Tempat mandi awam - Public bathing

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

The Pemandian Awam Asser Levy dalam Manhattan, Bandar New York (1904–1906, dipulihkan 1989–1990)

Tempat mandi awam berpunca dari keperluan komunal untuk kebersihan pada ketika kebanyakan orang tidak mempunyai akses ke kemudahan mandi peribadi. Istilah "awam" tidak sepenuhnya tepat, kerana beberapa jenis tempat mandi awam adalah terhad bergantung kepada keahlian, jantina, agama, atau sebab-sebab lain. Oleh kerana masyarakat telah berubah, keperluan untuk mandi awam telah berkurang: kediaman kini mempunyai peribadinya sendiri bilik mandi. Tempat mandi awam juga telah dimasukkan ke dalam sistem sosial sebagai tempat pertemuan. Seperti yang ditunjukkan oleh tajuknya, mandi umum tidak hanya merujuk kepada mandi. Pada zaman dahulu mandi awam termasuk sauna, urut dan terapi relaksasi, setanding dengan hari ini spa.

Sejarah

Yunani purba

Dalam Kitab Mandian, Françoise de Bonneville menulis, "Sejarah mandi umum bermula di Yunani pada abad keenam SM," di mana lelaki dan wanita mencuci baskom berhampiran tempat latihan, fizikal dan intelektual. Kemudian gimnasium mempunyai baskom tertutup di atasnya, singa marmar terbuka yang menawarkan pancuran mandian, dan kolam melingkar dengan tingkat tangga untuk bersantai.

Mandi disempurnakan, menjadi seni - membersihkan pasir, air panas, udara panas di "mandi wap" berkubah gelap, terjun penyejuk, pembersihan dengan minyak aromatik. Bandar di seluruh Yunani purba laman web yang dihormati di mana "ephebes muda berdiri dan memercikkan air ke atas badan mereka."

Indonesia

Mandi awam sebagai ritual pembersihan di Tirta Empul, Bali.

Secara tradisional di Indonesia, mandi hampir selalu "umum", dalam arti orang mungkin berkumpul di tebing sungai, kolam renang atau perairan sama ada untuk mandi atau mencuci pakaian. Namun, untuk tujuan kesopanan, beberapa bahagian tebing sungai menerapkan pemisahan seks. Mandi sepenuhnya telanjang agak jarang berlaku, kerana orang masih boleh menggunakan kain jarik (biasanya batik pakaian atau sarung) melilit badan mereka untuk menutup kemaluan semasa mandi. Mata air mandi yang lebih sederhana mungkin menggunakan partisi buluh tenunan untuk privasi. Ini masih menjadi kebiasaan di kampung dan desa di Indonesia.

Kompleks abad ke-8 dari Ratu Boko mengandungi a petirtaan atau struktur kolam mandi yang tertutup di dalam kawasan bertembok.[1] Ini menunjukkan bahawa selain mandi di tebing sungai atau mata air, orang-orang Jawa kuno Kerajaan Medang mengembangkan kolam mandi, walaupun sebenarnya tidak "umum", karena kolam itu dipercaya diperuntukkan untuk royalti atau orang yang tinggal di kompleks ini. Abad ke-14 Majapahit bandar Trowulan, berisi beberapa struktur mandi, seperti kolam mandi Candi Tikus, yang dipercayai kolam renang kerajaan, dan juga kolam takungan Segaran atau kolam umum yang besar.[2]

Pulau yang majoriti Hindu Bali mengandungi beberapa kolam mandi umum, beberapa yang bertarikh dari abad ke-9 seperti Goa Gajah. Kolam mandi awam yang terkenal adalah Tirta Empul, yang sebenarnya lebih berkaitan dengan Agama Hindu Bali ritual pembersihan daripada rekreasi tujuan kebersihan.[3] Air yang menggelegak adalah sumber utama sungai Pakerisan.

Tamadun Lembah Indus

Beberapa tempat mandi awam terawal terdapat di kawasan runtuhan di Tamadun Lembah Indus. Menurut John Keay, "Mandi Hebat"dari Mohenjo Daro pada masa kini Pakistan adalah ukuran 'perbandaran sederhana kolam renang', lengkap dengan tangga yang menuju ke air di setiap hujungnya.[4]

Mandi diletakkan di dalam bangunan yang lebih besar - lebih rumit dan digunakan untuk mandi umum.[4] Mandi Besar dan rumah imam menunjukkan bahawa orang-orang Indus mempunyai agama.

Jepun

Asal mandi Jepun adalah Misogi, penyucian ritual dengan air.[5] Setelah Jepun mengimport budaya Buddha, banyak kuil memiliki sauna, yang tersedia untuk digunakan oleh sesiapa sahaja secara percuma.

Di dalam Zaman Heian, rumah keluarga terkemuka, seperti keluarga bangsawan istana atau samurai, telah mandi. Tempat mandi telah kehilangan kepentingan agama dan menjadi tempat bersantai. Misogi menjadi Gyōzui, untuk mandi di dalam tab mandi kayu yang cetek.[6]

Pada abad ke-17, pelawat Eropah pertama ke Jepun mencatatkan kebiasaan mandi setiap hari dalam kumpulan bercampur seks.[5] Sebelum pertengahan abad ke-19, ketika pengaruh Barat meningkat, mandi bersama telanjang untuk lelaki, wanita, dan kanak-kanak di tempat mandi awam unisex tempatan, atau sentō, adalah fakta kehidupan sehari-hari.

Pada zaman kontemporari, banyak, tetapi tidak semua wilayah pentadbiran melarang mandi awam bercampur bogel, dengan pengecualian untuk kanak-kanak di bawah usia tertentu apabila ditemani oleh ibu bapa. Tempat mandi awam menggunakan air dari onsen (mata air panas) sangat popular. Bandar-bandar dengan mata air panas adalah pusat peranginan destinasi, yang dikunjungi setiap hari oleh penduduk tempatan dan orang-orang dari bandar-bandar lain yang berdekatan.

empayar Roman

Runtuhan tempat mandi Rom di Dion, Greece, menunjukkan sistem pemanasan di bawah lantai, atau hypocaust

Thermae awam pertama tahun 19 SM mempunyai rotunda sepanjang 25 meter, dikelilingi oleh bilik-bilik kecil, terletak di taman dengan sungai buatan dan kolam. Menjelang 300 AD Mandian Diocletian akan meliputi 140,000 meter persegi (1,500,000 kaki persegi), granitnya yang melambung tinggi dan porfiri melindungi 3,000 orang mandi sehari. Mandi Rom menjadi "sesuatu seperti persilangan antara pusat akuarium dan a Taman Tema", dengan kolam renang, bilik permainan, taman, bahkan perpustakaan dan teater. Salah satu tempat mandi awam yang paling terkenal adalah Aquae Sulis dalam Bath, England.

Garrett G Fagan, seorang profesor di Universiti Negeri Pennsylvania, menggambarkan mandi umum sebagai "acara sosial" bagi orang Rom dalam bukunya Mandi di Tempat Umum di Dunia Rom. Dia juga menyatakan bahawa "Di Eropah Barat hanya orang Finlandia yang masih mengamalkan kebiasaan mandi umum."[7][8]

Dunia Islam

Rumah mandian awam merupakan ciri utama di budaya dunia Islam yang diwarisi dari model Rom terma.[9][10][11] Rumah mandi Muslim, juga disebut hammam (dari Bahasa Arab: حمّام‎, dirumuskanḥammām) atau mandi Turki (kerana hubungannya dengan Empayar Uthmaniyyah), terdapat secara historis di seberang Timur Tengah, Afrika Utara, al-Andalus (Islam Sepanyol dan Portugal), Asia Tengah, Benua kecil India, dan dalam tengah dan Eropah timur bawah Pemerintahan Uthmaniyyah. Dalam budaya Islam, kepentingan hammam adalah agama dan kewarganegaraan: ia menyediakan keperluan wuduk ritual (wudu dan ghusl) tetapi juga memberi kebersihan umum dan melayani fungsi lain dalam komuniti seperti tempat pertemuan untuk bersosial bagi lelaki dan wanita.[9][10][12] Arkeologi tetap membuktikan kewujudan rumah mandi di dunia Islam sejak awal Zaman Umayyah (Abad ke-7 hingga ke-8) dan kepentingannya berterusan hingga ke zaman moden.[12][9] Senibina mereka berkembang dari susun atur Rom dan Bahasa Yunani rumah mandi dan menampilkan urutan bilik yang serupa: bilik menanggalkan pakaian, a bilik sejuk, a bilik yang hangat, dan a bilik panas. Haba dihasilkan oleh relau yang membekalkan air panas dan wap, serta asap dan udara panas yang melaluinya saluran di bawah lantai.[10][12][11] Proses mengunjungi hammam serupa dengan mandi Rom, walaupun dengan beberapa pengecualian seperti ketiadaan latihan.[13][9]

Mandi awam moden

Rumah mandian, c. 1475–1485

Walaupun pengecaman dari mandi campur gaya kolam Rom oleh Kristian awal paderi, dan juga kebiasaan pagan wanita mandi telanjang di depan lelaki, ini tidak menghalang Gereja untuk mendesak pengikutnya pergi ke tempat mandi umum untuk mandi,[14] yang menyumbang kepada kebersihan dan bagus kesihatan mengikut Bapa Gereja, Clement dari Iskandariah. The Gereja membina kemudahan mandi awam yang terpisah untuk kedua-dua jantina berhampiran biara-biara dan laman ziarah; juga, yang popes terletak mandi di dalam gereja basilika dan biara-biara sejak awal lagi Pertengahan umur.[15] Paus Gregory the Great mendesak pengikutnya mengenai nilai mandi sebagai keperluan badan.[16]

Tempat mandi awam gaya Rom diperkenalkan dalam skala terhad dengan kembali tentera salib pada abad ke-11 dan ke-12, yang telah menikmati mandi air panas di Timur Tengah. Ini, bagaimanapun, dengan cepat merosot menjadi rumah pelacuran atau sekurang-kurangnya reputasi seperti itu dan ditutup pada pelbagai masa. Sebagai contoh, di England semasa pemerintahan Henry II, rumah mandi, dipanggil bagnios dari perkataan Itali untuk mandi, didirikan di Southwark di Sungai Thames. Mereka semua ditutup secara rasmi oleh Henry VIII pada tahun 1546 kerana reputasi negatif mereka.

Pengecualian yang ketara terhadap trend ini adalah Finland dan Skandinavia, di mana sauna tetap menjadi fenomena yang popular, bahkan berkembang pada saat Tempoh pembaharuan, ketika rumah mandi Eropah dimusnahkan. Sauna Finland kekal sebagai bahagian yang tidak terpisahkan dan kuno dari cara hidup di sana. Mereka dijumpai di tepi tasik, di pangsapuri peribadi, ibu pejabat korporat, di Dewan Parlimen dan bahkan pada kedalaman 1.400 meter (4.600 kaki) dalam Tambang Pyhäsalmi. Sauna adalah bahagian penting dalam identiti negara[17] dan mereka yang berpeluang biasanya menggunakan sauna sekurang-kurangnya seminggu sekali.[18]

Pembinaan tempat mandi awam di Amerika Syarikat bermula pada tahun 1890an. Pembinaan yang terkenal dalam tempoh tersebut merangkumi Bathhouse Row[19] dalam Arkansas, dan Pemandian Awam Asser Levy dalam Bandar New York. Mandi awam dibuat untuk meningkatkan kesihatan dan kebersihan orang awam sebelum mandi peribadi menjadi perkara biasa.

empayar British

Bahagian dalam Liverpool rumah cuci, rumah pencuci awam pertama di England.

Tempat mandi awam moden pertama dibuka di Liverpool pada tahun 1829. Rumah pencuci awam air tawar hangat yang pertama dibuka pada bulan Mei 1842.[20][21]

Populariti rumah pencuci didorong oleh minat akhbar dalam Kitty Wilkinson, seorang "pendatang buruh" pendatang dari Ireland yang dikenali sebagai Saint of the Slum.[22] Pada tahun 1832, pada tahun a kolera wabak, Wilkinson mengambil inisiatif untuk menawarkan penggunaan rumah dan halaman rumahnya kepada jiran untuk mencuci pakaian mereka, dengan bayaran satu sen seminggu,[20] dan menunjukkan kepada mereka cara menggunakan a klorida kapur (peluntur) untuk membersihkannya. Dia disokong oleh Daerah Persatuan Provident dan William Rathbone. Pada tahun 1842 Wilkinson dilantik sebagai pengawas mandi.[23][24]

Dalam Birmingham, sekitar sepuluh mandian peribadi disediakan pada tahun 1830-an. Walaupun dimensi mandi kecil, mereka menyediakan pelbagai perkhidmatan.[25] Pemilik rumah mandian utama di Birmingham adalah Tuan Monro yang mempunyai premis di Lady Well dan Snow Hill.[26] Mandi peribadi diiklankan mempunyai kualiti penyembuhan dan dapat menyembuhkan orang diabetes, gout dan semua penyakit kulit, antara yang lain.[26] Pada 19 November 1844, diputuskan bahawa kelas pekerja anggota masyarakat harus berpeluang memasuki tempat mandi, dalam usaha mengatasi masalah kesihatan orang ramai. Pada 22 April dan 23 April 1845, dua ceramah disampaikan di Dewan Bandar mendesak penyediaan tempat mandi awam di Birmingham dan bandar-bandar lain.

Setelah sekian lama berkempen oleh banyak jawatankuasa, pihak Akta Mandi Awam dan Rumah Cuci menerima persetujuan raja pada 26 Ogos 1846. Akta diperkasakan pihak berkuasa tempatan di seluruh negara untuk menanggung perbelanjaan untuk membina kolam renang awam dari dana sendiri.[27]

Yang pertama London tempat mandi awam dibuka di Goulston Square, Kapel Putih, pada tahun 1847 dengan Putera permaisuri meletakkan batu asas.[28][29]

Pengenalan rumah mandian ke Budaya Inggeris adalah tindak balas terhadap keinginan masyarakat untuk peningkatan keadaan kebersihan, dan menjelang tahun 1915 kebanyakan bandar di Britain mempunyai sekurang-kurangnya satu.[30]

Mandi Air Panas

The Bathers, minyak pada kanvas, Jean-Léon Gérôme (1824–1904).

Mandi Turki Victoria (berdasarkan rumah mandi tradisional Muslim, varian dari Mandi Rom) diperkenalkan ke Britain oleh David Urquhart, diplomat dan kadang-kadang Ahli Parlimen untuk Stafford, yang atas alasan politik dan peribadi ingin mempopularkan budaya Turki. Pada tahun 1850 dia menulis Tiang Hercules, sebuah buku mengenai perjalanannya pada tahun 1848 hingga Sepanyol dan Maghribi. Dia menggambarkan sistem mandi udara panas kering yang digunakan di sana dan di Empayar Uthmaniyyah yang telah berubah sedikit sejak zaman Rom. Pada tahun 1856 Richard Barter membaca buku Urquhart dan bekerjasama dengannya untuk membina tab mandi. Mereka membuka mandian air panas moden pertama di St Ann's Pembentukan Hidropati dekat Blarney, County Cork, Ireland.[31] Mandi asli digunakan untuk mencuci individu dan berenang khusus lelaki. Baru pada tahun 1914, mandi keluarga dibenarkan.[32]

Pada tahun berikutnya, tempat mandi awam pertama seumpamanya yang dibina di daratan Britain sejak zaman Rom dibuka di Manchester, dan idea itu tersebar dengan cepat. Ia tercapai London pada bulan Julai 1860, ketika Roger Evans, anggota salah satu Jawatankuasa Urusan Luar Negeri Urquhart, membuka mandian Turki di 5 Bell Street, berhampiran Gerbang Marmar. Selama 150 tahun berikutnya, lebih dari 600 mandian Turki dibuka di Britain, termasuk yang dibina oleh pihak berkuasa perbandaran sebagai sebahagian daripada kompleks kolam renang, dengan memanfaatkan fakta bahawa dandang pemanas air sudah ada di lokasi.

Mandi serupa dibuka di bahagian lain di empayar British. John Le Gay Brereton membuka mandian Turki di Sydney, Australia pada tahun 1859, Kanada mempunyai satu pada tahun 1869, dan yang pertama di New Zealand dibuka pada tahun 1874. Pengaruh Urquhart juga dirasakan di luar Empayar ketika pada tahun 1861, Dr Charles H Shepard membuka mandi Turki pertama di Amerika Syarikat di 63 Columbia Street, Brooklyn Heights, New York, kemungkinan besar pada 3 Oktober 1863.[33][34]

Rusia

1926 penggambaran luar bandar banya oleh artis Rusia Boris Kustodiev: Venus Rusia (memegang birch besom)

Mencuci dan termal rawatan badan dengan wap dan aksesori seperti sekumpulan cabang birch telah dilakukan secara tradisional di beringin. Tradisi ini dilahirkan di kawasan luar bandar, Rusia menjadi negara yang luas dengan populasi petani menguasai hingga Perang Dunia II. Petani tidak mempunyai di dalam kabin log mereka yang menyediakan bekalan air dan tab mandi air panas untuk mencuci badan mereka, jadi mereka sama ada menggunakan tempat mencuci panas dan ruang di dalamnya Kompor Rusia atau dibina dari kayu balak, seperti pondok itu sendiri, satu keluarga banya mandi rumah luar di belakang kediaman mereka di sebidang tanah keluarga. Ia biasanya kabin kayu kecil dengan pintu masuk rendah dan tidak lebih dari satu tingkap kecil untuk menyimpan panas di dalamnya. Secara tradisional, keluarga mencuci badan mereka sekali seminggu sebelum hari rehat yang ditetapkan oleh Alkitab (Ahad) kerana mandi (wap) bermaksud harus mendapatkan dan membawa sejumlah besar kayu bakar dan air dan menghabiskan masa di ladang lain kerja memanaskan rumah mandian.

Dengan pertumbuhan Orang Rusia bandar-bandar besar sejak abad ke-18, tempat mandi awam dibuka di dalamnya dan kemudian kembali ke kampung-kampung. Walaupun lingkaran bandar yang lebih kaya mampu memiliki bilik mandi individu dengan tab mandi di pangsapuri mereka (sejak akhir abad ke-19 dengan air yang mengalir), kelas-kelas yang lebih rendah semestinya menggunakan steambaths awam - bangunan besar khas yang dilengkapi dengan perkhidmatan katering sampingan maju yang dinikmati oleh peniaga dengan latar belakang pertanian.

Sejak separuh pertama abad ke-20 bekalan air minum yang tidak dipanaskan telah disediakan hampir untuk semua penduduk bangunan pangsapuri bertingkat di bandar-bandar, tetapi jika kediaman seperti itu dibina pada tahun 1930-an dan tidak dikemas kini kemudian, mereka tidak akan mengalami panas air (kecuali untuk pemanasan pusat) atau ruang untuk menampung tab mandi, kemudahan paip hanya terbatas di sink dapur dan bilik tandas kecil dengan tempat duduk tandas. Oleh itu, penghuni pangsapuri seperti itu, setaraf dengan mereka yang tinggal di bahagian blok flat pra-1917 yang belum mengalami pengubahsuaian kardinal, tidak akan mempunyai pilihan selain menggunakan rumah mandi awam.

Sejak tahun 1950-an di bandar, bandar dan banyak kawasan luar bandar tempat tinggal yang lebih selesa menjadi standard yang diperlukan secara nasional, dan hampir semua pangsapuri direka dengan bekalan air sejuk dan panas, dan bilik mandi dengan tab mandi, tetapi peratusan orang yang masih tinggal di dalamnya pergi ke mandian wap awam untuk rawatan kesihatan dengan wap, dahan pokok, minyak aromatik.

Galeri

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ "Keindahan Istimewa Reruntuhan Istana Ratu Boko". Indonesia yang hebat. Diarkibkan daripada asal pada 2014-06-25. Diperoleh 2014-06-23.
 2. ^ Sita W. Dewi (9 April 2013). "Menelusuri kegemilangan Majapahit". The Jakarta Post. Diperoleh 5 Februari 2015.
 3. ^ "Pura Tirta Empul". Burari Bali. Diperoleh 5 Oktober 2014.
 4. ^ a b Keay, John (2001). India: Sejarah. Grove Press. hlm 13–14. ISBN 0-8021-3797-0.
 5. ^ a b Clark, Scott (1994). Clark - 1994. ISBN 9780824816575. Misogi penutup belakang
 6. ^ Clark, Scott (1994). Clark - 1994. hlm. 36. ISBN 9780824816575. Gyōzui
 7. ^ "Profesor Garrett G. Fagan - Kuliah Audio & Video". Kursus Hebat. Diperoleh 2014-05-21.
 8. ^ Fagan, Garrett G. (2002). Mandi di Tempat Umum di Dunia Rom. ISBN 0472088653.
 9. ^ a b c d M. Bloom, Jonathan; S. Blair, Sheila, ed. (2009). "Mandi". Ensiklopedia Seni dan Senibina Islam Grove. Akhbar Universiti Oxford.
 10. ^ a b c Sibley, Magda. "Hammam Bersejarah Damsyik dan Fez: Pelajaran Kemampanan dan Perkembangan Masa Depan". Persidangan ke-23 mengenai Senibina Pasif dan Tenaga Rendah.
 11. ^ a b Marçais, Georges (1954). L'architecture musulmane d'Occident. Paris: Grafik seni dan seni.
 12. ^ a b c Sourdel-Thomine, J .; Louis, A. (2012). "Ḥammām". Dalam Bearman, P .; Bianquis, Th .; Bosworth, C.E .; van Donzel, E .; Heinrichs, W.P. (ed.). Ensiklopedia Islam, Edisi Kedua. Brill.
 13. ^ "Tentang Rumah Mandi, Mandi Turki dan Budaya Sauna dan Sumber Mandi". Aquariussauna.com. Diperoleh 2014-05-21.
 14. ^ Warsh, Cheryl Krasnick (2006). Isu Kesihatan Kanak-kanak dalam Perspektif Sejarah. Veronica Strong-Boag. Wilfrid Laurier Univ. Tekan. hlm. 315. ISBN 978-0-88920-912-1. ... Oleh itu mandi juga dianggap sebagai sebahagian amalan kesihatan yang baik. Sebagai contoh, Tertullian menghadiri tempat mandi dan mempercayai kebersihannya. Clement of Alexandria, sambil mengutuk keterlaluan, telah memberikan panduan untuk Christian] yang ingin menghadiri mandi ...
 15. ^ Thurlkill, Mary (2016). Aroma Suci dalam Kristian dan Islam Awal: Kajian dalam Tubuh dan Agama. Rowman & Littlefield. hlm.6–11. ISBN 978-0-7391-7453-1. ... Clement of Alexandria (w. 215 CE) membenarkan bahawa mandi menyumbang kepada kesihatan dan kebersihan yang baik ... Orang-orang skeptis Kristian tidak dapat dengan mudah menghalangi populariti praktikal mandi, namun; Paus terus membina mandian yang terletak di dalam basilika gereja dan biara-biara sepanjang awal abad pertengahan ...
 16. ^ Squatriti, Paolo (2002). Air dan Masyarakat di Itali Abad Pertengahan Awal, 400-1000 Masihi, Parti 400-1000. Akhbar Universiti Cambridge. hlm. 54. ISBN 978-0-521-52206-9. ... tetapi mandi biasanya dianggap sebagai terapi hingga zaman Gregory the Great, yang memahami mandi yang baik untuk mandi "kerana keperluan badan" ...
 17. ^ Valtakari, P. "Budaya Sauna Finland - Bukan Sekedar Klise". Persatuan Sauna Finland.
 18. ^ Korhonen, N (April 1998). "Sauna - tempat yang suci". Universiti Helsingiensis. Helsinki: Universiti Helsinki.
 19. ^ "Sejarah Umum Rumah Mandi FORDYCE". asms.k12.ar.us. Diarkibkan daripada asal pada 2008-02-28. Diperoleh 2008-03-24.
 20. ^ a b Ashpitel, Arthur (1851), Pemerhatian mengenai tempat mandi dan rumah basuh, hlm. 2–14, JSTOR 60239734, OCLC 501833155
 21. ^ Metcalfe, Richard (1877), Sanitas Sanitatum et Omnia Sanitas, 1, Syarikat percetakan koperasi, hlm. 3
 22. ^ "'Slum Saint 'dihormati dengan patung ". Berita BBC. 4 Februari 2010.
 23. ^ Wohl, Anthony S. (1984), Kehidupan terancam: kesihatan awam di Britain Victoria, Taylor & Francis, hlm. 73, ISBN 978-0-416-37950-1
 24. ^ Rathbone, Herbert R. (1927), Memoir Kitty Wilkinson dari Liverpool, 1786-1860: dengan catatan ringkas Thomas Wilkinson, suaminya, H. Young & Sons
 25. ^ West, William (1830). Topografi Warwickshire.
 26. ^ a b "Iklan Mandi Peribadi". Jurnal Birmingham. 1851-05-17.
 27. ^ "Tempat Mandi dan Rumah Cuci". The Times. 1846-07-22. hlm. 6. Semalam rang undang-undang, seperti yang dipinda oleh jawatankuasa, untuk mempromosikan penubuhan sukarela di wilayah dan paroki di England dan Wales tempat mandi dan rumah cuci awam dicetak.
 28. ^ "Iklan Pengelasan". The Times]. 1847-07-26. hlm. 1. Model Pemandian Awam, Goulston-square, Whitechapel. BATHS untuk lelaki dan lelaki kini DIBUKA mulai jam 5 pagi hingga 10 malam. Bayaran - kelas pertama (dua tuala), mandi sejuk 5d, mandi air panas 6d .; kelas kedua (satu tuala), mandi sejuk 1d, mandi air suam 2d. Setiap mandian ada di bilik peribadi.
 29. ^ Metcalfe, Richard (1877), Sanitas Sanitatum et Omnia Sanitas, 1, Syarikat percetakan koperasi, hlm. 7
 30. ^ Sally Sheard * (2014-05-02). "Keuntungan adalah Kata Kotor: Perkembangan Tempat Mandi Awam dan Rumah Cuci di Britain 1847-1915 - SHEARD 13 (1): 63 - Sejarah Sosial Perubatan". Shm.oxfordjournals.org. Diperoleh 2014-05-21.
 31. ^ Shifrin, Malcolm (3 Oktober 2008), "Pendirian Hidropatik St Ann, Blarney, Co. Cork", Mandi Turki Victoria: Asalnya, perkembangan, dan penurunan secara beransur-ansur, diambil 12 Disember 2009
 32. ^ "Bandar Pelabuhan: - Garis waktu mandi dan rumah cuci Liverpool, 1789–1952". Diarkibkan daripada asal pada 2004-11-15.
 33. ^ "Iklan". The Brooklyn Daily Eagle. 1863-10-03.
 34. ^ Kepada Philadelphians bagi pihak Natatorium & Physical Institute. 1860. hlm. 11. Diperoleh 2012-12-04.

Bibliografi

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send