Perkahwinan Hindu Odia - Odia Hindu wedding

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Seorang Perkahwinan Hindu Odia, atau bahaghara (Odia: ଓଡ଼ିଆ ବାହାଘର), ialah Majlis perkahwinan dipersembahkan oleh Orang-orang Hindu Odia di dalam Orang India negeri Odisha. Terdapat perbezaan halus dalam upacara yang diperhatikan oleh berbeza kasta. Di upacara perkahwinan Odia, ibu kepada pengantin lelaki tidak mengambil bahagian dalam upacara. The Brahmana Utkala mengadakan majlis perkahwinan mereka hanya pada waktu siang, lebih baik pada waktu tengah hari atau pagi, sementara perkahwinan kasta yang lain dilakukan pada waktu petang atau malam. Ada kebiasaan menghantar kacang sirih kepada rakan keluarga kerana mengajak mereka ke perkahwinan. Jemputan pertama dihantar kepada dewa keluarga sebagai penghormatan kepada tuan.[1] Perkahwinan di Odisha kebanyakannya diperbaiki dan diatur oleh ibu bapa. Perkahwinan untuk melayani atau menangkap tidak biasa. Di dalam Odia perkahwinan semula janda masyarakat dibenarkan dalam beberapa kasta yang lebih rendah, dalam hal ini adik lelaki dibenarkan untuk mengahwini isteri saudara yang meninggal.[rujukan diperlukan] Perkahwinan itu berlaku dalam tiga ritual utama, Nirbandha (memperbaiki perkahwinan), Bahaghara (perkahwinan) dan Chauthi (Chaturthi) (penyempurnaan). Perkahwinan tidak dianggap lengkap atau sah sehingga selesai. Ritual ini dilakukan sama ada di Duara (rumah pengantin perempuan) atau Tola kanias rumah (kediaman pengantin lelaki).[2]

Mengatur perkahwinan

Pernikahan itu diatur oleh penatua kedua keluarga. Pengaturannya bergantung pada nilai dan tradisi keluarga. Sebilangan keluarga menganggap pencocokan horoskop adalah wajib. Semakin baik pertandingan, semakin bahagia kehidupan perkahwinan pasangan itu. Walau bagaimanapun, perkahwinan itu sangat bergantung pada penerimaan pasangan pengantin antara satu sama lain dan kedua keluarga.

Ritual Pra-Perkahwinan

Setelah pakatan perkahwinan diperbaiki, upacara dimulakan Nirbandha atau Lagna dharaa (Odia: ନିର୍ବନ୍ଧ atau ଲଗ୍ନଧରା), pertunangan majlis. Bapa pengantin lelaki dan pengantin lelaki membuat sumpah Sankalpa dengan mengadakan artikel suci untuk membuat anak-anak mereka berkahwin satu sama lain dan seluruh ritual berlaku sama ada di rumah pengantin perempuan atau kuil di hadapan pengantin lelaki dan perempuan. Ini dianggap sebagai isyarat komitmen atau Vaak Nischaya untuk meneruskan pengaturan perkahwinan, yang disertai dengan pertukaran hadiah antara kedua keluarga untuk pengantin lelaki dan perempuan.

Upacara Jwaiñ anukuḷa

Upacara Jwaiñ anukuḷa menandakan permulaan ritual perkahwinan yang berlaku di rumah pengantin lelaki. Ini diikuti dengan pengedaran Nimantraṇa patra (kad jemputan).

Nimantrana

"Deva Nimantrana": Nimantrana atau Jemputan menandakan pengumuman umum mengenai fungsi perkahwinan. Sesuai kebiasaan Odia, kad pertama dihantar kepada ketuhanan keluarga. Biasanya kad pertama diletakkan di hadapan Tuan Jagannath.

"Moula Nimantrana": Jemputan kedua ditujukan kepada bapa saudara pengantin lelaki dan perempuan. Ini adalah panggilan Moula Nimantrana. Ini mesti dilakukan dengan beberapa ahli keluarga secara langsung bersama kacang kacang. Paman atau "Mamu" adalah salah satu orang yang paling dihormati dalam acara seperti perkahwinan. Jemputan kini boleh diedarkan di kalangan rakan dan saudara.

"Jwaiñ Nimantrana": Di sebelah "Mamu", "Jwaiñ" atau menantu keluarga adalah orang yang paling dihormati dalam perkahwinan. Dalam "Odia Sanskruti" dan mungkin banyak adat istiadat India yang lain, ritual "Jwain Nimantrana" mempunyai arti penting. Ayah sebelah Pengantin dan orang penting lain dari keluarga pergi ke rumah pengantin lelaki dengan "Sweekar" dan menjemput pengantin lelaki. Sesuai dengan ritual Odia, tidak ada wanita yang harus menemani mereka dalam undangan ini. Juga, Terdapat alasan agama yang kuat untuk perkara yang sama:

Seperti dalam mitologi Hindu, ketika "Dakshya Prajapati" mengatur yang hebat Yajna ("Hawan"), dia sengaja tidak mengundang menantunya "Dewa Siwa". Ingin melawat ibu bapa, saudara-mara dan rakan-rakannya semasa kecil, Sati berusaha untuk merasionalisasikan peninggalan ini. Dia beralasan dalam hati bahawa ibu bapanya telah mengabaikan untuk membuat undangan rasmi kepada mereka hanya kerana dalam keluarga, formaliti seperti itu tidak perlu; sudah tentu, dia tidak memerlukan jemputan untuk mengunjungi ibunya sendiri dan akan pergi juga. Oleh itu, walaupun ada penolakan dari Siwa .. Sati mahu pergi. Jadi akhirnya Siwa melepaskannya pergi bersama-sama ganas. Namun, setelah sampai di sana dalam waktu singkat Sati menyedari niat jahat ayahnya untuk menyinggung perasaan Siwa. Sati sangat kesal dengan menganggap dirinya sebagai penyebab kecurangan ini kepada suaminya. Dia dimarahi oleh kemarahan terhadap ayahnya dan membenci mentalnya. Tidak dapat memberikan rasa hormat kepada suaminya, Sati menggunakan kekuatan yogiknya dan membebaskan dirinya. Shiva merasakan malapetaka ini, dan kemarahannya tidak ada bandingannya. Dia lebih menyayangi Sati daripada apa sahaja. Dia menghancurkan "Yajna" dan seharusnya menampar "Dakshya Prajapati" bahawa Dakshya dipimpin oleh serangan Shiva. Kepala Dakshya jatuh di Yajna Agni. (kemudian atas permintaan Tuhan, Siwa memberikan kelahiran kembali kepada Dakshya dengan menggantikan kepala kambing). Siwa kemudian dengan marah Tandava. Dengan mengambil pelajaran dari ini, makna "Jwain Nimantrana" berlaku, sehingga tidak ada orang lain yang harus memikirkan untuk menghina menantu keluarga dalam upacara.

Mangana

Upacara Mangana dilakukan sehari sebelum berkahwin pada waktu petang. Semasa 'mangana' orang memberkati pengantin lelaki dan pengantin lelaki dan kemudian mengurapi pasta kunyit di tubuhnya diikuti dengan mandi istiadat pengantin perempuan di mana pasta kunyit (haḷadi baṭā) diletakkan di tubuhnya oleh tujuh wanita yang tidak berstatus janda. Begitu juga pengantin lelaki juga menjalani urutan kunyit oleh kakak iparnya yang suaminya masih hidup.

Jāiragaḍa anukuḷa

Ini adalah upacara, yang menandakan pembakaran api. Nadi yang tidak dimasak digiling dengan bantuan mortar dan alu dan pasta dihantar untuk menyiapkan Dahl, Pitha dan lain-lain.

Diañ manguḷā puja

Diañ manguḷā puja dijalankan di gramadevatikuil. Baarikiyani (isteri tukang gunting rambut) memberikan gelang pengantin perempuan, cincin jari kaki, sindura dan sari kepada Dewi. Semasa Diañ mangaḷā Puja doa-doa ditawarkan kepada dewa kuil. Saree pengantin, cincin jari kaki, shanka Pola dan sindura (Vermilion dipersembahkan di hadapan Tuhan oleh tukang gunting rambut dan berkat-berkat dari para Dewa dipanggil untuk hidup berkahwin yang panjang dan bahagia. Kemudian Bapa pengantin lelaki dan pengantin perempuan saling memanggil nenek moyang dengan ritual yang disebut Nandimukha.

Barajatri dan Baadua Pani Gadhua Custom

Pengantin lelaki bersama dengan perarakan perkahwinannya tiba di tempat perkahwinan dengan perarakan. Ini dikenali sebagai Barajatri. Barajātri atau Varaanugamana adalah perarakan upacara ketika pengantin lelaki dan ahli keluarganya serta rakan-rakannya tiba di mandap perkahwinan di tengah kemegahan dan keagungan. Setibanya baraat, pengantin lelaki disambut dengan aarti atau tilak diikuti dengan mencuci kaki pengantin lelaki dengan air kelapa lembut dan persembahan curd yang dicampur dengan madu dan ghee. Pengantin perempuan dihiasi dengan perhiasan tradisional yang indah. Pengantin Odia secara tradisional mengenakan sarees kuning dengan sempadan merah yang disebut sebagai Boula Patta untuk majlis perkahwinan. Walau bagaimanapun, pada masa ini, pakaian merah, merah jambu dan oren juga biasa.

Dalam adat Baadua Pani Gadhua, pihak gadis itu memberitahu pengantin perempuan bahawa baraat telah datang. Selepas itu, pengaturan dibuat untuk mandi suci-Nya. Pengantin perempuan diberitahu mengenai kedatangan pengantin lelaki dan kemudian dia mengambil mandi istiadat lain yang disebut Baadua Pani Gadhua.

Ritual Perkahwinan Utama

Kostum pasangan

Pakaian pengantin lelaki

The Odia pengantin lelaki (bara, Odia: ବର) memakai dhoti(dhuti) dan kurta(panjabi) atau kadang-kadang melapisi kain sutera putih di sekitar yang dikenali sebagai "joḍa (ଜୋଡ଼)". Di majlis resepsi selepas perkahwinan, pengantin lelaki memakai pakaian formal, pakaian tradisional Odia (sherwani) atau pakaian barat (blazer dan formal). Dhoti dipakai, atau lebih tepatnya melilit, pinggang dengan corak tertentu. Umumnya dhoti berwarna putih atau krim dipakai. A selendang seperti kain yang disebut "uttariya" (Odia: ଜୋଡ଼) diletakkan di sebelah kiri bahu. Semasa upacara perkahwinan berlangsung, pengantin lelaki memakai "jorḍa (Odia: ଜୋଡ଼) ", kain sutera berwarna putih menyelimuti tubuh pengantin lelaki yang telanjang.

Pakaian pengantin

"Aḷatā pindha" (Menghiasi kaki dengan Alata, cairan merah yang digunakan untuk melukis kaki pengantin lelaki dan perempuan semasa perkahwinan)

Pengantin (kaniañ, Odia: କନ୍ୟା) di Odisha memakai warna merah tradisional Saree (Odia: ଶାଢ଼ୀ) atau lahenga merah. Dia dihiasi dengan perhiasan emas halus. Semasa di beberapa bahagian Odisha, pengantin wanita harus memakai shanka Pola (gelang putih dan merah) di kedua-dua tangan, di bahagian lain Sankha (gelang merah) adalah wajib. Ibu pengantin perempuan, saudara perempuan dan rakan-rakannya menghiasi pengantin perempuan.

Terdapat pelbagai jenis pakaian dan kostum, yang dipakai oleh pengantin perempuan pada acara-acara khas seperti perkahwinan. Sarung pengantin biasanya diperbuat daripada sutera, kapas, sifon dan sebagainya.

Sarung tradisional Odia yang digunakan adalah:

Kulit pengantin perempuan dipertimbangkan semasa memilih saris.

Majlis Hari Perkahwinan

Sejumlah upacara merangkai hari perkahwinan sambil menjadikannya hari yang jauh dari tiga hari enam puluh empat yang lain.

Kanyadāna

Ritual perkahwinan dimulakan dengan upacara Kanyādana yang diadakan di vivaha vedi. Struktur ini dihiasi dengan banyak bunga dan daun. Ini adalah ritual tradisional menyerahkan anak perempuan kepada pengantin lelaki. Api adat dinyalakan dan para imam melantunkan mantera. Tujuh timbunan butir padi yang melambangkan tujuh bukit dan saptakulaparwata disembah selama Saptapadi upacara. Pasangan ini melakukan tujuh pusingan di sekitar api melambangkan api suci sebagai saksi perkahwinan. Dalam kebiasaan ini, ayah pengantin perempuan memberikan tangan anak perempuan kesayangannya kepada pengantin lelaki dengan janji bahawa bakal pengantin lelaki akan menjaganya. Ritual ini disebut Hata Ganthi atau Pani Grahana dan seterusnya pengantin perempuan menganggap dirinya sebagai anggota keluarga suaminya. Itulah sebabnya pengantin perempuan digelar "duhita" (Odia: ଦୁହିତା), bermaksud siapa yang dibesarkan dalam dua keluarga untuk berbuat baik untuk mereka pada fasa masing-masing iaitu sebelum menikah pengantin menganggap keluarga ibu bapanya sebagai rumahnya dan dianggap baik bagi mereka. Begitu juga setelah berkahwin pengantin perempuan setia kepada keluarga suaminya dan diperlakukan baik seperti menantu perempuan (Odia: କୂଳ ବଧୁ) keluarganya yang baru. Sebenarnya setelah kanyadaan pengantin perempuan keluar dari rumah orang tuanya untuk menghabiskan sisa hidupnya dalam keluarga suaminya. Oleh itu, keluarga suaminya (Odia: ଶାଶୁ ଘର) mempunyai kepentingan yang lebih besar bagi pengantin wanita Odia berbanding dengan rumah orang tuanya di mana dia tinggal pada tahun-tahun awal kehidupannya sahaja. Sehingga baru-baru ini, sebelum konsep perceraian masuk ke dalam masyarakat India, dianggap hanya kematian yang dapat memisahkan pengantin perempuan dari rumah mertuanya yang sebenarnya adalah rumahnya yang sebenarnya setelah berkahwin.

Hāta ganṭhi Phita

Hata Ganthi, atau Panigrahana ritual mengikat simpul dengan meletakkan telapak tangan pengantin perempuan di atas pengantin lelaki
persembahan pengantin Odia khai terbakar semasa berkahwin pada waktu Lajja Homa atau Khai poda

Semasa hāta ganṭhi, pengantin lelaki mengambil tujuh pusingan di sekitar api suci homa, kepada nyanyian mantera dan slokas. Karangan bunga yang diperbuat daripada mangga daun yang dianggap sebagai simbol suci diikat dengan menjaga tangan pengantin perempuan dan tangan pengantin lelaki. 'Laja' atau 'Khai' (Odia: ଖଇ) (beras kembung), simbol kemakmuran ditawarkan kepada api yang disebut "khaiporḍā" (pembakaran khai) menganggap pengantin perempuan sebagai avatar daripada Laxmi yang membawa kekayaan dan kesejahteraan ke kediaman baru. 'Khai' dilemparkan ke jalan pengantin baru ketika mereka memasuki rumah, pengantin baru memiringkan sebuah kapal yang penuh dengan beras dengan kaki kanannya membuat beras tumpah ke tanah untuk membuat jalan ke rumah barunya.[3]

Saudara perempuan pengantin perempuan berdiri di belakang pasangan sementara pasangan saling berhadapan. Pengantin perempuan meletakkan tangannya pada pengantin lelaki dan abangnya memasukkan beras yang berisi. Bersama-sama mereka mempersembahkan Laja ini sebagai 'ahuti' atau berkorban kepada Dewa api di tengah-tengah nyanyian mantra. Terdapat juga kebiasaan saudara pengantin perempuan memberikan pukulan di belakang pengantin lelaki yang disebut "Saḷā bidhā" (ଶଳା ବିଧା, Saḷā bermaksud saudara isteri dan bidhā bermaksud pukulan). Akhirnya simpulan dibuka oleh adik perempuan pengantin perempuan atau Shaali. Pengantin lelaki dan perempuan pergi menemui bintang tiang Polaris. Pengantin lelaki mengenakan Sindura pada rambut pemisah pengantin perempuan dan Shankha di lengan (serbuk vermilion dan gelang) yang disebut Sinduradaan.

Kauḍi kheḷa

Kauḍi kheḷa (Secara harfiah Kaudi-bermain, Odia: କଉଡ଼ି ଖେଳ) adalah kebiasaan bermain Kauḍi / Kauri, cangkang bersinar berwarna putih yang dimainkan oleh pasangan pengantin baru setelah upacara perkahwinan. Kauḍi / kauri dipercayai membawa kekayaan, keharmonian dan kesejahteraan kepada keluarga.[4] Pengantin lelaki pertama kali memegang Kauḍi di kepalan tangannya dan pengantin perempuan cuba memecahkan penumbuk dan mendapatkannya dengan dua tangannya. Pada pusingan seterusnya, pengantin perempuan membuat kepalan tangan dengan kedua tangannya dengan bahagian dalam Kauḍi dan pengantin lelaki cuba membuka tangannya dengan satu tangan sahaja. Sepatutnya permainan seperti itu berlangsung, saudara perempuan dan anggota keluarga pengantin perempuan yang lebih muda yang lain membawa adat ini di mana seorang wanita tua dari keluarga pengantin perempuan memegang peranan sebagai hakim.

Sāsu dahi pakhāḷa khiā

Sāsu dahi pakhāḷa khiā (Odia: ଶାଶୁ ଦହି ପଖାଳ ଖିଆ) adalah kebiasaan ibu pengantin perempuan memberi makanan kepada menantu barunya. Setelah Kauḍi kheḷa selesai ibu pengantin perempuan membuat pengantin lelaki duduk di pangkuannya memberi makan dengan curd-Pakhāḷa dengan Baigana poda. (Rempah terung mesh). Selepas ini pengantin lelaki dan perempuan mempelai bermain permainan tertentu untuk menguji kekuatan dan kepandaian pengantin lelaki.[1]

Bāhunā

Bahuna gita dinyanyikan oleh seorang wanita tua dari Odisha

Bāhunā (Odia: ବାହୁନା) adalah tradisi berkabung dengan lagu-lagu berirama yang merangkumi kisah bagaimana ibu pengantin perempuan telah bersusah payah melahirkannya, mengasuhnya dengan berhati-hati dan akhirnya pemergiannya dari rumahnya sendiri untuk membuat rumah baru. Wanita tua di rumah (nenek, saudara perempuan ayah, saudara perempuan ibu) juga turut berkabung bersama ibu pengantin perempuan. Lagu-lagu ini disebut Bahuna gita (ବାହୁନା ଗୀତ), disusun oleh penyair tanpa nama dan digunakan sebagai tradisi sastera selama bertahun-tahun.[3]

Ritual Selepas Perkahwinan

Tradisi Gruhaprabesa

Lajā homa adalah kesimpulan perkahwinan. Pasangan pengantin baru tiba di rumah baru di mana keluarga pengantin lelaki memberikannya sambutan istiadat yang disebut Gruhaprabesa. Pengantin perempuan, bersama suaminya memasuki rumah barunya, iaitu tempat mertuanya, di mana keluarga pengantin lelaki memberi mereka sambutan hangat. Ini dikenali sebagai Gruhaprabesa.

Chauṭhi / Bāsara rāti

Pada hari keempat setelah berkahwin pengantin perempuan dan pengantin lelaki saling bertemu. Hari ini disebut 'Chauṭhi' (bermaksud hari keempat) dan malam disebut Bāsara rāti (Odia: ବାସର ରାତି) atau Chauṭhi rati (Odia: ଚଉଠି ରାତି). Pada waktu siang, esp. pada waktu petang puja dan homa dipraktikkan termasuk membakar kelapa untuk membuatnya dipanggang di dalam. Sebuah bilik bersama dengan katil dihiasi dengan bunga wangi yang cerah seperti Rajanigandha. Ini adalah malam penyempurnaan. Pengantin perempuan bersinar a bāsara dipa di sebelah katil sebagai simbol hubungan bercahaya yang berpanjangan. Pasangan itu menawarkan makan kelapa panggang (charu) dari homa pada waktu malam. Terdapat juga tradisi pengantin perempuan membawa segelas kesara dudha (susu safron) kepada pengantin lelaki. Ritual ini juga dikenali sebagai Suhag Raat dalam tradisi India. Ini sangat mustahak kerana, perkahwinan sebenarnya tidak dianggap lengkap atau sah sehingga selesai.

Asṭa mangaḷā Adat

Pengantin lelaki dan pengantin lelaki dijemput ke rumah pengantin perempuan pada hari kelapan setelah perkahwinan yang dikenali sebagai Asṭa mangaḷā. Tradisional Masakan Odia disediakan dan disajikan untuk pasangan yang baru berkahwin.

Pengantin perempuan menerima wang dan perhiasan dari pengantin lelaki. Sankha (cengkerang konditiup bersama dengan bunyi tertentu yang disebut huḷu-huḷi dengan meletakkan lidah di bumbung mulut dengan pembukaan dan penutupan mulut berulang kali.[3]

Catatan

  1. ^ a b Arun S. Roy (21 April 2005). Adat dan Upacara Perkahwinan dalam Agama Dunia. Trafford. ISBN 978-1-4120-3848-5. Diperoleh 18 Mac 2012.
  2. ^ Kumar Suresh Singh; Kajian Antropologi India (1993). Kasta yang dijadualkan. Tinjauan Antropologi India. ISBN 978-0-19-563254-5. Diperoleh 15 Mei 2012.
  3. ^ a b c Oriya Bahaghara | ଓଡ଼ିଆ ବାହାଘର
  4. ^ Kark kaudi

Rujukan

Pin
Send
Share
Send