Rio Grande do Sul - Rio Grande do Sul

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Rio Grande do Sul
Negeri Rio Grande do Sul
Bendera Rio Grande do Sul
Bendera
Lambang lengan Rio Grande do Sul
Lambang baju
Cogan kata:
Liberdade, Igualdade, Humanidade (Portugis)
"Kebebasan, Kesaksamaan, Kemanusiaan"
Lagu: Hino Rio-Grandense
Lokasi Negara Bagian Rio Grande do Sul di Brazil
Lokasi Negara Bagian Rio Grande do Sul di Brazil
Koordinat: 30 ° S 53 ° W / 30 ° S 53 ° W / -30; -53Koordinat: 30 ° S 53 ° W / 30 ° S 53 ° W / -30; -53
NegaraBrazil
Ibu kota dan bandar terbesarPorto Alegre
Kerajaan
 • GabenorEduardo Leite (PSDB)
• Naib GabenorRanolfo Vieira Júnior (PTB)
 • Ahli Dewan NegaraMartins Lasier (JPA)
Luis Carlos Heinze (PP)
Paulo Paim (PT)
Kawasan
• Jumlah291,748 km2 (112,645 batu persegi)
Peringkat kawasan9hb
Penduduk
 (2016)[1]
• Jumlah11,286,500
• PeringkatKe-5
• Ketumpatan39 / km2 (100 / batu persegi)
• Peringkat ketumpatanKe-13
DemonimRio-grandense, sul-rio-grandense atau gaúcho
KDNK
• Tahun2015
• JumlahUS $ 205 bilion (PPP) US $ 115 bilion (nominal) (Ke-4)
• Per kapitaUS $ 18,131 (PPP) US $ 10,244 (nominal) (Ke-5)
HDI
• Tahun2017
• Kategori0.792[2]tinggi (Ke-6)
Zon masaUTC-3 (BRT)
Poskod
90000-000 hingga 99990-000
Kod ISO 3166BR-RS
Laman webrs.gov.br

Rio Grande do Sul (UK: /ˌrˌɡrændidˈsʊl/,[3] KAMI: /ˌrˌɡrɑːndidˈsl/,[4] Portugis:[ɦiw ˈɡɾɐ̃ːdʒ dʊ ˈsuw] (Mengenai suara inidengar);[a] menyala. '"Sungai Besar di Selatan"') adalah negeri di dalam wilayah selatan daripada Brazil. Ia adalah negeri paling ramai penduduk kelima dan juga kesembilan terbesar mengikut kawasan. Terletak di bahagian paling selatan negara ini, Rio Grande do Sul berbatasan mengikut arah jam Santa Catarina di utara dan timur laut, Lautan Atlantik di sebelah timur, orang Uruguay jabatan daripada Rocha, Treinta y Tres, Cerro Largo, Rivera dan Artigas ke selatan dan barat daya, dan Orang Argentina wilayah daripada Corrientes dan Misiones ke barat dan barat laut. Ibu kota dan bandar terbesar adalah Porto Alegre. Negeri ini mempunyai jangka hayat tertinggi di Brazil, dan kadar jenayahnya relatif rendah berbanding rata-rata kebangsaan Brazil.[5] Walaupun taraf hidup yang tinggi, pengangguran masih tinggi di negeri ini, mulai 2017.[6] Negeri ini mempunyai 5,4% penduduk Brazil dan ia bertanggungjawab untuk 6,6% penduduk Brazil KDNK.

Negeri mempunyai tolok budaya seperti jiran asingnya. Sebelum kedatangan peneroka Portugis dan Sepanyol, ia didiami kebanyakan oleh Guarani dan Kaingang orang (dengan populasi yang lebih kecil dari Charrúa dan Minuano). Orang Eropah pertama di sana Jesuit, diikuti oleh peneroka dari Azores. Pada abad ke-19 ia adalah pemandangan konflik termasuk Revolusi Farroupilha dan juga Perang Paraguay. Gelombang besar dari Bahasa Jerman dan Bahasa Itali penghijrahan telah membentuk negara.

Geografi

Peta dengan sempadan perbandaran

Rio Grande do Sul bersempadan dengan timur laut oleh Negara Brazil Santa Catarina, ke tenggara oleh Lautan Atlantik, di barat daya oleh Uruguay, dan ke barat laut oleh Orang Argentina wilayah Corrientes dan Misiones.

Bahagian utara negeri ini terletak di lereng selatan dataran tinggi yang mengarah ke selatan dari Sao Paulo di seluruh negeri Paraná dan Santa Catarina, dan banyak dipecah oleh banjaran gunung rendah yang arah umum melintasi arah lereng memberi mereka penampilan tebing. Pelbagai gunung rendah membentang ke selatan dari Serra do Mar Santa Catarina dan melintasi negeri ke Uruguay. Di sebelah barat jajaran ini adalah dataran berumput yang luas yang ditujukan terutama untuk pengumpulan stok - bahagian utara dan paling tinggi sesuai untuk padang rumput dan iklim untuk domba, dan selatan untuk ternak. Di sebelah timurnya adalah zon pantai yang luas hanya sedikit tinggi di atas laut; di dalamnya ada dua yang hebat muara lagun, yang Lagoa dos Patos dan Lagoa Mirim, yang dipisahkan dari lautan oleh dua semenanjung berpasir, separa tandus. Pantai ini adalah salah satu pantai berpasir yang hebat, hanya dipecah oleh jalan keluar dari dua tasik, yang disebut Rio Grande, yang memberikan jalan masuk ke perairan yang dapat dilalui dan beberapa pelabuhan. Terdapat dua sistem sungai yang berlainan di Rio Grande do Sul - dari lereng timur yang mengalir ke lagun, dan Lembangan Río de la Plata mengalirkan ke arah barat ke Sungai Uruguay.[7]

Bandar bersejarah di São Miguel das Missões.
Pengeluaran wain di Caxias do Sul.

Sungai yang lebih besar dari kumpulan timur adalah Jacuí, Sinos, Caí, Gravataí dan Camaquã, yang mengalir ke Lagoa dos Patos, dan Jaguarão yang mengalir ke Lagoa Mirim. Semua yang pertama bernama, kecuali Camaquã, melepaskan ke salah satu dari dua lengan atau muara yang memasuki ujung utara Lagoa dos Patos, yang disebut Sungai Guaíba, walaupun secara teknis bukan sungai tetapi tasik. Sungai Guaíba luas, relatif dalam dan panjangnya sekitar 56 kilometer (35 mil), dan dengan sungai-sungai yang mengalir ke dalamnya menghasilkan pelayaran fluvial sejauh 320 kilometer (200 mi). Jacuí adalah salah satu sungai terpenting di negeri ini, yang naik di jajaran Coxilha Grande di utara dan mengalir ke selatan dan tenggara ke muara Guaíba, dengan jarak hampir 480 kilometer (300 mi) Ia mempunyai dua anak sungai besar , Vacacaí dari selatan dan Taquari dari utara, dan banyak sungai kecil. Jaguarão, yang merupakan sebahagian daripada garis sempadan dengan Uruguay, dapat dilalui sejauh 42 km hingga dan di luar kota Jaguarão.[7]

Sebagai tambahan kepada Lagoa dos Patos dan Lagoa Mirim terdapat sejumlah tasik kecil di semenanjung berpasir dan rawa yang terletak di antara pantai dan kedua-dua ini, dan ada yang lain dengan watak serupa di sepanjang pantai utara. Tasik terbesar adalah Lagoa dos Patos (Tasik Patos - suku India yang mendiami pesisirnya ketika penemuan Eropah), yang terletak selari dengan garis pantai, timur laut dan barat daya, dan panjangnya sekitar 214 kilometer (133 mi) dari kedua-dua lengan di hujung utara, masing-masing 40 58 km panjang, dan dari outletnya, Rio Grande, kira-kira 39 km. Lebarnya berbeza dari 35 hingga 58 km. Tasik ini agak dangkal dan dipenuhi dengan tebing pasir, menjadikan salurannya yang berlayar berliku-liku dan sukar. Lagoa Mirim menempati kedudukan serupa di selatan, di sempadan Uruguay, dan panjangnya sekitar 175 kilometer (109 mi) dengan lebar 10 hingga 35 km. Garis itu lebih tidak teratur dan keluar ke Lagoa dos Patos melalui saluran yang boleh dilayari yang dikenali sebagai Saluran São Gonçalo. Sebahagian tasik terletak di wilayah Uruguay, tetapi navigasinya, sebagaimana ditentukan oleh perjanjian, adalah milik eksklusif Brazil. Kedua-dua tasik ini jelas merupakan sisa-sisa kemurungan kuno di pesisir pantai yang ditutup oleh pantai pasir yang dibangunkan oleh gabungan angin dan arus. Mereka berada di tingkat yang sama dengan lautan, tetapi perairannya dipengaruhi oleh air pasang dan payau hanya jarak pendek di atas outlet Rio Grande.[7]

Sepertiga dari seluruh negeri adalah milik lembangan saliran Río de la Plata. Dari banyak aliran yang mengalir ke utara dan ke barat ke Uruguay, yang terbesar adalah sungai Ijuí kawasan dataran tinggi, Ibicuí, yang mempunyai sumbernya berhampiran Santa Maria di bahagian tengah negeri dan mengalir ke arah barat ke Uruguay jarak dekat di atas Uruguaiana, dan juga Sungai Quaraí yang membentuk sebahagian daripada garis sempadan dengan Uruguay. Sungai Uruguay itu sendiri terbentuk oleh pertemuan sungai Canoas dan Pelotas sungai. Pelotas, yang mempunyai sumbernya di Serra do Mar di pantai Atlantik, dan Sungai Uruguay membentuk garis sempadan utara dan barat negara ini hingga ke muara Quaraí, di perbatasan Uruguay.[7]

Iklim

Jenis iklim Rio Grande do Sul.

Rio Grande do Sul terletak di zon beriklim selatan dan didominasi subtropika lembap (Cfa, mengikut Klasifikasi iklim Köppen). Iklim adalah Iklim Lautan (Cfb) di kawasan tertinggi. Terdapat empat musim yang agak jelas dan hujan disalurkan dengan baik sepanjang tahun, tetapi kekeringan sekali-sekala boleh berlaku. Bulan-bulan musim sejuk, Jun hingga September, dicirikan oleh hujan lebat dan angin sejuk barat daya, yang disebut minuano, yang kadang-kadang menurunkan suhu hingga di bawah beku, terutama di perbandaran pergunungan,[7] di mana hujan salji boleh berlaku. Suhu terendah tercatat di negeri ini ialah −9.8 ° C (14 ° F) di Bom Yesus, pada 1 Ogos 1955.[8] Pada musim panas, suhu meningkat hingga 37 ° C (99 ° F), dan kecederaan yang berkaitan dengan panas tidak jarang berlaku.

Ekoregion

Beberapa ekoregion meliputi bahagian negeri. Di sudut timur laut negeri ini, antara Serra do Mar/ Serra Geral dan Atlantik, terletak di lanjutan selatan Hutan pesisir Serra do Mar, tali pinggang hutan lembap tropis malar hijau yang meluas ke utara sepanjang jalur pantai sejauh Negeri Rio de Janeiro. Dataran tinggi di belakang Serra do Mar diduduki oleh Hutan lembap Araucaria, hutan subtropis yang dicirikan oleh hutan berdaun malar hijau yang diselingi dengan daratan Pinus Brazil (Araucaria angustifolia). The Hutan dalaman Paraná-Paraíba terletak di lereng bawah dataran tinggi di sebelah selatan dan timur hutan Araucaria, termasuk sebahagian besar lembangan bawah Jacuí dan anak-anak buahnya. Hutan-hutan ini separa gugur, dengan banyak pokok kehilangan daunnya pada musim kering musim sejuk. The Resting Pantai Atlantik, hutan khas yang tumbuh di bukit pasir miskin nutrien, meluas di sepanjang pantai, hingga ke sempadan Uruguay.

Bahagian tenggara negeri ini diliputi oleh Pampas, yang membentang ke selatan hingga Uruguay, didalam dataran tinggi dinamakan Serras de Sudeste (Pegunungan Tenggara).

Sejarah

Selama zaman kolonial Brazil, provinsi Rio Grande Selatan adalah tempat perang kecil dan pertempuran perbatasan antara Portugal dan Sepanyol untuk wilayah tersebut, Koloni Sacramento, dan juga Misi Guarani. Ia juga menjadi titik fokus pemberontakan dalaman pada abad ke-19 dan awal abad ke-20.

Perang Guarani

Mengikut perjanjian Tordesillas, wilayah itu menjadi sebahagian daripada harta benda Sepanyol di Amerika Selatan. Namun, orang Sepanyol lebih berminat dengan pencapaian mereka di Pantai Pasifik, di mana emas, perak, dan permata dengan cepat dijumpai. Bahkan di pantai Atlantik, perhatian mereka tertangkap oleh muara Plata, di mana mereka membina pelabuhan Buenos Aires, di tebing kanannya.

Penempatan Sepanyol bermula pada tahun Plat Sungai kawasan. Akibatnya, ia mengikuti jalan Piring dan anak sungai, terutama sungai Paraná dan Uruguay. Orang Sepanyol memperkenalkan ternakan ke kawasan yang melarikan diri ke dataran dan menarik gauchos ke rantau ini.

Orang Sepanyol pertama yang menetap di rantau ini sekarang Paraguay, Argentina barat laut (Corrientes, Misiones), dan Rio Grande do Sul adalah Jesuit imam pendakwah yang datang dengan idea menukar penduduk pribumi menjadi Kekristianan Katolik. Untuk itu, mereka mendirikan perkampungan mubaligh yang dikenali dalam bahasa Sepanyol sebagai misiones atau reducciones, dihuni oleh Orang India Guarani.

Pada awal abad ke-17, Jesuit mendirikan misi di sebelah timur sungai Uruguay, dan di barat laut Rio Grande do Sul moden.[9]

Misi dihancurkan dan penduduk Guarani mereka diperbudak dalam serbuan besar oleh bandeirantes antara 1636 dan 1638; namun, pada tahun 1687, orang-orang Yesuit kembali ke wilayah ini, setelah mengembalikan tujuh pengurangan, yang Misiones Orientales. Wilayah ini tetap berada di bawah kedaulatan Sepanyol, walaupun dalam praktiknya orang-orang Yesuit beroperasi secara bebas, hingga akhir abad ke-17. Tetapi pada tahun 1680, Portugis mengasaskan Colônia do Sacramento di tebing utara River Plate, di kawasan sekarang Uruguay. Perang berlaku dan berselang sehingga kemerdekaan Uruguay pada tahun 1828.[10]

Logistik mempertahankan Colônia terhadap Sepanyol mengakibatkan usaha pemerintah untuk menyelesaikan wilayah pesisir Rio Grande do Sul dengan penjajah Brazil dan Portugis. Pada tahun 1737, sebuah perkampungan yang diperkaya (hari ini kota Rio Grande) dibina di pintu masuk Lagoa dos Patos. Pada tahun 1752, sekumpulan Azorean peneroka mengasaskan Porto Alegre; di sebelah barat, Rio Pardo juga didirikan. Menjelang pertengahan abad, orang Brazil dan Portugis tiba di sebelah barat wilayah itu, bertembung dengan Jesuit dan Guaranis. Hingga tahun 1756, orang Guaran melawan, di bawah kepimpinan Sepé Tiaraju, yang popular dikanonisasi sebagai São Sepé (Saint Sepé). Namun, Portugis dan Brazil akhirnya menumpaskan perlawanan, menghancurkan misi, dan wilayah itu pasti menjadi hegemoni Portugis.[11]

Pada tahun 1738 wilayah (termasuk negara Santa Catarina sekarang) menjadi Capitania d'el Rei dan dijadikan sebagai pergantungan Rio de Janeiro. Pertikaian wilayah antara Sepanyol dan Portugal menyebabkan penjajahan oleh orang Sepanyol di kota Rio Grande (ketika itu ibu kota kapitania) dan daerah-daerah tetangga dari 1763 hingga 1776, ketika mereka kembali ke Portugis. Penangkapan Rio Grande pada tahun 1763 menyebabkan penyingkiran kerusi pemerintah menjadi Viamão di kepala Lagoa dos Patos; pada tahun 1773 Porto dos Cazaes, dinamakan semula Porto Alegre, menjadi ibu negara. Tindakan bersejarah ini dirancang dan diarahkan oleh Manuel Sepúlveda, yang menggunakan nama rekaan atau nama samaran José Marcelino de Figueiredo, untuk menyembunyikan identitinya. Pada tahun 1801 berita perang antara Sepanyol dan Portugal menyebabkan penangkapan Sete Povos dan beberapa pos perbatasan.

Pada tahun 1777, Perjanjian Santo Ildefonso memberikan wilayah pesisir kepada Portugal, dan Missões ke Sepanyol; tetapi, dalam praktiknya, kedua-dua wilayah dihuni oleh peneroka Portugis dan Brazil. Pada tahun 1801, perjanjian Badajoz menyerahkan Misiones (Missões) kepada Portugis; hanya perbatasan antara Uruguay moden dan Rio Grande do Sul yang masih dipertikaikan.[12]

Perang Cisplatine

Daerah-daerah Santa Catarina dan Rio Grande telah dipisahkan pada tahun 1760 untuk kemudahan ketenteraan, dan pada tahun 1807 daerah tersebut ditinggikan ke kategori "capitania-geral", dengan sebutan "Sao Pedro do Rio Grande", tidak bergantung pada Rio de Janeiro, dan dengan Santa Catarina sebagai tanggungan. Pada tahun 1812 Rio Grande dan Santa Catarina disusun menjadi dua yang berbeza comarcas, yang terakhir menjadi wilayah merdeka pada tahun 1822 ketika Empayar Brazil dianjurkan.

Pada tahun 1816, Portugis menawan Uruguay, yang menjadi Provinsi Brazil (Província Cisplatina). Keadaan ini mengatasi kemerdekaan Brazil dari Portugal pada tahun 1822; pada tahun 1825, Juan Antonio Lavalleja mengisytiharkan kemerdekaan Uruguay; perang menyusul, sehingga pada tahun 1828 Brazil mengiktiraf kemerdekaan Uruguay.

Revolusi Farroupilha

Pemberontak Berkuda semasa Revolusi Farroupilha.

Penduduk di Rio Grande do Sul selalu menjadi perhatian orang Portugis. Untuk itu, Mahkota metropolitan mengagihkan tanah dalam bentuk yang sangat besar latifundia.[13]

Di daerah latifundia yang besar, penternakan lembu merupakan kegiatan ekonomi yang utama. Orang Guaran, di bawah pemerintahan Jesuit, telah mulai memelihara ternak di Missões. Kehancuran Misses meninggalkan banyak kawanan, yang menjadi liar. Oleh itu, pendatang baru dari São Paulo dan Santa Catarina menetap dengan menjinakkan semula kawanan liar ini, yang disebut "gado xucro".[14]

Sebaliknya, peneroka Azorean memperkenalkan tanaman gandum di kawasan yang lebih kecil. Hingga awal abad ke-19, gandum merupakan produk eksport utama Rio Grande do Sul.[14]

Walau bagaimanapun, pengenalan mengenai arak di pantai Selatan, berikutan musim kering tahun 1777 di Ceará, membuka peluang baru untuk peternakan, sejak dari mereka, alih-alih memindahkan kawanan darat ke São Paulo, lembu dapat dijual di wilayah Pelotas yang relatif dekat, untuk disembelih dan diproses di sana, dan diangkut lebih jauh melalui laut ke Santos, Rio de Janeiro, dan pelabuhan Brazil yang lain. Jerung yang murah itu biasa digunakan sebagai makanan untuk pekerja yang diperbudak di bahagian lain di Brazil.[15]

Hingga tahun 1830, kerusuhan politik di Argentina dan Uruguay memihak kepada pengeluar Pelotas yang tersentak. Tetapi dengan pesanan yang dipulihkan di negara-negara ini, persaingan oleh pengeluar tersentak Argentina dan Uruguay menjadi perhatian. Industri tersentak di Plata disukai oleh kualiti padang rumput Argentina dan Uruguay yang unggul, oleh pelabuhan mereka yang lebih baik,[16] dan oleh mereka menggunakan tenaga kerja percuma, bukannya perbudakan.[17] Akibatnya, para elit wilayah segera mulai menuntut perlindungan pabean untuk gaoscho yang tersentak terhadap produk Rio de la Plata; mengenai kegagalan pemerintah Kekaisaran untuk menangani masalah tersebut, tuntutan politik untuk autonomi yang lebih besar, dan gagasan mengenai hubungan persekutuan dengan negara Brazil yang lain dikemukakan.[16]

Ini meningkat menjadi pemberontakan penuh pada tahun 1835. Pada tahun 1834, pemerintah Kekaisaran mengeluarkan "Ato Adicional", memungkinkan untuk dipilih dewan perundangan Provinsi. Dewan Perundangan gaúcha pertama, yang diresmikan pada bulan April 1835, dengan cepat menghadapi Presiden Provinsi (dilantik oleh Kabupaten atas nama Kaisar, yang masih kecil). Pemberontakan meletus di provinsi itu pada bulan September 20, 1835; melepaskan harapan untuk memperbaiki keadaan oleh Kerajaan Imperial, gaúchos mengisytiharkan kemerdekaan Republik Riograndense pada 11 September 1836.[18]

Pengisytiharan Baron Caxias yang mengumumkan berakhirnya Revolusi Farroupilha, 1845. Arkib Negara Brazil.

Yang seterusnya Revolusi Farroupilha (dikenali sebagai tempatan Guerra dos Farrapos) berlangsung selama sepuluh tahun. Pemberontak menyerang Porto Alegre, tetapi diusir dari sana pada bulan Jun 1836. Sejak itu, Empayar dapat menguasai sebahagian besar wilayah pesisir, mencapai kelebihan strategik yang menentukan dari ini. Namun, pada tahun 1839, para pemberontak masih dapat menyerang Santa Catarina, di mana mereka menyatakan Republik Juliana, dalam hubungan persekutuan dengan Rio Grande do Sul (semasa kempen Santa Catarina, Giuseppe Garibaldi bergabung dengan pemberontak sebentar sebelum dia kembali ke Eropah dan akhirnya menjadi pahlawan di negara asalnya, Itali). Kerajaan tidak lama lagi mengambil inisiatif, dan dari mereka pemberontak berperang di bahagian pertahanan.[19]

Pada tahun 1842, Kerajaan menugaskan gabenor dan komander tentera Provinsi yang baru, Baron, kemudian Duke of Caxias. Ketidakmampuan pemberontak untuk mendapatkan hubungan dengan dunia melalui pelabuhan laut, ekonomi Provinsi yang merosot, digabungkan dengan kemampuan unggul Caxias sebagai panglima tentera, menyebabkan kejatuhan kubu pemberontak penting pada tahun 1843, Caçapava do Sul, Bagé, dan Alegrete. Keletihan dan kekalahan dari segi ekonomi, para pemberontak menerima syarat penyerahan Caxias. Amnesti umum diisytiharkan, para pegawai pemberontak dimasukkan ke dalam Tentara Kekaisaran, budak-budak yang terdaftar di Tentera pemberontak dibebaskan. Di samping itu, Empayar mengenakan cukai 25% ke atas import asing.[20]

Provinsi ini menderita dalam perjuangan, tetapi pulih dengan cepat, bukan hanya karena perlindungan cukai import, tetapi juga disebabkan oleh ketidakstabilan baru di Argentina dan Uruguay: Pemerintah Rosas di Argentina terus campur tangan dalam urusan Uruguay hingga 1851, dan Buenos Aires diblokade oleh orang Perancis dan Inggeris dari tahun 1845 hingga 1848.[21]

Konflik dengan negara jiran

Pada pertengahan abad ke-19, Rio Grande do Sul berulang kali terlibat dalam perang antara Brazil dan negara-negara jirannya. Itu termasuk perang melawan Argentina dan Uruguay (pembuangan Juan Manuel Rosas, Diktator Argentina, dan Manuel Ceferino Oribe y Viana, Presiden Uruguay, 1852) dan campur tangan di Uruguay (pembuangan Atanasio Cruz Aguirre, 1864). Ini, pada gilirannya, menyebabkan campur tangan Paraguay, dan Perang Paraguay, dikenali dalam bahasa Portugis sebagai Guerra do Paraguai.

Dalam perang melawan Rosas, 75% tentera Brazil berada gaúchos. Sebagai satu-satunya sempadan Brazil yang sebenarnya menghadapi tentera asing yang dapat memproyeksikan kekuatan Empayar, Rio Grande do Sul dan gaúchosnya dengan cepat mengembangkan reputasi sebagai tentera.[22]

Perang Paraguay

Selama perang yang panjang dan berdarah ini melawan Paraguay, Rio Grande do Sul biasanya menjadi barisan depan. Tetapi pada tahun 1865, sebuah divisi Paraguay menyerang negara itu, dan menduduki Uruguaiana pada 5 Ogos. Menjelang 16 Ogos, pasukan Triple Alliance mengepung Uruguaiana, dan pada 17 September, ultimatum disampaikan kepada Jenderal Estigarribia, komandan bahagian Paraguay. Tidak mempunyai kemungkinan untuk memecahkan pengepungan atau mempertahankan kedudukan, orang-orang Paraguay menyerah, dalam keadaan, pada hari berikutnya.[23]

Tetapi jika wilayah Rio Grande do Sul terhindar dari banyak tindakan, penghuninya menyediakan bahagian yang sangat penting dari pasukan Brazil: kira-kira 34,000 tentera, lebih dari 25% tentera Brazil. Karakteristik ketenteraan Rio Grande do Sul ini bertahan lama setelah Perang Paraguay: Pada tahun 1879, dengan tentera yang masih kurang dari 15.000, lebih dari 5.000 berada di Rio Grande do Sul. Sebaliknya, semasa akhir Empayar, lebih banyak jeneral Brazil berasal dari Rio Grande do Sul daripada wilayah lain. Pada tahun 1889, dari 25 jeneral yang dilahirkan di Brazil, empat dari Rio Grande do Sul; dan dari tiga yang dilahirkan di luar negara, dua dilahirkan di Uruguay tetapi membuat kerjaya di Rio Grande do Sul.[24]

Peta Provinsi São Pedro do Rio Grande do Sul, Negara Bagian Rio Grande do Sul, 1877. Arkib Negara Brazil

Empayar Akhir

Pergolakan politik sering terjadi di Rio Grande do Sul, tetapi tidak ada revolusi penting setelah Perjanjian Ponche Verde pada tahun 1845 hingga presiden di Jeneral Rio de Janeiro Floriano Peixoto, yang campur tangan yang dianggap tidak baik dengan pemerintah negeri menyebabkan pemberontakan 1892–94, di bawah Gumercindo Saraiva.

Selepas Perang Paraguay, Rio Grande do Sul mengalami perubahan penting dalam ekonominya. Keretapi menghubungkan kawasan luar bandar dengan Porto Alegre dan Rio Grande. Bersama dengan pengenalan kapal uap, ini mengurangkan kos dan jangka waktu pengangkutan, memudahkan eksport provinsi ini. Ternakan lembu baru diperkenalkan, dan kawat berduri digunakan untuk menentukan sifat.[25]

Akibatnya, populasi wilayah itu meningkat dua kali lipat antara tahun 1872 dan 1890, dari 434,813 penduduk menjadi 897,455.[26] Ini sebahagiannya disebabkan oleh imigrasi: kira-kira 60,000 pendatang, kebanyakannya dari Itali, dan, dalam jumlah yang lebih sedikit, dari Jerman, datang ke Rio Grande do Sul dalam tempoh ini. Sebilangan besar orang Itali menetap di Serra Gaúcha, dan kebanyakan orang Jerman di lembah Jacuí, Sinos, dan Caí, sebagai pemilik tanah kecil, dan pengeluar pertanian. Di kawasan penempatan Jerman, gerakan mesianik, Penculik (Bahasa Jerman untuk Orang Suci palsu) meletus pada tahun 1874, dan dihancurkan oleh Tentera Brazil.[27]

Juga selama periode ini, Parti Liberal menetapkan hegemoni atas provinsi, yang berarti pengawalan badan perundangan provinsi, Pengawal Nasional di Rio Grande do Sul, dan sebagian besar pemerintah kota. Sebelum Perang Triple Alliance, parti-parti Konservatif dan Liberal bergantian dalam kekuasaan tempatan, mengikuti kecenderungan nasional. Tetapi, mulai tahun 1872, golongan Liberal, di bawah pimpinan Gaspar Silveira Martins, dapat mengekalkan kekuasaan wilayah, bahkan ketika Konservatif menang di peringkat nasional.[28]

Revolusi 1893

Dalam perjuangan ini para revolusioner menduduki Santa Catarina dan Paraná, menawan Curitiba, tetapi akhirnya digulingkan oleh ketidakmampuan mereka untuk mendapatkan senjata perang. Kejadian dalam perjuangan ini adalah kematian Laksamana Saldanha da Gama, salah seorang perwira angkatan laut Brazil yang paling cemerlang dan salah seorang ketua pemberontakan tentera laut tahun 1893–94, yang terbunuh dalam pertempuran di sempadan Uruguay menjelang akhir konflik.

Revolusi 1923

Pada tahun 1923, perang saudara kembali meletup antara penyokong Presiden Negara Borges de Medeiros dan pembangkang yang dikaitkan dengan Partido Libertador dan Assis Brasil.

Revolusi 1930

Pada tahun 1930, Presiden Negeri Getúlio Vargas, setelah tidak berjaya dalam pemilihan presiden menentang calon São Paulo, Júlio Prestes, memimpin pemberontakan terhadap pemerintah Persekutuan, dan berhasil menggulingkannya. Ini akhirnya menyebabkan pemerintahan diktator Vargas pada tahun 1937 dan tempoh yang dikenali sebagai Estado Novo. Apa yang sekarang Briged Tentera Rio Grande do Sul berjuang di pihak kepemimpinan negara dan, sebagai hasilnya, tidak pernah dibaharui. Sebenarnya, Briged tetap menjadi satu-satunya milisi negara di Brazil. (Polis Tentera adalah kekuatan persekutuan yang berpolitik di negeri-negeri lain.) Contoh yang menyedihkan mengenai kuasi-autonomi Briged adalah penyertaan anggota tentera dalam kedua-dua cubaan rampasan kuasa tahun 1961 dan kudeta tentera pada tahun 1964.

Demografi

Penduduk bersejarah
TahunPop.±% p.a.
1872434,813—    
1890897,455+4.11%
19001,149,070+2.50%
19202,182,713+3.26%
19403,320,689+2.12%
19504,674,645+3.48%
19605,448,823+1.54%
19706,755,458+2.17%
19807,942,722+1.63%
19919,135,479+1.28%
200010,181,749+1.21%
201010,693,929+0.49%
201711,322,895+0.82%
sumber:[29]
Rumah abad ke-19 yang dibina oleh Bahasa Itali pendatang di Caxias do Sul.

Mengikut IBGE pada tahun 2008, terdapat 10,860,000 orang yang tinggal di negeri ini. Kepadatan penduduk adalah 38.53 penduduk per kilometer persegi (99.8 / sq mi).

Pembandaran: 81% (2004); pertumbuhan penduduk: 1.2% (1991–2000); rumah: 3,464,544 (2005).[30]

PNAD terakhir (Penyelidikan Nasional untuk Sampel Kediaman) berjumlah 8,776,000 putih orang (81%), 1,495,000 coklat (Berbilang kaum) orang (14%), 529,000 hitam orang (5%), 43,000 Orang Amerindian orang (0.4%), 11.000 Orang asia orang (0.1%).[31]

Menurut kajian genetik dari tahun 2013, orang Brazil di Rio Grande do Sul rata-rata mempunyai 73% keturunan Eropah, 14% Afrika dan 13% keturunan Amerindian.[32]

Kumpulan etnik

Orang-orang dari Portugis - kebanyakannya Azorean - latar belakang mendominasi di kawasan pesisir. Barat daya, sebaliknya, pada awalnya dihuni oleh Pampeano Indian.[33] Seperti yang lain Gauchos daripada Lembangan La Plata populasi di sana adalah hasil dari campuran bahasa Sepanyol dan Portugis lelaki dengan wanita Amerindian dengan keturunan Sepanyol yang mungkin dominan dan juga sumbangan Afrika yang signifikan,[34] mengakibatkan populasi yang 81.20% Putih.[35]

Spekulasi-spekulasi ini mengenai dominasi Sepanyol di kalangan penduduk Southwestern Rio Grande do Sul tersebar luas, tetapi mereka bertentangan dengan pengetahuan sejarah mengenai wilayah tersebut.[rujukan diperlukan] Sebenarnya, selalu ada sedikit kehadiran penjajah Sepanyol di sana,[rujukan diperlukan] dalam praktiknya terhad kepada inisiatif Jesuit terhadap populasi Amerindian,[rujukan diperlukan] yang, tentu saja, tidak mempunyai kesan genetik dalam komposisi demografi.[rujukan diperlukan] Sebaliknya, sudah pasti bahawa Uruguay utara selalu mempunyai pengaruh penting Luso-Brazil,[36] yang sebenarnya mempengaruhi sehingga hari ini bahasa Uruguay utara, bukan sebaliknya.[37]

Orang-orang dari Bahasa Jerman keturunan mendominasi di Lembah Sinos (Novo Hamburgo, São Leopoldo, Nova Hartz, Dois Irmãos, Morro Reuter, dll.) Dan di bahagian timur tengah Negeri (Santa Cruz do Sul). Orang-orang dari Bahasa Itali keturunan mendominasi di pergunungan (Serra Gaúcha: Caxias do Sul, Bento Gonçalves, Farroupilha, Garibaldi, dan lain-lain.). Bahagian Utara dan Barat Laut Negeri juga mempunyai sejumlah besar keturunan Itali dan Jerman. Terdapat banyak komuniti Tiang dan Orang Ukraine di seluruh negeri, terutamanya di barat laut. Orang-orang dari Orang Afrika keturunan tertumpu di ibu kota dan di beberapa bandar di litoral, seperti Pelotas dan Rio Grande.[38]

Menurut demografer Argentina Miguel Ángel García, pendatang dari Itali adalah 60% dari jumlah imigrasi ke Rio Grande do Sul[39] dan menurut sejarawan Perancis Jean Roche pada tahun 1950 orang keturunan Jerman merangkumi 21.6% daripada populasi negeri ini.[40]

Tugu di Porto Alegre untuk menghormati Azorean pendatang

Wilayah yang kini menjadi Rio Grande do Sul pada awalnya diselesaikan oleh Orang Amerindian orang, kebanyakannya Guaraní dan Kaingangs.[41] Kehadiran Eropah di rantau ini bermula pada tahun 1627 dengan bahasa Sepanyol Jesuit. Jesuit ditubuhkan Pengurangan India di rantau ini; pengurangan tersebut di mana dihuni secara eksklusif oleh orang Amerika, terutamanya Guarani, dan tentunya bukan oleh orang Eropah, baik Sepanyol atau Portugis. Portugis Jesuit ditubuhkan Pengurangan India pada tahun 1687 dan menguasai wilayah tersebut.[rujukan diperlukan] Sebilangan besar orang India di rantau ini menjadi Katolik dan tinggal di kalangan orang Yesuit. Pengurangan ini dihancurkan oleh Bandeirantes dari Sao Paulo pada abad ke-18, yang ingin memperbudak orang India. Penempatan Portugis di Rio Grande do Sul banyak ditingkatkan antara tahun 1748 dan 1756, dengan kedatangan dua ribu pendatang dari Kepulauan Azores, Portugal. Mereka menetap di banyak bahagian negeri, termasuk ibu kota sekarang, Porto Alegre. Orang kulit hitam adalah 50 peratus penduduk Rio Grande do Sul pada tahun 1822. Peratusan ini menurun kepada 25 peratus pada tahun 1858 dan hanya 5.2 peratus pada tahun 2005. Sebilangan besar dari mereka Angola untuk bekerja sebagai hamba di arak.

Pendatang Jerman pertama kali tiba di Brazil Selatan pada tahun 1824. Mereka tertarik ke Brazil untuk melindungi negara ini dari pencerobohan negara-negara jiran dan untuk mengisi kawasan kosong di wilayah selatan. Bandar pertama yang akan diselesaikan oleh mereka adalah São Leopoldo. Dalam lima dekad berikutnya, sekitar 28 ribu orang Jerman dibawa ke wilayah ini untuk bekerja sebagai petani kecil di luar bandar.[42]

Pendatang Itali mula tiba di Rio Grande do Sul pada tahun 1875. Mereka kebanyakannya adalah petani miskin dari Trentino dan Veneto, Itali Utara, yang tertarik ke Brazil Selatan untuk mendapatkan ladang mereka sendiri. Imigrasi Itali ke rantau ini berlangsung hingga tahun 1914, dengan jumlah 100,000 orang Itali menetap di sana dalam tempoh ini. Sebilangan besar pendatang bekerja sebagai petani kecil, terutama mengusahakan anggur di Serra Gaúcha bahagian negeri.[43]

Pendatang Eropah lain berhijrah ke Rio Grande do Sul, kebanyakannya dari Eropah Timur. The Persatuan Penjajahan Yahudi membantu pendatang Rusia-Yahudi untuk menetap di tanah pertanian di negeri ini. Memoir satu komuniti pendatang seperti itu, Filipson, Memórias da primeira colônia judaica no Rio Grande do Sul (Filipson: Kenangan Jajahan Yahudi Pertama di Rio Grande do Sul), diterbitkan oleh Frida Alexandr pada tahun 1967.[44]

Bandar Gramado, di mana terdapat hujan salji sekali-sekala.
Catedral São Francisco de Paula - Pelotas

Keturunan genomik Eropah menguasai seluruh Brazil pada 80%, kecuali untuk Wilayah Selatan (yang merangkumi Rio Grande do Sul), di mana ia mencapai 90%. "Gambaran baru setiap sumbangan etnik terhadap DNA orang Brazil, yang diperoleh dengan sampel dari lima wilayah di negara ini, menunjukkan bahawa, rata-rata, nenek moyang Eropah bertanggung jawab untuk hampir 80% warisan genetik penduduk. antara wilayahnya kecil, dengan kemungkinan pengecualian dari Selatan, di mana sumbangan Eropah mencapai hampir 90%. Hasilnya, yang diterbitkan oleh majalah ilmiah 'American Journal of Human Biology' oleh pasukan Universiti Katolik Brasília, menunjukkan bahawa , di Brazil, petunjuk fizikal seperti warna kulit, warna mata dan warna rambut tidak banyak berkaitan dengan keturunan genetik setiap orang, yang telah ditunjukkan dalam kajian sebelumnya ".[45]

Pada tahun 2013, terdapat kurang dari 30,000 Nisei di Rio Grande do Sul. Keluarga pendatang Jepun dari Negeri São Paulo mula tiba di Rio Grande do Sul pada tahun 1930-an. Pada tahun 1956, 23 imigran rasmi pertama datang ke negeri ini, dan 26 keluarga tiba di Rio Grande pada tahun-tahun dari 1956 hingga 1963. Pada tahun 2013, Peter B. Clarke, pengarang Agama Baru Jepun dalam Perspektif Global, menulis bahawa "Pada masa ini kita tidak dapat berbicara tentang jajahan Jepun di RS."[46]

Bandar terbesar

Agama

Agama di Rio Grande do Sul (2010)[48][49]

  gereja Katolik (68.8%)
  Protestantisme (18.3%)
  Spiritisme (0.8%)
  Agama lain (4.4%)
  Tidak beragama (5.3%)

Menurut Banci Brazil 2010, sebahagian besar penduduk (68.8%) adalah Roman Katolik, kumpulan agama lain termasuk Protestan atau evangelikal (18.3%), Spiritist (0.8%), Tiada 5.3%, dan orang-orang dengan agama lain (4.4).[48][49]

Ekonomi

Porto Alegre, ibu kota Rio Grande do Sul
Kebun anggur di Rio Grande do Sul
Tembakau di Rio Grande do Sul
Ladang kedelai di Rio Grande do Sul

The sektor perindustrian adalah komponen terbesar KDNK pada 43%, diikuti oleh sektor perkhidmatan pada 41%. Pertanian mewakili 16% daripada KDNK (2004). Eksport Rio Grande do Sul: kasut 18%, kacang soya 14%, tembakau 13.6%, kenderaan 8%, daging beku 7.2%, bahan kimia 6.8%, dan kulit 5% (2002).

Bahagian ekonomi Brazil: 7% (2005).

Salah satu negeri Brazil yang paling makmur, Rio Grande do Sul terkenal terutamanya dengan pengeluaran bijirinnya, ladang anggur, penternakan, dan untuk keluaran perindustriannya yang besar.

Pada tahun 1827, para pendatang dari Idar-Oberstein menemui yang terpenting di dunia batu akik deposit di Rio Grande do Sul. Seawal tahun 1834, pengiriman batu akik pertama dari Rio Grande do Sul telah dilakukan Idar-Oberstein. Batu akik Brazil mempamerkan lapisan yang sama rata, lebih murni daripada yang dilihat pada batu akik tempatan. Ini menjadikan mereka sangat baik untuk membuat permata terukir.

Dalam bidang pertanian, negeri ini menonjol dalam pengeluaran kacang soya, jagung, gandum, nasi, tembakau, anggur, epal, ubi kayu dan jodoh yerba, selain juga menghasilkan oat, barli, jingga, buah pic, rajah, tangerin, kesemek dan strawberi.

Pada tahun 2020, Wilayah Selatan menghasilkan 32% daripada jumlah bijirin, sayur-sayuran dan biji minyak nasional. Terdapat 77.2 juta tan, tempat kedua di Brazil, hanya kalah di Midwest. Rio Grande do Sul (14.3%) adalah pengeluar ke-3 terbesar di negara ini.[50]

Rio Grande do Sul adalah pengeluar terbesar nasi di negara ini, dengan 70.5% pengeluaran Brazil, hampir 7.3 juta tan pada tahun 2020.[51][50] Ia juga pengeluar terbesar tembakau di Brazil, dan merupakan pengeksport terbesar di dunia. Brazil adalah pengeluar kedua terbesar di dunia dan peneraju eksport tembakau sejak tahun 1990-an, dengan 98% pengeluaran Brazil dilakukan di Wilayah Selatan.[52][53] Negeri bertanggungjawab untuk 90% pengeluaran negara anggur, dan menghasilkan 90% wain yang dihasilkan di negara ini, 85% wain bersoda, dan 90% jus anggur, terutama di daerah Caxias do Sul dan sekitarnya: 664.2 ribu tan anggur pada tahun 2018.[54][55][56]

Dalam soya, Rio Grande do Sul adalah pengeluar ke-3 terbesar di negara ini, dengan sekitar 16% pengeluaran negara. Ia menghasilkan 19.3 juta tan.[57][50] Pada tahun 2017, ia juga merupakan pengeluar terbesar ke-3 jagung.[58][59][60]

Rio Grande do Sul juga merupakan pengeluar nasional terbesar gandum, dengan 2.3 juta tan pada tahun 2019.[50][61][62] Wilayah Selatan juga merupakan pengeluar terbesar oat di Brazil. Pada tahun 2019, pengeluaran nasional hampir 800 ribu tan, hampir semuanya dilakukan di Selatan (Paraná dan Rio Grande do Sul).[63][64]

Tiga Negeri Selatan negara ini bertanggungjawab untuk 95% pengeluaran negara epal, dan Santa Catarina muncul di bahagian atas senarai produksi, berselisih dengan Rio Grande do Sul. Rio Grande do Sul menuai 45% epal Brazil, dan merupakan pengeksport epal terbesar di negara ini. Wilayah di sekitar Vacaria adalah kemuncaknya: ia menumpukan 88% pengeluaran negara dan 37% pengeluaran negara.[65][66]

Dalam ubi kayu pengeluaran, Brazil menghasilkan sejumlah 17.6 juta tan pada tahun 2018. Negeri ini merupakan pengeluar ke-4 terbesar di negara ini, dengan hampir 1 juta tan.[67]

Mengenai jingga, Rio Grande do Sul adalah pengeluar ke-5 terbesar di Brazil pada tahun 2018, dengan jumlah 367 ribu tan.[68]

Rio Grande do Sul adalah pengeluar terbesar buah persik di Brazil, dengan separuh jumlah dituai di Brazil pada tahun 2018.[69] Ia juga pengeluar terbesar rajah di negara ini, menurut data dari 2018.[70] Pada tahun 2018, Rio Grande do Sul adalah pengeluar terbesar ke-3 dari tangerin di Brazil. Rio Grande do Sul juga bertanggungjawab untuk 19% dari Brazil kesemek pengeluaran, menjadi pengeluar nasional ke-2 terbesar.[71][72] Pada tahun 2019, di Brazil, terdapat keluasan pengeluaran sekitar 4 ribu hektar strawberi. Rio Grande do Sul adalah pengeluar ke-3 terbesar.[73]

Pada tahun 2019, Brazil menghasilkan kira-kira 900 ribu tan jodoh yerba setiap tahun. Paraná adalah pengeluar terbesar dan Rio Grande do Sul di kawasan perkebunan (dan di mana sektor ini lebih perindustrian). Menurut data 2017, Paraná menuai 301 ribu tan yerba mate dengan kaedah ekstraktif, sementara Rio Grande do Sul menuai 17 ribu tan. Sebaliknya, sementara gaucho menuai 302 ribu tan rumput yang ditanam, Paraná menuai 237 ribu tan dengan kaedah ini. Potensi produktif pasangan yerba masih belum banyak diterokai di Brazil, dengan hasil panen yang baik dilakukan oleh sistem ekstraktif dan dengan tahap produktiviti yang rendah. Walau bagaimanapun, banyak pengeluar baru menggunakan sistem pengeluaran yang lebih profesional dan cekap, dengan ketajaman teknikal pengurusan dan visi pasaran global. Ini cenderung meningkatkan eksport produk ini dari Brazil.

Lembu di Rio Grande do Sul

Pada tahun 2018, negeri ini lembu kawanannya adalah 12.5 juta ekor, tempat ke-7 di negara ini, 6.5% dari kawanan lembu Brazil.[74]

Pada tahun 2019, Rio Grande do Sul menghasilkan sejumlah 4.5 bilion liter susu, menjadikannya pengeluar ketiga terbesar di negara ini, dengan 13.0% daripada jumlah negara.[75]

Dalam penternakan biri-biri, pada tahun 2017 Wilayah Selatan adalah yang kedua terbesar di negara ini, dengan 4.2 juta kepala. Rio Grande do Sul memiliki 94% negara bulu pengeluaran.[76]

Dalam daging babi, 3 negeri selatan adalah pengeluar terbesar di negara ini. Brazil memperoleh 41.1 juta kepala pada tahun 2017. Rio Grande do Sul (14.6%) adalah pengeluar ke-3 terbesar.[77][78]

Lombong kecubung di Ametista do Sul

Orang Brazil unggas kawanan, pada tahun 2018, mencapai 1.5 bilion kepala. Pada tahun 2017, negeri penghasil unggas utama di Brazil adalah Paraná (25.3%), São Paulo (14.0%), dan Rio Grande do Sul (11.0%). Dari segi ayam, pada tahun 2017 terdapat 242.8 juta kepala di negara ini. Di antara negeri yang merupakan pengeluar terbesar, São Paulo mendahului dengan 21.9%, diikuti oleh Paraná (10.1%) dan Rio Grande do Sul (8.8%).[79] Dalam pengeluaran ayam telur, negeri ini berada di kedudukan kelima di Brazil, dengan 8% pengeluaran negara. Terdapat 354 juta dozen pada tahun 2018.[80]

Wilayah Selatan adalah pengeluar utama sayang di negara ini pada tahun 2017, merangkumi 39.7% daripada jumlah nasional. Rio Grande do Sul adalah pengeluar terbesar di negara ini, dengan 15.2%.[77]

Mengenai perlombongan, negeri ini merupakan pengeluar batu permata utama. Brazil adalah pengeluar terbesar di dunia kecubung dan batu akik, dan Rio Grande do Sul adalah pengeluar terbesar di negara ini. Agate mempunyai pengekstrakan tempatan sejak tahun 1830. Pengeluar kecubung terbesar di Brazil adalah bandar Ametista do Sul. Batu ini sangat jarang dan mahal di seluruh dunia, sehingga penemuan simpanan besar di Brazil, menyebabkan nilainya jatuh jauh. Terdapat juga beberapa jasper dan opal di negeri ini.[81][82][83][84][85]

Kasut Beira Rio, di Mato Leitão-RS
Ibu pejabat Neugebauer di Arroio do Meio-RS

Mengenai industri, Rio Grande do Sul mempunyai KDNK industri sebanyak R $ 82.1 bilion pada tahun 2017, bersamaan dengan 6.9% industri nasional. Ia mempekerjakan 762.045 pekerja di industri ini. Sektor industri utama adalah: Pembinaan (18.2%), Makanan (15.4%), Perkhidmatan Kemudahan Awam Industri, seperti Elektrik dan Air (9,8%), Bahan Kimia (6,8%), dan Mesin dan Peralatan (6,6%). 5 sektor ini menumpukan 56.8% industri negara.[86]

Di dalam automotif sektor, negeri mempunyai GM tanaman.[87]

Sektor kasut kulit (Industri kasut) menonjol terutamanya di Novo Hamburgo, Sapiranga dan Campo Bom, dan di hampir semua kawasan perbandaran lain di Vale dos Sinos. pada tahun 2019 Brazil menghasilkan 972 juta pasang. Eksport sekitar 10%, mencapai hampir 125 juta pasang. Brazil berada di kedudukan keempat di antara pengeluar dunia, di belakang China (yang menghasilkan lebih dari 10 bilion pasang), India dan Vietnam, dan di tempat ke-11 antara pengeksport terbesar. Tiang pengeluaran terbesar di Brazil terletak di sini. The Brazilian state that most exports the product is Rio Grande do Sul: in 2019 it exported US$448.35 million. Sebilangan besar produk pergi ke Amerika Syarikat, Argentina dan Perancis. Penggunaan domestik menyerap sebahagian besar pengeluaran. Negeri ini telah atau mencipta beberapa kilang terpenting di Brazil di sektor ini.[88][89]

Dalam Industri MakananPada tahun 2019, Brazil adalah pengeksport makanan olahan ke-2 terbesar di dunia, dengan nilai eksport bernilai AS $ 34.1 bilion. Pendapatan industri makanan dan minuman Brazil pada tahun 2019 adalah R $ 699.9 bilion, 9.7% daripada Produk Domestik Kasar negara itu. Pada tahun 2015, sektor makanan dan minuman perindustrian di Brazil terdiri daripada 34.800 syarikat (tidak termasuk kedai roti), yang kebanyakannya kecil. Syarikat-syarikat ini menggaji lebih daripada 1.600.000 pekerja, menjadikan industri makanan dan minuman sebagai majikan terbesar dalam industri pembuatan. Terdapat sekitar 570 syarikat besar di Brazil, yang menumpukan sebahagian besar dari jumlah pendapatan industri. Rio Grande do Sul created food companies of national importance such as the Neugebauer chocolate factory; Vinícola Aurora dan Vinícola Salton, two of the largest wineries in the country. dan Camil Alimentos, which owns the brand Açúcar União (the most famous sugar brand in the country), Arroz Carretero (one of the most famous rice brands in Brazil), among others.[90][91][92]

The mechanical and metallurgical industry also reach considerable expression, especially in Porto Alegre, Novo Hamburgo, São Leopoldo dan Canoas, sebagai tambahan kepada Gravataí, Sapucaia do Sul, Esteio dan Sapiranga, which have large companies in the sector and which also belong to the Metropolitan Region of Porto Alegre . These centers are joined by São Jerônimo, which houses the Charqueadas steel plant. The steel mill Aços Finos Piratini is located in Charqueadas, which belongs to Gerdau. It is geared mainly to serve the automotive industry.

Di dalam metalurgi business, the state has one of the most famous companies in the country, Tramontina, originally from Rio Grande do Sul and famous manufacturer of knives, pans, shovels and various utensils, which has more than 8,500 employees and 10 manufacturing units. Other famous companies in the state are Marco Polo, a manufacturer of bus bodies, which had a market value of R $2.782 billion in 2015, and Randon, a group of 9 companies specialized in solutions for the transportation, which brings together manufacturers of vehicles, auto parts, and road equipment - employs around 11,000 people and recorded gross sales in 2017 of R $4.2 billion.

Another industrial area is the so-called old colonization region, in which the municipalities of Caxias do Sul, Garibaldi, Bento Gonçalves, Flores da Cunha, Farroupilha dan Santa Cruz do Sul are integrated. The manufacturing activity is marked by the production of arak and processing of agropastoral products, such as kulit, lemak babi, jagung, gandum dan tembakau.

In the rest of the state there are several dispersed industrial centers, all linked to the processing of agropastoral raw materials. Dalam kumpulan ini, Erechim, Passo Fundo, Santa Maria, Santana do Livramento, Rosário do Sul, Pelotas, Rio Grande dan Bagé menonjol.

Statistik

 • Vehicles: 4,367,980 (March 2008)
 • Mobile phones: 12.3 million (June 2008)
 • Telephones: 3 million (April 2008)
 • Cities: 496 (2007)[93]

Pendidikan

Institusi pendidikan

There are more than 100 universities in whole state of Rio Grande do Sul.[94][kegagalan pengesahan]

Universiti dan kolej

dan lain-lain lagi.

Prasarana

Lapangan terbang antarabangsa

Porto Alegre

With 37.6 thousand square meters of constructed area and four levels, the passenger terminal at Lapangan Terbang Antarabangsa Salgado Filho can receive 28 large airplanes simultaneously.The terminal has 32 check-in counters, ten boarding bridges, nine lif dan sepuluh eskalator. It has a totally automated aircraft movement control center and the main spaces are air conditioned.The apron, surfaced with prestressed concrete, can serve jet jumbo seperti Boeing 747-400. The garage structure has eight levels, 44 thousand square meters and 1,440 parking spaces.Another terminal, with 15 thousand square meters and capacity for 1.5 million passengers a year, serves general, executive and third-tier aviation (conventional piston-engine and turboprop planes).Porto Alegre Airport was the first one administered by Infraero to have integrated check-in. This service offers flexibility in use of terminal facilities and installations, enabling carriers to access their own data centers via shared-use computers from any daftar masuk counter position. This makes it much easier to allocate counter space according to demand fluctuations, making for less idle space.The Aeroshopping area – a center for commerce and leisure – operates 24 hours a day with shops, perkhidmatan, a food court, along with a triplex cinema, the first to be established at a Brazilian airport.Salgado Filho International Airport also has an air cargo terminal, built in 1974, with 9,500 thousand square meters of area and capacity to handle 1,500 tons of export cargo and 900 tons of imports each month.The average daily movement (arrivals and departures) is 174 aircraft, flying scheduled routes connecting Porto Alegre directly or indirectly to all the country's other major cities, as well as smaller cities in the interior of the states of the South Region and Sao Paulo. There are also international flights with direct connections to cities of the Kerucut Selatan.

Bagé

Comandante Gustavo Kraemer Airport opened on July 5, 1946. This airport came under Infraero administration on October 27, 1980. It is located on the rural outskirts of Bagé, 60 km (37 mi) from the Uruguayan border and 380 km (236 mi) from Porto Alegre. Comandante Gustavo Kraemer Airport does not operate with scheduled commercial flights. There are two daily flights carrying bank pouches, as well as teksi udara perkhidmatan dan jet eksekutif. Most of the airport's users are businesspeople from the central part of Brazil who have interests in the region in breeding thoroughbred English and Kuda Arab, lembu penternakan, fruit growing, wine making, wood pulp and power generation.

Uruguaiana

Terletak di sempadan dengan Argentina (melintasi Sungai Uruguay from the Argentine city of Paso de los Libres), Uruguaiana is considered the major inland port in Latin America, thanks to its strategic position with the countries of Mercosur. Rubem Berta International Airport, however, has only one flight, on Syarikat Penerbangan Azul Brazil, to Porto Alegre, – a situation Infraero intends to change, as was confirmed in an official visit to the airport in December 2004.

With more than 700 thousand square meters of constructed area, it is the largest airport in the interior of the state of Rio Grande do Sul.

Stesen bas di Porto Alegre.

There are two highways, BR-290 and BR-472, running near the airport, besides a railroad line about 2,500 meters from the terminal. Located 9 km (6 mi) from the city center, this airport is at an elevation of 78 meters and the average annual temperature is 20C, with a good deal of variation from summer to winter.Located 630 km (391 mi) from the state capital (Porto Alegre), Uruguaiana was founded on May 29, 1746, and has a current population of 126,936. Farming and ranching are the main economic activities of the region, which has 1,509 rural properties.

Lapangan terbang nasional

Caxias do Sul

Hugo Cantergiani airport (CXJ/SBCX) serves a vast region of important economical and touristic counties in the vicinities of Caxias do Sul, totalling 34 municipalities in this area of the "Serra Gaúcha". It is located at an altitude of 754 m (2 474 ft) as has one concrete runway (15/33) with the length of 2 000 m (6 562 ft) although only 1.650 m are usable if landing on runway 15. It is served on a daily basis by GOL and Azul airlines linking Caxias do Sul to São Paulo. It is equipped with a VASIS visual approach aid and is also certified for IFR approaches. References to these informations are published in the Portuguese version of this site.

Jalan raya

BR-101,BR-116,BR-285,BR-290,BR-386,BR-392.

Budaya

Statue of the Lassoer (Laçador) is a symbol of the predominant gaúcho culture in the state. This statue is located next to Lapangan Terbang Antarabangsa Salgado Filho along Avenida dos Estados in Porto Alegre.

The state of Rio Grande do Sul is renowned as one of the most culturally rich states of Brazil. Rio Grande's music is a blend of many styles (most a continuum of rhythms found in neighboring countries), including the Chamamé, Milonga, Polca and Chacarera. Modern gaucho music or tchê music has been popular since the late 1980s. The inhabitants of the state are known in the country for drinking chimarrão, versi tempatan dari jodoh drunk in neighbouring Uruguay dan Argentina, and for consuming churrasco very regularly (a practice common due to the abundant sources of high quality meat), even going so far as considering this one of the most important elements of everyday life. Porto Alegre adalah rumah bagi Sport Club Internacional dan Gremio Foot-Ball Porto Alegrense. They are arch-rivals, one of the biggest rivalries in Brazil.

Each region of the state has its own cultural background.[rujukan diperlukan] Di dalam pampas (Southwest), the culture is still largely influenced by the old Gaúchos. Gaúcho is a term that can describe anyone born in the state of Rio Grande do Sul. However, it is also used to describe the 19th century rural workers of the region.

Other parts of the state have a slightly different culture, influenced mainly by Bahasa Jerman atau Bahasa Itali pendatang.[rujukan diperlukan] After some generations, the descendants of immigrants were integrated in the local society, even though their cultural influences are still strong, mostly in the countryside. Despite these differences, the Gaucho people maintain a particular zeal for their culture and its variations.

Although the Gaucho culture and its Portugis-based language prevails in Rio Grande do Sul, the southernmost state of Brazil, sharing many of its cerita rakyat characteristics with neighboring horseback livestock raising, grassland centered cultures, such as found in Uruguay dan dalam Argentina, the state also has other strong albeit less prominent cultural focus areas.

These are, notably the Jerman-Brazil cultural identity and the Riograndenser Hunsrückisch language (the estimated number of speakers are around 1,500,000), spoken in the state since 1824; it received official recognition by the state House of Representatives in 2012 by unanimous vote. Also, as the result of European immigration stated in the 19th century, the state has an Italian culture and language of its own, the Talian language (a Veneto-based language/dialect), spoken mostly in the highlands region, at the so-called Old Italian Colonies in the upper state (see Itali-Brazil).

However, there are many other much smaller cultural minorities in the state (for example, the Afro-Brazil community, the Guarani dan Kaingang[95] indigenous peoples, also Pomeranian, Bahasa Poland, Jerman-Yahudi, etc.), However, these three are the predominant cultural expressions found in the state, each with living linguistic expressions which attest to their existence.

Bahasa

As in all Brazil, Portuguese is the main spoken language. A few expressions of Spanish origin are common (such as "gracias" instead of "obrigado", or the expletive "tchê") etc., due to the proximity with Argentina dan Uruguay and their common Gaucho masa lalu. Also a few words of German origin, particularly referring to cuisine, have entered the vocabulary, such as "chimia" (from "schmier") and "cuca" (from "Kuchen"). Perkataan dari Bahasa Guarani origin also make up the vocabulary, an example being the largely used word "guri", meaning "boy".

The Gaúchos are also famous by their use of the pronoun "tu", instead of "você", the latter being the formal second person singular noun and the first being the informal noun equivalent. In the traditional Gaúcho dialect of the Pampas, the verb is conjugated correctly in the second person singular, just like the Portugis Eropah (tu cantas, tu bates, tu partes, tu pões). In the colloquial Portuguese of Porto Alegre, however, the verb is conjugated in the second person as in the third person (tu canta, tu bate, tu parte, tu põe).[96]

Gaúcho Portuguese phonology

Phonemes of Porto-alegrense Portuguese

MakmalAlveolarPostalveolar/
Palatal
LabiovelarVelar/
Uvular/
Glottal
Hidungmnȷ̃()(ŋ)  (ɰ̃)
Berhentihlm  bt  d  ɡʷk  ɡ
Fricatiff  vs  zʃ  ʒχ~ʁ~h~ɦ
Africate  
Bahagian sisil
Hampir/
Kepak
ɾjw

Although this process is very common in the Southeast, in Gaúcho Portuguese the letters "s" and "z" are never pronounced as palato-alveolar consonants in coda position (e.g., pasto "pasture" is [ˈpaʃtu] in Rio de Janeiro, but [ˈpastu] in Porto Alegre).

In Rio Grande do Sul, as in most of Brazil, the letters "t" and "d" are pronounced as palato-alveolar affricate consonants, when immediately succeeded by the vowel "i" (a process very similar to Orang Rusia palatalisasi and which, however, does not happen in the varieties of the Pampas).[examples and/or penjelasan diperlukan] Moreover, the unstressed "e" and "o" are often "reduced" into / ɪ / dan / ʊ /, masing-masing. Therefore, in Porto Alegre, the unstressed "te" syllables are pronounced /tʃi/, for example, while in the Pampas they are usually pronounced / tɪ /:

Porto Alegre: antigamente – /ɐ̃(n)ˌtʃiɡaˈmeȷ̃tʃʲ/ atau /ɐ̃(n)ˌtʃiɡaˈmentʃʲ/

Gaúcho Pampas: antigamente – /ɐ̃ˌtʃiɡaˈme̞nte̞/

(compare Spanish: antiguamente – /ãn̪t̪iɣ̞waˈmẽ̞n̪t̪e̞/)

The dialect of the Pampas had suffered a stronger influence of Bahasa Sepanyol, while the dialect of Porto Alegre suffers modern influences of the Southeastern varieties.

Also, the vowel nasalisasi in Porto-alegrense Portuguese is far different from that seen in French, for example. In French, the nasalization extends uniformly through the entire vowel. In Porto Alegre, the nasalization begins almost imperceptibly, and then gets far stronger in the end of the vowel, therefore being closer to the nasalization of Fonologi Hindi-Urdu (lihat Anusvara). Dalam beberapa kes, hidung archiphoneme actually represents the addition of a konsonan hidung, seperti /m, n, ŋ, ȷ̃, w̃ , ɰ̃/.

manta = /ˈmɐ̃ntɐ/

tampa = /ˈtɐ̃mpɐ/

banco = /ˈbɐ̃ŋku/

bem = /bẽȷ̃/

bom = /bõʊ̯̃/ atau /ˈbõɰ̃/ atau /ˈbõŋ/

kuali = /ˈpɐ̃ɰ̃/ atau /ˈpɐ̃ŋ/

It is also noteworthy that, in everyday speech, many unstressed vowels are not fully pronounced as they are supposed to be. Sebagai contoh:

toque = /ˈtɔkʲ/

mente = /ˈmẽȷ̃tʃ/

pouco = /ˈpokʊ̥/

Essentially, the vowels [e] and [i] are both reduced and devoiced (or completely deleted) in word-final position, and sometimes also when unstressed and between consonants, always palatalizing the previous consonant.[examples and/or penjelasan diperlukan] The vowels [o] and [u] are also reduced and devoiced to [ʊ̥], analogously to what happens in Japanese (see Japanese phonology#Devoicing).[examples and/or penjelasan diperlukan] More rarely, [a] may become [ɐ̥] as well.[examples and/or penjelasan diperlukan]

Contohnya

"Dom Sebastião I era o décimo-sexto Rei de Portugal, e sétimo da Dinastia de Avis. Era neto do rei João III, tornou-se herdeiro do trono depois da morte do seu pai, o príncipe João de Portugal, duas semanas antes do seu nascimento, e rei com apenas três anos, em 1557. Em virtude de ser um herdeiro tão esperado para dar continuidade à Dinastia de Avis, ficou conhecido como O Desejado; alternativamente, é também memorado como O Encoberto ou O Adormecido, devido à lenda que se refere ao seu regresso numa manhã de nevoeiro, para salvar a Nação."

[ˈdõʊ̯̃ sebasʃiˈɐ̃ʊ̯̃ pɾiˈmeɪ̯ɾʊ ˈɛɾɐʊ̯ ˈdɛsimʊ ˈsestʊ ˈhej dʒi poɾtuˈɡaw | i ˈsɛtʃimʊ da dʒinasˈʃia dʒi ˈavis ‖ ɛɾɐ ˈnɛtʊ dʊ ˈheɪ̯ ʒʊˈɐ̃ʊ̯̃ teɾˈseɪ̯ɾʊ ‖ toɾˈnoʊ̯ sjeɾˈdeɪ̯ɾʊ dʊ ˈtɾonʊ deˈpojz da ˈmɔɾtʃi dʊ sew ˈpaɪ̯ | ʊ ˈpɾinsipi ʒʊˈɐ̃ʊ̯̃ dʒi poɾtuˈɡaʊ̯ | ˈdu.as seˈmɐ̃nɐs ˈɐ̃tʃis dʊ sew nasiˈmentʊ | i ˈhej kũw̃ aˈpenɐs ˈtɾez ˈɐ̃nʊs | ẽȷ̃ ˈmiw kiˈȷ̃entʊz i siŋˈkwentɐɪ̯ ˈsɛtʃi ‖ ẽȷ̃ viɾˈtudʒi dʒi ˈseɾ ũw̃ eɾˈdeɪ̯ɾʊ tɐ̃ʊ̯̃ ɪspeˈɾadʊ paɾɐ ˈdaɾ kontʃinwiˈdadʒ a dʒinasˈʃia dʒi ˈavis | fiˈkoʊ̯ kõȷ̃eˈsidʊ ˈkomʊ | ʊ dezeˈʒadʊ ‖ aʊ̯ˈteɾnaˈtʃivaˈmẽȷ̃tʃ | ˈɛ tɐ̃mˈbẽȷ̃ memoˈɾadʊ ˈkomʊ | ʊ ẽȷ̃koˈbɛɾtʊ | ˈoʊ̯ | ʊ aˈdoɾmeˈsidʊ ‖ deˈvidwa ˈlenda ki si heˈfɛɾjaʊ̯ ˈseʊ̯ heˈɡɾɛsʊ ˈnũma mɐ̃ˈȷ̃ɐ̃ dʒi ˈnevʊˈejɾʊ ˈpaɾa saʊ̯ˈvaɾ a naˈsɐ̃ʊ̯̃ ‖]

OBS: The pronunciation may be subject to variasi percuma.

Native Portuguese speaker from Porto Alegre, Rio Grande do Sul reading the above paragraph.
Municipalities that the Talian is co-official in Rio Grande do Sul, highlighted in red: Bento Gonçalves,[97] Caxias do Sul,[98] Flores da Cunha,[99] Nova Roma do Sul[100][101] dan Serafina Corraa.[102]

Bahasa minoriti

Bahasa minoriti spoken in Rio Grande do Sul include Indigenous languages (Guarani, Kaingang, etc.), and European derived languages (Talian, Riograndenser Hunsrückisch, Dialek Pomeranian Timur daripadaBahasa Jerman rendah, Yiddish dan Bahasa Poland).

Kebanyakannya Dialek Jerman speakers in southern Brazil spoke or eventually adopted Hunsrückisch so that it became the most commonly used German dialect in this part of the world and is still spoken by many people today (also referred to as Riograndenser Hunsrückisch to differentiate it from the Hunsrückisch spoken in Germany).

In its 180 years of history Riograndenser Hunsrückisch has been influenced by Portuguese and by other German dialects, such as Pfälzisch.

Talian is a Brazilian variety of the Venetian language, also often called Vêneto untuk tujuan itu.

All minority languages in southern Brazil have experienced a significant degree of decline in the last few decades.

Paleontological tourism

Pelancongan di Paleorrota Geopark

Geopark Paleorrota adalah kawasan utama pelancongan geografi in Rio Grande do Sul and one of the most important in Brazil. With 83,000 km2 inside 281,000 km2 daripada negeri, di mana banyak fosil dari Permian dan Trias period, with ages ranging between 210 dan 290 million years ago, when there was only the continent Pangea.

Di rantau ini Metropolitan Porto Alegre terdapat 5 muzium untuk dikunjungi. Di Paleorrota Geopark terdapat 7 muzium, yaitu Taman Palaeobotanikal di Mata dan juga Tapak Paleontologi Santa Maria untuk dilawati. The BR-287, digelar Lebuh raya Dinosaur, melintasi 17 dari 41 perbandaran geopark.

Pelancongan dan rekreasi

Ekopelancongan is very popular in the Germanesque cities of Gramado dan Canela; their cold weather is among their attractions for internal tourism. Tourism is also high in the wine regions of the state, principally Caxias do Sul dan Bento Gonçalves. The pampas of the native Brazilian Gaúcho are both a national and international curiosity to tourists and their customs are alive in the capital city of Porto Alegre as well as in the cities of the "interior" or western Rio Grande do Sul such as Santa Maria dan Passo Fundo. The state is also home to the historic São Miguel das Missões, the ruins of an 18th-century Jesuit Mission.The state of Rio Grande do Sul and its cities have developed a series scenic routes to appeal to tourists. The Rota Romântica is a popular scenic drive that exhibits the diverse Germanic culture of the mountainous regions of the state referred to as the Serra Gaúcha. One can visit the state's Italian settlements through Caminhos da Colônia, tour the wine country through the Rota da Uva e do Vinho and visit a subsection of the Rota Romântica called the Região das Hortênsias, the region filled with blue hidrangea flowers each spring.

In the far western area of the state are the remnants of Brazil's 17th century Jesuit missions or reductions (aldeias) to the Guaraní Indians.

Of all the ruins left behind by the vanished Guarani Missions, the most significant one is São Miguel atau São Miguel Arcanjo, located nearby the present city of Santo Ângelo. Ada yang sedang berlangsung Cahaya dan Bunyi (atau Som e Luz in Portuguese) show presented at the ruins of the São Miguel church.

Catatan

 1. ^ In the frontier dialects, it may be produced as [riw ˈɡɾɐ̃de do ˈsuɫ]. The Portugis Eropah pronunciation is [ˈʁi.u ˈɣɾɐ̃d(ɨ) ðu ˈsuɫ].

Rujukan

 1. ^ "Rio Grande do Sul". IBGE. Diarkibkan daripada asal pada 21 Januari 2017. Diperoleh 21 Januari, 2017.
 2. ^ "Radar IDHM: evolução do IDHM e de seus índices componentes no período de 2012 a 2017" (PDF) (dalam bahasa Portugis). PNUD Brasil. Diperoleh 18 April, 2019.
 3. ^ "Rio Grande do Sul". Kamus Oxford Kamus UK. Akhbar Universiti Oxford. Diperoleh 16 Mei, 2019.
 4. ^ "Rio Grande". Kamus Merriam-Webster. Diperoleh 16 Mei, 2019.
 5. ^ "Os estados mais e menos perigosos do Brasil" (dalam bahasa Portugis). exame.abril.com.br. 24 November 2016. Diperoleh 1 Mac, 2020.
 6. ^ Nicola Pamplona (17 November 2017). "Apenas sete Estados tiveram queda no desemprego no terceiro trimestre" (dalam bahasa Portugis). folha.uol.com.br. Diperoleh 1 Mac, 2020.
 7. ^ a b c d e Satu atau lebih ayat sebelumnya menggabungkan teks dari penerbitan sekarang di domain awamChisholm, Hugh, ed. (1911). "Rio Grande do Sul". Encyclopædia Britannica. 23 (Edisi ke-11.) Akhbar Universiti Cambridge. hlm 357–359.
 8. ^ (dalam bahasa Portugis) Frio de "renguear cusco", Página Cambará do Sul Dalam Talian
 9. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 7.
 10. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 8.
 11. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 8-9.
 12. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 9.
 13. ^ Luddock, John. Catatan mengenai Rio de Janeiro dan Bahagian Selatan Brazil; dipetik oleh Love, Joseph, O Regionalismo Gaúcho, hlm. 10.
 14. ^ a b Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 10
 15. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 10–11
 16. ^ a b Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 11
 17. ^ Cardoso, Fernando Henrique. Capitalismo e Escravidão no Brasil Meridional
 18. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 14
 19. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 15
 20. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm.15–16
 21. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 16, nota kaki
 22. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm.16
 23. ^ http://www.momentodeuruguaiana.com.br/menu/memoria/memoria187.htm[pautan mati kekal]
 24. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 16–17, memetik, untuk tokoh-tokoh, Almanak do Ministério da Guerra no anno de 1889.
 25. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm 17–18
 26. ^ "hlm. 32 (1)" (PDF). Diperoleh 24 Ogos, 2014.
 27. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 19-21
 28. ^ Cinta, Joseph. O Regionalismo Gaúcho, hlm. 22-24
 29. ^ IGBE
 30. ^ Sumber: PNAD.
 31. ^ Sistema IBGE de Recuperação Automática - SIDRA (PDF) (dalam bahasa Portugis). Rio Grande do Sul, Brazil: IBGE. 2008. ISBN 85-240-3919-1. Diperoleh 24 Ogos, 2014.
 32. ^ Saloum de Neves Manta, Fernanda (20 September 2013). "Mengkaji Semula Keturunan Genetik Brazil Menggunakan Autosomal AIM-Indels". PLOS SATU. 8: e75145. doi:10.1371 / jurnal.pone.0075145. Diperoleh 24 Ogos, 2014.
 33. ^ Telmo Remião Moure. Os grupos indígenas e sua distribuição
 34. ^ Andrea Rita Marrero.História genética dos gaúchos: dinâmica populacional do Sul do Brasil.
 35. ^ IBGE. Banci 2000. Tabela 2094 - População residente por cor ou raça e religião / Mesorregião Geográfica = Sudoeste Rio-grandense - RS
 36. ^ Eliana Rosa Sturza. Línguas de fronteira: o desconhecido território das práticas lingüísticas nas fronteiras brasileiras: Na fronteira Brasil-Uruguai, transgressão dos menghadkan ocorreu, sobretudo, para dentro do território uruguaio. Primeiro se instalaram os portugueses e, posteriormente, os brasileiros, de tal modo que Isso possibilitou a manutenção da língua portuguesa e determinou a sua importância no próprio processo de ocupação da região norte do Uruguai.
 37. ^ Michael T. Judd. O dialeto fronteiriço do Uruguai: origens, investigações e oportunidades Diarkibkan 27 Februari 2016, di Mesin Wayback
 38. ^ RS VIRTUAL - O Rio Grande do Sul na Internet - História - Colonização - Negros - A história dos gaúchos sem história Diarkibkan 29 September 2007, di Mesin Wayback
 39. ^ Immigrazione Italiana nell'America del Sud (Argentina, Uruguay e Brasile)
 40. ^ Neiva Otero Schaeffer. Os alemães no Rio Grande do Sul. dalam Os Alemães no Sul do Brasil, Editora Ulbra, 2004 (2004). hlm. 170
 41. ^ "Página do Gaúcho - Índios - Os grupos indígenas e sua distribuição" (dalam bahasa Portugis). Paginadogaucho.com.br. Diperoleh 24 Ogos, 2014.
 42. ^ Orang Jerman Diarkibkan 16 Julai 2007, di Mesin Wayback
 43. ^ Orang Itali Diarkibkan 27 September 2007, di Mesin Wayback
 44. ^ Igel, Regina (1 Mac 2009). "Frida Alexandr". Wanita Yahudi: Ensiklopedia Sejarah yang Komprehensif. Arkib Wanita Yahudi. Diperoleh 8 Disember, 2016.
 45. ^ http://www1.folha.uol.com.br/folha/ciencia/ult306u633465.shtml
 46. ^ Clarke, Peter B. Agama Baru Jepun dalam Perspektif Global. Routledge, 5 November 2013. ISBN 1136828656, 9781136828652. hlm. 114.
 47. ^ "Estimativas da população residente nos municípios brasileiros com data de referência em 1º de julho de 2011" [Anggaran Penduduk Perbandaran Brazil pada 1 Julai 2011] (dalam bahasa Portugis). Institut Geografi dan Statistik Brazil. 30 Ogos 2011. Diarkibkan daripada asal (PDF) pada 31 Ogos 2011. Diperoleh 31 Ogos, 2011.
 48. ^ a b «Censo 2010». IBGE
 49. ^ a b «Análise dos Resultados / IBGE Censo Demográfico 2010: Características gerais da população, religião e pessoas com deficiência»(PDF)
 50. ^ a b c d IBGE prevê safra recorde de grãos em 2020
 51. ^ Safra do arroz deve atingir mais de 1,14 milhão de toneladas em Santa Catarina
 52. ^ Região Sul respons responsável por 98% da produção de tabaco no Brasil
 53. ^ "Notícia: Região Sul deverá produzir 760 juta toneladas de fumo em 2008/2009". Portal do Agronegócio. Diperoleh 3 September, 2009.
 54. ^ Região Sul é responsável por mais de 90% das uvas produzidas para processamento no Brasil
 55. ^ Vale do Rio do Peixe produz 86% da uva em SC
 56. ^ Produção de uva no Rio Grande do Sul cai berhenti 40% frente pada 2018
 57. ^ Confira como está a colheita da soja em cada estado do país
 58. ^ Quatro estadoscentram quase 70% da produção de grãos do país
 59. ^ Produção de Milho no Nordeste
 60. ^ Produção de grãos cresce 14% e Piauí se consolida como 3º maior produtor do Nordeste
 61. ^ Rio Grande do Sul deve superar Paraná na produção de trigo em 2019
 62. ^ BRASIL - IMPORTAÇÃO DE TRIGO 2019 (POR PAÍS)
 63. ^ Em abril, IBGE sebelumnya 2,2% na safra de grãos de 2019
 64. ^ Alternativa ao trigo, cevada ganha espaço no Sul e projeta produção recorde
 65. ^ Safra da maçã deve memberikan 600 juta toneladas em Santa Catarina
 66. ^ Qualidade da fruta marca abertura da colheita da maçã e da uva no RS
 67. ^ Produção brasileira de mandioca em 2018
 68. ^ Produção brasileira de laranja em 2018
 69. ^ Como plantar pêssego
 70. ^ Conheça o caminho do figo brasileiro, lakukan campo ao Canadá
 71. ^ Produção brasileira de tangerina em 2018
 72. ^ Caqui - Panorama nacional da produção
 73. ^ Qual o panorama da produção de morango no Brasil?
 74. ^ O RS possui 6,5% melakukan rebanho bovino do Brasil
 75. ^ Bovinocultura de Leite
 76. ^ PPM 2017: Rebanho bovino predomina no Centro-Oeste e Mato Grosso lidera entre os estados
 77. ^ a b PPM 2017: Rebanho bovino predomina no Centro-Oeste e Mato Grosso lidera entre os estados
 78. ^ REGIÃO SUL DO BRASIL É O MAIOR CENTRO PRODUTIVO DE PROTEÍNA ANIMAL DO MUNDO
 79. ^ PPM 2017: Rebanho bovino predomina no Centro-Oeste e Mato Grosso lidera entre os estados.
 80. ^ O RS é o 4º maior produtor de aves e de ovos do Brasil
 81. ^ Algumas Gemas Clássicas
 82. ^ Rio Grande do Sul: o maior exportador de pedras preciosas do Brasil
 83. ^ Os alemães e sebagai pedras preciosas gaúchas
 84. ^ Maior pedra de água-marinha é brasileira e ficará exposta nos EUA
 85. ^ http://g1.globo.com/rs/rio-grande-do-sul/nossa-terra/2013/noticia/2013/07/pedras-de-ametista-sao-atrativos-para-turistas-em-cidade- no-norte-do-rs.html
 86. ^ Profil Industri Rio Grande do Sul
 87. ^ Wahai novo mapa das montadoras
 88. ^ Abicalçados apresenta Relatório Setorial 2019
 89. ^ Exportação de Calçados: Saiba mais
 90. ^ A indústria de alimentos e bebidas na sociedade brasileira atual
 91. ^ Faturamento da indústria de alimentos cresceu 6,7% em 2019
 92. ^ https://agenciabrasil.ebc.com.br/economia/noticia/2020-02/industria-de-alimentos-e-bebidas-faturaram-r-6999-bi-em-2019
 93. ^ Sumber: IBGE.
 94. ^ "Universidades no Rio Grande do Sul". Seruniversitario.com.br. Diperoleh 24 Ogos, 2014.
 95. ^ Terra Indígena Guarita: Bem Vindo dan Terra Indígena Guarita - Tenente Portela, Rio Grande do Sul - Brasil Diarkibkan 10 April 2013, di Arkib.hari ini
 96. ^ DICIONÁRIO DE PORTO-ALEGRÊS - Luís Augusto Fischer - L&PM Pocket - A maior coleção de livros de bolso do Brasil (dalam bahasa Portugis). Rio Grande do Sul, Brazil: L&PM. 2007. ISBN 978-85-254-1681-0. Diperoleh 24 Ogos, 2014.
 97. ^ Câmara Bento - Projeto do Executivo é aprovado e Talian se torna a língua co-oficial
 98. ^ Lei confirma o Talian como segunda língua oficial de Caxias do Sul
 99. ^ Talian í língua cooficial de Flores da Cunha
 100. ^ Lei Nº 1310 de 16 de outubro de 2015 - Tentukan sofre a cooficialização da língua lakukan "talian", à língua portuguesa, no município de Nova Roma do Sul "
 101. ^ O Talian agora adalah língua co-oficial de Nova Roma do Sul, município de Nova Roma do Sul
 102. ^ Vereadores aprovam o talian como língua co-oficial do município, Diperoleh pada 21 Ogos 2011

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send