyak bahasa moden.

Konsepsi asal

Dalam bahasa Inggeris, ayat pertama Van Gennep dari bab pertamanya bermula:[2]

"Setiap masyarakat yang lebih besar mengandung di dalamnya beberapa kelompok yang terpisah. ... Di samping itu, semua kumpulan ini dipecah menjadi masyarakat yang masih kecil dalam subkumpulan."

Penduduk sebuah masyarakat tergolong dalam pelbagai kumpulan, ada yang lebih penting bagi individu daripada yang lain. Van Gennep menggunakan metafora, "sebagai sejenis rumah yang terbahagi kepada bilik dan koridor."[3] Petikan berlaku apabila seseorang meninggalkan satu kumpulan untuk memasuki kumpulan yang lain; dalam kiasan, dia menukar bilik.

Van Gennep lebih jauh membezakan antara "sekular" dan "sakral." Dengan berteori bahawa peradaban disusun dalam skala, menyiratkan bahawa tingkat yang lebih rendah mewakili "tahap pengembangan yang paling sederhana," dia membuat hipotesis bahawa "kumpulan sosial dalam masyarakat seperti itu juga mempunyai asas-asas keagamaan-agama. "Banyak kumpulan dalam masyarakat industri moden mengamalkan adat-istiadat yang dapat ditelusuri ke fasa suci sebelumnya. Laluan antara kumpulan-kumpulan ini memerlukan majlis, atau ritual, oleh itu ritus petikan.

Selebihnya buku Van Gennep menyajikan perihal ritus perjalanan dan organisasi ke dalam beberapa jenis, walaupun pada akhirnya dia putus asa untuk menangkap semuanya:[4] "Ini hanyalah sketsa kasar dari gambaran besar ...." Dia dapat menemukan beberapa universal, terutama dua: "pemisahan seksual antara lelaki dan wanita, dan pemisahan magico-agama antara yang tidak senonoh dan yang suci." (Sebelumnya para penterjemah menggunakan sekular untuk tidak senonoh.) Dia menolak penghargaan kerana menjadi yang pertama mengenali jenis upacara. Dalam pekerjaan itu, dia berkonsentrasi pada kumpulan dan upacara yang biasanya dihadapi oleh individu secara progresif: kehamilan, kelahiran anak, permulaan, pertunangan, perkahwinan, pengebumian dan seumpamanya. Dia menyebutkan beberapa yang lain, seperti jalan wilayah, penyeberangan sempadan ke wilayah yang berlainan budaya, seperti di mana agama berlainan berlaku.

Tahap

Ritus petikan mempunyai tiga fasa: pemisahan, keterbatasan, dan penggabungan, seperti yang dijelaskan oleh van Gennep. "Saya mencadangkan untuk memanggil ritual pemisahan dari dunia sebelumnya, upacara pendahuluan, yang dilaksanakan semasa peringkat peralihan upacara liminal (atau ambang), dan upacara penyatuan ke dalam dunia baru upacara postliminal."[5]

Pada fasa pertama, orang menarik diri dari status mereka sekarang dan bersiap untuk berpindah dari satu tempat atau status ke tempat lain. "Fasa pertama (pemisahan) merangkumi tingkah laku simbolik yang menandakan pemisahan individu atau kumpulan ... dari titik tetap sebelumnya dalam struktur sosial."[6] Sering kali ada pemisah atau "memotong" diri dari diri sebelumnya dalam fasa ini, yang ditandai dengan tindakan dan ritual simbolik. Contohnya, pemotongan rambut untuk orang yang baru sahaja bergabung dengan tentera. Dia "memotong" bekas dirinya: orang awam.

Fasa peralihan (liminal) adalah tempoh antara peringkat, di mana seseorang telah meninggalkan satu tempat atau keadaan tetapi belum memasuki atau bergabung dengan yang berikutnya. "Sifat-sifat dari keterbatasan atau liminal personae ("orang ambang") semestinya tidak jelas. "[7]

Pada fasa ketiga (penyatuan semula atau penggabungan) petikan disempurnakan oleh subjek ritual. "[8] Setelah menyelesaikan upacara dan mengambil identiti "baru" mereka, seseorang memasuki masyarakat dengan status baru seseorang. Penggabungan semula dicirikan oleh ritual dan upacara yang rumit, seperti bola debut dan tamat pengajian di kolej, dan oleh simbol ikatan baru: oleh itu "dalam upacara penggabungan terdapat penggunaan" ikatan suci "yang meluas," tali suci ", simpul, dan bentuk yang serupa seperti tali pinggang, cincin, gelang dan mahkota. "[9]

Kesan psikologi

Eksperimen makmal menunjukkan bahawa permulaan yang teruk menghasilkan percanggahan kognitif.[10] Adalah berteori bahawa ketidaksetujuan seperti itu meningkat tarikan kumpulan di antara inisiat setelah pengalaman, yang timbul dari pembenaran dalaman dari usaha yang digunakan.[11] Ganjaran semasa inisiatif mempunyai akibat penting kerana para inisiat yang merasa lebih dihargai menyatakan identiti kumpulan yang lebih kuat.[12] Serta tarikan kumpulan, inisiasi juga dapat menghasilkan kesesuaian di kalangan ahli baru.[13] Eksperimen psikologi juga menunjukkan bahawa inisiasi meningkatkan perasaan gabungan.[14]

Budaya

The Hamar terkenal dengan kebiasaan mereka dalam "melompat melompat", yang memulakan seorang lelaki menjadi lelaki.

Upacara permulaan dilihat sebagai asas kepada pertumbuhan dan perkembangan manusia serta sosialisasi di banyak komuniti Afrika. Upacara ini berfungsi dengan menandakan peralihan seseorang ke keahlian kumpulan penuh.[15] Ia juga menghubungkan individu ke komuniti dan masyarakat ke dunia kerohanian yang lebih luas dan kuat. Ritual permulaan adalah "bahagian semula jadi dan perlu dalam komuniti, sama seperti lengan dan kaki adalah semula jadi dan perluasan tubuh manusia". Upacara ini berkaitan dengan pembangunan individu dan masyarakat. Manu Ampim mengenal pasti lima peringkat; upacara kelahiran, upacara dewasa, upacara perkahwinan, upacara penuaan dan upacara keturunan.[16] Dalam budaya Zulu memasuki wanita diperingati oleh Umhlanga.

Jenis dan contoh

Ritual-ritus petikan adalah pelbagai, dan terdapat di banyak budaya di seluruh dunia. Banyak ritual masyarakat barat mungkin kelihatan seperti upacara kebiasaan tetapi melewatkan beberapa komponen struktur dan fungsi yang penting. Walau bagaimanapun, di banyak komuniti Asli dan Afrika-Amerika, ritus tradisional program petikan dijalankan oleh organisasi berasaskan komuniti seperti Man Up Global. Biasanya bahagian yang hilang adalah fasa pengiktirafan dan penyatuan semula masyarakat. Pendidikan pengembaraan program, seperti Terikat ke Luar, sering digambarkan sebagai ritus berpotensi. Pamela Cushing meneliti ritus kesan laluan ke atas pemuda remaja di Canadian Outward Bound School dan mendapati bahawa ritus kesan laluan dikurangkan oleh fasa penggabungan semula yang hilang.[17] Bell (2003) mengemukakan lebih banyak bukti tentang kekurangan tahap ketiga ini dan menggambarkan "Model Pengembaraan Kontemporari dari Ritus Lintas" sebagai versi moden dan lemah dari ritus petikan yang biasanya digunakan oleh program pengembaraan luar.

Semakin matang

Budak Yahudi membaca a Taurat tatal ke arahnya Bar Mitzvah, menggunakan a Yad
Selaman darat adalah petikan petikan untuk anak lelaki dari pulau Pasifik Selatan Pentakosta
Statuette Karajà: inisiat muda

Dalam pelbagai suku dan maju masyarakat, kemasukan ke dalam gred umur- secara amnya dipisahkan gender - (tidak seperti umur ditetapkan) ditandakan oleh upacara permulaan, yang mungkin merupakan puncak persiapan yang panjang dan kompleks, kadang-kadang dalam perjalanan mundur.

Agama

Yesus menjalani Yahudi berkhatan, di sini digambarkan di katedral Katolik; a kenduri liturgi memperingati ini pada Hari Tahun Baru

Ketenteraan

Akademik

Beberapa kalangan akademik seperti asrama, persaudaraan, pasukan dan kelab lain berlatih jerebu, ragging dan kelam kabut. Szecskáztatás, bentuk ringan dari hazing (biasanya tanpa penderaan fizikal dan seksual), diamalkan di beberapa sekolah menengah Hungary. Pelajar sekolah rendah tahun pertama dihina secara terbuka melalui pakaian yang memalukan dan pelajar senior penjenamaan wajah mereka dengan pen marker; kadang-kadang juga merupakan pertandingan, dengan pemenang biasanya mendapat hak untuk menganjurkan acara seterusnya. Persaudaraan dan ahli sihir, seperti pertubuhan swasta yang lain, sering mengkodkan upacara permulaan sebagai ritual memisahkan calon dari anggota.

Vokasional / profesional

Sukan

 • Batizados dalam Capoeira
 • Tali pinggang hitam dalam seni mempertahankan diri
 • A Liga Hoki Nasional Gol pertama pemain (Puck yang digunakan untuk menjaringkan gol itu boleh diambil, dilabel, dan diberikan kepada pemain sebagai kenang-kenangan.)

Yang lain

 • Pengebirian dalam beberapa mazhab dan kasta khas
 • Musim awal siri televisyen Survivor biasanya merangkumi ritus petikan sebelum cabaran imuniti terakhir. Walaupun perincian petikan ini berbeza-beza berdasarkan adat istiadat dan tradisi negara tuan rumah, kebanyakan ritus petikan merangkumi jalan panjang menuju cabaran terakhir di mana para pemain yang tersisa melewati obor setiap peserta yang tersingkir dari musim itu. Terdapat variasi dalam perjalanan ini, seperti musim di mana para pesaing yang tersisa mengayuh perahu untuk menghadapi cabaran terakhir dan menjatuhkan obor ke laut sepanjang jalan.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Van Gennep 1909, Ringkasan Lay
 2. ^ Van Gennep, Vizedom & Caffee 2010, I. Pengelasan Ritus
 3. ^ Journet, Nicolas (1 Januari 2001). "Les rites de laluan". Sains Manusia (112). chaque société générale peut être considérée comme une sorte de maison divisée en chambres et couloirs
 4. ^ Van Gennep, Vizedom & Caffee 2010, X. Kesimpulan
 5. ^ van Gennep 1977: 21
 6. ^ Turner 1969: 80.
 7. ^ Turner 1969: 95
 8. ^ Turner 1969: 80
 9. ^ van Gennep 1977: 166
 10. ^ Aronson & Mills 1959.
 11. ^ Festinger 1961.
 12. ^ Kamau 2012.
 13. ^ Keating et al. 2005.
 14. ^ Lodewijkx et al. 2005.
 15. ^ "Kompleks Budaya Afrika". Diperoleh 2011-10-04.
 16. ^ Upacara Permulaan Lima Major Afrika Prof Manu Ampim
 17. ^ Cushing 1998.
 18. ^ Morgenstern 1966.
 19. ^ "Upacara Laluan". Pengajian Islam Oxford Dalam Talian. 2013. Diperoleh 27 Mei 2013.
 20. ^ "Sunat Lelaki Muslim Tradisional: Dilakukan oleh orang Arab, Turki, Malaysia dan yang lain dari agama ini". PEMARKAHAN. 1992–2013. Diperoleh 27 Mei 2013.
 21. ^ Hamid, Ismail (2005). "Ritual-ritus Islam". Ensiklopedia Malaysia Jilid 10: Agama dan Kepercayaan. Diarkibkan daripada asal pada 30 Jun 2013. Diperoleh 27 Mei 2013.
 22. ^ Thomas Riggs (2006). "Kekristianan: Kristian Koptik". Ensiklopedia Worldmark of Practices Agama: Agama dan denominasi. Thomson Gale. ISBN 978-0-7876-6612-5.
 23. ^ "Sunat". Ensiklopedia Columbia. Akhbar Universiti Columbia. 2011.

Bibliografi

 • Aronson, E. & Mills, J. (1959) "Kesan keparahan permulaan terhadap suka untuk kumpulan." Jurnal Psikologi Abnormal dan Sosial ', hlm. 177-181.
 • Bell, B.J. (2003). "Ritus perjalanan dan pendidikan luar: Keprihatinan kritikal untuk pengaturcaraan yang berkesan". Jurnal Pendidikan Berpengalaman. 26 (1): 41–50. doi:10.1177/105382590302600107. S2CID 143370636.
 • Cushing, P.J. (1998). "Bersaing dengan kitaran transformasi: Pelajaran dari ritus model petikan". Pathways: The Ontario Journal of Experiential Education. 9 (5): 7–12.
 • Festinger, L (1961). "Kesan psikologi dari ganjaran yang tidak mencukupi". Ahli Psikologi Amerika. 16 (1): 1–11. doi:10.1037 / h0045112.
 • Garces-Foley, Kathleen (2006). Kematian dan agama di dunia yang berubah. ME Sharpe.
 • Kamau, C (2012). "Apa yang dimulakan dengan teruk dalam kumpulan? Peranan penghargaan". Jurnal Psikologi Antarabangsa. 48 (3): 399–406. doi:10.1080/00207594.2012.663957. PMID 22512542.
 • Keating, C. F .; Pomerantz, J .; Pommer, S. D .; Ritt, S. J. H .; Miller, L. M .; McCormick, J. (2005). "Pergi ke kuliah dan membongkar kabut: Pendekatan fungsional untuk mendekripsi amalan permulaan di kalangan pelajar sarjana". Dinamika Kumpulan: Teori, Penyelidikan, dan Amalan. 9 (2): 104–126. CiteSeerX 10.1.1.611.2494. doi:10.1037/1089-2699.9.2.104.
 • Lodewijkx, H. F. M .; van Zomeren, M .; Syroit, J. E. M. M. (2005). "Jangkaan permulaan yang teruk: Perbezaan jantina dalam pengaruh terhadap kecenderungan afiliasi dan tarikan kumpulan". Penyelidikan Kumpulan Kecil. 36 (2): 237–262. doi:10.1177/1046496404272381. S2CID 146168269.
 • Morgenstern, Julian (1966). Ritual Kelahiran, Perkahwinan, Kematian, dan Peristiwa Baik di kalangan Orang Semit. Cincinnati.
 • Turner, Victor (1967). "Betwixt dan antara: tempoh limin dalam ritus de pass". Hutan simbol: aspek ritual Ndembu. Ithaca: Cornell NAIK. hlm 23–59.
 • Turner, Victor W. (1969). Proses Ritual. Penguin.
 • Van Gennep, Arnold (1909). Les rites de laluan (dalam bahasa Perancis). Paris: Émile Nourry. Ringkaskan LayUlasan oleh Frederick Starr, The American Journal of Sociology, V. 15, No. 5, hlm 707-709 (Mac 1910).
  • ——; Vizedom, Monika B (Penterjemah); Caffee, Gabrielle L (Penterjemah) (1977) [1960]. Ritual Laluan. Routledge Library Editions Antropologi dan Etnografi (Paperback Reprint ed.). Hove, East Sussex, UK: Psychology Press. ISBN 978-0-7100-8744-7.
  • ——; ——; —— (2010) [1960]. Ritual Laluan (Cetakan semula ed.). Laluan Laluan. ISBN 978-0-415-61156-5.

Bacaan lanjut

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send