Pesta yang tenang - Quiet party

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pesta yang tenang (juga dikenali sebagai pihak yang senyap atau pesta janji senyap) adalah acara kelab malam di mana para peserta bersosial dengan menulis nota antara satu sama lain dan bukannya bercakap. Peraturan tunggal dalam acara ini adalah "tidak bercakap".

Sejarah

Konsep ini dipercayai diciptakan pada tahun 2002 oleh artis Paul Rebhan dan pemuzik Tony Noe, dua rakan yang mengunjungi beberapa bar di Bandar New York dalam percubaan untuk mengadakan perbualan, hanya untuk mengetahui bahawa mereka tidak dapat mendengar satu sama lain bercakap di mana-mana bar kerana muzik kuat dan bercakap kuat. Pengalaman ini mendorong mereka untuk mencipta konsep 'kelab malam senyap'.

Pesta Tenang pertama mungkin pada Oktober 2002 di New York City, dan konsepnya tersebar ke bandar-bandar lain termasuk San Francisco, Washington, Houston, Paris, London, Berlin, Barcelona dan Beijing.[rujukan diperlukan]

Pesta Tenang tiba sebagai salah satu gelombang baru aktiviti sosial yang tidak ortodoks pada awal tahun 2000an yang menggabungkan elemen promosi pesta tradisional dengan aspek seni persembahan. Yang lain dalam genre ini termasuk Perisik Pintar, Flash Mobs, dan Pesta Cuddle.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send