Pemain piano - Pianist

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Nebojsa Maksimovic, pemain piano dari Serbia.
Tangkapan gerakan dari dua jari pemain piano memainkan bahagian yang sama (gerakan perlahan, tidak ada suara).[1]

A pemain piano (kencing-AN-ist) adalah pemuzik individu yang memainkan piano. Oleh kerana kebanyakan bentuk muzik Barat dapat menggunakan piano, pemain piano mempunyai lebar repertoir dan pelbagai gaya untuk dipilih, antaranya tradisional muzik klasik, jazz, blues, dan pelbagai jenis muzik popular, termasuk Rock dan Roll. Sebilangan besar pemain piano boleh bermain dengan mudah papan kekunciinstrumen yang berkaitan seperti penyintesis, harpsichord, celesta, dan juga organ.

Pianis masa lalu dan sekarang

Moden klasik pemain piano mendedikasikan karier mereka untuk melakukan, merekod, mengajar, meneliti, dan mempelajari karya baru untuk mengembangkan repertoar mereka. Mereka umumnya tidak menulis atau mentranskripsikan muzik seperti yang dilakukan oleh pemain piano pada abad ke-19. Beberapa pemain piano klasik mungkin pakar dalam pengiring dan ruang muzik, sementara yang lain (walaupun agak sedikit) akan tampil sebagai solois sepenuh masa.

Klasik

Mozart boleh dianggap sebagai "pianis konsert" pertama ketika dia melakukan persembahan piano secara meluas. Penyusun Beethoven dan Clementi dari era klasik juga terkenal dengan permainan mereka, seperti zaman romantik, Liszt, Brahms, Chopin, Mendelssohn, dan Rachmaninoff. Pada masa Klasik, piano mula mendapat tempat di hati dan rumah orang-orang sehari-hari. Sejak zaman itu, pelakon terkemuka yang kurang dikenali sebagai komposer Clara Schumann dan Hans von Bülow. Namun, kerana kami tidak mempunyai rakaman audio moden dari kebanyakan pemain piano ini, kami bergantung terutamanya pada komen bertulis untuk memberi kami gambaran mengenai teknik dan gaya mereka.

Jazz

Foto hitam putih seorang lelaki bermain piano; dia bongkak dan menumpukan perhatian.
Tord Gustavsen bermain piano semasa konsert pada tahun 2016 Festival Jazz Oslo di Norway

Pemain piano jazz hampir selalu membuat persembahan dengan pemuzik lain. Permainan mereka lebih bebas daripada pemain piano klasik dan mereka menimbulkan rasa spontan dalam persembahan mereka. Mereka secara amnya tidak menulis komposisi mereka; improvisasi adalah bahagian penting dalam kerja mereka. Pemain piano jazz terkenal termasuk Seni Tatum, Duke Ellington, Bhikkhu Thelonious, Oscar Peterson dan Bud Powell.

Pop dan batu

Pemain piano yang popular mungkin berfungsi sebagai persembahan langsung (konsert, teater, dll.), Pemuzik sesi, penyusun kemungkinan besar merasa seperti di rumah dengan alat sintesis dan alat keyboard elektronik yang lain. Pemain piano terkenal termasuk Victor Borge yang tampil sebagai pelawak; Richard Clayderman, yang terkenal dengan penutup lagu popular; dan penyanyi dan penghibur Bebaskan, yang berada di puncak kemasyhurannya, adalah salah satu penghibur dengan gaji tertinggi di dunia.

Pemain piano terkenal

Pianis konsert Georgia-Amerika Giorgi Latso dekat Teatro Colón dengan Orkestra Simfoni Nasional Colombia di Bogota, 2020

Satu senarai pemain piano dalam semua genre tidak praktikal, memandangkan banyak pemuzik terkenal kerana persembahan mereka di instrumen. Berikut adalah pautan ke senarai pemain piano terkenal atau berpengaruh yang dibahagikan mengikut genre:

Pemain piano klasik

Pemain piano jazz

Pemain muzik pop dan rock

Pemain piano Blues

Pemain piano Injil

Pemain piano baru

Komposer piano

Banyak yang penting penggubah juga virtuoso pemain piano. Berikut adalah senarai pemuzik yang tidak lengkap.

Zaman klasik

Zaman romantik

Zaman moden

Pianisme amatur

Pemain piano amatur bermain di luar di Tempat Pike pasar di Seattle.

Sebilangan orang, setelah mendapat latihan piano yang kuat pada masa muda mereka, memutuskan untuk tidak meneruskan karier muzik mereka tetapi memilih yang bukan muzik. Akibatnya, terdapat komuniti terkemuka di pemain piano amatur di seluruh dunia yang bermain di tahap yang cukup tinggi dan memberikan konsert bukan untuk mendapatkan wang tetapi hanya untuk cinta muzik.[2] The Pertandingan Piano Antarabangsa untuk Amatur Terbaik, diadakan setiap tahun di Paris, menarik sekitar seribu pendengar setiap tahun dan disiarkan di radio Perancis.

Ia dapat diperhatikan bahawa Jon Nakamatsu, pemenang Pingat Emas Pertandingan Piano Antarabangsa Van Cliburn untuk pemain piano profesional di Fort Worth, Texas (1997) pada masa kemenangannya secara teknikal adalah seorang amatir: dia tidak pernah menghadiri konservatori muzik atau mengambil jurusan muzik, dan bekerja sebagai guru Jerman sekolah menengah pada masa itu; hanya selepas pertandingan itu dia mula meneruskan kerjaya sebagai pemain piano klasik.

Pemain piano Jerman Davide Martello terkenal kerana berkeliling zon konflik untuk bermain piano bergeraknya. Martello sebelumnya telah diakui oleh parlimen Eropah untuk "sumbangannya yang luar biasa untuk kerjasama Eropah dan promosi nilai-nilai bersama".[3]

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Goebl, W .; Palmer, C. (2013). Balasubramaniam, Ramesh (ed.). "Pengendalian Temporal dan Kecekapan Pergerakan Tangan dalam Persembahan Muzik Mahir". PLOS SATU. 8 (1): e50901. doi:10.1371 / jurnal.pone.0050901. PMC 3536780. PMID 23300946.
  2. ^ Andreas, Møller. "Makan malam piano pemain profesionalmusik til jeres fest af højeste klasse". Pianomusic.dk. Diperoleh 19 Oktober 2015.
  3. ^ Bucks, Jonathan (15 November 2015). "Serangan Paris: pemain piano 'berjalan sejauh 400 batu sepanjang malam' untuk memberi penghormatan". Penjaga.

Pin
Send
Share
Send