Kebogelan dalam agama - Nudity in religion

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Kebogelan dalam agama menangani perbezaan sikap terhadap kekemasan dan kesopanan antara dunia agama.

Agama Yunani kuno

Patung dari Aphrodite of Milos, dewi cinta dan kecantikan Yunani, (c. 100 SM), Louvre

Hesiod, penulis puisi Theogony, yang menerangkan asal usul dan salasilah dari Dewa-dewa Yunani dalam Agama Yunani kuno, menyarankan agar petani harus "Menabur telanjang, dan membajak dengan telanjang, dan menuai dengan telanjang, jika anda ingin membawa semua Demeterbuah-buahan pada masa yang akan datang. "[1] Demeter adalah dewi hasil panen dan pertanian, yang memimpin biji-bijian dan kesuburan bumi.

Walaupun kebanyakan upacara dan tradisi melibatkan berpakaian, selalunya dengan pakaian keutamaan, tradisi budaya atau agama tertentu sebenarnya menetapkan (d) ketelanjangan ritual. Contohnya, kuno Sparta mengadakan perayaan tahunan dari tahun 668 SM yang disebut gimnopedia semasa telanjang belia menunjukkan kemahiran atletik dan bela diri mereka melalui media tarian perang.[2]

Agama-agama Ibrahim

The Agama-agama Ibrahim daripada Agama Yahudi, Agama Kristian, dan Islam semua menceritakan legenda Taman Eden, terdapat di Alkitab Ibrani, di mana Adam dan Hawa tidak menyedari ketelanjangan mereka sehingga mereka memakannya buah terlarang daripada Pohon Pengetahuan tentang Kebaikan dan Kejahatan. Selepas ini, mereka merasa malu dan berusaha menutupi diri mereka daun ara.Kejadian 3:74 Agama Yahudi tidak berkongsi hubungan ketelanjangan Kristian dengan dosa asal, aspek yang tidak terpisahkan dari doktrin penebusan dan keselamatan. Dalam Islam taman itu ada di Syurga, bukan di Bumi.[a] Ini untuk menunjukkan bahawa wanita dan lelaki harus ditutupi pakaian, kerana kebogelan memiliki stigma rasa malu yang melekat padanya.[b] Setiap agama ini mempunyai pemahaman tersendiri mengenai apa yang dimaksudkan untuk diajarkan dengan menceritakan kisah Adam dan Hawa.

Agama Yahudi

Dalam agama Yahudi, ketelanjangan adalah aspek kesopanan badan yang dianggap sangat penting dalam kebanyakan situasi sosial dan keluarga. Sikap kesopanan berbeza antara gerakan yang berbeza dalam agama Yahudi dan juga antara masyarakat dalam setiap gerakan. Dalam komuniti yang lebih tegas (ortodoks), kesopanan adalah aspek Tzniut yang umumnya mempunyai peraturan terperinci mengenai tingkah laku yang sesuai. Konservatif dan Membaharui agama Yahudi secara amnya mempromosikan nilai kesopanan tetapi tidak menganggap peraturan Tzniut yang ketat itu mengikat, dengan setiap orang diizinkan (sekurang-kurangnya pada prinsipnya) untuk menetapkan standard mereka sendiri. Dengan pengecualian Haredi komuniti, masyarakat Yahudi umumnya cenderung berpakaian mengikut standard masyarakat di mana mereka berada.

Seseorang yang memasuki mandi ritual (a mikveh) melakukannya tanpa pakaian, dan tanpa perhiasan atau bahkan pembalut.

Perhatian perlu diambil semasa membaca Alkitab, di mana beberapa rujukan tentang ketelanjangan berfungsi sebagai eufemisme untuk tingkah laku seksual intim.[3] Sebagai contoh, dalam kisah Nuh kita melihat keraguan dua perkara tersebut Nuhanak-anak lelaki mereka ketika mereka harus menutup aurat ayah mereka, mengalihkan pandangan mereka, setelah anak bongsu Nuh "melihat aurat ayahnya dan memberitahu kedua saudaranya di luar" apa yang telah dia lakukan kepada ayahnya.[c][d] Ketelanjangan juga dapat menjadi kiasan untuk tangan kosong, khususnya dalam situasi di mana pengorbanan atau persembahan kepada Tuhan diharapkan.

Agama Kristian

Perwakilan pembaptisan dalam seni Kristian awal
Pembaptisan dari Clovis I (496)

Gereja Kristian awal mencerminkan sikap Yudaisme kontemporari terhadap kebogelan. Perjanjian Lama tidak positif terhadap kebogelan.[5] Dalam Yesaya 20, Yesaya berjalan dalam keadaan bogel sebagai tanda malu.

Yang pertama dirakam liturgi daripada pembaptisan, ditulis oleh Saint Hippolytus Rom dalam dia Tradisi Apostolik, lelaki, wanita dan kanak-kanak diwajibkan untuk membuang semua pakaian, termasuk semua benda asing seperti perhiasan dan ikat rambut.[6] Lelaki (2003), bagaimanapun berpendapat bahawa ketelanjangan lengkap untuk calon pembaptisan (terutama wanita) tidak akan menjadi kebiasaan. Dia menyatakan bahawa pada waktu-waktu tertentu dan di tempat-tempat tertentu calon-calon mungkin benar-benar telanjang pada saat pembaptisan, tetapi pantang larang Yahudi tentang wanita yang telanjang akan mengurangkan praktik pembaptisan telanjang.

Kemudian Kristian sikap untuk berbogel menjadi lebih ketat, dan pembaptisan dipisahkan berdasarkan seks dan kemudian kemudian biasanya dilakukan dengan peserta berpakaian. Sesetengah Gereja Ortodoks Timur hari ini mempertahankan penggunaan liturgi awal kebogelan pembaptisan, terutama untuk bayi tetapi juga untuk orang dewasa.

Beberapa orang kudus, seperti sejumlah orang Bapa Gurun begitu juga Basil Fool untuk Kristus, mengamalkan kebogelan sebagai bentuk pertapa kemiskinan.

Seni Kristian awal merangkumi gambaran ketelanjangan dalam pembaptisan. Apabila usaha seni dihidupkan kembali berikutan Renaissance, gereja Katolik adalah penaja utama seni yang mempunyai tema keagamaan, yang banyak merangkumi subjek dalam pelbagai pakaian dan termasuk ketelanjangan penuh. Pelukis yang ditaja oleh Gereja termasuk Raphael, Caravaggio dan Michelangelo, tetapi ada banyak yang lain. Sebilangan besar lukisan dan patung ini dipamerkan dan terus dipamerkan di gereja-gereja, beberapa di antaranya dilukis sebagai mural, yang paling terkenal di Kapel Sistine dilukis oleh Michelangelo.

Smith (1966), dalam membincangkan logion 37[e] daripada Injil Thomas, mencatat bahawa seni Kristian awal menggambarkan,[8] seperti yang diharapkan, Adam dan Hawa di Syurga telanjang. Satu-satunya tokoh Perjanjian Lama yang digambarkan dalam keadaan telanjang adalah Yunus muncul dari mulut Ikan Besar, Daniel muncul dari Sarang Singa, dan yang dibangkitkan di Yehezkielpenglihatan tulang kering:[9] adegan-adegan Perjanjian Lama yang mengandungi tokoh-tokoh bogel ini adalah persis yang dianggap sebagai jenis kebangkitan. Di antara ilustrasi Perjanjian Baru, selain dari adegan pembaptisan, ada telanjang hanya dalam satu representasi pembangkitan Lazarus dan satu perwakilan dari Keajaiban di Cana.

Pada tahun 1981, Paus John Paul II menyatakan sikap Gereja Katolik terhadap pendedahan tubuh manusia di Cinta dan Tanggungjawab: "Tubuh manusia dapat tetap telanjang dan tidak terbongkar dan memelihara kemegahan dan keindahannya ... Ketelanjangan seperti itu tidak boleh disamakan dengan rasa malu fizikal ... Ketidaksopanan hanya hadir apabila ketelanjangan memainkan peranan negatif berkenaan dengan nilai orang itu ... Tubuh manusia itu sendiri tidak memalukan ... Tidak tahu malu (seperti rasa malu dan kesopanan) adalah fungsi dalaman seseorang. "[10]

Mazhab Kristian

Penangkapan Orang Adam di dataran awam di Amsterdam

Sekte telah timbul di dalam Agama Kristian dari semasa ke semasa yang melihat kebogelan dalam pandangan yang lebih positif. Sebagai contoh, ke Orang Adam dan juga Kebebasan, ketelanjangan sosial adalah bahagian yang tidak terpisahkan dari ritual mereka.[rujukan diperlukan] Orang-orang Adam, seorang Kristian awal mazhab, mempraktikkan "nudisme suci", terlibat dalam penyembahan umum dalam keadaan bogel. Semasa Pertengahan umur, doktrin mazhab yang tidak jelas ini dihidupkan kembali: di Belanda oleh Saudara-saudara dari Roh Bebas dan juga Orang Tabor di Bohemia, dan, dalam bentuk kasar, oleh Beghards di German. Di mana sahaja, mereka mendapat tentangan kuat dari gereja-gereja arus perdana.[11]

Sebuah mazhab agama di Kanada yang berhijrah dari Rusia, Anak-anak Kebebasan, melangkah sejauh tahun 1900-an (1903-1950-an) untuk melancarkan demonstrasi umum secara terbuka untuk memprotes polisi pemerintah yang bertujuan untuk mengasimilasikannya.[12]

Naturisme Kristian mengandungi pelbagai ahli yang berkaitan dengan kebanyakan denominasi. Walaupun kepercayaan berbeza-beza, tema umum adalah bahawa banyak agama Kristian telah salah menafsirkan peristiwa mengenai Taman Eden, dan Tuhan tidak senang dengan Adam dan Hawa kerana menutupi tubuh mereka dengan daun ara.[13] De Clercq (2011) berpendapat bahawa kepentingan manusia untuk pakaian jauh melebihi makna teologinya.

Agama-agama India

Naga mistik, pada upacara mandi Hindu Ardha Kumbh Mela, di Allahabad

Pada zaman dahulu Orang India budaya, ada tradisi pertapaan yang melampau (jelas minoriti) termasuk kebogelan penuh. Tradisi ini berlanjutan dari ahli gimnosofis (ahli falsafah pada zaman kuno) kepada orang-orang suci tertentu (yang mungkin menutupi diri mereka dengan abu) pada masa kini Hindu pengabdian dan dalam Jainisme.

Pada abad ke-4 SM, Alexander yang Agung di India, bertemu dengan kumpulan lelaki suci yang berkeliaran yang dijulukinya ahli falsafah telanjang (Gr gimnasium: telanjang; mahir: pengetahuan). Ahli falsafah Onesikritus menyelidiki kepercayaan dan gaya hidup mereka. Pyrrho yang Skeptik kagum dan memasukkan ketelanjangan ke dalam falsafahnya. Ahli Gymnosofis itu Orang Hindu, tetapi Jain dan Ajivika para bhikkhu mengamalkan kebogelan sebagai pernyataan bahawa mereka telah menyerahkan semua barang duniawi.[14]

Agama Hindu

Asas falsafah

Asas ketelanjangan falsafah muncul dari konsep 'Purushartha' (empat hujung kehidupan manusia). ‘Purushartha’ (Puruṣārtha) adalah 'Kama' (kenikmatan), 'Artha' (kekayaan), 'Dharma' (kebajikan) dan 'Moksha' (pembebasan). Ini adalah 'Purushartha' yang mendorong manusia ke arah ketelanjangan atau aspek-aspek yang berkaitan dengannya baik untuk tujuan rohani atau untuk tujuan kesenangan. Amalan ‘Dharma’ (kebajikan) membawa hasil yang baik dan tidak mempraktikkan ‘Dharma’ membawa kepada hasil yang negatif.[15]

Asas kerohanian

Dalam aspek kerohanian Hinduisme ketelanjangan melambangkan penolakan ('tyaga' dalam bahasa Hindi) dari jenis tertinggi. Orang bogel atau dewa (misalnya Kali adalah dewa bogel) menunjukkan seseorang yang tidak mempunyai Maya atau keterikatan pada tubuh dan seseorang yang merupakan perwujudan tak terhingga.[16] Trailanga Swami, orang suci bogel India yang terkenal, telah memberikan penjelasan mengenai ketelanjangan dalam agama dengan kata-kata berikut, "Lahiri Mahasaya adalah seperti anak kucing ilahi, yang tinggal di mana sahaja Ibu Kosmik meletakkannya. Sambil memainkan peranan sebagai manusia duniawi, dia telah menerima kesempurnaan Diri yang sempurna yang telah saya cari dengan melepaskan segala-galanya - bahkan kain pelikat saya! "[17]

Asas material

Sebagai perbandingan dari aspek material, kebogelan dianggap sebagai seni. Pandangan ini disokong oleh Sri Aurobindo dalam bukunya Zaman Renaissance di India. Dia mengatakan tentang agama Hindu dalam buku ini - "Ekstremisme spiritualnya tidak dapat menghalangnya dari memasuki masa yang panjang kehidupan indera dan kenikmatannya, dan di sana juga ia mencari kekayaan detail sensual dan kedalaman dan intensitas pengalaman sensual Namun, dapat diperhatikan bahawa pengejaran yang paling berlawanan ini tidak pernah mengakibatkan kekacauan ... "[18]Ahli hedonis dan materialis yang melampau seperti Charvakas sangat jujur ​​dalam mencari kesenangan sensual. Mereka berkata, "Marthakamaveva purusharthau" (Kekayaan dan kesenangan adalah puncak kehidupan). ).[19] Terdapat sloka lain yang menyokong pandangan mereka - "Anganalingananadijanyam sukhameva purusatha" (Keseronokan sensual yang timbul dari pelukan wanita dan objek lain adalah kebaikan atau akhir yang paling tinggi)).[20]Untuk bukan hedonis mengejar kama (kenikmatan sensual) disertai dengan dharma (kebajikan) boleh menjadi cita-cita atau tujuan tertinggi dalam hidup. Tidak ada yang salah di dalamnya. ).[21]

Kejadian

Beberapa yogi lelaki dan wanita bogel terkenal (lelaki dan wanita suci India) Hindu termasuk Lalla Yogishwari (Lalleshwari),[22] Trailanga Swami, Harihar Baba, Tota Puri.[23] Juga dalam biografi saint Gorakhnath kita merujuk kepada yogi lelaki dan wanita bogel yang pernah mengunjungi Kuil Amarnath yang terkenal semasa zaman pertengahan India.[24]

Di antara mazhab agama Hindu, hanya yang sadhus (sami) dari Nāga mazhab dapat dilihat bogel.[25] Mereka biasanya memakai kain pinggang di pinggang, tetapi tidak selalu; dan biasanya kekal di dalamnya Akhara atau hutan yang dalam atau pengasingan dan keluar di khalayak ramai hanya empat tahun sekali Kumbh Mela. Mereka mempunyai sejarah yang sangat panjang dan merupakan biksu pahlawan, yang biasanya juga membawa talwar (pedang), trishul (trisula), bhala (lembingatau senjata seperti itu, dan pada abad pertengahan telah berperang banyak untuk melindungi kuil dan kuil Hindu.[26]

Jainisme

Dalam India, Sami Digambara menolak sebarang bentuk pakaian dan mengamalkan kebogelan. Digambara (dinamakan 'berpakaian langit') adalah salah satu daripada dua mazhab utama Jainisme.[27] Walau bagaimanapun Shwetambar mazhab "berpakaian putih" dan patung suci mereka memakai kain pinggang.[28]

Gerakan agama baru

Raelians di Korea Selatan

Persatuan Gymnosofi Baru

Naturis Inggeris pertama menggunakan nama Gymnosophy sebagai eufemisme yang tersembunyi tipis untuk hiburan mereka. The Persatuan Gimnosofikal Inggeris dibentuk pada tahun 1922 dan menjadi Persatuan Gymnosofi Baru pada tahun 1926; mereka membeli tanah di 'Bricketts Wood' untuk menjadi yang pertama di Britain koloni bogel. Salah seorang anggota pertama adalah Gerald Gardner, yang pada tahun 1945 menubuhkan 'Five Acres Club' berdekatan, nampaknya sebagai kelab nudis, tetapi sebagai barisan hadapan untuk Orang Wiccans, sebagai ilmu sihir tidak sah di England sehingga tahun 1951.[rujukan diperlukan]

Neopaganisme

Dalam banyak moden neopagan pergerakan agama, seperti Wicca, kebogelan sosial dan ritual adalah (agak) biasa. Di Wicca, istilah skyclad merujuk kepada kebogelan ritual dan bukannya kebogelan sosial.[29]

Raëlism

Dalam Raëlism, kekemasan tidak bermasalah. Daftar Rais di Amerika Utara telah membentuk GoTopless.org, yang menganjurkan demonstrasi untuk menyokong kebebasan atas berdasarkan sikap undang-undang dan masyarakat terhadap ketidaksamaan gender. GoTopless menaja tahunan "Pergi Hari Tanpa Topeng"protes (juga dikenali sebagai" Hari GoTopless Nasional "," Hari Tanpa Topik Antarabangsa ", dll.) dalam menyokong hak wanita untuk bertelanjang dada atas alasan kesetaraan gender.[30]

Lihat juga

Catatan dan rujukan

 1. ^ ketika mereka merasakan pokok itu, rasa malu mereka menjadi nyata kepada mereka, dan mereka mula menjahitnya rajah daun kebun di atas badan mereka.[Al-Quran 7:22]
 2. ^ Wahai anak-anak Adam! Kami memang telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutup rasa malumu, dan (pakaian) untuk kecantikan dan pakaian yang menjaga (dari kejahatan), itulah yang terbaik.[Al-Quran 7:26]
 3. ^ [Nuh] meminum anggur [kebun anggurnya] dan menjadi mabuk. Dia membongkar dirinya di dalam khemahnya. Ham melihat aurat ayahnya dan memberitahu dua orang adiknya di luar. Dan Sem dan Yafet mengambil pakaian, dan meletakkannya di kedua punggung mereka, dan mundur, dan menutup aurat ayah mereka; dan wajah mereka kebelakang, dan mereka tidak melihat aurat ayah mereka. Dan ketika Nuh bangun dan mengetahui apa yang [Ham] telah lakukan kepadanya, dia berkata, "Terkutuklah orang Kanaan [anak Ham], hamba yang paling rendah akan menjadi saudaranya.Kejadian 9: 21–25
 4. ^ telah dinyatakan bahawa episod ini melibatkan Ham melakukan lebih daripada sekadar melihat aurat ayahnya.[4]
 5. ^ Murid-murid Yesus bertanya, "Kapan kamu akan dinyatakan kepada kami dan kapan kami akan melihatmu? Yesus berkata: Ketika kamu memakai pakaian kamu tanpa merasa malu dan menanggalkan pakaianmu dan meletakkannya di bawah kakimu seperti anak-anak kecil dan menginjak mereka, maka [adakah kamu akan melihat] Anak yang Hidup dan kamu tidak akan takut "[7]
 1. ^ Villing 2010, hlm. 40.
 2. ^ Paul Cartledge, Refleksi Spartan hlm.102
 3. ^ Telushkin 1977, hlm. 17-18.
 4. ^ Edwards 1978, hlm. 113.
 5. ^ Kesatria 1999.
 6. ^ Hippolytus 2013, hlm. 33.
 7. ^ "Injil Thomas Diterjemahkan oleh Paterson Brown". bebasreceive.net. Diperoleh 18 Julai 2016.
 8. ^ Wilpert 1929.
 9. ^ Yehezkiel 37: 1
 10. ^ Wojtyla 2013.
 11. ^ Orang Adam, Ensiklopedia Katolik
 12. ^ * Jim Hamm Productions Limited Ahli Gusti Semangat, sebuah video dokumentari dan DVD 2002 mengenai mazhab Kristian Rusia yang disebut Freedomite Doukhobors,
 13. ^ ""Apa yang Diajarkan Tiga Bab Kejadian Pertama Mengenai Pakaian? "Oleh Ian B. Johnson, Fig Leaf Forum (nota: artikel seperti ini dikaji semula oleh rakan sebaya)". Figleafforum.com. Diperoleh 14 Mac 2013.
 14. ^ "Agama & Etika - Mazhab Jain". BBC. Diperoleh 1 Ogos 2012.
 15. ^ Sanyal, Jagdiswar, Panduan Falsafah India, Syarikat Penerbitan Sribhumi, 79, Jalan Mahatma Gandi, Kolkata - 700 009 (ed. 1999) hlm.9 dan 14-15
 16. ^ Pravrajika Vedantaprana, Saptahik Bartaman, Jilid 28, Edisi 23, Bartaman Private Ltd., 6, JBS Haldane Avenue, 700 105 (ed. 10 Oktober 2015) hlm.16
 17. ^ Yogananda, Paramhansa, Autobiografi seorang Yogi, Bab 31: Temubual dengan Ibu Suci, Jaico Publishing House, 127, Mahatma Gandhi Road Fort, Mumbai - 400 023 (ed. 1997) h. 288
 18. ^ Majalah SRINVANTU, 63, College Street, Kolkata - 700 073 (ed. 8 Jun 2018) hlm.26 dan 28 (Laman web: http://srinvantu.com/
 19. ^ Sanyal, Jagdiswar, Panduan Falsafah India, Syarikat Penerbitan Sribhumi, 79, Mahatma Gandi Road, Kolkata - 700 009 (ed. 1999) h. 53
 20. ^ Sanyal, Jagdiswar, Panduan Falsafah India, Syarikat Penerbitan Sribhumi, 79, Mahatma Gandi Road, Kolkata - 700 009 (ed. 1999) h. 54
 21. ^ Sanyal, Jagdiswar, Panduan Falsafah India, Syarikat Penerbitan Sribhumi, 79, Mahatma Gandi Road, Kolkata - 700 009 (ed. 1999) h. 15
 22. ^ Yogananda, Paramhansa, Autobiografi seorang Yogi, Bab 20: Kami Tidak Mengunjungi Kashmir, Jaico Publishing House, 127, Mahatma Gandhi Road Fort, Mumbai - 400 023 (ed. 1997) h. 195
 23. ^ Roy Sankarnath, Bharater Sadhak (Saints of India), 3 dan 4, Hare Street, Kolkata - 700 001 (ed. 1980, Volume 7) hlm. 187 dan 251
 24. ^ Roy Sankarnath, Bharater Sadhak (Saints of India), 3 dan 4, Hare Street, Kolkata - 700 001 (ed. 1980, Jilid 7) h. 16
 25. ^ Crooke 1919.
 26. ^ Siddharth, Gautam. "Nagas: Dulu adalah pahlawan". Zaman India. Perkhidmatan Syndikasi Times. Diperoleh 26 Disember 2014.
 27. ^ "Agama & Etika - Mazhab Jain". BBC. Diperoleh 1 Ogos 2012.
 28. ^ Sharma & Sharma 2004, hlm. 262.
 29. ^ Zimmermann & Gleason 2006, hlm. 77.
 30. ^ Moye, David. "Tanggalkan Baju Anda Semua Orang! Ini Hari Tanpa Baju". The Huffington Post. Diperoleh 26 Disember 2014.

Bacaan lanjut

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send