Pesta - Party - Wikipedia

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Hip, Hip, Hurray! (1888) oleh Peder Severin Krøyer, sebuah lukisan yang menggambarkan pesta seniman di Denmark abad ke-19
September 1945 pesta jalanan di Selborne Road, Margate, meraikan kemenangan di Perang Dunia Kedua

A pesta adalah perhimpunan orang yang telah dijemput oleh a tuan rumah untuk tujuan bersosial, perbualan, rekreasi, atau sebagai sebahagian daripada a perayaan atau peringatan lain dari majlis khas. Pesta biasanya akan menampilkan makanan dan minuman, dan selalunya muzik dan tarian atau hiburan lain. Dalam banyak negara Barat, pesta untuk remaja dan orang dewasa dikaitkan dengan minum alkohol seperti bir, wain, atau arwah suling.

Lebih sesekali (walaupun sering di politik, pesta juga boleh merujuk kepada sekumpulan orang dengan objektif bersama.

Penerangan

Beberapa pesta diadakan untuk menghormati orang, hari, atau acara tertentu, seperti pesta ulang tahun, a Mangkuk Super pesta, atau a Hari St Patrick pesta. Pihak seperti ini sering dipanggil perayaan. Pesta tidak semestinya acara peribadi. Pesta awam kadang-kadang diadakan di restoran, pub, kebun bir, kelab malam atau bar, dan orang-orang yang menghadiri pesta tersebut mungkin dikenakan bayaran masuk oleh tuan rumah. Pesta besar di jalan-jalan awam boleh meraikan acara seperti Mardi Gras atau penandatanganan a perjanjian damai mengakhiri perang yang panjang.

Jenis-Jenis

Bola

Jamuan makan

Parti hari lahir

A kek hari jadi dengan lilin baru yang menyala
Kanak-kanak di majlis hari jadi

A hari jadi pesta adalah perayaan ulang tahun dari kelahiran orang yang dihormati. Tradisi ini bermula pada pertengahan abad kesembilan belas tetapi tidak menjadi popular hingga pertengahan abad kedua puluh.[1] Pesta ulang tahun kini menjadi ciri banyak budaya.

Dalam Budaya Barat, pesta ulang tahun merangkumi sejumlah ritual biasa. Para tetamu mungkin diminta untuk membawa hadiah untuk orang yang dihormati. Lokasi pesta sering dihiasi dengan hiasan berwarna-warni, seperti belon dan streamer. A kek hari jadi biasanya dihidangkan dengan lilin yang dinyalakan yang akan diletupkan setelah "ucapan selamat ulang tahun" dibuat. Orang yang dihormati akan diberikan sekeping kek pertama. Semasa kek hari jadi dibawa ke meja, lagu "Selamat Hari Lahir kepada Anda"atau beberapa lagu ulang tahun yang lain dinyanyikan oleh para tetamu.

Pada pesta untuk kanak-kanak, masa sering diambil untuk "pembukaan hadiah" di mana individu yang ulang tahunnya diraikan membuka setiap hadiah yang dibawa. Adalah lazim di pesta kanak-kanak apabila tuan rumah memberikan hadiah perpisahan kepada para hadirin dalam bentuk "beg pakaian". Kanak-kanak dan juga orang dewasa kadang-kadang memakai kerucut berwarna-warni topi parti.

Pesta ulang tahun sering kali lebih besar dan mewah jika mereka meraikan seseorang yang telah mencapai apa yang dianggap dalam budaya sebagai usia tonggak, seperti peralihan dari zaman kanak-kanak ke dewasa. Contoh tradisional semakin matang perayaan merangkumi Amerika Utara pesta enam belas manis dan Amerika Latin quinceañera.

Parti kejutan

Pesta kejutan adalah pesta yang tidak dimaklumkan sebelumnya kepada orang yang menghormatinya diadakan.

Pesta kejutan hari jadi adalah jenis kejutan yang paling biasa. Pada kebanyakan pesta seperti itu, para tetamu akan tiba sejam sebelum orang yang dihormati tiba. Selalunya, rakan yang terkejut akan membawa orang yang dihormati ke lokasi pesta tanpa membiarkan apa-apa.

Tetamu bahkan mungkin menyembunyikan diri dari pandangan, dan ketika orang terhormat memasuki ruangan, mereka melompat dari bersembunyi dan semua berteriak, "Kejutan!" Bagi beberapa pesta ulang tahun yang mengejutkan, dianggap sebagai taktik yang baik untuk mengejutkan orang yang dihormati. Streamer, tali bodoh, dan belon boleh digunakan untuk tujuan ini. Bukti pesta, seperti hiasan dan belon, tidak dapat dilihat dari luar rumah, sehingga orang yang dihormati tidak akan mengesyaki apa-apa.

Parti makan malam

Pesta makan malam rasmi seperti yang digambarkan pada tahun 1920 oleh wartawan-artis Marguerite Martyn

Pesta makan malam adalah perjumpaan sosial di mana orang makan bersama, biasanya di rumah tuan rumah. Pada majlis makan malam yang paling formal, makan malam disajikan di meja makan dengan tetapan tempat. Majlis makan malam selalunya didahului oleh a jam koktel di ruang tamu atau bar, tempat para tetamu minum koktel sambil bergaul dan berbual.[2] Wain biasanya disajikan sepanjang makan, selalunya dengan anggur yang berbeza yang disertakan dalam setiap hidangan.

Pada majlis makan malam yang kurang formal, a bufet disediakan. Tetamu memilih makanan dari bufet dan makan sambil berdiri dan berbual. Tetamu wanita boleh memakai pakaian koktel; lelaki boleh memakai blazer.

Pada beberapa majlis makan malam tidak rasmi, tuan rumah boleh meminta para tetamu membawa makanan atau minuman (a Hidangan utama, a hidangan sampingan, a pencuci mulut, atau pembuka selera). Pesta jenis ini dipanggil a potluck atau makan malam potluck. Di Amerika Syarikat, potluck sering diadakan di gereja dan pusat komuniti.

Pesta kebun

Pesta kebun adalah pesta di a taman atau a taman. Acara yang digambarkan sebagai pesta kebun biasanya lebih formal daripada perjumpaan luar yang lain, yang boleh disebut pesta semata-mata, berkelah, barbekuPesta kebun boleh menjadi acara yang berprestij. Sebagai contoh, jemputan oleh Kedaulatan Inggeris ke pesta kebun di Istana Buckingham atau di Istana Holyroodhouse (di Scotland) dianggap sebagai penghormatan. Presiden Perancis mengadakan pesta kebun di Palais de l'Elysée di Paris pada hari Bastille.

Pesta koktel

Pesta koktel adalah pesta di mana koktel dihidangkan. Kadang-kadang ia dipanggil "resepsi koktel". Wanita yang menghadiri pesta koktel boleh memakai pakaian pakaian koktel. A topi koktel kadangkala dipakai sebagai pernyataan fesyen.

Jamuan teh

Pesta teh luar di Australia (antara tahun 1900 dan 1910)

Dalam budaya Anglo-Amerika, a teh pesta adalah perhimpunan rasmi untuk minum petang. Pesta ini secara tradisional hanya dihadiri oleh wanita, tetapi lelaki juga boleh diundang. Pesta teh sering dicirikan oleh penggunaan yang berprestij pinggan mangkuk, seperti cina tulang dan perak. Meja, apa sahaja ukuran atau harganya, dibuat agar kelihatan paling cantik, dengan serbet kain dan cawan dan pinggan yang sepadan.

Selain teh, pesta yang lebih besar boleh menyajikan pukulan atau, dalam cuaca sejuk, coklat panas. Teh ini disertakan dengan pelbagai makanan yang mudah diuruskan. Tipis sandwic seperti timun atau tomato, pisang, kepingan kek, roti, dan kuki adalah semua pilihan biasa.

Penyambut Tetamu

Sambutan di pembukaan pameran seni

Jamuan rasmi adalah pesta yang dirancang untuk menerima sebilangan besar tetamu, selalunya di tempat-tempat berprestij seperti Istana Buckingham, rumah Putih atau Rumah Kerajaan Empayar Britain dan Komanwel. Tuan rumah dan mana-mana tetamu kehormat membentuk a talian penerimaan dalam urutan keutamaan berhampiran pintu masuk. Setiap tetamu diumumkan kepada tuan rumah yang menyambut masing-masing secara tiba-tiba semasa dia tiba. Setiap tetamu dengan betul bercakap lebih sedikit daripada namanya (jika perlu) dan ucapan atau ucapan selamat konvensional kepada setiap orang di barisan penerima. Dengan cara ini, barisan tetamu maju dengan stabil tanpa penangguhan yang tidak perlu. Setelah secara rasmi menerima setiap tetamu dengan cara ini, tuan rumah boleh bergaul dengan para tetamu.

Penerimaan agak kurang biasa adalah perkara biasa dalam persekitaran akademik, kadang-kadang untuk menghormati pensyarah tetamu, atau untuk meraikan majlis khas seperti persaraan anggota kakitangan yang dihormati. Penerimaan tetamu juga kerap berlaku simposium atau persidangan akademik tetapan, sebagai persekitaran bagi para hadirin untuk bergaul dan berinteraksi secara tidak formal. Perhimpunan ini mungkin disertai dengan makan malam duduk, atau lebih biasa, tidak rasmi bufet makan.

Majlis resepsi juga diadakan untuk meraikannya perasmian pameran di Galeri Seni atau muzium. Artis atau artis pilihan sering hadir, begitu juga kurator yang menganjurkan pameran tersebut. Sebagai tambahan atau sebaliknya, sambutan perayaan boleh diadakan sebahagian atau pada akhir pameran dijalankan. Penjadualan alternatif ini membolehkan para tetamu lebih banyak masa untuk melihat pameran secara mendalam mengikut rentak mereka sendiri, sebelum bertemu dengan para tetamu yang ditampilkan. Sebilangan makanan sering dihidangkan, seperti dalam perjumpaan akademik.

Minuman di penerimaan tetamu mungkin minimal, seperti kopi atau limun, atau yang rumit seperti di a makan malam negeri.

Soirées

Pada abad ke-18, di Perancis dan Inggeris, menjadi bergaya bagi wanita kaya dan berkahwin yang mempunyai kediaman "di bandar" untuk mengundang para tetamu yang berkunjung ke rumah mereka pada waktu petang, untuk mengambil makanan ringan dan perbualan budaya. Soirées sering merangkumi hiburan muzik yang halus, dan istilah ini kadang kala digunakan untuk menentukan jenis pesta malam yang canggih.

Tuan rumah masyarakat termasuk aktres atau wanita lain dengan reputasi yang lebih besar dari kehidupan. Perwatakan nyonya rumah jelas menentukan watak soirée dan pilihan tetamu.

Nyonya rumah soirée terkenal termasuk Hester Thrale.

Tarian dan bola

Tarian adalah perjumpaan sosial di mana para tetamu menari. Ini mungkin urusan santai, tidak rasmi atau acara berstruktur, seperti tarian sekolah atau bola amal. Tarian biasanya berlangsung pada waktu petang. Tarian petang secara rasmi dikenali sebagai a tarian teh. Beberapa tarian menampilkan tarian tertentu, seperti tarian persegi.

A bola adalah pesta formal besar yang menampilkan tarian ballroom. Tetamu wanita memakai gaun bola; lelaki memakai gaun malam.

Sekat pesta

Pesta blok adalah pesta umum yang dihadiri oleh penduduk blok bandar atau kawasan kejiranan tertentu. Pesta ini biasanya diadakan di jalan kota yang ditutup untuk lalu lintas untuk menampung pesta tersebut. Di beberapa pesta blok, para hadirin bebas berpindah dari rumah ke rumah, bersosial, dan sering minum minuman beralkohol.

Pesta kostum atau pakaian mewah

Pada a bola topeng, tetamu memakai topeng untuk menyembunyikan identiti mereka. Tetamu di pesta kostum atau kostum pesta berpakaian mewah. Pesta ini kadang-kadang dikaitkan dengan acara percutian, seperti Halloween dan Mardi Gras.

Pesta karol Krismas

Dalam Bahasa Inggeris dan Orang Amerika budaya semasa Krismas musim, adalah tradisi untuk mengadakan pesta karol Krismas. Orang pergi dari pintu ke pintu di kawasan kejiranan dan menyanyi Carols Krismas. Beberapa lagu Krismas yang popular adalah "Kami Mengucapkan Selamat Hari Krismas", "Dek Dewan", "Dua Belas Hari Krismas", "Frosty the Snowman", "Jingle Bells", "Lonceng Perak", "Santa Claus Akan Datang ke Bandar", dan"Wahai Malam Suci".

Di Sepanyol, pesta jenis ini dipanggil El Aguinaldo. Sama seperti di England dan Amerika Syarikat, tetapi satu-satunya perbezaan ialah anak-anak yang menyanyikan lagu-lagu itu diberi petua.[3] Lagu Krismas disebut penjahat di Sepanyol; mereka terutamanya dinyanyikan oleh kanak-kanak di pesta kecil.[4]

Pesta untuk remaja dan dewasa muda

A parti menari disokong oleh siaran langsung pancaragam (SO36, Berlin)

Pesta tarian adalah perjumpaan di bar atau pusat komuniti tempat para tetamu menari muzik rumah, muzik tekno, atau disko. Muzik untuk pesta tarian biasanya dipilih dan dimainkan oleh a joki cakera.

Pertunjukan pesta tarian, rancak melibatkan menari dengan kuat muzik rumah, muzik tekno, atau muzik industri. Pesta sambutan boleh dihadiri oleh sekumpulan orang di ruang bawah tanah atau, lebih mungkin, oleh beberapa ratus orang di sebuah kelab, hingga sebanyak ribuan orang di gudang, lapangan, atau bahkan puluhan ribu orang di sebuah sukan arena, taman hiburan, atau ruang besar yang lain. Rave dikaitkan dengan ubat-ubatan haram seperti Ekstasi dan ubat psychedelic.

A pesta rumah adalah pesta di mana sekumpulan besar orang berkumpul di rumah persendirian untuk bersosial. Pesta rumah yang melibatkan minum bir yang dipam dari tong dipanggil pesta tong atau "keggers." Pesta ini popular di Amerika Utara, United Kingdom, dan Australia dan sering dihadiri oleh orang-orang di bawah umur minum yang sah. Kadang kala, penonton pesta yang lebih tua malah melanggar undang-undang kerana telah menyediakannya minuman beralkohol ke di bawah umur. Tangkapan juga boleh dilakukan kerana melanggar a bunyi bising ketetapan, untuk kelakuan tidak senonoh,[5] dan bahkan untuk mengendalikan "babi buta", sebuah pertubuhan yang menjual minuman beralkohol secara haram.

Di kampus kolej, pesta sering dianjurkan oleh persaudaraan.[6]

Pesta luar termasuk pesta semak dan pesta pantai. Pesta Bush (juga disebut "pesta lapangan") diadakan di kawasan terpencil di hutan ("semak"), di mana rakan berkumpul untuk minum dan bercakap. Pesta ini sering diadakan di sekitar a unggun api. Pesta pantai diadakan di pinggir pantai berpasir di tasik, sungai, atau laut, dan juga sering menampilkan unggun api.

Pesta yang berkaitan dengan sekolah untuk remaja dan dewasa muda termasuk prom dan majlis graduasi, yang diadakan untuk menghormati seseorang yang baru lulus dari sekolah atau universiti.

Parti kolam renang

Pesta kolam adalah pesta di mana para tetamu berenang di kolam renang.

Pesta tarian single dan mixer

Pesta tarian perseorangan dan pengadun adalah pesta yang dianjurkan untuk orang yang belum berkahwin dan yang ingin mencari pasangan persahabatan, temu janji, atau seks.

Biasanya "permainan pengadun" dimainkan, untuk memudahkan orang bertemu antara satu sama lain. Sebagai contoh, setiap tetamu boleh diberi kad dengan sebut harga yang memberi inspirasi. Permainan ini adalah untuk mencari pasangan berpotensi yang mempunyai sebut harga yang sama. Pasangan yang mempunyai kad yang sepadan mungkin akan diberikan hadiah kecil.

Parti-parti ini ditaja oleh pelbagai organisasi, baik bukan untung maupun untung.

Pesta pengumpulan dana

Pesta penggalangan dana, atau penggalangan dana, adalah pesta yang diadakan untuk tujuan mengumpulkan wang yang akan diberikan kepada beberapa orang atau beberapa institusi, seperti sekolah, amal, perniagaan, atau kempen politik. Pesta-pesta ini biasanya formal dan terdiri dari makan malam diikuti dengan ucapan atau persembahan yang memuji apa sahaja wang yang dikumpulkan.

Adalah biasa untuk mengenakan bayaran masuk untuk pesta seperti ini. Bayaran ini mungkin setinggi beberapa ribu dolar, terutama jika wang dikumpulkan untuk kempen politik.

Parti Graduasi

Sekumpulan pelajar siswazah di pesta graduasi.

Di beberapa tempat, pesta untuk meraikan kelulusan dari sekolah, kolej atau universiti adalah popular. Pesta graduasi boleh diadakan di kampus atau luar, dan pengangkutan disediakan ketika lokasinya jauh.[7]

Pihak berkaitan perkahwinan

Majlis Perkahwinan di hadapan Ladang oleh artis Flemish Pieter Brueghel c. 1620

Pancuran mandian

Pancuran mandi adalah pesta yang tujuan utamanya adalah memberi hadiah kepada tetamu kehormat. Secara tradisinya, a mandi pengantin adalah cara bagi wanita yang bertunang untuk "mandi" dengan hadiah untuk kehidupan perkahwinannya yang akan datang (lihat harap dada). Para tetamu diharapkan untuk membawa hadiah kecil yang berkaitan dengan acara kehidupan yang akan datang. Permainan bertema adalah pemandangan yang kerap di pesta seperti ini. Satu perubahan baru pada Mandian bayi bagi wanita hamil adalah pesta pengungkapan jantina, dimungkinkan oleh teknologi ultrasound moden.

Pesta rumah tangga

Pesta pemanasan rumah boleh diadakan ketika keluarga, pasangan, atau orang berpindah ke rumah atau apartmen baru. Ini adalah kesempatan bagi tuan rumah untuk menunjukkan rumah baru mereka kepada rakan mereka. Pesta pemanasan rumah biasanya tidak rasmi dan tidak termasuk aktiviti yang dirancang selain lawatan ke rumah atau apartmen baru. Ahli keluarga dan rakan yang dijemput boleh membawa hadiah untuk rumah baru.

Majlis selamat datang

Pesta alu-aluan diadakan untuk tujuan menyambut pendatang baru, seperti ahli kelab baru, pekerja baru, atau bayi baru keluarga.

Parti perpisahan

Dalam banyak budaya, adalah kebiasaan untuk mengadakan pesta perpisahan untuk menghormati seseorang yang pindah atau pergi dalam perjalanan jauh (kadang-kadang disebut pelayaran bon pesta). Parti persaraan untuk rakan sekerja yang berlepas termasuk dalam kategori ini. Beberapa dijelaskan di Jepun di Shusaku Endonovel 1974 Semasa Saya Bersiul.[8]

Parti pelakon

Pesta pemeran adalah perayaan berikutan persembahan akhir acara teater, seperti a bermain, a muzikal, atau sebuah opera. Pesta seperti ini juga boleh diadakan setelah tamatnya penggambaran untuk gambar bergerak (disebut "pesta bungkus") atau selepas episod akhir musim a siri televisyen. Pesta pelakon diadakan secara tradisional untuk kebanyakan persembahan teater, profesional dan amatur.

Tetamu yang dijemput biasanya terhad kepada pelakon, kru, dan beberapa orang lain yang tidak turut serta dalam persembahan, seperti penaja dan penderma yang telah membantu membiayai produksi.

Pra-pesta

Pra-pesta adalah pesta yang diadakan tepat sebelum beberapa acara, seperti a tarian sekolah, a perkahwinan, majlis hari jadi, atau bar mitzvah. Pesta ini biasanya berdurasi pendek dan kadang-kadang melibatkan persiapan untuk acara tersebut (mis. Para tetamu boleh memakai alat solek atau kostum). Tetamu biasanya bertolak pada waktu yang sama dan tiba di acara bersama. Selalunya orang terlibat dalam main-main atau minum sebelum acara atau keluar malam, terutama jika acara tersebut kekurangan akses alkohol.

Selepas majlis

After-party adalah pesta yang diadakan selepas persembahan muzikal atau teater atau selepas acara lain, seperti a perkahwinan atau a tarian sekolah. Tetamu biasanya terhad kepada rakan-rakan tuan rumah.

Pesta pada hari-hari istimewa

Pesta di Tempat Terbuka oleh Isaac Oliver, c. 1590

Pihak yang berkaitan dengan acara keagamaan

Pihak terkenal

Kapal terbang steampunk kereta seni dibina oleh Airpusher Collective di Manusia Terbakar 2014

Pelbagai pihak

Orang berpose di pesta luar di Kanada
Pesta permainan
Perhimpunan sosial di mana para tetamu bermain permainan parti atau permainan papan.
Pesta LAN
Pesta yang melibatkan permainan komputer berbilang pemain dan menggunakan a Rangkaian Kawasan Setempat.
Rancangan pesta
Satu bentuk penjualan langsung, di mana pihak digunakan untuk menjual produk (sebagai contoh, a Tupperware pesta).
Parti politik
Parti yang dianjurkan di rumah persendirian untuk tujuan mendukung calon tertentu, partai politik, atau pengundian, atau untuk berkongsi maklumat dan pendapat tentang yang akan datang pilihan raya.
Pesta tidur, juga disebut pesta piyama atau pesta tidur
Pesta yang dijemput para tetamu untuk bermalam di rumah tuan rumah. Pesta ini biasanya untuk remaja atau kanak-kanak kecil.
Pesta toga
Pesta di mana para tetamu memakai togas.

Galeri

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ Korab, Holly. "Sejarah Ringkas Pesta Ulang Tahun". Berita LAS. Diarkibkan daripada asal pada 18 Ogos 2018. Diperoleh 2 Oktober 2012.
  2. ^ "Parti makan malam". HGTV. Diperoleh 2 Oktober 2012.
  3. ^ "aguinaldo". Merriam-Webster. Diperoleh 18 Jun 2012.
  4. ^ "penjahat". letras. Diperoleh 18 Jun 2012.
  5. ^ Undang-undang akan menandakan tong bir untuk melawan penggunaan oleh golongan muda "Walaupun ini mempengaruhi semua orang dewasa yang membeli tong, undang-undang yang diusulkan ditujukan kepada orang-orang berusia 21 hingga 23 tahun, terutama pelajar kolej, yang tidak berfikir dua kali untuk membeli tong atau 10 untuk pesta hujung minggu. Pittsburgh Post-Warta, 2001-11-04.
  6. ^ PhillipGoodman (13 Mei 2015). "Apa itu Frat Party?". Perkampungan Enki. Diperoleh 16 Mac 2017.
  7. ^ "Anggaran Pesta Graduasi". graduationparty.com. Diarkibkan daripada asal pada 13 Disember 2017. Diperoleh 31 Mac 2014.
  8. ^ Kuchibue wo Fuku Toki, diterjemahkan oleh Van C. Gessel, 1979.

Bibliografi

Pin
Send
Share
Send