Popper parti - Party popper

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Popper parti

A popper parti ialah piroteknik peranti yang biasa digunakan di pihak. Ia mengeluarkan suara yang kuat dengan cas letupan kecil yang digerakkan dengan geseran yang diaktifkan dengan menarik tali.[1] Bahan letupan berasal dari jumlah yang sangat kecil Campuran Armstrong (bahan letupan yang sangat sensitif) di leher berbentuk seperti botol.[2] Dalam beberapa pesta, letupan diganti dengan udara termampat. Pada pesta pesta dengan bahan letupan, terdapat kurang daripada 0.25 butir (0.016 g) bahan letupan. Pita tidak mudah terbakar untuk penggunaan yang selamat. Cas atau udara mampatan meniup sebilangan confetti atau streamer dan mengeluarkan bunyi yang muncul. Caj tersebut sering terdiri daripada warna merah fosforus dan pengoksidaan kuat, seperti kalium klorat dan kalium perklorat.

Terdapat juga popper parti pusingan di pasaran, yang menggunakan a pemuat laju- kartrij gaya yang diisi dengan caj popper enam pihak yang dimasukkan ke dalam peranti plastik berwarna-warni yang menyerupai pistol atau revolver.[rujukan diperlukan] Fungsinya hampir sama dengan pistol; penekanan alat pemicu memutarkan ruang sehingga cas hidup ditunjukkan ke tukul, yang jatuh ke cincin cap biasa yang tertanam di bahagian bawah ruang. Bilik hanya untuk satu penggunaan.

Pesta pesta biasanya disenaraikan sebagai barang baru atau pembuat bunyi bising dan dijual sepanjang tahun di kedai yang menjual barang keperluan pesta.

Rekod dunia untuk kebanyakan popper pesta muncul dalam satu minit dicapai oleh Andre Ortolf, yang muncul 78 dalam satu minit.[3]

Keselamatan dan langkah berjaga-jaga

Pengguna disarankan agar tidak membongkar popper pesta kerana berpotensi cedera, dan ibu bapa didorong untuk mengawasi anak-anak dan memerintahkan mereka tentang penggunaan yang tepat.[4]

Pesta popper diketahui menyebabkan teruk trauma mata atau kecederaan muka yang lain, dan pengguna disarankan untuk menjauhkannya dari orang.

Pesta pesta dianggap sebagai "dalaman bunga api", dan oleh itu tunduk pada peraturan perundangan di beberapa bidang kuasa. Contohnya, di United Kingdom, popper pesta tidak boleh dijual kepada orang yang berumur di bawah 16 tahun.[5]

Rujukan

  1. ^ "popper parti". Kamus Oxford. Diperoleh 2013-05-10.
  2. ^ Colin Bradley. "Bagaimana Bunga Api Berfungsi". Alam Semesta Pyro. Diarkibkan daripada asal pada 2015-08-08. Diperoleh 2013-05-10.
  3. ^ "Sebilangan besar popers muncul dalam satu minit". Guinness World Records Limited 2018. Diperoleh 2018-06-01.
  4. ^ "Sarathkumar mengalami kecederaan ringan pada mata kiri". Orang Hindu. 2011-11-17. ISSN 0971-751X. Diperoleh 2016-03-11.
  5. ^ Lorraine Conway (2011-11-03). "Peraturan bunga api" (PDF). Perpustakaan House of Commons. Diperoleh 2013-05-10.


Pin
Send
Share
Send