Majlis Poruwa - Poruwa ceremony

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Persediaan Porwa

A Majlis Poruwa adalah tradisional Orang Sinhala perkahwinan majlis. Upacara berlangsung di "Poruwa", platform kayu tradisional yang dihiasi dengan indah. Upacara ini melibatkan serangkaian ritual yang dilakukan oleh pengantin perempuan dan pengantin lelaki, dan keluarga mereka.

Susunan Acara

Pengantin lelaki dan kerabatnya berkumpul di sebelah kanan Poruwa dan keluarga pengantin perempuan berkumpul di sebelah kiri. Pengantin lelaki memasuki Poruwa yang memimpin dengan kaki kanan terlebih dahulu. Mereka saling menyapa dengan telapak tangan yang dipegang secara tradisional. Pegawai majlis kemudian menyampaikan daun sirih kepada pasangan yang mereka terima dan menyerahkannya kepadanya untuk diletakkan di Poruwa.

Ayah pengantin perempuan meletakkan tangan kanan pengantin perempuan di atas pengantin lelaki sebagai isyarat simbolik menyerahkan pengantin perempuan kepada pengantin lelaki. Saudara lelaki pengantin lelaki menyerahkan dulang berisi tujuh helai daun sirih dengan duit syiling yang diletakkan di masing-masing. Pengantin lelaki memegang dulang sementara pengantin perempuan mengambil satu daun pada satu masa dan menjatuhkannya di Poruwa. Pengantin lelaki kemudian mengulangi proses ini. Saudara lelaki pengantin lelaki menyerahkan kalung emas kepada pengantin lelaki yang seterusnya meletakkannya di leher pengantin perempuan. Paman ibu memasuki Poruwa dan mengikat jari-jari kecil pengantin lelaki dengan pengikat benang emas tunggal (untuk melambangkan kesatuan) dan kemudian menuangkan air ke atas jari. Enam anak perempuan kemudian akan memberkati perkahwinan dengan nyanyian Buddha tradisional (Jayamangala Gatha). Pengantin lelaki menghadiahkan kepada pengantin perempuannya kain putih yang kemudiannya dipersembahkan kepada ibu pengantin perempuan. Ini adalah ungkapan terima kasih pengantin lelaki kepada ibu mertuanya.

Ibu pengantin perempuan kemudian akan memberikan sepinggan nasi susu yang dimasak khas untuk majlis itu kepada pengantin perempuan yang memberi sepotong kepada pengantin lelaki. Pengantin lelaki kemudian memberi makan kepada pengantin perempuan. Ketika pasangan yang baru berkahwin turun dari Poruwa, ahli keluarga pengantin lelaki memecahkan kelapa segar.

Hiasan kepala a Pengantin Sinhala.
Pengantin Sinhalese depan dan belakang.
Seorang lelaki Sinhala, (bapa saudara pengantin perempuan secara tradisional) memecahkan kelapa segar setelah pasangan yang baru berkahwin turun dari Poruwa.
Peringkat Istiadat Poruwa yang berbeza.

Sejarah

Upacara Poruwa nampaknya telah ada di Sri Lanka sebelum pengenalan agama Buddha pada abad ke-3 SM. Upacara Poruwa adalah kebiasaan yang sah sebagai perkahwinan yang didaftarkan sehingga British memperkenalkan pendaftaran perkahwinan dengan Undang-Undang pada tahun 1870. Upacara Poruwa hari ini telah dipengaruhi oleh adat negara dan negara-negara rendah Sri Lanka.

Lihat juga

Rujukan

  • www.manaali.com [1]
  • Cara Melakukan Upacara Poruwa: Lokasi Prince Hotel Kesbewa [2]

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send