Berkelah - Picnic

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

"Pesta Pic-Nic" oleh Thomas Cole, 1846
Majlis berkelah di Columbus, Ohio, c. Tahun 1950

A berkelah ialah makan dibawa ke luar (al fresco) sebagai sebahagian daripada lawatan - idealnya di persekitaran yang indah, seperti taman, tepi tasik, atau tempat lain yang memberikan pemandangan yang menarik, atau bersempena dengan acara umum seperti sebelum persembahan teater terbuka[1], dan biasanya pada musim panas.

Berkelah biasanya bertujuan untuk sarapan pagi atau sarapan tengah hari, tetapi juga boleh diadakan sebagai makan tengah hari atau acara makan malam. Penerangan piknik menunjukkan bahawa idea makanan yang disumbangkan bersama dan dinikmati di luar pintu sangat penting untuk berkelah dari awal abad ke-19.[2]

Berkelah sering berorientasi keluarga tetapi juga boleh menjadi acara intim antara dua orang atau berkumpul besar seperti berkelah syarikat dan berkelah gereja. Ia juga kadang-kadang digabungkan dengan masakan, biasanya dalam bentuk barbeku: sama ada memanggang (griddling, gridironing, atau pembakar arang batu), memberanikan diri (dengan menggabungkan panggangan charbroil atau gridiron dengan periuk kaldu), penaik, atau gabungan semua perkara di atas.

Pada perkelahan romantis dan keluarga, a bakul berkelah dan selimut (untuk duduk atau berbaring) biasanya dibawa bersama. Permainan di luar atau beberapa jenis hiburan lain adalah perkara biasa di perkelahan besar. Di taman awam yang mapan, a kawasan berkelah secara amnya merangkumi meja berkelah dan mungkin item lain yang berkaitan dengan makan di luar rumah, seperti bawaan panggangan, keran air, bekas sampah, dan tandas.

Beberapa perkelahan adalah potluck, hiburan di mana setiap orang menyumbangkan beberapa hidangan ke meja umum untuk dikongsi semua. Apabila piknik juga bukan tempat memasak, makanan yang dimakan jarang menjadi panas, sebaliknya mengambil bentuk deli sandwic, makanan jari, buah segar, salad, daging sejuk dan disertai dengan anggur sejuk atau sampanye atau minuman ringan.

Etimologi

Memburu Berkelah oleh François Lemoyne, 1723

Perkataan itu berasal dari perkataan Perancis pique-nique, yang penggunaan paling awal dalam cetakan adalah pada edisi 1692 Tony Willis, Origines de la Langue Française, yang menyebut pique-nique sebagai asal baru-baru ini. Istilah ini digunakan untuk menggambarkan sekumpulan orang yang makan di restoran yang membawa anggur mereka sendiri. Konsep berkelah lama mengekalkan konotasi makanan yang mana setiap orang menyumbang sesuatu. Menurut beberapa kamus, perkataan Perancis pique-nique berdasarkan kata kerja minuman keras, yang bermaksud 'pick', 'peck', atau 'nab', dan penambahan berima nique, yang bermaksud 'perkara yang tidak penting', 'bagatelle', 'trifle',[3][4][5] tetapi contohnya Kamus Inggeris Oxford mengatakan ia tidak diketahui.[6]

Berkelah adalah perkara biasa di Perancis setelah Revolusi Perancis, ketika orang biasa berkunjung dan beramah mesra di taman kerajaan negara itu. Pada abad ke-18 dan ke-19, berkelah merupakan acara sosial yang rumit dengan makanan kompleks dan minuman mewah yang kadang-kadang memerlukan masa beberapa hari untuk disiapkan.

Perkataan itu berkelah pertama kali muncul dalam bahasa Inggeris dalam surat dari Lord Chesterfield pada tahun 1748 (OED), yang mengaitkannya dengan permainan kad, minum, dan perbualan. Kamus bersetuju bahawa ia memasuki bahasa Inggeris sebagai penghapusan semula dari perkataan Perancis pique-nique. Amalan makan yang elegan yang dimakan di luar pintu, bukannya makan malam pekerja pertanian di ladang, dihubungkan dengan waktu rehat dari memburu dari Pertengahan umur; alasan untuk acara yang menyeronokkan pada tahun 1723 di François Lemoynelukisan (ilustrasi, kiri) masih ditawarkan dalam konteks perburuan.

Tuntutan bahawa perkataan berkelah berasal dari pesta lynching telah wujud di masyarakat Amerika Hitam selama bertahun-tahun. Perkataan piknik tidak bermula dengan kegelisahan orang kulit hitam Amerika, tetapi pelanggaran orang kulit hitam sering terjadi dalam suasana "seperti berkelah", dengan orang ramai yang hadir makan dan minum atau berkumpul selepas itu untuk makan.[7]

Peristiwa bersejarah yang berkaitan

Selepas revolusi Perancis pada tahun 1789, taman diraja dibuka untuk umum buat pertama kalinya. Berkelah di taman menjadi aktiviti popular di kalangan yang baru dilindungi warganegara.

Pada awal abad ke-19, sekumpulan orang London yang bergaya membentuk 'Persatuan Berkelah'. Anggota bertemu di Pantheon pada Jalan Oxford. Setiap ahli diharapkan dapat memberikan bahagian hiburan dan minuman tanpa ada tuan rumah tertentu. Minat masyarakat merosot pada tahun 1850-an ketika pengasasnya meninggal.[8]

Dari tahun 1830-an, lukisan pemandangan Romantik Amerika dengan pemandangan yang luar biasa sering kali merangkumi sekumpulan piknik di latar depan. Ilustrasi awal berkelah Amerika adalah Thomas Coles Pic-Nic dari 1846 (Muzium Seni Brooklyn).[9] Di dalamnya, seorang gitaris menyanyikan kumpulan sosial yang lemah lembut di Lembah Sungai Hudson dengan Kucing Kucing kelihatan di kejauhan. Piknik muda Cole yang berpakaian baik setelah selesai membuat ulangan, disajikan dari keranjang serpihan di cina biru-putih, berjalan-jalan di kawasan hutan dan perahu di tasik.

Imej berkelah sebagai aktiviti sosial yang damai juga dapat digunakan untuk protes politik. Dalam konteks ini, berkelah berfungsi sebagai pekerjaan sementara di wilayah awam yang signifikan. Contoh yang terkenal ialah ini Berkelah Pan-Eropah diadakan di kedua-dua belah sempadan Hungaria / Austria pada 19 Ogos 1989 sebagai sebahagian daripada perjuangan menuju Penyatuan semula Jerman.

Pada tahun 2000, piknik sepanjang 600 batu berlangsung dari pantai ke pantai di Perancis untuk meraikan yang pertama hari Bastille Alaf baru.

Perwakilan budaya piknik

Seorang bangsawan bersama rombongannya menikmati berkelah. Ilustrasi dari edisi Perancis Buku Pemburuan dari Gaston Phoebus, Abad ke-15

Dalam filem

 • Filem 1955 Berkelah, berdasarkan pada Hadiah Pulitzer-kemenangan bermain oleh William Inge, adalah gandaan Oscar pemenang. Filem ini telah dibuat semula dua kali, pada tahun 1986 dan 2000.
 • Berkelah di Pejabat (1972) adalah komedi gelap di pejabat Perkhidmatan Awam Australia. Ia ditulis dan dihasilkan oleh pembuat filem Tom Cowan, yang kini terkenal dengan karyanya dalam siri ini Survivor.
 • Dalam Peter Weirfilem misteri Berkelah di Hanging Rock (1975), tiga kanak-kanak perempuan dan salah seorang guru mereka di sebuah sekolah yang hilang secara misteri. Satu-satunya yang kemudian ditemui tidak ingat apa-apa. Ini berdasarkan drama 1967 dan novel misteri dengan nama yang sama oleh pengarang Australia Joan Lindsay.
 • Dalam Bhaji di Pantai (1993, bertajuk Picknick di Pantai dalam versi Jerman), sembilan wanita India dari pelbagai peringkat umur melarikan diri dari kehidupan seharian mereka dengan melakukan lawatan bersama ke bandar peranginan Britain di Blackpool.

Dalam seni halus

 • Mungkin penggambaran berkelah yang paling terkenal adalah Le déjeuner sur l'herbe (Makan Siang di Rumputoleh Manet Édouard. Lukisan tahun 1862 menggambarkan penjajaran wanita bogel dan pakaian wanita yang berpakaian cantik di atas piknik dengan dua lelaki berpakaian lengkap di kawasan luar bandar.
 • Gambaran yang lebih kontemporari adalah Masa lalu oleh Kerry James Marshall, dari tahun 1997, yang menggambarkan keluarga hitam berkelah di hadapan tasik. Dua radio diletakkan di atas selimut piknik bercorak gingham memancarkan lirik lagu Godaan dan Snoop Dogg, sementara tokoh-tokoh di latar belakang melakukan aktiviti lain yang identik dengan budaya pinggiran putih-Amerika yang mewah.[10]

Dalam kesusasteraan

Sebuah buku ayat di bawah batang,
Sepotong roti, sebotol wain, dan engkau
Di samping saya menyanyi di Wilderness -
Ah, padang gurun adalah surga enow!

— Omar Khayyam, pada abad ke-12nya Rubaiyat[11]

"Tikus membawa perahu di tepi tebing, membuatnya cepat, menolong Mole yang masih canggung dengan selamat di darat, dan mengayunkan bakul makan tengah hari. Mole meminta bantuan agar dibolehkan membongkar semuanya sendiri; dan Tikus itu sangat senang memanjakannya, dan meluas di atas rumput dan berehat, sementara rakannya yang bersemangat menggelengkan meja - kain dan menyebarkannya, mengeluarkan semua paket misteri satu persatu dan menyusun isinya dengan betul, masih terengah-engah, 'Wahai! pada setiap wahyu segar. "

Dalam muzik

 • Pada tahun 1906, komposer Amerika John Walter Bratton menulis sebuah karya muzik yang asalnya bertajuk "The Teddy Bear Two Step". Ia menjadi popular dalam versi instrumental tahun 1908 yang dinamakan semula "Berkelah Teddy Bears", dilakukan oleh Arthur Pryor Jalur. Lagu ini menjadi terkenal pada tahun 1932 ketika penulis lirik Ireland Jimmy Kennedy menambah kata-kata dan ia dirakam oleh yang popular ketika itu Dewan Henry (dan BBC Dance Orchestra) yang menampilkan Val Rosing (Gilbert Russell) sebagai vokalis utama, yang kemudian menjual satu juta kopi. "The Teddy Bears 'Picnic" muncul kembali pada akhir 1940-an dan awal 1950-an ketika ia digunakan sebagai lagu tema untuk Big Jon dan Sparkie rancangan radio kanak-kanak. Kegemaran abadi ini telah muncul di banyak rakaman kanak-kanak sejak itu, dan merupakan lagu tema untuk AHLs Hershey Bears kelab hoki. lirik dan audio dari BBC
 • "Stone Soul Picnic", oleh Laura Nyro (dibebaskan pada tahun 1968), menjadi hit utama bagi kumpulan ini Dimensi Ke-5.
 • "Malcolm's X-Ray Picnic" adalah hit sederhana untuk kumpulan indie-pop Piala nombor satu.
 • Roxette"June Afternoon" menggambarkan gambar orang yang bersenang-senang dan makan di taman semasa hari Jun yang cerah.

Galeri

Rujukan

 1. ^ "Lokasi Berkelah yang Indah di Seluruh Dunia". 4 Mei 2018.
 2. ^ Hern, Mary Ellen W. (1989). "Berkelah di Timur Laut Amerika Syarikat, 1840-1900". Portfolio Winterthur. 24 (2/3): 139–152. doi:10.1086/496417. JSTOR 1181262.
 3. ^ "berkelah" dalam Kamus Warisan Amerika
 4. ^ "pique-nique" dalam maklumat Trésor de la langue française (dalam bahasa Perancis)
 5. ^ "pique-nique" di dalam Dictionnaire de l'Académie française
 6. ^ Kamus Inggeris Oxford, "berkelah"
 7. ^ "Blacks, Picnics and Lynchings - Muzium JimCrow". www.ferris.edu. 1 Januari 2004.
 8. ^ Berkelah Inggeris dijelaskan dalam Georgina Battiscombe (1949). Berkelah Inggeris. London: Harvill Press; terdapat juga a Buku Berkelah Amanah Negara (1982).
 9. ^ Hern, Mary Ellen W. (1989). "Berkelah di Timur Laut Amerika Syarikat, 1840-1900". Portfolio Winterthur. 24 (2/3): 139–152. doi:10.1086/496417. JSTOR 1181262.
 10. ^ "Bagaimana Kerry James Marshall Menulis Semula Sejarah Seni". Hiperalergik. 12 Julai 2016. Diperoleh 21 Mac 2019.
 11. ^ Austin Chronicle artikel Sepotong Roti, Jug Anggur - Seni berpasangan berkelah yang ringkas tetapi elegan terbitan 22 April 2005 mengatakan "Tetapi apa yang dimaksudkan dengan Piknik Sempurna? Beberapa sandwic yang anda lemparkan bersama atau ambil dan pergi? Sepiring salmon rebus yang elegan disertai dengan piring buah dan keju? Beberapa anjing di panggangan? Setiap menu ini mempunyai daya tarikannya, tetapi tidak lebih baik daripada menu makan di luar yang dirancang oleh Omar Khayyam pada abad ke-12 The Rubaiyat. "
 12. ^ Emma oleh Jane Austen - Projek Gutenberg. Gutenberg.net. 1 Ogos 1994. Diperoleh 7 Disember 2009.
 13. ^ Misteri Edwin Drood oleh Charles Dickens - Projek Gutenberg. Gutenberg.net. 1 Jun 1996. Diperoleh 1 Julai 2011.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send