Kebogelan di televisyen Amerika - Nudity in American television

Daripada Wikipedia, Ensiklopedia Percuma

Pin
Send
Share
Send

Kebogelan di televisyen Amerika adalah topik kontroversi. Selain dari beberapa pengecualian, kekemasan di dalam Amerika Syarikat secara tradisinya tidak ditunjukkan televisyen terestrial. Selain itu, televisyen kabel telah dikekang dari segi kebogelan.

Sejarah

The Perkhidmatan Penyiaran Awam, yang menampilkan ketelanjangan dalam dokumentari antropologi dan juga beberapa filem, adalah rangkaian pertama yang menampilkan pengaturcaraan nasional yang memaparkan ketelanjangan wanita frontal di televisyen. Pada tahun 1975[1] (dengan dijalankan semula pada tahun 1986[2]), PBS Geografi Nasional khas Lelaki: Mesin yang Luar Biasa melihat ke bahagian tubuh manusia dan termasuk dalam adegan pembukaannya seorang wanita telanjang dalam model artis berpose; mungkin kurang untuk ini daripada yang inovatif mikro- dan sinematografi dalaman, ini adalah selama lebih dari setengah dekad program tunggal paling popular yang disiarkan di rangkaian.

Pada tahun 1973, episod dari M * A * S * H memuatkan salah satu penggambaran pertama mengenai kebogelan di TV perdana di Amerika Syarikat - sekilas ringkas mengenai Gary BurghoffPunggung ketika tuala Radar tergelincir ketika dia berlari ke khemah mandi untuk melepaskan diri dari api penembak tepat.

Miniseri acara khas, Akar pada ABC, menampilkan beberapa ketelanjangan sebahagian dari pemerannya, biasanya dengan cepat, tetapi lebih daripada pengaturcaraan rangkaian komersial lain di Amerika Syarikat pada tahun 1970-an.

Pada tahun 1985, penyesuaian dua malam dari Ken Folletts Kunci untuk Rebecca, ditunjukkan pada WPIX Saluran 11 di New York City pada 29 April dan 9 Mei, mempunyai kegembiraan tanpa piksel dari kedua bintang wanita itu, Musim Hubley dan Lina Raymond.

Di seluruh Amerika Syarikat, banyak kawasan metropolitan telah stesen televisyen bebas yang tidak berafiliasi dengan mana-mana rangkaian nasional dan menunjukkan pengaturcaraan hanya kepada orang-orang dalam rangkaian siaran terhad mereka. Selama tahun 1980-an, banyak stesen ini bereksperimen dengan kandungan yang mengandungi ketelanjangan wanita frontal dalam filem semasa waktu perdana. KTLA di Los Angeles, misalnya, menunjukkan versi yang tidak diedit Anugerah Akademi-kemenangan Satu Terbang di Sarang Cuckoo, yang menampilkan payudara wanita yang terdedah sepenuhnya, antara pukul 7:30 dan 11:00 Saluran memulakan slot waktu dengan video pengarah Miloš Forman menyatakan bahawa filem itu terlalu kontroversial untuk diizinkan siaran televisyen yang setia (siaran sebelumnya NBC telah memotong filem itu agar sesuai dengan format dua jam dengan iklan), tetapi KTLA percaya bahawa budaya telah berubah sehingga siaran lengkap dapat diterima dan dihargai. Kemudian, ia diikuti dengan penafian yang diulang setiap satu iklan.

KTVU di dalam Kawasan Teluk San Francisco secara berkala menunjukkan filem tanpa sensor yang mengandungi ketelanjangan, seperti Daya Magnum (1973, dengan tidak bertauliah Suzanne Somers tampil bertelanjang dada dalam pemandangan kolam), Big Bad Mama (1974, dengan Angie Dickinson dan William Shatner), dan Walkabout (1971, yang mengandungi ketelanjangan frontal penuh dalam a mandi bogel adegan dengan pelakon remaja itu Jenny Agutter).

Sejumlah stesen pada era ini bahkan melakukan promosi sehingga mereka akan menayangkan siri filem yang terkenal dengan kebogelan dalam usaha mendapatkan penilaian yang lebih tinggi untuk minggu ini. Dalam hampir semua kes, ketelanjangan hanya terhad untuk memperlihatkan punggung dan payudara wanita yang terdedah.

Menjelang akhir tahun 1980-an, kebanyakan stesen ini mula menerima aduan mengenai kebogelan seperti itu dan siaran ini akhirnya berhenti. Di samping itu, beberapa stesen ini menjadi Rubah ahli gabungan dan tidak lagi dapat membuat keputusan pengaturcaraan bebas semasa waktu perdana.

Dari awal 1990-an hingga awal 2000-an, beberapa siri masa perdana (seperti ABCs NYPD Biru dan Sekali Lagi,[3] CBSs Chicago Hope [4] dan Rubahs John Doe) bereksperimen dengan kekemasan. NYPD Biru terkenal kerana menampilkan ketelanjangan dalam konteks orang yang melakukan aktiviti seksual. Walaupun payudara wanita yang terdedah sepenuhnya tidak pernah diperlihatkan, pertunjukan ini sering menggambarkan ketelanjangan belakang lelaki dan wanita.

Pada tahun 1997, NBC menyiarkan versi yang tidak diedit Steven Spielbergs Holocaust filem Senarai Schindler dalam masa perdana. Filem ini memperlihatkan ketelanjangan penuh frontal kedua-dua jantina dalam konteks bukan seksual. Anggota Kongres ketika itu Tom Coburn mengkritik penyiaran filem NBC kerana kekasaran, keganasan dan senonohnya. Kedua-dua Demokrat dan rakan-rakan Republikan Coburn mengkritik Coburn atas reaksinya, dan mempertahankan filem dan pilihan NBC untuk menayangkannya sepenuhnya. Coburn kemudian meminta maaf atas reaksinya.[5]

Pada tahun 2013, Membeli Nak Telanjang perdana pada TLC bahawa ejen harta tanah Jackie Youngblood menunjukkan kediaman di komuniti pilihan pakaian kepada bogel pemburu rumah.[6]

Pada tahun 2014, Jodoh Nakal adalah orang Amerika siri realiti pertunjukan permainan temu janji ditunjukkan pada VH1 siri ini bermula pada bulan Julai 2014, dan berlangsung pada tahun 2016.[7]

Status semasa

Selepas Justin Timberlake terdedah Janet Jacksonpayudara semasa persembahan secara langsung di Pertunjukan separuh masa 2004 Super Bowl, a panik moral berlaku, dan Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) memperketat peraturan tidak senonohnya kerana tekanan masyarakat.

Akibat reaksi masyarakat dan media terhadap kejadian itu, rangkaian utama menyunting beberapa rancangan mereka. CBS mengeluarkan tembakan lelaki telanjang dari Tanpa jejak, sementara NBC memadamkan tembakan dua saat payudara wanita tua dari ER.[8] Selepas itu, rangkaian televisyen perdana menjadi lebih enggan untuk menunjukkan ketelanjangan yang tidak eksplisit dalam rancangan TV mereka. Dalam iklim sekarang, ketelanjangan hampir tidak diketahui siaran televisyen tunjukkan - dengan pengecualian siri animasi seperti The Simpsons dan Lelaki Keluarga (yang memalsukan fasa konservatif televisyen Amerika dalam episod "PTV").

Sebaliknya, televisyen kabel tidak terikat dengan peraturan FCC dan dapat menunjukkan apa sahaja bahan yang dianggap sesuai oleh eksekutif mereka. Dengan beberapa pengecualian, sementara saluran kabel yang bergantung pada iklan masih tidak menunjukkan ketelanjangan semasa waktu perdana, kebogelan sering ditunjukkan pada kabel premium saluran seperti Masa pertunjukan, HBO dan Filem Klasik Turner (TCM). FX adalah salah satu daripada beberapa saluran kabel yang bergantung pada komersial yang menampilkan ketelanjangan dalam pengaturcaraannya (terutama yang kontroversial Nip / Tuck dan cerita seram Amerika). SundanceTV akan membenarkan kebogelan. Penemuan dan lain-lain dokumentarisaluran yang berkaitan mungkin menunjukkan ketelanjangan dalam konteks kewartawanan, seperti saluran masyarakat peribumi.

Dimodelkan dalam rancangan Belanda Adam Zkt. Eva. Pertunjukan ini memadankan peserta heteroseksual yang sering bogel. Kemaluan semua peserta bersama payudara wanita, dan kadang-kadang punggungnya, kabur. Telanjang dan Takut adalah siri realiti Amerika yang ditunjukkan di Saluran Penemuan. Musim kelima ditayangkan pada 13 Mac 2016.[9][10] Setiap episod menceritakan kehidupan dua orang bertahan hidup (satu wanita, satu lelaki) yang bertemu untuk pertama kalinya dan diberi tugas untuk bertahan dalam tinggal di padang gurun dengan telanjang selama 21 hari.[11][12] Rancangan realiti spin-off Telanjang dan Takut XL juga terdapat di Discovery Channel. Setiap musim dalam episod yang lebih banyak bertahan hidup memberikan tugas untuk bertahan hidup di padang gurun selama 40 hari. Sekali lagi, kawasan selangkangan peserta dan payudara wanita menjadi kabur.

Walaupun kebogelan hampir hilang dari televisyen rangkaian, a Yayasan Keluarga Kaiser kajian seks di televisyen yang dikeluarkan pada bulan November 2005 menunjukkan bahawa watak TV melakukan hubungan seks dua kali lebih kerap daripada pada tahun 1998. Kajian ini meneliti lebih dari 1.000 jam pengaturcaraan. Sejak masa itu tekanan sosial dan politik telah menyebabkan kebogelan larangan hampir ditujukan kepada lelaki heteroseksual di kabel, premium berbayar, dan streaming televisyen. Ketelanjangan wanita semakin merosot dan kebanyakannya terhad kepada bahan berorientasikan jantina yang sama dan kebogelan lelaki yang lebih biasa adalah perkara biasa berbanding dengan kebogelan wanita yang pernah ada.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebilangan stesen kabel di Amerika Syarikat telah mula menayangkan filem bertaraf R tanpa sensor. Mereka merangkumi Deadpool dan The Wolf of Wall Street ditayangkan di FX.

Lihat juga

Rujukan

 1. ^ Lelaki: Mesin yang Luar Biasa, dalam archive.org
 2. ^ ""Spesial Geografi Nasional "Lelaki: Mesin yang Luar Biasa". IMDb. Diperoleh 8 November 2016.
 3. ^ "NYPD Blue (Siri TV 1993-2005)". IMDb. Diperoleh 23 Mei 2016.
 4. ^ "Chicago Hope (Siri TV 1994-2000)". IMDb. Diperoleh 23 Mei 2016.
 5. ^ "Setelah menegur, anggota kongres meminta maaf atas ucapan 'Schindler's List'", CNN.com, 26 Februari 1997. Diakses pada 05 April 2008.
 6. ^ Arnowitz, Leora (26 Jun 2014). "Pertunjukan TLC baru 'Membeli Naked' mengenai bogel hanya akan menunjukkan 'hujung belakang kosong'". Fox News. Diperoleh 30 Disember, 2015.
 7. ^ Black, Elizabeth (14 September 2015). "Dating Naked Mendapat Lampu Hijau Untuk Musim Tiga!". VH1. Diperoleh 14 September, 2015.
 8. ^ "TV Amerika mendorong ketelanjangan dari jadual", Taipei Times, 16 Februari 2004
 9. ^ Bonin, Liane (28 Mei 2013). "Penemuan menunjukkan lebih banyak lagi dengan pasangan kosong di 'Naked & Afraid'". HitFix. Diperoleh 6 Julai, 2013.
 10. ^ Bibel, Sara (28 Mei 2013). "'Telanjang & Takut ke Tayangan Perdana pada hari Ahad, 23 Jun di Discovery ". TV oleh Nombor. Diarkibkan daripada asal pada 9 Jun 2013. Diperoleh 6 Julai, 2013.
 11. ^ Kurp, Josh (7 April 2013). "'Bintang Telanjang Dan Takut Menjelaskan Bagaimana Dia Menangkap Ikan Bersama Bahagian Peribadinya'". UPROXX. Diperoleh 6 Julai, 2013.
 12. ^ Kaplan, Don (5 April 2013). "Discovery Channel mengalahkan semua dengan rancangan 'Naked' yang akan datang". Berita Harian. Diperoleh 6 Julai, 2013.

Pautan luaran

Pin
Send
Share
Send