Tradisi perkahwinan orang Punjabi - Punjabi wedding traditions

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Perkahwinan Punjabi di Mudh, Jalandhar

Tradisi perkahwinan orang Punjabi adalah gambaran kuat budaya Punjabi dengan ritual, lagu, tarian, makanan, dan pakaian yang telah berkembang selama berabad-abad.

Tradisi pra-perkahwinan

Rokka (pra-pertunangan)

Roka adalah salah satu upacara paling penting yang berlaku sebelum perkahwinan India. Majlis pertunangan menandakan persatuan keluarga dan rakan pengantin lelaki dan perempuan.

Kurmai (pertunangan)

Pertunangan adalah bahagian penting dalam perkahwinan orang Punjabi. Pertama, gadis itu ditutup dengan chunni (dupatta yang sangat hiasan), yang biasanya sangat hiasan. Di beberapa keluarga, chunni ini adalah pusaka keluarga, yang diturunkan dari generasi ke generasi. Dia juga disajikan dengan perhiasan, yang dibantu oleh ibu dan kakak iparnya. Titik kecil pasta inai (mehndi) digunakan pada telapak tangannya untuk semoga berjaya, dan fungsinya ditutup dengan pertukaran cincin. Ayah pengantin perempuan meletakkan tikka (tanda dahi) di dahi pengantin lelaki dan memberkati dia. Pertukaran hadiah berlaku antara kedua keluarga. Semua yang hadir mengucapkan tahniah kepada pasangan dengan memberi gula-gula.

Dholki / sangeet

Ada sangeet majlis yang dihoskan oleh keluarga pengantin perempuan, di mana hanya beberapa ahli keluarga pengantin lelaki yang diundang. Keluarga pengantin perempuan bermain dholak gendang dan menyanyikan lagu di mana mereka mengusik pengantin lelaki dan keluarganya. Pada masa ini, orang mengupah DJ dan mengadakan pesta tarian, diikuti dengan makan malam. Seorang wanita sangeet / koktel diadakan untuk pengantin perempuan dan pengantin perempuannya.

Mehndi

Fungsi utama terakhir sebelum perkahwinan adalah hiasan dengan sementara inai (mehndi) tatu. Ini sering diadunkan dengan upacara sangeet. Artis Mehndi dipanggil ke rumah anak lelaki dan perempuan dan melekatkan mehendi ke telapak anggota keluarga wanita, pengantin lelaki dan tangan dan kaki pengantin perempuan. Bakul berisi Bindi dan gelang diserahkan supaya kanak-kanak perempuan dapat memilih pakaian yang sesuai dengan pakaian yang mereka rancangkan untuk majlis perkahwinan. Upacara Mehendi berlangsung dalam suasana pesta. Pengantin perempuan dan wanita lain mendapat mehendi (inai reka bentuk) dilakukan, di tangan dan kaki mereka (kebanyakan wanita melakukannya hanya di tangan mereka tetapi pengantin perempuan melakukannya di kedua tangan dan kaki). Untuk pengantin perempuan mehendi dihantar oleh Ibu Mertua masa depan, yang dihiasi dengan indah.

Ritual biasa

Ritual di rumah pengantin perempuan

Choora: Pada hari perkahwinan upacara di rumah gadis itu bermula dengan Choora majlis. Paman dan ibu saudara ibu yang paling tua memainkan peranan penting dalam pelaksanaan upacara. Choora pada dasarnya adalah satu set gelang merah, dihadiahkan oleh gadis mama (abang ibu). Orang menyentuh choora dan memberikan harapan tulus kepada gadis itu untuk kehidupan perkahwinannya yang akan datang. Mereka juga menaburkan kelopak bunga pada pengantin perempuan. Selepas itu, bapa saudara, ibu saudara, rakan dan sepupu gadis itu mengikat kalira (perhiasan tradisional, perak atau emas berlapis emas) ke gelang yang dipakai gadis itu.

Upacara Mayian

Mayian: Ini adalah upacara persiapan sehari sebelum perkahwinan orang Punjabi. Upacara ini adalah festival malam, di rumah orang tua pasangan. Ia terdiri daripada banyak upacara, yang Batna, Choora, Jaggo bunga api dan kadangkala Tuan-tuan Sangeet dan Mehndi. Mayian berlaku pada malam sebelum perkahwinan dan dirayakan mengikut bahagian dari mana peserta berasal.[samar-samar]

Vatna / Haldi: Empat lampu atau diyas dinyalakan dan pengantin perempuan duduk menghadap mereka. Minyak terus-menerus dituangkan ke dalam lampu, sehingga cahaya dari diya terpancar di wajahnya. Vatna melibatkan penggunaan pes yang diperbuat daripada serbuk kunyit dan minyak sawi ke seluruh badan pengantin perempuan oleh rakan dan saudara perempuannya. Ini dilakukan agar pengantin kelihatan lebih cantik pada hari paling istimewa dalam hidupnya. Ritual ini menuntut agar pengantin perempuan tinggal di rumah dengan pakaian lamanya selama beberapa hari sebelum perkahwinannya. Ubtan[penjelasan diperlukan] semestinya membawa cahaya pada tubuh pengantin perempuan dan pengantin lelaki, terutama pada wajah mereka. Tradisi ini juga dikenali sebagai Berkilat dalam beberapa budaya. Selepas upacara ini, pengantin lelaki dihalang untuk bertemu antara satu sama lain sehingga upacara perkahwinan.

Daftar shagun Punjabi

Ghara gharoli: Kendi air yang dihiasi (ghadoli) dibawa untuk mandi pengantin perempuan oleh pengantin perempuan bhabi (isteri abang). Di dalam ghara gharoli ritual, saudara kandung pengantin perempuan atau pasangan saudara perempuan mengunjungi kuil berhampiran dan mengisi kendi dengan air suci. Gadis itu kemudian dimandikan dengan air suci ini. Selepas itu, pengantin perempuan memakai pakaian perkahwinannya. Upacara ghara gharoli dan vatna juga berlaku di rumah pengantin lelaki. Tetapi di sana, kakak ipar pengantin lelaki membawa kendi air. Mengikut tradisi, pakaian pengantin mereka dipersembahkan oleh paman ibu masing-masing.

Upacara Jaggo

Jaggo: Dalam upacara ini, keluarga menari dan menyanyi di rumah perkahwinan yang dihias dengan indah. Jaggo disambut pada jam-jam terakhir malam. Mereka menghias kapal tembaga atau tembaga yang dipanggil khadaa dengan diveh (lampu tanah liat) dan isi dengan minyak sawi dan menerangi mereka. Makcik ibu pengantin lelaki atau pengantin lelaki (mami) membawanya di kepalanya, dan wanita lain akan membawa tongkat panjang dengan loceng, menggoncangkannya. Wanita-wanita itu kemudian akan pergi ke rumah rakan dan keluarga yang lain; setelah disambut oleh gula-gula dan minuman, mereka menari di sana dan terus bergerak. Ini adalah upacara yang kuat, penuh dengan kegembiraan, tarian, bunga api, dan makanan. Ia juga diamalkan di Pakistan.

Ritual di rumah pengantin lelaki

Sarbala: Keponakan atau sepupu muda memakai pakaian yang sama dengan pengantin lelaki. Dia dipanggil sarbala/shabbala (pengasuh pengantin lelaki) dan menemaninya.

Pengantin lelaki menunggang kuda dengan sarbala

Sehra: Seperti rumah pengantin perempuan, Vatna dan Ghara Gharoli diikuti dengan berpakaian pengantin lelaki dalam pakaian perkahwinannya. Setelah pengantin lelaki memakai pakaian perkahwinannya, a puja dilaksanakan. Selepas itu, saudara lelaki pengantin lelaki mengikat sehra di kepala pengantin lelaki. Setelah selesai Sehrabandi majlis, semua yang menyaksikan majlis tersebut memberikan hadiah dan wang tunai kepada budak lelaki itu sebagai tanda nasib baik.

Pengantin lelaki dengan sehra

Varna adalah upacara yang sepatutnya menjauhkan mata jahat. Pengantin lelaki bhabi membariskan matanya dengan surma (kohl).

Ghodi Chadna adalah upacara terakhir di tempat pengantin lelaki. Saudara perempuan dan sepupu pengantin lelaki memberi makan dan menghiasi kuda betina. Untuk mengelakkan mata jahat, orang menggunakan wang tunai dan melakukan Varna ritual. Wang tunai kemudian diagihkan kepada orang miskin. Selepas ini budak lelaki itu menaiki kuda dan meninggalkan rumahnya untuk tempat perkahwinan.

Ghodi chadna

Ritual di tempat perkahwinan

Pengantin lelaki Punjabi di Milni

Milni secara harfiah bermaksud "perkenalan". Dalam perkahwinan Sikh, Ardas dilakukan oleh orang yang bertanggungjawab menjaga kitab suci Sikh, diikuti dengan pengenalan rasmi lelaki senior dalam keluarga. Contohnya, kedua-duanya tertua chachas (adik lelaki ayah) akan berkumpul dan bertukar kalungan bunga. Dalam upacara Milni, saudara-mara gadis itu memberi shagun (tanda keberuntungan) kepada saudara terdekat pengantin lelaki mengikut urutan usia. Wang tunai dan pakaian dihadiahkan.

Jaimala / Varmala: Selepas Milni, pengantin lelaki datang di tengah bulatan tempat keluarganya berdiri, dan meletakkan karangan bunga yang diperbuat daripada bunga- varmala antara satu sama lain untuk menyatakan, mereka saling menerima dan akan saling mengasihi dan hidup bersama. Rakan-rakan dan saudara-mara pengantin lelaki suka menggoda dan bersenang-senang, untuk meraikan majlis bahagia ini. Masa atau muhurat yang baik dipilih untuk persembahan majlis perkahwinan.

Pengantin lelaki dan perempuan

Kanyadaan dan Phere: Ayah pengantin perempuan meletakkan cincin di jari budak lelaki itu dan kemudian dia memberikan anak perempuannya kepada anak lelaki itu. Ritual ini dikenali sebagai Kanyadaan. Setelah kanyadaan, pheras bermula. Phera berlaku di depan api suci, agni. Selepas ini pengantin lelaki berlaku Sindoor (vermilion) ke bahagian rambut gadis itu dan Mangalsutra Rasam berlaku di mana pengantin lelaki mengikat kalung manik iaitu mangalsutra ke leher gadis itu. Apabila semua ritual ini selesai, pasangan itu bangun untuk menyentuh kaki semua anggota yang lebih tua dalam keluarga dan meminta restu mereka untuk hidup berkahwin dengan bahagia. Dalam Perkahwinan Hindu Hindu, Agni (api suci) biasanya dikelilingi tujuh kali.

laavaan di Sikh Anand Karaj

Didalam Perkahwinan Sikh, pengantin lelaki dan perempuan akan berjalan di sekitar Guru Granth Sahib empat kali, dipanggil laavaan. Ini menandakan mereka tidak hanya menerima satu sama lain sebagai satu jiwa dalam dua badan, tetapi juga sebagai Guru sebagai pusat perkahwinan mereka.

Joota chupai secara harfiah bermaksud 'menyembunyikan kasut'. Saudara perempuan pengantin perempuan mencuri kasut. Ini adalah tradisi yang menyeronokkan, di mana gadis-gadis mengenakan bayaran kerana bersetuju untuk mengembalikan kasut. Mereka menuntut Kalecharis emas untuk saudara perempuan pengantin perempuan dan perak untuk sepupunya.

Ritual selepas perkahwinan

Ritual mencari cincin

Vidaai / Doli: Vidaai menandakan pemergian pengantin perempuan dari rumah orang tuanya. Sebagai kebiasaan, pengantin perempuan melemparkan nasi phulian atau kembung ke kepalanya. Ritual itu menyampaikan harapan baiknya untuk ibu bapanya. Sebuah ritual yang menyedihkan secara tradisional, di sini pengantin perempuan mengucapkan selamat tinggal kepada ibu bapa, adik-beradiknya dan seluruh keluarganya. Saudara-saudaranya / sepupu lelaki kemudian membawanya ke suaminya, yang menunggu untuk membawanya ke rumah keluarganya untuk memulakan kehidupan barunya sebagai wanita yang sudah berkahwin. Kerabatnya membuang duit syiling setelah perarakan ini. Sesuai dengan tradisi ibu mertua sering tidak akan datang ke Doli dan sebaliknya membuat persiapan di rumah untuk menyambut kedatangan anaknya dan isteri baru.

Ibu mertua itu mempunyai segelas air di tangannya, yang dilingkarkannya 3 kali di bahu dan kemudian memberikannya untuk diminum, sebagai simbol penerimaan dan berkatnya sebagai anak perempuan terbarunya.

Ritual diperhatikan di rumah pengantin lelaki

Sambutan di rumah budak lelaki itu: Pengantin baru disambut dalam upacara yang disebut pani bharna. Kemudian pengantin perempuan, dengan kaki kanannya, menendang sarson ka tel (minyak mustard) yang diletakkan di sisi pintu masuk sebelum dia memasuki rumah. Kemudian, bersama suaminya, dia mesti menawarkan puja di bilik mereka. Kemudian mereka mesti menyentuh kaki para penatua dalam upacara yang disebut matha tekna. Selebihnya malam dihabiskan dengan bermain permainan tradisional.

Phera Dalna: Pengantin baru mengunjungi ibu bapa pengantin perempuan pada hari selepas perkahwinan. Abang pengantin perempuan biasanya mengambil mereka.

Lagu perkahwinan penting

Orang Pakistan Pakistan pada majlis perkahwinan

Lagu-lagu di sisi pengantin lelaki

 • Mangane di geet: dinyanyikan pada masa pertunangan
 • Maneve de gaon: lagu yang dinyanyikan untuk menyambut pengantin lelaki
 • Gharouli de geet: dinyanyikan sambil mengisi kendi (gharouli) untuk mandi Pengantin / Pengantin lelaki sebelum perkahwinan
 • Chounki charanvele de geet: lagu dinyanyikan semasa pengantin lelaki duduk di chounki tempat duduk kayu mandi
 • Suhag: dinyanyikan oleh pengantin perempuan untuk memuji ibu bapanya dan hari-hari bahagia di masa kecilnya dan untuk menantikan hari-hari bahagia di masa hadapan
 • Jaggo: lagu perarakan untuk memanggil jiran tetangga ke majlis perkahwinan
 • Churra charan vele da geet: dinyanyikan ketika chura gelang upacara dipakai oleh pengantin perempuan
 • Janj: dinyanyikan ketika janj perarakan perkahwinan mesti disambut
 • Milni: dinyanyikan pada pengenalan ritual kedua-dua belah pihak
 • Ghenne de geet: dinyanyikan ketika pengantin perempuan dihiasi dengan perhiasan
 • Siftan: lagu memuji pengantin lelaki
 • Chhandh: berkembang dari puisi, lagu-lagu kegembiraan

Sitthniyan (ejekan)

 • Lagu dinyanyikan ketika perarakan pengantin lelaki disambut
 • Lagu yang dinyanyikan ketika wari, atau hadiah dari pihak pengantin lelaki, sedang dipamerkan
 • Lagu dinyanyikan ketika pesta pengantin lelaki duduk untuk makan
 • Lagu yang dinyanyikan ketika daaj, mahar atau hadiah pengantin sedang dipamerkan

Yang lain

 • Lavan Phere: dinyanyikan pada saat upacara perkahwinan yang sebenarnya
 • Maiya: dinyanyikan ketika gadis itu sedang bersiap untuk perkahwinan dan dimandikan oleh wanita di rumah. Ia berlaku untuk lelaki dan wanita.
 • Vedi de geet: dinyanyikan semasa mendirikan perkahwinan pandal
 • Khatt: dinyanyikan pada masa datuk nenek menghadiahkan hadiah kepada pengantin perempuan ketika terbalik tokra, atau bakul
 • Pani vaarna: menyambut pengantin perempuan ke rumah barunya
 • Bidaigi: dinyanyikan ketika pengantin perempuan dihantar pulang di doli
 • Ghughrian: dinyanyikan ketika doli tiba di rumah pengantin lelaki
 • Shahana: dinyanyikan oleh mirasis sebagai pujian pengantin lelaki
 • Til Methre: dinyanyikan sambil menyambut pengantin perempuan dan mengorientasikannya kepada keluarga
 • Pattal: lagu yang dinyanyikan sebelum makan

Lihat juga

Pin
Send
Share
Send