Perkahwinan Quaker - Quaker wedding

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perkahwinan Quaker adalah upacara perkahwinan tradisional dalam Persatuan Rakan Agama.

Perkahwinan Quaker dalam sejarah

Setelah pertemuan tempatan itu menyetujui hasrat pasangan itu, pengumuman akan dibuat dan diposkan di pasar pada hari pasar. Selepas ini perkahwinan dapat berlangsung. Orang luar kadang-kadang mengkritik pasangan Quaker kerana hidup dalam dosa kerana mereka berkahwin satu sama lain tanpa imam atau menteri. George Fox, pengasas Persatuan Kawan, dan Margaret Fell berkahwin menggunakan pengubahsuaian prosedur ini pada tahun 1669.[rujukan diperlukan]

Dua tahun kemudian, ketika Fox berada di Barbados, dia mengirim surat yang lain. Dalam surat ini, Fox menganjurkan untuk memberikan pertemuan wanita tanggungjawab awal untuk menyampaikan niat pasangan ketika pasangan itu telah menyatakan keinginan untuk menikah. Nasihat ini menjadi cukup kontroversial di kalangan mereka yang tidak mahu melihat peranan wanita diperluas.[rujukan diperlukan]

Perkahwinan Quaker hari ini

Apabila pasangan memutuskan untuk berkahwin mereka menyatakan niat mereka untuk berkahwin dalam perjumpaan (sama ada secara bertulis atau secara peribadi). Dalam banyak Mesyuarat Tahunan, mesyuarat kemudian melantik a jawatankuasa penjelasan untuk berbincang dengan pasangan dan memastikan bahawa mereka telah mempersiapkan diri untuk berkahwin. Sekiranya jawatankuasa itu jelas bahawa pasangan ini sudah bersedia, mereka mengesyorkan agar perjumpaan bulanan itu menjadikan perkahwinan ini "di bawah jagaan mereka" dan melantik jawatankuasa untuk memastikan pasangan itu membuat semua pengaturan yang diperlukan untuk upacara perkahwinan. Tugas-tugas ini berbeza tetapi mungkin termasuk membantu menjadwalkan tarikh, mencari kaunseling pranikah, membuat Quaker sijil perkahwinan, memastikan pasangan tahu bagaimana memperoleh dan memfailkan sebarang dokumen sah. Dalam Mesyuarat Tahunan yang lain, jawatankuasa kejelasan adalah pilihan yang boleh dipilih oleh pasangan.

Di Amerika, beberapa pasangan memilih untuk berkahwin dalam pertemuan tersebut tanpa mendaftarkan perkahwinan mereka dengan pemerintah, tradisi sejak zaman awal Quakerism. Mesyuarat biasanya mendorong pasangan untuk mendapatkan nasihat undang-undang sebelum melakukan pilihan ini. Perkahwinan biasa (juga disebut "perkahwinan dengan kebiasaan dan reputasi"), di mana pasangan suami isteri secara sah hanya tinggal bersama dan dengan menjadikan diri mereka sebagai suami isteri, tidak lagi menjadi kaedah perkahwinan yang sah di kebanyakan wilayah Amerika. Sekiranya pasangan kemudiannya perlu membuktikan bahawa mereka sudah berkahwin, sijil perkahwinan Quaker yang ditandatangani oleh saksi di upacara itu mungkin mencukupi di beberapa negeri di Amerika Syarikat. Beberapa negeri mempunyai undang-undang yang secara khusus mengiktiraf perkahwinan Quaker, di mana menteri bukan pegawai, sebagai undang-undang.[1]

Walau bagaimanapun, kebanyakan Mesyuarat Tahunan dan Perjumpaan Bulanan mendorong Rakan yang berkahwin di bawah jagaan mereka untuk mendapatkan lesen perkahwinan dan meminta mereka menandatangani oleh wakil Mesyuarat dan memfailkan lesen tersebut dengan sewajarnya kepada negara. Ini menjadi perhatian khusus kerana perkahwinan undang-undang umum, di mana perkahwinan Quaker dulunya berlaku di banyak negeri, hanya diakui sah di beberapa negeri di AS.[2] Terdapat beberapa ketidakselesaan[penjelasan diperlukan] dengan mendapatkan dan mengemukakan lesen perkahwinan untuk pasangan heteroseksual dalam Mesyuarat di mana penyertaan pasangan homoseksual atau lesbian diakui, kerana Quaker mementingkan persamaan. Pelbagai kaedah untuk menangani masalah telah dikerjakan dalam Mesyuarat Bulanan dan Mesyuarat Tahunan.

Pasangan sesama jenis juga boleh berkahwin dengan atau tanpa dokumen pemerintah dalam beberapa pertemuan (lihat Homoseksualiti dan Quakerisme).

Prosedur perkahwinan

Upacara perkahwinan tradisional dalam perjumpaan Rakan serupa dengan yang lain perjumpaan untuk beribadah, dan oleh itu selalunya sangat berbeza dengan pengalaman yang diharapkan oleh bukan Rakan. Para hadirin berkumpul untuk melakukan pemujaan secara senyap, selalunya dengan pasangan yang duduk di hadapan perjumpaan (ini mungkin bergantung pada susun atur acara tersebut Rumah perjumpaan rakan).

Dari keheningan, pasangan akan bertukar apa Mesyuarat Tahunan Philadelphia digambarkan sebagai "janji",[3] dan Mesyuarat Tahunan Britain menggambarkan sebagai "pengisytiharan" antara satu sama lain. Janji-janji itu pendek, sederhana, dan egaliter, dan dapat berbeza antara wilayah dan pertemuan yang berbeza. Secara tradisinya, Quakers tidak bersumpah atau bersumpah, kerana mereka berhasrat untuk mengatakan yang sebenarnya setiap saat, dan dengan itu tidak perlu bersumpah.[4]

Oleh kerana secara tradisional Sahabat tidak mempunyai pendeta, tidak ada seorang pun yang "mengahwini" mereka. Sebaliknya mereka percaya bahawa mereka dikahwini oleh Tuhan, dan menyatakan niat mereka di hadapan Tuhan dan mereka yang berkumpul. Mereka percaya bahawa perkahwinan itu hanya "disaksikan" oleh mereka yang hadir. George Fox, seorang lelaki yang penting dalam penubuhan Persatuan Rakan Agama, menulis pada tahun 1669:

"Kerana perkawinan yang benar dalam perkahwinan adalah pekerjaan Tuhan sahaja, dan bukan para imam 'atau hakim'; kerana itu adalah ketetapan Tuhan dan bukan manusia; dan oleh itu Sahabat tidak boleh menyetujui bahawa mereka harus bergabung bersama mereka: kerana kita tidak menikahi siapa pun ; itu adalah pekerjaan Tuhan, dan kita hanyalah saksi "

Tugas pentadbiran yang berkaitan dengan perkahwinan diselesaikan oleh Pegawai Pendaftar, yang merupakan orang yang dilantik khas oleh Mesyuarat Bulanan di mana pasangan itu akan berkahwin. Walau bagaimanapun, orang ini bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pentadbiran perkara seperti sijil, dan tidak "mengahwini" pasangan.

Biasanya, tidak ada pengiring pengantin atau peranan istimewa lain dalam perkahwinan selain daripada pengantin lelaki dan perempuan.

Pasangan itu kemudian menandatangani sijil perkahwinan Quaker. Semua yang hadir dijemput untuk melayani dengan perjumpaan yang mereka kumpulkan ketika mereka merasa dipimpin (seperti dalam perjumpaan lain untuk beribadah). Pada penutupan ibadah, semua yang hadir dalam perjumpaan diminta menandatangani surat nikah sebagai saksi. Selalunya sijil itu digantung dengan jelas di rumah pasangan itu sebagai peringatan tentang pengisytiharan yang mereka buat, dan orang-orang yang dengannya mereka berkongsi momen kehidupan mereka.

United Kingdom

Pengisytiharan

Pengisytiharan yang dibuat oleh pasangan dalam perjumpaan untuk pemujaan untuk memperingati perkahwinan di Mesyuarat Tahunan Britain adalah seperti berikut (perkataan dalam huruf miring adalah pilihan):

"Di hadapan Tuhan (ATAU Dalam ketakutan akan Tuhan dan di hadapan perhimpunan iniKawan, saya ambil ini kawan saya NAMA menjadi pasangan saya *, menjanjikan, melalui pertolongan ilahi (ATAU dengan pertolongan Tuhan), untuk menjadi pasangannya yang penyayang dan setia *, selagi kita berdua di bumi akan hidup (ATAU sehingga akan menyenangkan Tuhan dengan kematian untuk memisahkan kita) "

* kata "pasangan" boleh diganti dengan "isteri", "suami" atau "pasangan dalam perkahwinan".

Pengisytiharan juga boleh dibuat di Bahasa Welsh.

Undang-undang

Perkahwinan Quaker telah menjadi subjek undang-undang khas di England dan Wales dari abad ke-18 hingga ke hari ini. Yang pertama Akta Perkahwinan 1753, yang mengatur pengakuan hukum dan kewarganegaraan perkahwinan, hanya mengakui perkahwinan yang dilakukan oleh "Persatuan Rakan", Yahudi dan Gereja England, dan membuang pengiktirafan perkahwinan biasa atau perkahwinan yang dilakukan oleh mana-mana kumpulan agama lain. Oleh itu, perkahwinan Quakers diakui secara sah pada saat perkahwinan di antara orang lain tidak konformis tradisi tidak diakui secara sah.

Pengecualian khas ini untuk Quakers telah berterusan selepasnya Akta Perkahwinan dalam England dan Wales hingga dan termasuk Akta Perkahwinan 1949 yang memungkinkan "perkahwinan sesuai dengan penggunaan Society of Friends, yang biasa disebut Quakers". Quakers dan Yahudi dikecualikan dari larangan dalam Akta Perkahwinan 1949 dari syarat untuk berkahwin di lokasi tertentu atau pada waktu tertentu, begitu juga satu-satunya kumpulan yang (secara teorinya) diizinkan, misalnya, berkahwin di luar rumah atau di tengah malam (walaupun dalam praktiknya perkahwinan Quaker dilakukan di suatu tempat di mana terdapat Mesyuarat biasa untuk Ibadah, jadi biasanya tidak akan berlangsung di luar).

Undang-undang berkenaan dengan perkahwinan Quaker di England dan Wales berpusat di sekitar Seksyen 47 Akta Perkahwinan 1949 Perkahwinan mengikut penggunaan Persatuan Rakan [1]

Perkahwinan Quaker di England dan Wales mempunyai dua surat nikah:

  • Sijil perkahwinan Quaker - ini adalah dokumen besar yang menetapkan nama pasangan, prosedur yang mereka ikuti dan pernyataan yang dibuat. Ini ditandatangani oleh pasangan itu sendiri, dan oleh semua yang hadir dalam perjumpaan itu untuk beribadat kerana memperingati perkahwinan mereka. Ini adalah syarat untuk Mesyuarat Tahunan Britain dan dijaga oleh pasangan itu sendiri, namun biasanya tidak dikenali oleh mana-mana organisasi di luar Persatuan Rakan Agama.
  • Sijil perkahwinan sivil Quaker - ini adalah sijil yang diiktiraf oleh pemerintah, dan juga diakui oleh institusi seperti bank. Ia dilengkapkan oleh Pegawai Pendaftar Mesyuarat Kawasan di mana perkahwinan itu berlangsung, dan ditandatangani oleh pasangan dan empat saksi. Formatnya serupa dengan surat nikah Gereja England atau a perkahwinan awam, walaupun dengan rancangan khusus yang menyatakan bahawa perkahwinan itu berlangsung "sesuai dengan penggunaan Persatuan Teman".

Quakers memutuskan untuk menawarkan perkahwinan secara setara dengan pasangan sesama jenis pada tahun 2009. Perkahwinan sesama jenis diakui secara undang-undang pada tahun 2014 di England, Scotland dan Wales.

Amerika Syarikat

Undang-undang

Lesen perkahwinan pemerintah biasanya bukan merupakan sebahagian daripada upacara, dan boleh ditandatangani pada waktu yang terpisah jika dikehendaki. Di banyak kawasan, lesen mesti ditandatangani oleh "pegawai", yang dalam kebanyakan kes adalah satu atau lebih anggota jawatankuasa pengawasan. Di Daerah Columbia dan negeri-negeri Pennsylvania, Wisconsin, Illinois, Colorado, dan California perkahwinan yang bersatu padu lesen tersedia yang hanya memerlukan tandatangan pengantin lelaki dan pengantin lelaki dan saksi.

Kebanyakan jika tidak semua negeri menyatakan dengan undang-undang bahawa sebilangan anggota Mesyuarat, yang dilantik dengan betul berdasarkan nama dalam prosedur perniagaannya yang normal, dengan demikian secara sah kompeten untuk bersama-sama menandatangani dan mengemukakan lesen perkahwinan sebagai "pegawai". Oleh kerana perjumpaan Friends secara tradisional menganggap perkahwinan (dan sememangnya keseluruhan perkahwinan) anggotanya berada di bawah jagaan pastoral mereka, mewujudkan "jawatankuasa pengawasan" untuk perkahwinan itu adalah standard walaupun tidak ada undang-undang seperti itu.

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Lihat, misalnya, Fla. Stat. s. 741.07 (2) ("Sebarang perkahwinan yang boleh dilakukan dan dilakukan di antara orang-orang yang disebut 'Quakers', atau 'Friends,' dengan cara dan bentuk yang digunakan atau diamalkan dalam masyarakat mereka, sesuai dengan upacara dan upacara mereka, adalah baik dan berlaku dalam undang-undang; dan di mana sahaja kata-kata 'menteri' dan 'penatua' digunakan dalam bab ini, kata-kata itu harus disertakan untuk merangkumi semua orang yang berkaitan dengan Persatuan Rakan, atau Quakers, yang melakukan atau bertanggungjawab atas upacara perkahwinan sesuai dengan upacara dan upacara mereka. ")
  2. ^ "Perkahwinan common law". Daerah Pitkin. Diperoleh 25 November, 2019.
  3. ^ "Salinan yang diarkibkan". Diarkibkan daripada asal pada 7 April 2006. Diperoleh 8 April, 2006.CS1 maint: salinan yang diarkibkan sebagai tajuk (pautan)
  4. ^ Lihat Matius 5: 33–37.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send