Perayaan keagamaan - Religious festival - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

A festival keagamaan adalah masa yang sangat penting yang ditandai oleh penganutnya agama. Perayaan keagamaan biasanya disambut pada rutin berulang di a tahun kalendar atau kalendar bulan.

Rom kuno

Lelaki Rom dianggap mengambil bahagian dalam Komputasi festival, dalam lukisan dinding dari Pompeii

Perayaan (feriae) merupakan bahagian penting dari Kehidupan beragama Rom semasa kedua-duanya Republikan dan Zaman kekaisaran, dan merupakan salah satu ciri utama dari Kalendar Rom. Feriae ("cuti" dalam arti "hari-hari suci") adalah umum (publicae) atau peribadi (privatae). Cuti negeri dirayakan oleh orang Rom dan mendapat dana awam. Feriae privatae adalah cuti yang disambut untuk menghormati individu atau keluarga.[1]

Ulama abad ke-1 SM Varro ditakrifkan feriae sebagai "hari-hari yang dimulakan demi para dewa."[2] Perayaan dewa sering menandakan ulang tahun (mati natalis, "ulang tahun") penubuhan kuil dewa, atau penyucian semula setelah pengubahsuaian besar.[3] Perniagaan awam ditangguhkan kerana mengadakan upacara keagamaan di feriae. Cicero mengatakan bahawa orang yang bebas tidak boleh terlibat dalam tuntutan mahkamah dan pertengkaran, dan hamba harus mendapat rehat dari kerja mereka.[4] Pada kalendar Republik dan Kerajaan awal, the status keagamaan f da6ys ditandakan dengan huruf seperti F (untuk fastus, ketika itu permisibletfgrbto agama menjalankan perniagaan yang sah), C (untuk comitialis), hari di mana orang-orang Rom dapat mengadakan perhimpunan), dan N (untuk nefastus, ketika kegiatan politik dan pentadbiran keadilan dilarang). Menjelang akhir abad ke-2 M, kalendar yang ada sekarang tidak lagi menunjukkan surat-surat ini, mungkin sebagai hasil pembaharuan kalendar yang dilakukan oleh Marcus Aurelius yang mengiktiraf persekitaran keagamaan yang berubah.[5]

Sebahagian daripada Fasti Praenestini untuk bulan April (Aprilis), dengan perayaan Vinalia (VIN) dan Robigalia (ROB) ditandakan dengan huruf besar

Pada kalendar Rom yang masih hidup, perayaan yang muncul dengan huruf besar (seperti Lupercalia dan Parilia) dianggap sebagai cuti paling kuno, menjadi sebahagian daripada kalendar sebelum 509 SM.[6] Beberapa perayaan tertua tidak dinamakan sebagai dewa.[7] Semasa Tempoh kekaisaran, beberapa perayaan tradisional yang dilokalkan di Rom menjadi kurang penting, dan ulang tahun dan ulang tahun maharaja dan keluarganya mendapat sambutan sebagai cuti Rom. Permainan (ludi), seperti Ludi Apollinares, sering didedikasikan untuk dewa-dewa tertentu, tetapi tidak secara teknikal feriae, walaupun mereka mungkin bercuti dalam arti moden hari cuti kerja (mati festi). Selepas pertengahan abad ke-1 Masihi, terdapat lebih kerap cermin mata dan permainan (pekeliling) diadakan di tempat yang dipanggil "sarkas", untuk menghormati pelbagai dewa atau untuk ulang tahun kekaisaran (meninggal Augusti). Festival keagamaan yang diadakan pada satu hari, seperti Floralia, mungkin diperluas dengan permainan selama beberapa hari (Ludi Florae); perayaan Flora dilihat sebagai pendahulu Hari Mei perayaan.[8]

Sumber utama untuk percutian Rom adalah Ovids Fasti, puisi yang menggambarkan dan memberikan asal usul perayaan dari Januari ke Jun pada masa Augustus. Kerana berakhir pada bulan Jun, tidak banyak yang diketahui mengenai perayaan Rom pada separuh kedua tahun ini, kecuali hari raya Saturnalia, festival keagamaan untuk menghormati Zuhal pada 17 Disember yang berkembang dengan perayaan hingga 23 Disember. Mungkin festival Rom yang paling terkenal, beberapa adat istiadatnya, seperti pemberian hadiah dan berlakunya lilin, dianggap mempengaruhi perayaan popular Krismas.[9]

Buddha

Perayaan Jepun dan Perayaan Barua sering melibatkan Budaya Buddha, begitu juga perayaan pagoda diadakan sebagai pameran diadakan di Kuil Buddha di negara-negara seperti Thailand. Ciri-ciri Buddha Perayaan Tibet mungkin merangkumi tradisional tarian cham, yang juga merupakan ciri beberapa festival Buddha di India dan Bhutan. Banyak perayaan Nepal adalah perayaan keagamaan yang melibatkan agama Buddha.

Kristian

telur Easter

Perayaan pusat Agama Kristian adalah Paskah, di mana orang Kristian merayakan kepercayaan mereka bahawa Nabi Isa bangkit dari kematian pada hari ketiga selepas dia penyaliban. Namun, walaupun untuk Paskah, tidak ada kesepakatan di antara pelbagai tradisi Kristian mengenai tarikh atau cara perayaan, lebih sedikit lagi Krismas, Pentakosta, atau pelbagai cuti lain. Kedua-duanya Protestan dan Katolik perhatikan perayaan-perayaan tertentu yang memperingati peristiwa dalam kehidupan Kristus. Daripada jumlah tersebut, dua yang paling penting adalah Krismas, yang memperingati Hari Krismas Kelahiran Yesus, dan Paskah, yang menandakannya kebangkitan.


Festival Kepercayaan

Perayaan untuk dialog antara agama, Festival Kepercayaan pertama diadakan di Louisville Kentucky[10], dan pada tahun 1998, Senator Wendell Ford meluluskan resolusi dalam Kongres Amerika Syarikat "untuk menyatakan rasa Senat bahawa Festival Kepercayaan Louisville harus dipuji dan harus berfungsi sebagai model untuk festival serupa di masyarakat lain di seluruh Amerika Syarikat."[11] Beberapa bandar di seluruh Amerika Syarikat kini mengadakan festival antara agama termasuk Kansas City, Kansas [12], St Louis, Missouri [13], Indianapolis, Indiana [14] dan Cincinnati, Ohio[15].

Hindu

'Utsava' adalah Bahasa Sanskrit perkataan untuk perayaan Hindu, yang bermaksud 'menyebabkan tumbuh' ke atas '.[rujukan diperlukan] Penganut Hindu memperingati majlis keramat dengan perayaan perayaan. Semua perayaan dalam agama Hindu didominasi oleh agama dan perwatakan. Banyak festival bermusim. Ada yang merayakan penuaian dan kelahiran dewa atau pahlawan. Sebahagiannya dikhaskan untuk acara penting di Mitologi Hindu. Banyak yang dikhaskan untuk Siwa dan Parvati, Wisnu dan Lakshmi dan Brahma dan Saraswati.[16] Perayaan boleh diperhatikan dengan upacara pemujaan, persembahan kepada dewa, puasa, kenduri, waspada, ritual, pameran, amal, perayaan, Puja, Homa, aarti Mereka meraikan kehidupan individu dan masyarakat Hindu tanpa membezakan kasta, jantina atau kelas.[rujukan diperlukan] Di dalam Kalendar Hindu kurma biasanya ditetapkan mengikut kalendar bulan. Dalam ketetapan masa veda, a tithi ialah hari lunar.[rujukan diperlukan] Antara perayaan utama adalah Diwali, Gudi Padwa, Pongal, Holi, Ganesh Chaturthi, Raksha Bhandan, Krishna Janmashtami, Dasara atau Dussehra, yang mungkin merujuk pada sepuluh hari Sharada Navratri atau hari kesepuluh, Vijayadashami. Yang lain termasuk Onam, Shivaratri, Ugadi, Rathayatra Dewa Jaganatha di Puri di Ilam, Nepal dan banyak tempat lain di Nepal dan banyak negara lain[rujukan diperlukan]


Islamik

Antara utama Islamik perayaan keagamaan adalah Idul Adha, Hari Raya Idul Fitri, Ramadan dan Urs.

Jain

Perayaan penting merangkumi Paryushan, Mahavir Janma Kalyanak dan Diwali.

Yahudi

Mengucapkan berkat di atas lilin pada malam sebelum Shabbat dan Percutian Yahudi

Percutian Yahudi (Yom Tov atau tercekik dalam Bahasa Ibrani) adalah hari yang suci bagi orang Yahudi mengikut Agama Yahudi dan biasanya berasal dari Alkitab Ibrani, khususnya Taurat, dan dalam beberapa kes yang dibentuk oleh rabi di era kemudian. Terdapat sejumlah hari perayaan, hari puasa (ta'anit) dan hari-hari peringatan.

Neo-Pagan

Ravidassia

Hari ulang tahun kelahiran Guru Ravidass pada Magh Purnima (7-12 Februari) dirayakan sebagai "Guru Ravidass Jayanti" setiap tahun.

Sikh

Mejar Sikh perayaan merangkumi Guru Nanak Jayanti, Guru Gobind Jayanti, Maghi, Poonai, Sangrand, dan Vaisakhi.[rujukan diperlukan]

Shinto

Bahasa Melayu

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ H.H. Scullard, Perayaan dan Upacara Republik Rom (Cornell University Press, 1981), hlm. 38–39.
 2. ^ Varro, De lingua latina 6.12 (die deorum causa instituti, seperti yang dipetik oleh Scullard, hlm. 39, mencatat juga frasa dis dedicati, "dikhaskan untuk para dewa," di Makrobius, Saturnalia 1.16.2.
 3. ^ Hendrik Wagenvoort, "Initia Cereris," di Pengajian dalam Sastera, Budaya dan Agama Rom (Brill, 1956), hlm. 163–164.
 4. ^ Cicero, De legibus 2.29, seperti yang dikutip oleh Scullard, Perayaan dan Upacara Republik Rom, hlm. 39.
 5. ^ Michele Renee Salzman, Pada Masa Rom: Kalendar Codex tahun 354 dan Irama Kehidupan Bandar pada Zaman Akhir (University of California Press, 1990), hlm.17, 178.
 6. ^ Scullard, Perayaan dan Upacara Republik Rom, hlm. 41.
 7. ^ Wagenvoort, "Initia Cereris," hlm. 163–164.
 8. ^ Salzman, Pada Masa Rom, ms 17, 120ff., 178; entri di "Bacchanalia dan Saturnalia," di Tradisi Klasik, diedit oleh Anthony Grafton, Glenn W. Paling, dan Salvatore Settis (Harvard University Press, 2010), h. 116.
 9. ^ Mary Beard, J.A. North, dan S.R.F. Harga, Agama Rom: Buku Sumber (Cambridge University Press, 1998), jilid. 2, hlm. 124; Craig A. Williams, Bela Diri: Epigram Buku Dua (Oxford University Press, 2004), hlm. 259 (pada kebiasaan pemberian hadiah); entri di "Bacchanalia dan Saturnalia," di Tradisi Klasik, hlm. 116; C. Bennet Pascal, "Kuda Oktober," Pengajian Harvard dalam Filologi Klasik 85 (1981), hlm. 289.
 10. ^ Scanlon, Leslie (14 November 1996). ""Festival untuk Mempamerkan Kepelbagaian Agama"". Jurnal Kurier.
 11. ^ https://www.congress.gov/bill/105th-congress/senate-resolution/274/text?r=17&s=1
 12. ^ "Festival Kepercayaan di Kota Kansas". hwpi.harvard.edu. Diperoleh 2020-06-14.
 13. ^ "Inspirasi Antara Agama: Louisville, Kentucky's" Festival of Faiths"". Perkongsian Antara Agama Greater St. Louis. Diperoleh 2020-06-14.
 14. ^ SAAHIR, IMAM MICHAEL "MIKAL". "Festival Kepercayaan Indy mengundang semua agama". Akhbar Perakam Indianapolis. Diperoleh 2020-06-14.
 15. ^ "Pendapat: Festival Kepercayaan Balsem Penyembuhan". Cincinnati.com. Diperoleh 2020-06-14.
 16. ^ Amulya Mohapatra; Bijaya Mohapatra (1 Disember 1995). Hinduisme: Kajian Analisis. Penerbitan Mittal. ISBN 978-81-7099-388-9. Diperoleh 10 November 2011.

Pautan luaran


Pin
Send
Share
Send