Pedro Américo - Pedro Américo

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Pedro Américo
Pedro Américo - Auto-retrato, 1895.jpg
Potret diri (sekitar 1895)
Dilahirkan(1843-04-29)29 April 1843
Meninggal dunia7 Oktober 1905(1905-10-07) (berumur 62)
KewarganegaraanOrang Brazil
Dikenali denganPelukis

Pedro Américo de Figueiredo e Melo (29 April 1843 - 7 Oktober 1905) adalah seorang Brazil penulis novel, penyair, ahli sains, ahli teori seni, ahli esei, ahli falsafah, ahli politik dan guru besar, tetapi paling baik dikenang sebagai salah satu yang paling penting akademik pelukis daripada Brazil.

Biografi

Malam diiringi oleh genius Cinta dan Kajian, 1886

Dia berpindah ke Rio de Janeiro pada tahun 1854, di mana dia mendapat biasiswa untuk belajar di Academia Imperial de Belas Artes (Akademi Seni Halus Imperial). Kemudian dia melanjutkan pelajaran di Eropah, dekat École des Beaux-Arts dalam Paris, menjadi murid dari Jean-Auguste-Dominique Ingres, Hippolyte Flandrin dan Carle-Horace Vernet, memenangi banyak pujian untuk lukisannya, dan memperoleh gelar Doktor dalam bidang Sains di Universiti Brussels, pada tahun 1868.

Kembali ke Brazil, dia menghasilkan salah satu karya seni yang paling terkenal di Brazil: Kemerdekaan atau Kematian!, menggambarkan saat ketika Putera Peter diisytiharkan negara merdeka dari Portugal, karya yang telah menggambarkan Sejarah buku untuk sekolah rendah di Brazil selama beberapa dekad.

Kebanyakan tinggal di Florence, Itali tetapi berulang-alik dari Rio de Janeiro, Pedro Américo berjaya bekerja juga sebagai pensyarah dan sejarawan seni.

Dia sudah berkahwin Carlota de Araújo Porto-alegre (1844-1918), anak perempuan pelukis dan diplomat Manuel de Araújo Porto-alegre, dan mereka mempunyai anak. Dikritik oleh Mahkota Jerman, dia juga merupakan Kesatria Besar Perintah Makam Kudus. Dengan pengisytiharan Republik di Brazil pada tahun 1889, dia terpilih sebagai wakil Majelis Nasional.

Galeri

Rujukan

  • Pedro Américo. Ensiklopedia Itaú Budaya. [1]

Pin
Send
Share
Send